Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (93) behajtás (31) bhke (1) budapest bank (3) Budapest Bank (1) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (258) devizahiteles ügyvéd (128) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (119) devizahitel per (140) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (2) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (69) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési moratórium (1) fizetési nehézség (117) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (25) hiteltörlesztési moratórium (1) hitel sikerek (127) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (39) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (81) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) Matolcsy (2) matolcsy (3) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (336) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (51) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (56) végrehajtási eljárás (7) végrehajtási kifogás (1) végrehajtás felfüggesztése (2) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Hitelkombó

2010.06.24. 09:19 | hitelkarosultak

Olvasónk úgy érzi minden követ megmozgatott, de hiába: sehol sem kap valódi segítséget.

Teljesen tanácstalan vagyok, 3 éve felvettem egy jelzálogalapú, szabad felhasználású hitelt, (amit a lakás tetőszerkezetére költöttem, kert, melléképület stb., sajna nem nyaralásra), és a kisebb adósságaimat próbáltam a fennmaradó kis pénzből még rendbe tenni.

Most a férjem rokkantnyugdíját megvonták, jövedelme 27 eFt lett, (remélem átmenetileg, hiszen 8 éve volt rokkantnyugdíjas, javulni már nem fog) és az én jövedelmem a sárga csekkek fizetésére kevés.
Próbáltam nagyon sok bankkal felvenni a kapcsolatot, nem szeretnék BAR listás lenni, sem kibújni a fizetés alól, csak könnyített megoldásokat próbáltam keresni. Sajna mindenhol elutasítottak, indok mindig más volt.

Egyedül az Erste Bank (itt vettem fel az előző kölcsönt is) annyit tudott segíteni, hogy váltsam át Ft-ra. A felvett 3 mFt most 4.2 mFt, 15 év (a jelenlegiből 12 lenne még) 53 eFt havi részletfizetéssel.
Sajnos ez nagyon sok, s csak azzal vagyok kijjebb a bajból, hogy az eddig életbiztosítással kombinált hitelemet kiváltom, az életbiztosításom díjmentesítem, hiszen 10 év múlva úgy sem lenne elég a meghatározott betörlesztésre.
Türelmi időt itt nem kérhettem, mert akkor elestem volna attól, hogy bármikor változtassak a konstrukción.

Úgy érzem a kör bezárult, jó szándékom ellenére sem tudok megoldást találni. Kérem, ha valamiben tanácsot tudnak adni, azt szívesen elfogadnám.
A szakértő válasza:
Az életbiztosítással kombinált hitel egyik jellemzője, hogy a bank felé csak kamatfizetési kötelezettség áll fenn, a tőkét a biztosítónak fizeti az ügyfél. A biztosító ezt az összeget befekteti valamilyen befektetési alapba, és a szerződésben meghatározott időpontig kezeli azt.
Általában 10 év eltelte után a befizetett tőkét, annak hozamaival együtt betörlesztik a hitelbe. A hiteltartozás így 10 évig egy forinttal sem csökken.
Ebben az esetben is, hiába fizet az ügyfél már 3 éve törlesztést a bank felé, ugyanannyival tartozik, mint 2007-ben. Igaz, hogy a biztosítónál ott van egy jelentős összege, ehhez hozzájutni azonban csak nagy veszteséggel tud.
Ennek ellenére mondom azt, hogy a hölgynek van lehetősége rendbe tenni ezt az ügyletet, de ehhez profi szakemberre van szüksége. (Már az az információ sem teljesen helytálló, hogy azért nem kap türelmi időt, mert akkor elesne a változtatás lehetőségétől.)
És ennek ellenére mondom azt is, hogy nem rossz az életbiztosítással kombinált hitel, de csak akkor, ha tisztában vagyunk a korlátaival. Amellett, hogy ebben a konstrukcióban van egy ingyenes életbiztosítás, ami tragédia esetén nagy segítség, tudni kell azt, hogy a szerződés módosítása veszteséggel jár.
Abban az esetben pedig, ha a biztosító olyan alapokba fektetett, ami nem hozott akkora hozamot, mint remélték, akár fizetési kötelezettsége is jelentkezhet az ügyfélnek a bank felé.
Sajnos Angliában például az esetek 1/3-ában a biztosító által átutalt összeg kevesebb volt, mint a szerződésben előírt összeg, így az ügyfélnek további - néha igen jelentős - összeget kellett befizetnie ahhoz, hogy szerződést ne bontsa fel a bank. (2005-ös adatok)
Ezért csak azokat a kombi termékeket javaslom, ahol a biztosító garantált hozamot ad, ami kevesebb ugyan, de biztosabb.

Címkék: olvasói levél erste tanácsok credithill fizetési nehézség portfolioblogger

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr142105727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apophis 2010.06.24. 15:21:19

Sajnos én is kezdek ebbe az irányba menni. A bankok rugalmatlanok és nem akarnak (vagy nem is tudnak) támogatni semmilyen jó szándékú változtatási kérelmet, hiába szeretnénk fizetni. Nekem is CHF deviza alapú jelzálog hitelem van. A mai árfolyamot látva egyértelműen kirajzolódik az, hogy nem fogom tudni fizetni a lakáshitelem részleteit. Két eset van: vagy eszünk vagy befizetjük a lakáshitelt és a sárga csekkeket. Két és fél éve vettem fel a hitelt, ami akkor 11,3 millió volt (úgy, hogy 33% önrészem volt!). Most ez a tartozás már 16,5 millió, miközben törlesztettem havonta, két és fél éven át. Ez a pénz hová lett?????? Nem tudom, hogy mi lesz. Lassan nincs már mit eladnom a lakásból. Nem tudom, hogy mi lesz?

Solid 2010.06.24. 15:38:01

@Apophis: Véleményem szerint a bankkal való megegyezés, "könnyítés" igazából nem létezik. Szerintem ez egy "jelentsd fel magad" akció, hogy a lakásmaffiás cimboráknak hol lesz a következő fogásuk. Bár ne legyen igazam...

flimo13 2010.06.24. 15:46:54

@Apophis: hová lett, hová lett. Első években szinte csak kamatot fizetsz, a tőke alig csökken. Másrészt meg hogy gondoltad, erősödik a frank, attól majd csökken a tőketartozásod? Devizahitelnél ilyen nincs, hogy 11 millió forintot vettél fel, x frankot vettél fel, ami akkor annyi forint volt, most meg ennyi.

Toronydarus 2010.06.24. 15:56:50

@Solid: Igen, ajánlanak "könnyítést", hogy x hónapig csak a kamatot kell fizetned, a tőkét nem. Tehát a tartozásod nem csökken, csak lapátolod a pénzt a bankba. Zseniálisan kitalált konstrukció, és úgy van tálalva, mintha ezzel a gesztussal valami irdatlan jót tenne veled a bank.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.24. 16:14:25

@Toronydarus: Ráadásul valaki egyszer már leírta itt (nagyon helyesen), ha még a futamidő elején kér az illető könnyítést, akkor nem is nagyon csökken a törlesztő annuitásos hitel esetén. Mivel akkor eleve szinte csak a kamatot fizeti.

FeketeLeaves 2010.06.24. 16:44:15

Én a pénzem tartom a bankban (nem sokat, de nekem az sokévi munka megtakarítása), elvárom a baktól, hogy rugalmatlan legyen. Mert lehet, hogy pont az én pénzemet helyezi i valakinek, aki egyszer képtelen volt értelmesen dönteni a saját pénzügyeiről.
Miért vesz fel valaki hitelt, ha nincs legalább a törlesztőrészlet háromszorosára fedezete a jövedelmében?
Miért vsz fel valaki hitelt a "kertre", meg a melléképületre? A tetőszekrkezet persze teljesen OK, ha éppen beszakadt volna, de 3 millából tetőszerkezetet??? Még a fele is sok egy átlag házra! Lett abból lapos TV is...
Miért vesz fel valaki olyan hitelt (biztosítással kombinált), amelyet nem ért meg a hitelfelvétel pillanatában?

Ebben az orszgában a politikai kultúra után a pénzügyi kultúra a leggázabb, s csak utána jön a vezetési kultúra.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.24. 17:35:55

@FeketeLeaves: Mint betétes, teljesen érthető az álláspontod, de azzal, ha a bank rugalmatlan a hitel kihelyezése UTÁN, sokra nem mész te sem.
Szóval én azt várnám a banktól, hogy legyen körültekintő a hitel folyósítása előtt, valamit legyen nyitott ha mégis probléma merül fel. Szerintem ez mindenkinek optimális lenne.

Érdekes, hogy mindig csak a hitelfelvevő a tudatlan hülye, a bank pedig, aki rábízta a pénzedet, az meg nem. :)

burnout 2010.06.24. 18:53:57

A bank által felajánlott pár hónapig tartó 'könnyítés' hozott már valakinek MEGOLDÁST?
Az év végéig meghosszabbított kilakoltatási moratórium hoz majd valakinek MEGOLDÁST?
Mi lesz 2011.jan.1.után közel félmillió emberrel?Ugye nem az a cél,hogy addig is pörögjön a kamatos kamat?

Toronydarus 2010.06.24. 20:30:44

@hitelkarosultak: Nekem is frankhitelem van. Az elején 60 frank volt a tőketörlesztés, most meg 51 körül. Ennek pont fordítva kéne lennie. De az ügyfélszolgálat nem tudta megmondani, miért kevesebb lett. Egy ismerősöm mindig vett frankot olcsóbban a hitele törlesztéséhez, azt vitte be a bankba minden hónapban. Persze, ott észrevették, hogy nem az övék az árfolyamnyereség, amikor lejárt a kamatperiódus, neki kétszer annyival emelték a hitelkamatot, mint nekem. ( ugyanott, ugyanolyan hitelt vett fel, mint én, csak pár hónappal később, az összeg is hasonló ) Ez is szép, nem?

burnout 2010.06.24. 20:39:59

@Toronydarus:
CHF-t vitt be törleszteni?Ez nekem értelmezhetetlen.CSak nekem?

Toronydarus 2010.06.24. 20:41:44

@FeketeLeaves: Gratulálok a megtakarításodhoz, de akinek nem volt, és a szülőknek sem, az kénytelen volt hitelt felvenni, ha saját ingatlant akart. Annyi történet van itt, olvass vissza, az, hogy a hitel felvételekor a törlesztő 3,4,5-szöröse a bevételed, nem garancia semmire. Sajnos.

Toronydarus 2010.06.24. 20:42:59

@burnout: Azt. Miért? Olcsóbban vette, mint ahogy a bank adta. Mi ebben az értelmezhetetlen?

burnout 2010.06.24. 20:52:18

@Toronydarus:
Én svájci frankot hiába viszek be 04.-én,egyrészt csak folyószámláról,másrészt csak Ft.-ban törleszthetek.

Toronydarus 2010.06.24. 21:01:37

@burnout: Ha frankhiteled van, nem csak forintban törleszthetsz, kérdezd meg! A forint számládról átvezetik a törlesztőt a devizaszámládra, és onnan vonják le. De a devizaszámládra bármikor fizethetsz be devizát készpénzben.

burnout 2010.06.24. 21:13:35

@Toronydarus:
Megnéztem a szerződést,CHF hitel ellenére csak FT-ban vonható,és csak folyószámláról.Ha egyben tudnám végtörleszteni,talán menne CHF-ben,de sajnos nem tudnám.Lehet,ahányan vagyunk,annyiféle szerződés.Nálam pl.nem kellett értékbecslés,a biztosító által vett összeg volt a 'becsült ár'.

Toronydarus 2010.06.24. 21:16:49

@burnout: OK, igazad lehet, nem minden bank egyforma. Egyébként tudnék pár Forinttal olcsóbban Frankot, de ezek után nem merek...

burnout 2010.06.24. 21:33:37

@hitelkarosultak:
18:53:57-kor feltett kérdésemre lennék kíváncsi reakcióra pls.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 08:36:11

@burnout: Eleve nem sokan veszik igénybe a könnyített megoldásokat, ráadásul csak átmeneti segítséget jelent.
Szerintem csak időhúzás.

Ugyanezt tudom mondani a kilakoltatási moratóriumról is. Ha valaki megússza egyáltalán, mert vannak kiskapuk (opciós jog eladása).

Az utolsó kérdésedre nem tudok válaszolni.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 09:14:56

@Toronydarus: Talán a mostani kamatperiódusod alatt gyengült meg nagyon a forint, ilyenkor kevesebb tőketörlesztés "fér bele" a megállapított törlesztőbe. Nálam legalábbis ez a helyzet. Sőt, a bank tájékoztatójában ez áll:

"Kiemelten felhívjuk ügyfeleink figyelmét arra, hogy a forint
árfolyam jelentős gyengülése esetén előfordulhat, hogy az adott hónapban a forintban fizetett összeg a devizában
fizetendő kamat összegére sem nyújt fedezetet, ebben az esetben a kölcsönszerződésben meghatározott módon a
fennálló tőketartozás növekszik."

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.06.25. 09:15:04

Az újabb történetből nekem annyi jön le, hogy a bankcsődök, és az ingatlanpiaci zuhanás még előttünk áll. Egyértelmű, hogy ezek az adósok soha, semmilyen ütemezésben nem fogják tudni visszafizetni ezeket a hiteleket, a bankok pedig a kihelyezett pénz jó részétől örökre elbúcsúzhatnak. Az eddig beszedett kamatokat pedig már rég elköltötték a működési költségeikre, és az ügynökeik jutalékára.

Solid 2010.06.25. 09:30:46

Én is így gondolom, hogy most jön még a java. Mi is a havi törlesztő mellé ugyanannyit félre is teszünk másik bank, másik számlájára. De nem előtörlesztésre, vagy hasonló pazarló úri huncutságra, hanem az újrakezdéshez...

tökmindegy77 2010.06.25. 13:19:55

@Solid: ha újrakezdéshez rakod félre akkor miért pénzben és miért bankba? mit akarsz újrakezdeni?

dzsaszper 2010.06.25. 13:41:31

@hitelkarosultak: ezt nem értem. Devizahitelhez fix forint törlesztőt adtak?

dzsaszper 2010.06.25. 13:42:53

@burnout: egyben kifizetés hitelkiváltással még nem kizárt. Lehet hogy csöbörbőpl vödörbe. Mindenesetre devizaváltásra alkalmas lehet.

dzsaszper 2010.06.25. 13:43:59

@Toronydarus: ez elég csúnya, ha tényleg így van. A GVH nem léphet fel a bankok ellen?

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 15:01:59

@dzsaszper: igen, a kamatperiódus ideje (ami jellemzően fél év) alatt a forintban fizetendő törlesztőösszeg nem változik.

dzsaszper 2010.06.25. 15:14:47

@hitelkarosultak: és közben az épp aktuális árfolyamon váltják?!

Nekem nincs devizahitelem, de ez így válogatott görénység -- szerény véleményem szerint tisztességtelen piaci magatartás.

Ha már kamatperiódus van, akkor a bank miért nem bír minimum opciót biztosítani arra az időre??

dzsaszper 2010.06.25. 15:15:52

@hitelkarosultak: különösen gáz ez, ha nem törleszthetsz devizában, kikötik a forinttörlesztést.

FeketeLeaves 2010.06.25. 15:17:11

@hitelkarosultak: amikor hitlet vettem fel, anniy papírt adtak (ÁSZF, szerződés, stb), hogy alig bírtam hazavinni. De elolvastam és bár nyilván tele van hablattyal, egy sima gimis érrettségivel kibogozható, hogy mikor mi történik.
Nyilván bank el akarja adni a terméket (enekem is felajánlottak hitelkártyától kezdve minden vacakot még pluszban), de az túlzó állítás, hogy annyira lenyomja a torkodon, hogy abból kockázata legyen. Ő ugyanis rosszabbul jár, ha bedől egy hitel.

A valóság az, hogy az emberek vérszemet kapnak, hogy költhetnek (amit szűkös anyagi kereteik miatt addig nem tehettek meg) és ott a lóvé (ami hitelből van) és el is csapják rendesen.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 15:45:38

@dzsaszper: Igen, az aznapi aktuális árfolyamon számolják át a kamatot és kezelési költséget forintra, a maradék (ha van) megy a tőketörlesztésre.
Nem olyan gáz szerintem, így valamelyest "kisimítják" az árfolyamingadozás hatásait.

A minimum opciót hogyan gondoltad?

Bankja válogatja, hogy lehet-e devizában törleszteni, én még nem próbáltam az enyémet. De ha utána robban a kamat, mint Toronydarus ismerősének, akkor nem is igen éri meg ezzel próbálkozni. :(

tökmindegy77 2010.06.25. 16:03:21

@hitelkarosultak: Nincs erről valami táblázat? Kinél mit lehet, hogyan viszonyulnak a kamathoz?

Szerintem érdemes lenne összeszedni.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 16:06:20

@FeketeLeaves: Ebben is van igazság, de ne feledd, hogy sok hiteligénylés közvetítőkön keresztül érkezett a bankba, az ügyfelet nem is látták.
Az ügynököknek pedig csak a jutalék számított, ezért annyi hitelt tukmáltak rá az ügyfélre, amennyit csak tudtak. Autókereskedők, mobil bankárok, stb.

dzsaszper 2010.06.25. 16:10:27

@hitelkarosultak: a minimum a mondatszerkezetnek szólt.

A legminimálisabb változat: ha akarod, akkor a kamatperióduskori árfolyam + minimális költségért válthass. Ha már ilyen elcseszett konstrukcióval jönnek elő, hogy a devizahitelnek forintban fix a törlesztője.

Gondolom abban sincs szabadságod egy devizahitelnél, hogy melyik nap váltsanak neked -- ha törleszthetsz devizában, és van néhány napod miután megjön a fizu, akkor te választhatod meg mikor váltod át.

Ez a fix forint törlesztő de napi árfolyamon fix napon történet totál kiszolgáltatott helyzetbe hozza az adóst. Nem tudom, hogy a bankok nés agytulajdonosaik mennyire devizaspekulánsok is egyben... ha azok, akkor egyszerűen be kellene tiltani az efféle szerződési feltételeket.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 20:34:00

@tökmindegy77: Valahol olvastam erről egy cikket, megpróbálom megkeresni.

Ha valaki esetleg tud hasonlót, belinkelheti.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 20:35:56

@dzsaszper: Ja, így már értem. :)
Az egész úgy gáz, ahogy van, az egyoldalú szerződésmódosítással. :(

dézsàvü 2010.06.26. 00:56:46

@Pénzkereskedő: Azzal teljesen egyetértek, hogy az ingatlanpiaci zuhanás még előttünk áll. És valahogy helyre is kell billenni az ingatlanok közötti árarányokat. Itt pl. arra gondolok, hogy húsz évvel ezelőtt egy családi ház kb. négy db kétszobás társasházi lakást ért, ma jó ha kettőt.

A bankok bedőlését emiatt nem nagyon értem, hiszen előbb-utóbb valaki úgyis kifizeti a bedőlt ingatlanok hiteleit. (Az állam addig is pénzben füröszti a bankokat) Én ebben inkább a bankok extraprofitját látom, mert egyrészt elteszik a becsődölt ingatlanok kezdeti óriási kamattörlesztéseit, másrészt a többi jól teljesítővel úgyis kifizetteik az időközben bedőlt hiteleket. Ami persze gátlástalanul tisztességtelen.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.06.26. 17:21:03

@dézsavü: Ha az elárverezett ingatlanból származó bevétel nem fedezi a tartozást, az adós pedig utcára kerül, nem nagyon látom, ki fizetné ki a bankot. A rendesen fizető ügyfelekkel megfizettetni a kárt pedig értelmetlen előremenekülés, mert ha a még fizetőknek emelkednek a terhei, egyre több dől be közülük is, aztán a a maradék fizetheti meg azt is, és így tovább. Az más kérdés, hogy a bankokat a tulajdonosaik engedik-e csődbe menni, netán az adófizetők pénzéből konszolidálják őket, mint ahogy erre volt már példa néhány éve. Bár a banki különadó most éppen nem ebbe az irányba mutat.

dézsàvü 2010.06.26. 22:33:58

@Pénzkereskedő: „Az más kérdés, hogy a bankokat a tulajdonosaik engedik-e csődbe menni, netán az adófizetők pénzéből konszolidálják őket”
Éppen ez az amitől félek, hogy a valaki, újra az adófizető állampolgár lesz a végén. Az is fizeti mások ostobaságát akinek semmilyen adóssága nincsen. Ha nem lennék ezen úgy megütközve, azt mondanám, hogy tulajdonképpen én csak röhögni tudok ezeken a devizahiteleseken. Nekem ne mondja senki közülük, hogy nem tudtak mást tenni, mert a bankok csak devizahitelt kínáltak nekik. Kutatták ezeket a helyeket amikor felvették a devizakölcsönöket. Még társaságban jól is tudtak erről beszélni, milyen jó üzletet kötöttek, hogy (akkor még) valami soha nevét nem hallott banknál milyen kedvező devizahitelből vettek ezt-azt. Az érezte hülyének magát, aki nem csinálta ugyanezt.

A posztíró is erről beszél, hogy keresett egy „jó” bankot és még többet is vett fel, mint amennyire szüksége volt. Három tanácsom van részére: fizetni, fizetni, fizetni!

Mivel nekem 8-10 éve semmilyen kölcsönöm nincs (még új kocsit is készpénzre veszek), mindig is óva intettem ismerőseimet a jónak tűnő hitelfelvételektől. Mert akkor mosolyogtak amikor 240-250 Ft-on törlesztették pl. az Eurokölcsönt, pedig akkor is 282,34 Ft volt az Euro középárfolyam. (Ez a kívánatos a gazdaság számára is! De ez egy más történet.) És ha el is törölték hivatalosan a plusz-mínusz 15%-os ársávokat, azért mégis ebben mozog továbbra is az euroforint. Benne van a pakliban a 324 Ft is. Már most sírnak sokan, amikor „csak” piaci középárfolyamon kell törleszteni? Ezek az adósok nyilvánvalóan túlvállalták magukat és felelőtlenségük bajba sodorja az egész társadalmat.

A bankadót egyelőre 2-3 évre vezették be, de én nagyon egyetértek vele. Azok is segítsenek a kilábalásban, akik első számú előidézői voltak jelen állapotoknak.Üdvözlettel.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.27. 12:33:28

@tökmindegy77: Na, megtaláltam a cikket, de annyi hasznos infó van benne, hogy kár lenne ha elsiklana itt egy kommentben. Hamarosan készítek neki egy posztot.

kkkk556 2010.07.03. 21:04:55

@Pénzkereskedő: "Egyértelmű, hogy ezek az adósok soha, semmilyen ütemezésben nem fogják tudni visszafizetni ezeket a hiteleket, a bankok pedig a kihelyezett pénz jó részétől örökre elbúcsúzhatnak"
Ha nem tudja visszafizetni, akkor az örököseire kell terhelni - fizetésükből letiltatni, vagy kihelyezni cégekhez, ahol ledolgozhatják a tartozásukat. Egyet nem szabad tenni: A tisztességes, becsületes embereken behajtani ezeknek a nyerészkedőknek a tartozását!
süti beállítások módosítása