Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (87) behajtás (29) bhke (1) budapest bank (3) Budapest Bank (1) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (253) devizahiteles ügyvéd (123) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (114) devizahitel per (136) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (68) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (114) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (20) hitel sikerek (122) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (38) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (80) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) Matolcsy (2) matolcsy (3) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (330) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (49) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (50) végrehajtási eljárás (6) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Orbánék hibáztak a devizahitelekkel?

2016.08.05. 16:40 | Élet a hitel után

A lengyelek a magyar devizahiteles mentőcsomag hibáiból tanulhattak

Döntöttek a lengyelek: devizahiteles mentőcsomag ugyan lesz, a bankokkal szembeni szabadságharc „magyar modelljétől” azonban inkább megkímélik magukat. Úgy tűnik, hogy a lengyelek amolyan középutat választanak, kérdés azonban, hogy mekkora segítséget jelent ez a fajta mentőcsomag az őrületes mértékekben elrugaszkodó törlesztő részletekkel küzdő lengyel hiteladósoknak. A lengyel kormány döntése nyomán pedig adódik a kérdés: Az Orbán-kormány hibázott a devizahitelekkel?

Bár itthon előszeretettel szól be néhány nagyokos a devizahiteles adósrabszolgaságba került honfitársainak, hogy „te hülye magyar, minek kellett devizahitelt felvenned?”, úgy néz ki, korántsem voltunk ezzel egyedül. A környező országok (pl. Ukrajna, Lengyelország, sb.) jelentős részében okoz még mindig problémákat a devizahitel, pedig sehol sem volt annyira kezeletlen a helyzet, mint Magyarországon.

Most, lassan tíz évvel a gazdasági világválság és a törlesztő részletek elképesztő és már arcpirító mértékű növekedése után Lengyelországban próbálják meg kezelni a helyzetet: az ottani kormány a héten jelentette be devizahiteles mentőcsomagját.

A mentőcsomag-programból úgy tűnik, hogy a lengyelek igyekeztek tanulni a magyar modell hibáiból és elkerülnék a bankokkal folytatott „orbáni” szabadságharcot.

Mivel azonban a devizahiteles mentőcsomag – bankok elleni küzdelem ide, vagy oda – itthon sem segített szinte semmit, kérdéses, hogy mennyit enyhít majd a több mint félmillió (!) lengyel adós helyzetén!

Devizahiteles mentőcsömag – lengyel módra

„Lengyel és magyar két jó barát, együtt fizeti hiteladósságát.” – élhetnénk a buta szóviccel, az adóssághalmazokon és a válságba jutott sorsokon azonban nincs kedvünk viccelődni. Mindenesetre tény, hogy már Lengyelországban is hónapok, sőt évek óta téma a devizahiteles mentőcsomag.

Kezdetben úgy tűnt, hogy a bankok valósággal retteghetnek az új kormánytól. Volt szó különadóról (ismerős, ugye?), valamint arról is, hogy a devizahitelezés kapcsán az árfolyamkülönbség akár 90%-át (!!!) a bankoknak kell megfizetniük.

Végül aztán nem így lett.

Részben a hiteladósok nagy bánatára, másfelől a bankok nagy örömére. Pedig mintegy félmillió devizahitel-adós van Lengyelországban. Többségében a válság előtt közvetlenül 2007-2008-ban vették fel a hiteleket, pontosan azért, amiért a magyarok is: a törlesztési feltételek a kamatok miatt kedvezőbbek voltak, mint a hazai fizetőeszközben felvett hitelek esetében.

Nos, a lengyel kormány úgy döntött, hogy nem követi Orbán Viktorék modelljét és nem vállalja fel a küzdelmet a bankokkal szemben: Így csak közvetve próbálják rábírni a bankokat a forintosításra zlotyitosításra. Tehát, hogy a bankok devizahiteleiket konvertálják át hazai valutába. Ez még nem kötelező számukra, egyelőre csak szigorúbb tőkekövetelményeket írtak elő a devizahitelező hitelintézeteknek, akik így önként és folyamatában dönthetnek a devizahitelek átváltásáról.

A lengyel kormány döntését számos újság úgy hozta le, mint valami rendkívül „bölcs” döntést. Ezek a sajtóorgánumok azonban „elfelejtettek” szót ejteni a több százezer bajba jutott devizahitelesről, akiknek a választási kampányban azt ígérték, hogy megmentik őket.

Elviekben arról van most szó, hogy a hiteleseket majd nem a pénzügyi intézetek megszorongatásával, hanem közvetlenebb állami intézkedésekkel fogják segíteni.

Orbánék hibáztak?

A lengyelek döntése kapcsán adódik a kérdés, hogy vajon Orbán Viktorék hibáztak-e a devizahitelezés hazai kezelése kapcsán?

Úgy látszik, utólag igen sokan téves iránynak tartják a bankokkal szemben vívott szabadságharcot – aminek egyébként jóval nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Sőt, az utóbbi időben a magyar kormány egyes döntései inkább arra engednek következtetni, hogy már Orbánék sem erőltetik a bankrendszerrel szembeni keménykedést, inkább a kiegyezést keresik.

Nem hiába, ugyanis a GDP, a magyar gazdaság növekedéshez valóban szükség van egy megfelelő hitelintézeti tevékenységre. Ugyancsak nem lényegtelen, hogy sokak szerint a devizahiteles mentőcsomag olyan rosszul lett megszerkesztve, hogy – amellett, hogy a devizahiteleseknek sem segített igazán – utólag nagyobb árat fizethetünk érte: Még mindig tartja magát a szakvélemény ugyanis, amely szerint a bankok a mentőcsomag jogszabályait nemzetközi bíróságok előtt támadhatják meg mondván, hogy azok a nemzetközileg elfogadott jogelveknek nem feleltek meg. Amennyiben pedig tényleg lesznek ilyen eljárások és a hitelintézetek nyernek, úgy óriási kártérítést kell fizetnie a magyar államnak részükre, amit persze majd a magyar adófizetők zsebéből kell kivenni.

Ami tény azonban, hogy továbbra is több százezer, elvileg keresőképes, aktív korú hiteladós van Magyarországon a devizahitelezés miatt. Ez pedig a magyar lakosság tízmilliós lélekszámához képest továbbra is óriási és az egész magyar gazdaságra negatív kihatással van. Bár a lengyeleknél az Orbán-kormány elvileg többet tett és nagyobb áldozatot hozott a devizahitelesekért, ellentmondásos, hogy a magyar társadalom még mindig nyögi az elmúlt negyed évszázad egyik legnagyobb hibájának, vagyis a devizahitelezésnek a következményeit.

 

 

 

Amennyiben Ön érintett a témában és segítséget keres, írjon a valsagstabok@gmail.com címre vagy látogasson el awww.bankihitelkarosultak.hu oldalra és vegye fel a kapcsolatot olyan szakemberekkel, akik valódi segítséget nyújthatnak problémája megoldásában.

Címkék: eladósodás portfolioblogger devizahitel per devizahitel állami megoldás hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr348955424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.