Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (93) behajtás (31) bhke (1) budapest bank (3) Budapest Bank (1) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (258) devizahiteles ügyvéd (128) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (119) devizahitel per (140) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (2) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (69) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési moratórium (1) fizetési nehézség (117) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (25) hiteltörlesztési moratórium (1) hitel sikerek (127) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (39) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (81) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) Matolcsy (2) matolcsy (3) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (336) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (51) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (56) végrehajtási eljárás (7) végrehajtási kifogás (1) végrehajtás felfüggesztése (2) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Nem kívánt örökség

2010.06.28. 10:31 | hitelkarosultak

Olvasónk olyan problémával fordult hozzánk, amely (sajnos) egyre gyakoribb manapság.

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, mely jelzáloghitellel kapcsolatos.
Lassan tizedik hónapja, hogy édesanyám elhunyt, és 2 évvel ezelőtt májusban jelzáloghitelt vett föl, amit még 13 évig fizetni kell.

Édesapám adóstársként van jelen a szerződésben, viszont nővérem és én (a két örökös) nem szeretnénk részesei lenni ennek a nagy összegű kölcsönnek.

Nyilván amíg édesapánk él, segítenénk fizetni a törlesztést, ugyanis még mi is itt élünk ebben az ingatlanban, viszont úgy gondoljuk, ha már ő sem lesz köztünk, akkor már nem fizetnénk a törlesztést (elveszítjük a házat), hanem egy másik városban élhetnénk az életünket.

Amivel nem vagyunk tisztában, az az, hogy nemsokára mennünk kell a jegyzőhöz a kölcsönszerződés módosításának aláírása céljából. Mennyire ütközne törvénybe, ha nem jelennénk meg (örökösök), csak édesapánk? Tehát nem írnánk alá. Ugyanis nem akarunk több évig adósok lenni az ingatlan miatt.
Erre szeretnék választ kapni!
Sajnos nem derül ki a levélből egy fontos információ, mégpedig az, hogy megvolt-e már a hagyatéki tárgyalás vagy sem. Ez azért nagyon lényeges körülmény, mert ott, a közjegyző előtt van lehetőség visszautasítani az örökséget.
Az örökség visszautasítása azokban az esetekben célszerű, ahol a várható adósság ugyanannyi, vagy több mint az esetleges vagyon. Ekkor öröklési illetékfizetési kötelezettség sem keletkezik, hiszen nem történik vagyonszerzés.
Vigyázat! A visszautasítás nem hat ki pl. a leszármazókra (azaz azokra, akik az után a személy után örökölnének, aki az örökséget visszautasította), ezért ha ők sem szeretnének örökölni, akkor nekik is vissza kell utasítaniuk az örökséget.

Önmagában tehát az, hogy nem jelennek meg a jegyzőnél (ahol alá kellene írni a módosított kölcsönszerződést), nem elegendő ahhoz, hogy elkerüljék az adósságot.
Arról, hogy pontosan milyen lehetőségeik vannak, esetleg már a hagyatéki tárgyalás után, egy ügyvéd tud Önöknek felvilágosítást adni.

Címkék: olvasói levél tanácsok jelzáloghitel portfolioblogger

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr1002115395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsaszper 2010.06.28. 15:24:52

A Ptk. 677-679 §-ok alapján az örökösök csak a hagyaték mértékig felelnek, ráadásul a hagyatékból a tartozás előtt kell rendezni az illő temetést és a hagyatéki költségeket.

Tehát ha a hagyatéki tárgyalás megvolt, akkor is csak az örökség van veszélyben, ráadásul az örökségből előbb KELL fedezni a temetést és a hagyatéki eljárást (ld. a Ptk. 680. §-át is)

Ptk. megtalálásához kereses.magyarorszag.hu/jogszabalykereso majd 1959. évi törvényeket érdemes keresni :)

dzsaszper 2010.06.28. 15:27:37

@dzsaszper: az első kell-t lehetre helyesbítem: természetesen ha valaki akarja, saját erejéből is rendezheti a temetést és a hagyatékot. De a megörökölt ingóság is alkalmas erre.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.28. 15:52:34

@dzsaszper: Köszönöm a kiegészítést, így van, "minuszba" nem lehet menni.
Ugyanakkor a levélíró inkább szabadulni igyekszik az ingatlantól és az ezzel járó kötelezettségektől.
Ezzel együtt ez egy fontos infó valóban.

marklovassy 2010.06.28. 16:40:53

@dzsaszper: Ha tobb volt a tartozas a hagyatekban mint a vagyon, akkor a vegosszeg negativ es ezt az orokosnek ezek szerint nem kell allnia - ez jo hir.

Irod meg, hogy a temetes es hagyatekkal kapcsolatos koltsegek levonhatok a hagyatekbol adozas elott. Ha viszont a vagyon minuszos, akkor nincs mibol levonni, ugye?

burnout 2010.06.28. 16:45:15

Most akkor mi van,ha velem történik valami,marad hiteltartozásom,és a lányom az örökösöm,aki még kiskorú?

pakesz (törölt) 2010.06.28. 17:54:39

@hitelkarosultak: de de lehet minuszba menni, csak nem kotelezheto ra az orokos

totalisan le kell mondani midnenrol annyi, rendesen leirta a valaszban, hagyateki targyalas soran vissza kell utasitani az orokseget

énis 2010.06.28. 17:55:39

@burnout: addig a gyámja fizet ill. dönt helyette

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.28. 18:10:20

Érdekes, senki sem a valós problémáról beszél :)
Itt az a gond, hogy ha nem kell az örökség, akkor mi lesz az ingatlannal, amelyben jelenleg is laknak és amelynek 50 százalékos tulajdonosa a még élő apa?

W. A. Lucky 2010.06.28. 18:44:18

@bunkó: Pont ez az. Azt írja, amíg él az apa, addig segítik a törlesztésben. De ugye ez jogilag csak akkor vihető véghez, ha valaki(k) teljes egészében felelnek a hitelért, tehát az anya 50%-os hányadát is viselik teherként, húzzák hasznát (lsd. ingatlan). Olyan nincs, hogy csak a fél ház, meg fél hitel, mert apa benne volt a hitelfelvételkor 50%-ban, a gyerekek meg most nem szeretnék. El kell adni az ingatlant, ha lehet jelen gazdasági környezetben, rendezni belőle a hitelt (ha nem több, mint az ingatlan értéke!!!), és saját lábon tovább kell állni, persze apáról való gondoskodással egyetemben, hiszen őt sem kellene ezért kisemmizni. Ha nem "kérik" a hitelt (visszautasítják az örökséget) elképzelhető, hogy a (gondolom) adóstársként szereplő apán követeli a bank a teljes tartozást, de legalábbis a rendszeres és pontos törlesztést. Így megmarad az ingatlan, de a hitel is. Vagy másik lehetőség, hogy apa keres valakit adóstársként maga mellé mondjuk a családból, és cserébe övé az ingatlan fele is, csak ekkor meg a jelenleg örökösként szereplő gyerekekkel mi lesz? Nem egyszerű...

Vattamás (törölt) 2010.06.28. 19:02:24

De ha egyszer a papának segíteni fognak a törlesztésben, akkor miért mondanának le róla? Akkor még az a pénz is elvész! Talán úgy gondolják, hogy hamar meg fog halni?
Ha jól tudom, egy ideig özvegyi nyugdíjat is fog kapni a papa, az is segíthet majd a törlesztésben (ha már nincs semmi a felvett összegből).

Szerintem most vissza kell utasítani az anyai részt, így a papáé lesz(?) Ha ő még él 13 évig és úgyis mindenki beszállt a hitelbe, akkor majd az örökösöké lesz - az akkor már tehermentes - ingatlan. Ha 0<X<12 évig él még, akkor kis X esetén le kell mondani a tőle származó örökségrészről is, ha X sok (úgy legyen), akkor már könnyebb kicsengetni a maradékot, ami feltehetően viszonylag kis összeg lesz.

Ha a levélíró mindenképpen segít a papának törleszteni, akkor botorság minden hidat felégetni, hiszen az ingatlan még a végén elúszik a sok lemondásban meg visszautasításban, közben meg kifizetik a banknak!

zeneigéniusz 2010.06.28. 19:29:37

Tudnám minek fizetik akkor már most a hitelt, ha úgys tudják, hogy odébb fognak állni?

Jobb még most meglépni, apukától úgyse tudnak sokat vonni.

marklovassy 2010.06.28. 20:33:42

@bunkó: ha jol tudom sorrendben igy van az orokosodes: gyermek => unoka => hazastars => szulo => testver => allam

Vegso soron az allam kapja meg, ha mindenki lemond vagy mindenki meghalt mar.

dzsaszper 2010.06.28. 21:52:14

@marklovassy: Ott a nyilvánvaló válasz a Ptk. hivatkozott paragrafusaiban. Olvastad?

dzsaszper 2010.06.28. 22:02:13

@W. A. Lucky: Az örökség megtagadásával 2 variáció állhat elő:

1. Ha az apa nem utasítja vissza az örökséget, akkor övé lesz a ház és a hitel. Viszonylag tiszta sor, lényegében ahogy W. A. Lucky megírta.

2. Ha az apa is visszautasítja az örökséget, akkor szállhat még szülőre, testvérre stb. az is viszonylag tiszta sor. Elhúzódhat a hagyatéki eljárás a további örökösök megtalálása miatt.

3. Ha az apa is visszautasítja az örökséget, és a további szóba jöhető örökösök is visszautasítják vagy nincsenek (az a tippem, hogy elhúzódó hagyatéki eljárásra kell számítani, a közjegyző fel akarja majd kutatni a szóba jöhető további örökösöket), akkor végső soron az államra száll az öröklendő 50%. Az állam már nem utasíthatja vissza az örökséget.
Ez egy igen furcsa helyzetet eredményez, feltételezem, hogy a hitelszerződés gyors felmondásával járna.
Ilyenkor az állam is csak az átvett örökség erejéig felel. Az apa pedig a szerződésnek megfelelően felel a hitelért (alighanem egyetemleges felelősség szerepel a szerződésben), feltehetően ha marad hitelhátralék az értékesítés után, akkor azt rajta próbálják majd behajtani.

dzsaszper 2010.06.28. 22:04:21

@hitelkarosultak: a félreértések elkerülése végett: ez a tartozás lejártakor igaz. A kamat az meg kamat, nem tartozástörlesztés, az ebbe nem számít bele.

Szóval összefoglalva: szerintem viszonylag gyorsan érdemes döntést hozni, hogy melyik forgatókönyvet választja a család...

kovács melinda 2015.01.30. 14:44:30

Tisztelt Blog!
Az alábbi ügyben kérnénk a segítségét:
Édesanyánk elhunyt tavaly áprilisban, az ingatlan ami az ő tulajdonában volt 13,5 millió svájci frank alapú jelzáloghitel szerepel, (ez a tartozás jelenleg 24 millió ft) ezenkívül egymás más tartozásai is voltak, ez úgy összességében kb.: 30 millió Ft. 3 vagyunk testvérek ezt az örökséget vissza fogjuk utasítani most februárban. (kértünk halasztást a közjegyzőtől, már januárba voltunk nála itt tudtuk meg a a pontos tényeket). Jelenleg ebben a házban élünk. Az ingatlant megszeretnénk tartani, erre milyen esélyeink lehetőségeink vannak.
Várom válaszukat.
Üdvözlettel:
Kovács Melinda
süti beállítások módosítása