Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (93) behajtás (31) bhke (1) budapest bank (3) Budapest Bank (1) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (258) devizahiteles ügyvéd (128) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (119) devizahitel per (140) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (2) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (69) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési moratórium (1) fizetési nehézség (117) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (25) hiteltörlesztési moratórium (1) hitel sikerek (127) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (39) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (81) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) Matolcsy (2) matolcsy (3) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (336) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (51) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (56) végrehajtási eljárás (7) végrehajtási kifogás (1) végrehajtás felfüggesztése (2) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Hiteltörlesztési moratórium - a legfrissebb változások itt

2021.09.16. 12:00 | Élet a hitel után

 

A kormány tegnap (szerda) este a hiteltörlesztési moratóriumról a Magyar Közlönyben két új rendeletet jelentetett meg. Az első a 536/2021 arról szól, hogy milyen rászoruló csoportoknak hogyan hosszabbodhat meg a fizetési haladék. Akinek nehéz helyzetében nincs más megoldása, tényleg nem tud törleszteni, annak a moratórium – minden negatív következményével együtt hasznos lehet hiszen – időnyerést jelent.

 

A második a  537/2021. számú rendelet a természetes személyek hitelkártya-szerződésére, valamint a fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződésére (folyószámlahitel) vonatkozik.

 

Az új kormányrendelet (így a választások előtt..) visszamenőlegesen arról rendelkezik, hogy a moratóriumban résztvevők kevesebbet fizessenek az eredetileg meghatározott összegnél, kisebb kamatot lehessen velük szemben meghatározni és érvényesíteni. Ezért a bankok gyorsan számítsák ki, hogy a piaci átlagos kamatnál többet vagy kevesebbet számoltak fel, és ha többet, akkor számolják újra és csökkentsék a kamat terheket a visszamenőleges rendelet alapján. A bankoknak 60 napjuk van, hogy elszámoljanak az ügyfelekkel, és rendezzék az elszámolási tételeket.

 

A hiteltörlesztési moratórium hátulütője, hogy a moratórium alatt az adós szerződés szerinti (jellemzően magas) kamata gyülemlik, akkor bár a bankok kamatos kamatot nem számíthatnak fel mégis magas profitit realizálhatnak a bankok a felhalmozódó tartozások „kedvezményes” törlesztési ajánlataival, futamidő kitolásával stb. A moratórium következtében például amennyiben egy adós 10 hónapig nem fizetett, akkor nem 10 hónappal nőtt meg a hitel futamideje, hanem akár 13-14, egyes esetekben 25-30 hónappal is. Ha pedig egy hosszabb és nagyobb hitelnél haladékot kért, úgy akár sok millió forinttal kell majd többet fizetni a bankoknak. A „moratórium 1”-et követő értesítők, lezáró levelek olvasását követően sokan kiakadtak, amikor azzal szembesültek, hogy miképpen módosult a szerződésük.

 

A bankok eddig jól jártak a moratóriummal, hiszen 2021-ben kitűnő féléves nyereséget értek el. Mivel a törlesztési moratórium miatt nem dőltek be a hitelek, a bankok új hiteleket is folyósítottak, így a moratóriumosok és az új hitelek egyaránt kiváló hasznot termeltek a bankoknak.

 

Azoknak, akiknek komoly jövedelmi gondjaik vannak, a hiteltörlesztési moratórium segítség lehet, de egyfajta kényszer is, hiszen nincs más választás. Még mindig jobb a moratóriummal időt nyerni, mint hogy bedőljön a hitel és meginduljon az adós ellen a végrehajtás.

 

Azoknak azonban, akik dönthetnek, folytatják-e a régi mederben a törlesztést, vagy haladékot kérnek, tudniuk kell, hogy nem érdemes nagyon megnyújtani a bankkal való frigyet, hiszen a pénzintézet hosszas ölelése keserű élményekkel járhat. Aki tehát tud, annak érdemesebb kimaradnia ebből a „segítségből”.

 

Akik viszont bekerültek a moratóriumba és le kellett nyelniük a keserű pirulát, jó hír a mostani változás, bár nem tudjuk, hogy ez konkrétan milyen pénzbeli kárpótlást fog jelenteni az érintettek számára.

Már látjuk, hogy ez az „ajándék” lesz a következő balhé forrás a bankok és adósok között, mivel a bankok majd ezen kötelezettségüknek is vonakodva tesztnek majd eleget, az ügyfelek pedig verhetik az asztalt a panaszaik miatt. Az, hogy a kormány milyen politikai hasznot fog nyerni mindezen, később kiderül.

forrás: bankihitelkarosultak.hu

Címkék: devizahitel végrehajtás bedőlt hitel portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd hitelsikerek devizhaitel megoldások hiteltörlesztési moratórium

Szólj hozzá!

Tévhitek az elévüléssel kapcsolatban

2020.12.04. 13:01 | Élet a hitel után

Senki ne sértődjön meg azon ha elévült követelést akarnak behajtani rajta! Attól, hogy elévült még lehet olyan valós követelés, amit illik kifizetni - persze nem mindig van így.

tevhitek.jpg

 

Az elévülés mára közismert, gyakran használt kifejezéssé vált, mégis rengeteg a félreértés körülötte. Az elévülés intézményének lényege, hogy amennyiben a jogosult nem fektet kellő hangsúlyt arra, hogy követelését érvényesítse viszonylag hosszú időn keresztül, úgy nem érdemli meg, hogy a bíróság segítséget nyújtson számára az igénye érvényesítéséhez. Így, időmúlás következtében teszi behajthatatlanná a követelést, tehát az elévült követelést bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni. Ez nem jelenti azt, hogy a tartozás nem valós és nem követelheti a jogosult - hiszen tartozunk - hanem arról van szó, hogy jogi eszközökkel már nem behajtható!
Az elévülés jó dolog, de aki erre "játszik", annak nem érdemes ellilult fejjel, felháborodva a mellét verve üvölteni, hogy "...ez a követelés már elévült...!" Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy az elévülés feltételei bekövetkeztek, akkor két dolgot tehetünk:
1: kifizethetjük (ha akarjuk vagy jogosnak érezzük)
2: egy elegánsan megfogalmazott levélben tájékoztatjuk a hitelezőnket, illetve a jogosultat arról, hogy élni kívánunk az elévülés intézményével.

 

Tévhitek:tevhit_5.jpg

1. Az elévülés a követelést megszünteti
Talán a legnagyobb tévhit az elévüléssel kapcsolatban - ahogy azt fentebb már tárgyaltuk - hogy az elévülés idejének leteltével a követelés megszűnik. Az elévülés a követelést nem szünteti meg, hanem csak a bírósági úton való érvényesíthetőségét zárja ki. Ennek legfontosabb következménye, hogy ha egy elévült követelést kifizetünk, akkor azt nem követelhetjük vissza, hiszen a tartozás nem szűnt meg. Ne lepődjünk meg tehát (és főleg ne háborodjunk fel!), ha például elévült követelés kifizetésére irányuló felszólítást kapunk. A bírósági úton való jogérvényesítés kizártsága ugyanis nem zárja ki, hogy az elévült követelés jogosultja felszólító levelet küldjön az önkéntes teljesítés reményében.

2. Az elévülési idő 5 év
Közszájon forog, hogy az elévülés ideje 5 év. Azonban kevesebben tudják, hogy nem minden igény elévülési ideje ugyanennyi. Például az elektronikus hírközlési szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények elévülési ideje 1 év. Ilyenek a mobiltelefon előfizetésekből, internet előfizetésekből eredő követelések. Szintén 1 év a parkolási pótdíj elévülési ideje.
3 év alatt évülnek el a közüzemi tartozások közül például a gázszolgáltatással és villanyáram szolgáltatással kapcsolatos követelések.
Vannak olyan igények is, amelyek viszont nem évülnek el. Ilyenek például a tulajdoni igények, amelyek elévülését törvény zárja ki.

3. Ha az elévülési idő eltelt, akkor nincs tennivalónk
Szintén nagyon gyakori tévhit, hogy a tartozás elévülési idejének letelte után már nem kerülhet sor semmilyen jogi lépésre az adóssal szemben. A követelés elévülését a bíróság vagy más hatóság hivatalból nem vizsgálja, és nem veszi figyelembe. Azaz, ha az elévülésre az érintett nem hivatkozik az eljárás során, akkor születhet ellene marasztaló döntés és a tartozást be is hajthatják rajta.

4. Az elévülést a felszólítás már semmilyen esetben nem szakítja meg
Sokan tudják, hogy az új Polgári Törvénykönyv megváltoztatta az elévülési idő megszakadására vonatkozó szabályt. Az új Ptk. szerint a tartozás teljesítésére vonatkozó írásbeli felszólítás az elévülést nem szakítja meg, szemben a korábbi szabályozással. Azonban az új Polgári Törvénykönyv e szabálya a 2014. március 15-én és azt követően keletkezett tartozásokra vonatkozik, a régi Ptk. szerinti tartozásokra és felszólításokra nem.
Érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen elévülésről van szó. Ha például az adós ellen már bírósági végrehajtási eljárás folyik, akkor bármely végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést. Így végrehajtási eljárásban a bírósági végrehajtótól kapott felszólítás is alkalmas az elévülés megszakítására.

5. Az elévülés kizárható
Időnként előfordul, hogy szerződésben a felek megpróbálják kizárni az elévülés lehetőségét. Azonban a törvény szerint az elévülést kizáró megállapodás semmis. Arra viszont van lehetőség, hogy a felek megállapodjanak az általánosnál rövidebb vagy hosszabb elévülési időben.

Sok esetben előfordul, hogy különféle társaságok nagyon is etikátlanul megszerzett és elképesztő összegekre kamatoztatott követeléseket akarnak rosszhiszemű módon behajtatni áldozataikon.
Ilyen esetekben mindenképp érdemes utána nézni, hogy a követelés elévülése megtörtént-e.
Ha igen, akkor feltétlenül éljünk a lehetőséggel.

 elevules.jpg

 Amennyiben segítségre van szüksége ügyével kapcsolatban, kattintson ide.

 

 

Címkék: behajtás jelzáloghitel devizahitel végrehajtás bedőlt hitel portfolioblogger devizahitel per végrehajtás felfüggesztése hitel sikerek devizahiteles ügyvéd hitelsikerek

Szólj hozzá!

Botrányos végrehajtói intézkedések

2020.12.01. 11:23 | Élet a hitel után

 Rengeteg panasz, kifogás, botrány bizonyítja, hogy a végrehajtóknak Magyarországon egyedülálló hatalmuk van, jogköreik túllépését pedig néhány kivételtől eltekintve szinte soha nem szankcionálják a hatóságok. Pedig nem kellene ennek így lennie.

A legtöbb esetben azért nem veszi figyelembe a végrehajtó az adósok jogait, mert sajnos nem élnek vele, így könnyen válnak prédául a jóhiszemű, egyszerű emberek a végrehajtói túlkapásoknak. Amennyiben viszont tetten érik, válaszadás, együttműködés, korrekció helyett a reakció: " panasz esetén tessék kérem a bírósághoz fordulni". Pontosan tudják, hogy az adós általában nincs tisztában a végrehajtási eljárással kapcsolatos jogaival, jogorvoslati lehetőségeivel. A legtöbben nem tudják, milyen speciális beadvány formájában érvényesíthetik a végrehajtó eljárásával kapcsolatos panaszukat, kifogásukat. Ebből adódóan gyakran visszaélnek hatalmukkal, mivel a legtöbb esetben nem lép a panasz bírósági szakba. Ha mégis, a bíróság rendre utasítja őket az adott ügyben különösebb szankciók nélkül - esetleg minimális pénzbírsággal - ami természetesen meg sem kottyan ebben az "iparágban".

 Abban az esetben ha nincs kifogás, a végrehajtó a visszaéléseivel együtt folytatja a vagyon lefoglalását, a tudatlan adós pedig soha nem jön rá a lehúzásra. Sok esetben láttuk, hogy GYES, GYED, családi pótlék, sőt értelmi fogyatékos gyermekek ellátmányát valamint ösztöndíját is jogszerűtlen módon lefoglalta, elvette a végrehajtó, amelyek nem képezik a végrehajtás alá vonható vagyonelemek körét. Ez utóbbi eset annak ellenére történt, hogy a végrehajtást korábban már a bíróság (tekintettel a tartós beteg gyerekekre) jogerősen felfüggesztette. Sajnos Magyarországon ma ez a realitás, nem kirívó esetekről beszélünk.

 Senki nem vizsgálja komolyan a végrehajtók elképesztő túlkapásait

 A végtelenségig sorolhatnánk a végrehajtói visszaéléseket, de mindegyiknek ez az alapja:

 mivel az adós valószínűleg nem él majd végrehajtási kifogással - hiszen nem ismeri a végrehajtási törvényt - ezért a végrehajtó úgy véli, valójában azt csinál amit akar. Természetesen óriási tapasztalatbeli, gyakorlati és végrehajtás jogi előnye van - akár ügyvédekkel szemben is - annak aki évek óta napi nyolc órában kizárólag végrehajtási ügyekkel foglalkozik.

Rengeteg mutyizás, visszaélés lepleződött le az elmúlt években. Mivel a végrehajtó nagyon nagy összegű vagyoni értékek fölött diszponál, eladósodott, félelemtől megtört, kétségbeesett emberek jelennek meg "színe előtt" nap mint nap, könnyen megittasodik a mások élete fölött gyakorolt hatalma láttán. Némely végrehajtót szabálytalan eljárásai miatt már többször is elmarasztalta a bíróság, ennek ellenére továbbra is zavartalanul folytathatják ámokfutásukat. Számtalan esetről tud mind a szakma mind a nyilvánosság.

 A tapasztalatok alapján idővel a végrehajtók egy része hírhedt és rettegett Döbrögivé válik saját territóriumán belül. Nem mindenkinek való ez a foglalkozás, ám sajnos a legtöbb helyen mégis személyiségükben arra alkalmatlanok töltik be ezt a feladatot.

 Éppen ezért felhívjuk minden adós figyelmét a végrehajtási levelek alján található nagyon apróbetűs részre:

 

"...intézkedésem ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül végrehajtási kifogást terjeszthet elő..." - Éljen vele!

 

Mára odáig fajult a végrehajtási gyakorlat, hogy a legmegfelelőbb válasz a kialakult helyzetre az lenne, ha az állam minden egyes végrehajtás alá vont adós mellé ingyenes pártfogó ügyvédet rendelne ki. Persze tudjuk hogy erre az esély egyenlő a nullával, álmodozni azért még lehet.

Addig is keressen fel végrehajtási eljárásban járatos, tapasztalat ügyvédet.

 

Amennyiben végrehajtási eljárás indult Önnel szemben és segítségre van szüksége, kattintson ide.

 

 


 

 

 

 

 

 

Címkék: végrehajtás bedőlt hitel portfolioblogger devizahitel per végrehajtás felfüggesztése végrehajtási eljárás hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd hitelsikerek végrehajtási kifogás

Szólj hozzá!

Kilakoltatások az elmúlt években - előzze meg!

2020.11.29. 19:05 | Élet a hitel után

A Végrehajtói Kar tájékoztatása alapján Budapesten történik magasan a legtöbb végrehajtás és kilakoltatás.

Rendkívül fontos lenne, hogy az adósok idejében felismerjék, mikor vesz helyzetük olyan irányt, ami elkerülhetetlenül végrehajtási eljárásba fog fordulni. Előfordulhat bárkivel, ezért életbevágó jelentőségű tisztában lenni azokkal a lehetőségekkel, amelyek segítségével sikeresen felfüggeszthetik, megszüntethetik azt, még mielőtt ingatlan árverésbe torkollik a folyamat. Gyakran az ingatlan árverés és minden más vagyontárgy elveszítése után is jelentős adósság marad az érintettek nyakán, amit hosszú évekig (vagy akár élethosszig) tartó jövedelem letiltás is keserít. Sajnos a számok nem az adósok felkészültségéről árulkodnak. Ne vegyük félvállról! A végrehajtás felfüggesztésének, megszüntetésének lehetőségeiről itt tájékozódhat részletesen.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása szerint 2016-óta 13 470 ingatlankiürítés történt Magyarországon, ami jelentős részben a banki hitelkárosultak, devizahitel adósok ügyeiből tevődött össze. A végrehajtói kar nyilvántartása alapján „lakóingatlan sikeres árverését követő birtokba adás miatt” 8100 ingatlankiürítés történt négy év alatt. Ennek nagy részét a pórul járt devizahiteles családok elárverezett lakásai adják.

Bár a családok többsége barátoknál, rokonoknál vagy albérletekben folytatja életét, akadnak olyanok is, akik nem tudnak hova menni. Több kiskorú gyermek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt, a pontos számot azonban nem tudni.

Annak ellenére, hogy gyakran sem a hitelező, sem a végrehajtó nem úgy kezeli őket, ennek ellenére az adósoknak bizony nagyon komoly jogaik, lehetősségeik vannak arra vonatkozóan, hogy a létfenntartásukat, vagyonukat, lakhatásukat fenyegető végrehajtási eljárással szemben érvényesítsék érdekeiket.

Amennyiben végrehajtási eljárás indult Önnel szemben és segítségre van szüksége, kattintson ide.

 

Címkék: segítség eladósodás devizahitel végrehajtás bedőlt hitel fizetési nehézség portfolioblogger hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd hitelsikerek

Szólj hozzá!

Amit a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumról tudni kell

2020.11.28. 12:44 | Élet a hitel után

 A moratórium meghosszabbításra került 2021. június 30-ig.

 Kiknek szól?

 1: Munkanélküliek, aki a törvény hatályba lépése napján, illetve 2021 első felében a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint álláskeresőnek minősülnek.

 2: A gyermeket várók és nevelők. Gyermeknek számít a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint mindaz, aki az adós vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja, és a 25. életévét még nem töltötte be vagy megváltozott munkaképességű gyermek, és az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

 3: Nyugdíjasok, akik a törvény hatályba lépése napján saját jogú nyugellátásban vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülnek, illetve 2021 első felében válnak nyugellátásra jogosulttá.

 4: Közfoglalkoztatottak (vagyis közmunkások).

 Amennyiben több adósa van egy hitlelszerződésnek elégséges, ha csak az egyik adóstárs tartozik a fenti kategóriák valamelyikébe.

 Vállalkozások is igénybe vehetik a meghosszabbítást

 Azok a cégek élhetnek vele, amelyek a kormányrendelet meghatározása alapján a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásnak minősülnek és ha ezt az adós a hitelezőnél írásban kéri. A hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell a szerződés azonosításához szükséges adatokat, továbbá azokat az adatokat is, amelyek alapján megállapítható, hogy az adós a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján jogosult a hiteltörlesztési moratórium igénybevételére. Másoknak nem üzenet...

 A moratórium lényege

 A szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap 2021. június 30-ig. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével ( fél év) meghosszabbodik. A fizetési moratórium fennállása alatt lejáró szerződések 2021. június 30. napjáig meghosszabbodnak. A járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket is módosítja a határidők módosulása. Nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

 A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

 Milyen hitelekre vonatkozik?

 Január 1-je után is csak a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat a moratórium. A hosszabbítás a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is.

 A magáncsődösök és eszközkezelősök

 Rájuk is vonatkozik a hosszabbítás: a hatályos, részletvételre irányuló, illetve lakásbérleti szerződéséből eredő vételárrészlet-fizetési, illetve bérletidíj-fizetési kötelezettség akként módosul, hogy a részletvevő, illetve a bérlő a szerződésből eredő vételárrészlet-fizetési, illetve bérletidíjfizetési kötelezettsége teljesítésére 2021. június 30-ig fizetési haladékot kap. A magáncsődben lévőkre is kiterjed a moratórium: kiterjed a főhitelező részére fizetendő minimális törlesztőrészlet megfizetésére, a bíróságon kívüli adósságrendezési megállapodásban, bírósági adósságrendezési egyezségben, valamint a bírósági adósságtörlesztési végzésben megállapításra kerülő vagy megállapított fizetési kötelezettségek teljesítésére is, a 2021. január 1. napja után esedékessé váló törlesztési részletekre vonatkozóan.

 

Fontos: a hitelező az adóssal kötött szerződést az adós fizetési kötelezettsége nem teljesítése miatt 2021. június 30. napjáig nem mondhatja fel.

Amennyiben ügyével kapcsolatban segítségre van szüksége, kattintson ide

 

 

Címkék: segítség lakáshitel behajtás devizahitel végrehajtás bedőlt hitel fizetési nehézség portfolioblogger hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd hitelsikerek fizetési moratórium

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása