Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (87) behajtás (29) bhke (1) Budapest Bank (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (253) devizahiteles ügyvéd (123) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (114) devizahitel per (136) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (68) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (114) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (20) hitel sikerek (122) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (38) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (80) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) Matolcsy (2) matolcsy (3) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (330) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (49) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (50) végrehajtási eljárás (6) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Mondjanak le a bankok a tartozásokról?

2017.04.04. 08:38 | Élet a hitel után

Egy jobbikos képviselő szerint a devizahitel-adósok ne fizessék már tartozásaikat a hitelintézeteknek. Z. Kárpát Dániel szerint a megoldás egyszerűen az, hogy a bankok "nyeljék le a tartozásokat" és ne nyaggassák tovább adósaikat. Z. Kárpát úgy gondolja, hogy az adósság eleve a hibás jogszabályi rendelkezések miatt alakult ki, ráadásul gyakorlatilag "nem is létezett". A nyilatkozat elsősorban amiatt érdekes, mert hamarosan ezrek kerülhetnek bajba az ún. árfolyamgát türelmi idejének lejárta miatt.

Hangzatos nyilatkozatot tett egy jobboldali politikus a devizahitelek ügyében. A Jobbik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel mondott egy nagyot akkor, amikor úgy fogalmazott: "nyeljék le a bankok az adósságokat". Vagyis ne kelljen azt már megfizetniük az adósoknak. 

A javaslat természetesen jól hangzik, a magyarországi hitelintézetek üzletpolitikája alapján azonban nem túl reális, hogy ez megvalósul. Pedig lépni kellene: Az árfolyamgát türelmi idejének lejárta miatt hamarosan újra tízezrek élhetnek át kellemetlen pillanatokat.

"Nem is létezett a tartozás"

A jobbikos politikus egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón javasolta, hogy az árfolyamgát határidejének lejárta után az adósok már ne fizessenek semmit, hanem azt írják le a bankok szépen veszteségként.

Természetesen előkerült a kormány és a korábbi, baloldali politikai erők is: Z. Kárpát szerint a hiba az volt, hogy az általa "szociálliberális"-nak nevezett korábbi vezetés ész nélkül engedte felszaporodni a hitelállományt. A jelenlegi pedig az egyoldalú szerződésmódosításoknak "enged teret". Ezek szerintem mind-mind az adósokat terhelik. A politikus szerint ráadásul a tartozás valójában "nem is létezett". Z. Kárpát itt minden bizonnyal arra utalt, hogy a devizahitelek mögött sok esetben kétes pénzügyi manőverek állhattak. (Lásd: blogunk legutóbbi, a szintetikus devizával foglalkozó cikkét.)

A javaslat szerint új jogszabályok, illetőleg a jelenlegiek módosítására van szükség. Azokat úgy kellene megalkotni, hogy a bankoknak "le kelljen nyelni" a tartozásokat. 

A nyilatkozat - a szokásos és unalmas politikai kliséktől eltekintve - azért érdekes, mert valóban szorul a hurok: Rövidesen ezrek kerülhetnek bajba az árfolyamgát türelmi idejének lejárta miatt.

Árfolyamgát? Ki emlékszik már...

Emlékezhetünk: Az árfolyamgátról szóló jogszabályt még 2013-ban fogadták el. Az árfolyamgátat deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező adósok igényelhették. Ez volt akkoriban az egyik, ha nem a "legnagyobb" devizahiteles mentőcsomag, amely egyfajta kompromisszumot célzott meg a bankok és az adósok között. Nem véletlen, hogy a bankok tömegével próbálták rávenni ügyfeleiket, hogy lépjenek be a "konstrukcióba". Ezzel ugyanis úgy tűnt, hogy megmenekíthetik nem, vagy rosszul teljesítő hiteleik egy jelentős részét. 

Az árfolyamgátat kérő ügyfél a törlesztőrészletét rögzített árfolyamon fizethette öt évig. Ezalatt az idő alatt egy külön számlán (ún. gyűjtőszámlán) halmozódott azonban egy "másik" tartozás: A rögzített árfolyam lejárta - vagyis a közelgő dátum, 2017. június 30. - után a havi részleteket az aktuális árfolyamon kell törleszteni, és mellette piaci kamatozással  fizetni kell a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozást.

A helyzet tehát az, hogy az a rengeteg ember, aki az árfolyamgátat választotta, most akár bajba is kerülhet. Mindenképpen lépniük kell tehát azoknak, akik időközben nem tudták rendezni anyagi helyzetüket. 

 

Amennyiben Ön érintett a témában és segítséget keres, írjon a valsagstabok@gmail.com címre vagy látogasson el awww.bankihitelkarosultak.hu oldalra és vegye fel a kapcsolatot olyan szakemberekkel, akik valódi segítséget nyújthatnak problémája megoldásában.

 

 

Címkék: devizahitel portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr5612399361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

graphite 2017.04.05. 07:17:01

Jönnek a választások, a Jobbik is rácuppant a Nemzeti Devizahiteles problémára.