Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (87) behajtás (29) bhke (1) budapest bank (3) Budapest Bank (1) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (253) devizahiteles ügyvéd (123) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (114) devizahitel per (136) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (68) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (114) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (20) hitel sikerek (122) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (38) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (80) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) Matolcsy (2) matolcsy (3) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (330) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (49) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (50) végrehajtási eljárás (6) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

A bank, vagy az ügyvéd hazudik?

2017.07.26. 07:40 | Élet a hitel után

Szürreális ajánlatról beszél az egyik, a másik tagad

A devizahitel-botrányban híressé vált és sokat vitatott ügyvéd szerint extrém ajánlatokkal keresik meg ügyfeleit a bankok. A jogász nyilatkozata szerint a hitelintézetek nemes egyszerűséggel "begyulladhattak", hiszen hamarosan az Európai Bíróság hozhat ítéletet az általuk kétes feltételekkel megkötött hitelszerződések ügyében. A bankoknak így érdekében állhat gyorsan egy biztos megoldást találniuk az ügyfeleikkel. 

Léhmann György neve mindenki számára ismerős lehet: Az idős ügyvéd a 2008-as gazdasági világválságot követő években vált ismertté, amikor is foglalkozni kezdett a válság kapcsán ellehetetlenült devizahitel-adósok ügyeivel. Léhmann a devizahitel-szerződések kapcsán kialakult jogi hercehurca és viták középpontjában került és néhány bátor jogász kollégájával együtt azóta is harcol ügyfelei érdekeiért. 

A siófoki ügyvéd szerint „egészen szürreális” egyezségi ajánlattal keresik meg ügyfeleit a hazai hitelintézetek. Léhmann elmondása szerint a devizahitel-szerződések miatt eladósodott ügyfeleinél azután jelentkeznek a bankok, hogy a magyar bíróságok állásfoglalást kértek a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságától a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatban (lásd: korábbi cikkünket). Léhmann György egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy például az OTP Bankkal perben álló ügyfelének azt írta a hitelintézet, hogy az eredeti, 21 millió forintra rúgó tartozásának több mint felét is hajlandó elengedni az OTP, amennyiben az adós hajlandó egyezséget kötni. A 21 milliós tartozásból így mindösszesen 8 millió maradna fent. 

Az ügyvéd úgy látja, hogy ennek hátterében a magyar bíróságok erősödő gyakorlata áll: egyre több hazai bíró kívánja ugyanis megvárni a perek folytatásával az Európai Bíróság állásfoglalását. Ezzel párhuzamosan ügyfelei arra kérik, hogy kezdeményezze a végrehajtás felfüggesztését. Az ügyvéd szerint az Európai Bíróság előtt álló ügyek tétje hatalmas,  ugyanis súlyos milliárdok járhatnak vissza a korábbi devizaadósoknak egy nekik megfelelő döntés esetén.

Az Európai Unió Bíróságának - egyebek mellett - arra kell választ adni, hogy az uniós jog szerint is elfogadható-e, ha az adósnak (lényegében egyoldalúan) kell viselnie a hirtelen drasztikus árfolyamváltozásból eredő veszteségeket. A Kúria elnöke a közelmúltban úgy foglalt állást, hogy egy esetleges uniós iránymutatás ellenére is szabad keze marad a magyar bíróságoknak, de ha kell, változtatnak a hazai bírói gyakorlaton.

A bankok cáfolnak?

Az eset érdekessége, hogy a bankok természetesen igyekeznek tagadni az egyezségi ajánlatok megtörténtét. Így az OTP Bank is igyekezett cáfolni az ügyvédet.  Az OTP igyekezett hangsúlyozni, hogy  az ügyvéd által említett egyezségi ajánlat a normál ügymenetben kizárt, csak rendkívül indokolt szociális okok fennállása esetén élhet ilyen kedvezményekkel egy bank.

Ami biztos, hogy általános esetben a felek szabadon dönthetnek az általuk kötött megállapodás (így pl. egy hitelszerződés) megváltoztatásról. A bankokat azonban számos további előírás is köti, leginkább pénzügyi vonatkozásúak. Ezek valamelyest valóban csak korlátozott mértékben engednek szabad kezet a bankoknak egyezségek megkötésére. 

 

Címkék: devizahitel portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr8312690745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.07.26. 17:07:25

Remélem végül megszopják a bankok, mert amit műveltek, arra nincs bocsánat!

vénkujon 2017.07.26. 17:50:02

@Kelly és a szexi dög: hogyan tudja realizálni a szopást egy bank? van ötlet?

Figyel Castro 2017.07.26. 18:04:58

@Kelly és a szexi dög: kinek tartottak fegyvert a fejéhez, hogy (deviza!) hitelt vegyen fel? Ki tiltotta meg a szerződès (értő)elolvasásàt? Ki írta alá a közjegyző előtt, hogy elolvasta, megértette? Naugye.

Netuddki. 2017.07.26. 18:30:27

Ollé! Még az is előfordulhat, hogy nem a csányi lesz Magyarország leggazdagabb embere? Valamiből csak összeszedte ezt az óriási vagyont...

Netuddki. 2017.07.26. 18:31:13

@Figyel Castro: Nem a csalás kárvallottját kéne szidni kisköcsög! Na ugye!

Figyel Castro 2017.07.26. 18:35:10

@Netuddki.: Mikyeb csalás? Az csalt, aki aláírta hogy elolvasta és megértette...

Nick a banya 2017.07.26. 18:51:52

@Netuddki.: szegeny karosult devizahiteles nagyobb spekulans volt, mint a soros, csak fogalma nem volt rola, mert csak azt nezte, hogy van occoe' lakashitel, autohitel, felnihitel. Aztan ha nem jott be a szamitas, akkor "szemetbank".

bankvezér 2017.07.26. 22:13:48

Hazug a poszt címe. Mert sem a bank, sem az ügyvéd nem hazudik.
Az ügyvéd az igazat mondta, és a bank elismerte azt, amit az ügyvéd mondott.
A bank csak annyit "kozmetikázott", hogy "... csak rendkívül indokolt szociális okok fennállása esetén élhet ilyen kedvezményekkel egy bank. "
Rendben van, akkor csak ki kell nyilvánítani, hogy minden adós esetében rendkívül indokolt szociális okok állnak fenn. :))

2017.07.27. 01:56:54

A bank olyan ajánlatot tehet amilyet csak akar, nemigazán értem, miért vannak kiakadva. Egy ismerősnek már alkudoztam helyette a bankkal(nem bírta idegileg), simán lehetett ütemezést módosítani, alkudozni, tartozást csökkenteni, stb. Egy dolgot néztek, hogy havonta azért valami elfogadható összeg érkezzen be.
Mikor a bank kiadja követeléskezelőnek, akkor már alapból arra számít, hogy jó ha egy része visszajön. Nemigazán értem, hogy ennyi erővel az ügyféllel miért ne egyezhetne meg.

Quas! 2017.07.27. 02:48:45

@Figyel Castro: Nem adtak más hitelt! Vagy elfogadod vagy nincs pénz, ha nincs pénz nincs lakás! De igazad van, minek lakás, amikor a híd alatt ugyanúgy nem ázol.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.27. 07:04:03

@Kelly és a szexi dög:

Fontos mindenképpen a bankok szarvának megszorongatása. Túl sokat harácsoltak össze, itt az idő csökkenteni a pénzszivattyú sebességét.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.27. 07:05:45

@Figyel Castro:

Ez kb. olyan, mint a munkaszerződás: vagy aláírod vagy maradsz munka nélkül. Álszabadság, álválasztás.

Tele Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2017.07.27. 07:55:29

@Figyel Castro:

Szervusz!

Nem vitatom, hogy talán sokszor ez így igaz lehetett, de azért én legalább egy olyan ügyről tudok, ahol az MKB 2010 tavaszán (amikor már a komplett szakma tudta, hogy dől a CHF és az EUR árfolyama) egy eredetileg igényelt 6,5 milliós lakáskölcsönre - kikényszerített csúszópénzért! - úgy adtak végül nagy kegyesen 5,5 milliót EUR alapon, hogy csak arról felejtették el tájékoztatni a - hitelezésben és jogban is erősen járatlan! - "ügyfeleiket", hogy nekik a 2 gyerek (1 + egy bevállalt) miatt állami kamattámogatott lakáskölcsön 5 millióig járt (a hitelminősítéssel sem lehetett gond), és mivel a 6,5 helyett adtak csak 5,5 milliót, a budapesti eladónak így is magánkölcsönként fizettek bő egymilliót ki 1-2 év alatt a szerencsétlenek, szóval ha csak 5 milliót kérnek és kapnak, de forintban, akkor kaptak volna tisztességes hitelajánlatot és ügyfél-tájékoztatást. Nem utolsó sorban hozzátenném, hogy a bank alkalmazottja tavalyelőtt ősszel - miután egy féléve nem válaszolták meg a fogyasztói panaszt! - a személyes érdeklődésünkkor kérdésemre megerősítette: persze, hogy 2010-ben náluk is mindenki tudott arról, hogy szar hitelt ajánlanak ki, de a belső vezetői utasításokhoz ők bizony kötve voltak. No comment..?!

Szeretettel:

Maus Robi
tele-maus.hu

Quas! 2017.07.27. 09:26:24

Nekem most két banknál is átalakítják a számláimat, meg a hitelkártyámat, egyoldalúan, ha nem tetszik egyszerűen megszünteti a bank a számlámat. Erről persze írásban nem tájékoztatnak, csak szóban, mert "egyedi ajánlat". Évek óta nincs jelentősebb hitelem, illetve a hitelkártyát is úgy használom, hogy csak a kedvezményeket veszem igénybe. Nem vagyok jó adós...Amíg milliós hiteleket veszel fel és törleszted addig jó adós vagy, ha nincs hiteled akkor meg a rossz adós kategóriába kerülsz. Ha rendesen törleszted a hiteled nulla kedvezményt kapsz a hiteltörlesztésedre, ha hamarabb fizetnéd vissza mindenféle költségeket raknak a visszafizetendő összegre (hitelmódosítási díj, előtörlesztési díj, végzárási díj, stb). Jelenleg az egyik banknál van 80000 azaz nyolcvanezer forint ingatlanhitelem, ennyi maradt a lakáskassza betörlesztése után, amit még 7 azaz hét, hetes évig kellene törlesztenem havi 663 forintosával. Ha szeretném hamarabb kifizetni módosíthatom a szerződést egyszeri 50000 azaz ötvenezer forintért illetve kellene még 90000 azaz kilencvenezer forint végzárást fizetnem, vagy a 7 évet, 35000 azaz harmincötezer forinttért 4 évre csökkenthetem. Vicces

FN 2017.07.27. 09:26:50

Az úgynevezett "hitelkárosultak" olyan javakat (lakást, autót, stb.) akartak élvezni, amelyhez egyszerűen nem volt meg az anyagi erejük. Általában azért nem, mert túl képzetlenek lévén a munkájuk nem ért annyit a munkaerő-piacon, amennyit ahhoz kellett volna keresniük, hogy biztonsággal megszerezhessék a vágyott dolgokat...

Ahelyett, hogy képezték volna magukat, hogy néhány év múltán jobban kereshessenek, inkább elmentek a bankhoz és felelőtlenül, tudatlanul vettek fel hiteleket, kb. úgy gondolva, hogy a kétezres évek elején megnyíló devizaalapú hitelek a Medgyessy-féle "jóléti rendszerváltás" egyik eleme lenne - afféle állami juttatás, nem pedig szabadpiaci termék. Szóval: a kommunizmus eszközeit akarták használni a kapitalizmus megtermelte javak megszerzéséhez.:-)

Ezek után, amikor bejött az , amire minden értelmes, a pénzügyekben járatos ember előre tudott, hogy érvényesülnek a hosszabb távon érvényesültek-helytálltak devizaárfolyamok, ezek az emberek elkezdtek sikítozni, hogy "a bankok átverték őket" - pedig csak saját magukat hülyítették azzal, hogy "ingyenpénzt" szórtak közéjük... és jött a Fidesz-kormány, amely a saját (egyébként tökéletesen ostoba, inkompetens és tisztességtelen) politikai céljai érdekében felhasználta ezt a teljesen indokolatlan "igazságkereső tömeget" ahhoz, hogy elerőtlenítse a bankokat, ezzel is elősegítve azok állami tulajdonba, vagy a hatalom járszalagjára való felfűzésüket. Törvénytelenül visszamenőleges hatállyal hozott rendelkezéseket - ahelyett, hogy prudens kormányhoz illően a helyükre tette volna a hitelfelvevőket: hogy a felvett pénzt az utolsó fillérig, kamatokkal együtt fizessék csak szépen vissza!

Ezzel aláásták a jogbiztonságot, erodálták a pénzpiacokat, elbizonytalanították a befektetőket, tönkretették az ország külpiaci hitelét - és nem mellesleg rombolták az amúgy sem épp erős és fejlett gazdasági-pénzügyi tudatosságot a lakosság köreiben. megtűrtek, sőt, támogattak olyan "mozgalmakat", amelyeket minden szilárd, polgári jogállamban kiröhögtek volna.

...Ha ez a rezsim megbukik, akkor mindent ott fogunk folytatni, ahol 2010 őszén abba kellett hagynunk: az adósok fizetni fognak!

Szornyeteglajos 2017.07.27. 09:28:53

Bírom, hogy közel tíz évvel a devizahitelezés összeomlása után még mindig vannak okosak, akik az adósokat hibáztatják! "Minek ment oda! A hülyéje..."

Azt elfelejtik ezek a mágusok, hogy a kétezres évek közepén úgy a gépjármű piac, mint az ingatlan piac a CHF, EUR hitelezésre volt berendezkedve!

Akkoriban kényszerültem használt autó vásárlásra. Munkához kellett, nem bohóckodni, ezért olyan kellett, ami reggel elindul, este haza visz.
Ezért a 100E Ft-os zsiguli eleve nem játszott. Hónapok alatt megnéztem számos autót, pl. egy használhatónak tűnő tizenhét éves Polo-t, amit 550E-re tartottak! Amikor kereskedésben 5-6 éves Corsa-t vehettél 1,1M-ért. Egyszerűen 500 alatt csak roncsok, bontószökevények voltak a piacon! Ha valaki autózni akart akkoriban, és nem szívni, bizony kellett az 1M.
A kereskedésben persze tárt karokkal, egyből a hitelkonstrukciókkal kezdték. Hitel nélkül szinte szóba se álltak az emberrel, egy ismerős régi autóját akarta beszámíttatni újhoz, és mikor mondta, hogy kifizetné a különbözetet átutalással, szabályosan agitálták a hitelre, nyilván a jutalék miatt, de valójában jobban járt volna egy kisebb futamidejű devizás konstrukcióval, mint hogy egyben rendezi a különbözetet.
Emlékszem, megkérdeztem a forint alapút, mert engem azért felvilágosítottak a kockázatokról. Olyan törlesztőt számolt az ügyintéző, hogy a fél fizetésem se lett volna elég a havi törlesztőre!

Lefordítva az okosaknak: az átlag bérből u.a. futamidővel a deviza konstrukció törlesztője csaknem harmada volt a forint konst.nak.

Ingatlan-lufi. Mond ez valamit? Ugyan nem volt akkora, mint most, de volt. Mifelénk 150E nettó már jó fizetésnek számított, lakni kell, és a forint hitel itt sem volt ésszerű, amiben szerintem benne volt az akkori fiskális politika keze is mélyen... . Ellenben ott volt az évek óta legstabilabb valuta, a CHF, amit szépen be is árazott az ingatlan piac. Így 5-8 M-t simán lehetett törleszteni CHF alapon havi 150E fizetés mellett, míg a forint konstrukciót nem. Ezt így rendezték be, akinek nem tetszett, mehetett albérletbe, u.a. havi díjért, mint a CHF törlesztő részlete.
Na akkor ki is volta a hülye? Hát mindenki ! Apukáim, kedves okoskodók, titeket is hülyének néztek, csak ti abban a szerencsés helyzetben voltatok, hogy nem kényszerültetek belemenni ebbe a win-win-nek induló, ám csúnya véget érő játékba! Ennyi a különbség köztetek, és a devizások között.

U.i.: A spekuláns kis sorosok kiszálltak a végtörleszéssel, nem ők a deviza biznisz vesztesei, ne vedd egy kalap alá az átlagos devizással!

Szornyeteglajos 2017.07.27. 09:30:59

@FN:
Csak az első 2 bekezdést olvastam el, ne haragudjál meg, amit felvázoltál, az egy íróasztal mellett megállhatja a helyét, de a való világban egészen máshogy működnek a dolgok.

Quas! 2017.07.27. 09:31:50

@Quas!: Még annyi, hogy nem én voltam a balfék, a lakáskassza betörlesztése előtt bent voltam a bankban, többször is, és megkérdeztem, hogy mennyi lesz a fennmaradó összeg, mert akkor egyben letudnám az egészet. Azt a válasz kaptam, hogy majd csak akkor tudnak mondani valamit, ha jóváírásra került a lakáskassza, aztán majd megbeszéljük a további lehetőségeket. Hát sikerült megbeszélni :) Azóta írtam a bank központjába, ahonnan azt a sablon szöveget kaptam vissza, hogy fáradjak be a helyi fiókba és ott bizonyára kielégítő segítséget fogok kapni.

Quas! 2017.07.27. 09:39:52

@FN: Nem is adtak forint alapú hitelt, csak az ún. Fészekrakó hitel létezett, a többi mind CHF, EUR vagy YEN alapú volt. A fészekrakó csak a 35 év alatti HÁZASOK, ELSŐ ingatlanhoz jutását finanszírozta. Az árúhiteleket pedig úgy alakították ki, hogy forintosat még véletlenül se érte meg felvenni. Szóval én nem hibáztatnám a hitelfelvevőket. Arról meg ne is beszéljünk, hogy semmiféle vizsgálat nem történt a hitelintézet részéről, hogy a hitelfelvevő egyáltalán vissza tudja-e fizetni a kölcsönt.

bankvezér 2017.07.27. 18:10:49

Úgy látom, itt az a tendencia, hogy senki nem a poszt témájával foglalkozik, hanem mindenki leírja azt, ami a devizakölcsön szóról éppen eszébe jut.
Nekem például a mákos guba vanília öntettel, jutott eszembe.
De bocsánatot kérek, hogy nem teszem fel ide a nekem leginkább tetsző receptet!

Diorella Queen 2017.08.23. 07:13:39

@bankvezér: :)
Legyél kicsit türelmesebb, ha már elvállaltad önként és ingyen a birkacsorda szellemi vezetését. :)))