Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (87) behajtás (29) bhke (1) Budapest Bank (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (253) devizahiteles ügyvéd (123) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (114) devizahitel per (136) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (68) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (114) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (20) hitel sikerek (122) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (38) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (80) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) matolcsy (3) Matolcsy (2) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (330) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (49) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (50) végrehajtási eljárás (6) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Európai Bíróság – Válaszok nélkül maradtak a magyar devizahitelesek

2017.12.16. 11:59 | Élet a hitel után

Van két rossz és egy jó hírünk, melyikkel kezdjük? A két rosszal. Nem fogják megdicsérni a magyar devizahitelesek azt a bírót, aki miatt az Európai Bíróság megtagadta a válaszadást két magyar – devizahitelezéssel kapcsolatos – ügyben. Az indok: a Budai Központi Kerületi Bíróság az előzetes döntéshozatal iránti kérelmeiben nem fejtette ki a szükséges mértékben az ügyek ténybeli és jogi hátterét, sőt elmulasztotta feltüntetni, hogy miért szükséges a feltett kérdések Európai Bíróság általi megválaszolása. Ezzel eldőlt, hogy idén már nem lesz döntés a magyar devizahiteles ügyekben, január 16-án viszont érdemes lesz figyelni a Luxembourgból érkező hírekre – írja a portfolio.hu.

Pedig mindkét érintett ügyben a devizahitelesek számára lényeges kérdések kerültek volna terítékre –állítja a Magyar Nemzet. Egyrészt az, hogy megfelelő volt-e szerződéskötéskor a tájékoztatás arról, milyen terheket vesz a nyakába az ügyfél a hitel felvételével. Az ügyfelek nem megfelelő tájékoztatása ugyanis az uniós fogyasztóvédelmi szabályok megsértésének gyanúját vetheti fel. Másrészt azt firtatták a beadványok, hogy amennyiben a fenti okból érvénytelen a szerződés, a fogyasztó és a bankok közötti elszámoláskor az alacsonyabb devizakamatokkal vagy a jóval magasabb forintkamatokkal kell számolni. Falus Zsolt, a Bankcsapda Egyesület elnöke szerint a két beadványnak azért lett volna nagy jelentősége, mert akár az adósok nyakába varrt árfolyamveszteség – emiatt emelkedtek a törlesztő részletek az egekbe – terhének megosztását is szóba hozhatták volna. A maradék reményt az ügyben az jelenti, hogy további hasonló kérdéseket taglaló beadványok is az Európai Bíróság (EUB) döntésére várnak.

És akkor a jó hír. Reményt keltőnek nevezte a Magyar Nemzet, hogy az EUB nem utasította vissza azt a magyar beadványt, mely vitatja a banki elszámoltatási törvény azon passzusait, amelyek lehetetlenné teszik az elszámolás adós általi megtámadását. Az e kérdésben, vagyis az úgynevezett Sziber-ügyben kiadott főtanácsnoki indítványt fogják jövő év elején – konkrétan január 16-án – nyilvánosságra hozni. Falus Zsolt azt mondja, hogy a törvény értelmében jelenleg csak olyan bonyolult számításokkal lehetne eredményesen támadni az elszámolás helyességét, melyeket egy hétköznapi adós képtelen elkészíteni. Amikor pedig az egyik ügyben szakértőt kerestek a számítás ellenőrzésére, illetve a szükséges beadvány elkészítésére, négyszázezer forintos ajánlatot kaptak… Ez kifizethetetlen, hiszen sok esetben maga a vitatott összeg is kisebb. Jelenleg csak a jegybank által összeállított bonyolult számítási képlettel lehet bizonyítani az adós igazát, melynek megértése és alkalmazása még a pénzügyi szakemberek számára sem egyszerű. Sokkal inkább felügyeleti feladat lehetne a számítások helyességének ellenőrzése a vitatott ügyekben. Igaz, Windisch László, a jegybank felügyeleti vezetője korábban úgy nyilatkozott: nem tartják indokoltnak, hogy a számításokban segítséget nyújtó különszolgáltatást indítsanak. Falus Zsolt ráadásul azt is kifogásolja a magyar törvényben, hogy az elszámolás megtámadására csak a banki értesítés kézhezvételétől számított néhány hónapon belül van lehetőség.

A Sziber-ügyben arra kért iránymutatást a magyar bíróság, hogy nem sérti-e a Falus által is kifogásolt törvény az Európai Unió fogyasztóvédelmi szabályait. Amennyiben az EUB az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal ellentétesnek tartja a magyar jogszabály egészét vagy annak egyes paragrafusait, akkor azt újjá kell alkotnia a magyar törvényhozásnak. Ennek kiderülésére azonban még várnunk kell egy hónapot, miközben decemberben – a másik két beadvány elutasítása miatt – sajnos semmivel sem vált könnyebbé, tervezhetőbbé vagy átláthatóbbá a magyarországi devizahitelesek helyzete…

Amennyiben Ön érintett a témában és segítséget keres, írjon a valsagstabok@gmail.com címre vagy látogasson el awww.bankihitelkarosultak.hu oldalra és vegye fel a kapcsolatot olyan szakemberekkel, akik valódi segítséget nyújthatnak problémája megoldásában.

Címkék: devizahitel bankfelügyelet van megoldás bedőlt hitel fizetési nehézség banki költségek portfolioblogger Európai Bíróság devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd európai bíróság devizahitel

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr313505155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devizakarosult 2017.12.19. 20:30:53

Az átváltott devizahitelek nagy része 3 hónapos kamatozású lett az elszámolási törvény miatt, ezeket a hiteleseket (35+ korosztály) az új hitelfelvevőkkel (25+ korosztály) együtt majd újra víz alá nyomják az alapkamatemeléssel!
Jelenlegi állapot: a 255 CHF árfolyamon forintosított devizahitel károsultak felvett hitelük 3-4X-esét fogják visszafizetni, feltéve ha megérik azt a kort.
A bankok semmilyen megoldást nem ajánlanak ezekre az átváltott hitelekre...... kiváltó hitelt nem biztosítanak, a hitelszerződést nem alakítják át új típusú hitelre.

www.peticiok.com/devizahiteles_karpotlasi_torvenyt_kovetelunk#form