Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (87) behajtás (29) bhke (1) Budapest Bank (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (253) devizahiteles ügyvéd (123) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (114) devizahitel per (136) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (68) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (114) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (20) hitel sikerek (122) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (38) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (80) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) Matolcsy (2) matolcsy (3) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (330) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (49) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (50) végrehajtási eljárás (6) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Csődbe ment a magáncsőd

2017.05.02. 00:33 | Élet a hitel után

115 ezer emberből mindössze 700-an éltek vele - ez a hiteladósságokkal szembeni újabb "csodafegyver" gyászos statisztikája. Nem véletlen, hogy már most megváltoztatnák a nagy dirrel-durral bevezetett magáncsőd intézményét. A változtatásoknak hosszabb távon óriási jelentősége lehet, hiszen folyamatosan növekszik ismét a lakáshitelek  száma - ezáltal pedig a bankok felé eladósodottak aránya. 

Már májusban asztalra kerülhetnek a magáncsőd intézményének változtatási javaslatai. A Magyar Nemzeti Bank illetékese szerint ráadásul nem apróbb csiszolgatásokra, hanem jelentős mértékű átalakításra kell számítani.

Nem véletlen: az újabb devizahiteles "mentőcsomagként" is bemutatott magáncsőd abszolút kudarc: Mindösszesen alig pár százan éltek vele. Az érdeklődés pedig inkább csak csökkent az intézmény iránt...

Emlékezhetünk, a magáncsődöt még 2015 őszén vezették be, a jelentkezési határidejét azonban többször is módosították - ugyanis gyakorlatilag senki nem jelentkezett, hogy igénybe venné az intézményt. A magáncsőd - leegyszerűsítve - alapesetben 5 évre szólt eddig, s a lényege, hogy gyakorlatilag egy gondnok felügyelné az eladósodottak pénzügyi kiadásait. Egyúttal egy egyezséget próbál kötni a hitelezőkkel az adósságok törlesztésének fenntartható mértéke/hossza tekintetében. A szabályai alapján a magáncsődöt sokan azért kritizálták, mert egyfajta lépést láttak benne az adósrabszolgaság legitimálásának irányában. 

Ami a számokat illeti,  "magáncsőd" intézményébe eddig mintegy hétszázan léptek be - ez a szám elhanyagolható ahhoz a több mint 130 ezer nem fizető lakáshiteleshez képest, akik számára az intézményt lényegében kitalálták. Az igazságügyi minisztérium illetékese szerint nagyjából 30 ezer hiteladósnak kellene alkalmaznia a magáncsőd intézményét ahhoz, hogy a magáncsőd sikerességéről és hatékonyságáról lehessen beszélni. 

Ezt a számot úgy akarják elérni, hogy rendkívül leegyszerűsítenék a belépést. Ahogyan néhány napja a 2017-es hitelezési konferencián Becsei András, az OTP Bank és a Magyar Bankszövetség illetékese fogalmazott, amolyan "dobozos" termékké változtatnák a magáncsődöt. Vagyis minden megtennének annak érdekében, hogy az adósok minél kisebb "ellenállással" (értsd: adminisztratív feladattal) találkozzanak a magáncsődbe való belépés előtt. Ennek természetesen az a hátulütője - tehetjük hozzá - , hogy az adósok nem gondolják át majd megfelelően annak alkalmazását és hosszú távú következményeit. 

A magáncsőd csődjének kifogásai között felmerült, hogy mintegy 15 ezer adósnak legalább két jelzáloghitele van - amelynek részleteit nem fizetik. A hátralékos adósok egyébként is átlagosan két kölcsönt cipelnek, sok olyan eset is van, hogy egyeseknek 5-6 hitele is akad. Ez az ún. adósságspirál, ami szintén oka lehet annak, hogy a magáncsőd megbukott, hiszen főszabály szerint csak azok csatlakozhattak, akiknek mindösszesen egyetlen lakáshitel nem fizetése okoz problémát. 

Mivel egyértelműen észlelhető volt, hogy a magáncsőd nem megy, ezért szabályozásának átalakítása már többször felmerült, a legkomolyabban fél évvel ezelőtt, 2016 őszén. Változás ezúttal, hogy még április elején egy kormányülésen döntést is hoztak arról, hogy az Igazságügyi Minisztérium keretén belül el kell kezdeni a szakmai egyeztetést a szakmai szervezetekkel és a "kitaláló" KDNP-frakció szakértőivel annak érdekében, hogy még a tavaszi ülésszakban el lehessen fogadni a módosításokat. 

A legjelentősebb változások lehetnek az intézményben, hogy lerövidítik a bírósági közreműködést, továbbá elhagyatóvá válik annak az általában több száz oldalas dokumentációnak is a csatolása, amely a bankok számára elvileg egy pénzügyi térképet jelentett az adós helyzetéről. Ez - a jelenlegi tervek szerint - a jövőben úgy nézhet ki, mint egy amolyan beszámoló, kvázi "önbevallás", amelynek keretében az adós egyszerűen leírja, hogy milyen aktívuma és passzívuma van, vagyis mennyi a tartozása és mennyi a jövedelme, továbbá milyen vagyona van. 

 

Amennyiben Ön érintett a témában és segítséget keres, írjon a valsagstabok@gmail.com címre vagy látogasson el awww.bankihitelkarosultak.hu oldalra és vegye fel a kapcsolatot olyan szakemberekkel, akik valódi segítséget nyújthatnak problémája megoldásában.

 

Címkék: devizahitel bedőlt hitel portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr9012472641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.