Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (87) behajtás (29) bhke (1) budapest bank (3) Budapest Bank (1) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (253) devizahiteles ügyvéd (123) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (114) devizahitel per (136) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (68) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (114) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (20) hitel sikerek (122) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (38) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (80) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) matolcsy (3) Matolcsy (2) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (330) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (49) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (50) végrehajtási eljárás (6) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Tömegével kellene felfüggeszteni a végrehajtásokat?

2017.03.07. 07:36 | Élet a hitel után

Az Európai Bíróság hozhat még nagy fordulatot a még mindig több százezer embert érintő hitelválságban. Mivel az Európai Bíróság előtt még több, rendkívül nagy jelentőségű, ún. előzetes döntéshozatali eljárás is folyamatban van, egyes szakértői vélemények szerint hazai jogi eljárások tömegeit kellene leállítani.

Az Európai Bíróság (EB) előtt zajlódó eljárások kimenetele azért is döntő jelentőségű, mert az utóbbi hónapokban újra ezrek fordulnak szakértői segítségért a hiteladósságuk rendezése, valamilyen megoldás reményében. Ez egyrészről mutatja azt is, hogy a kormány intézkedései – ahogyan arra blogunk már számos alkalommal rámutatott az elmúlt években – viszonylag keveseknek segítettek érdemben. Ráadásul mindeközben a hazai hitelintézetek megszabadultak nem teljesítő portfólióiktól, rendezték soraikat – így pedig újra megújult erővel tarolhatják le hiteladósaikat.

De mi is a helyzet az Európai Bírósággal?

„Követeljük a végrehajtások felfüggesztését!”

Egyebek mellett az MTI is lehozta az hírt, hogy az egyik hazai devizahiteles érdekvédelmi szervezet, az ún. „Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet” a múlt héten a végrehajtási eljárások felfüggesztését követelte a devizahiteles adósságok vonatkozásában.

A szervezet indoklása a következő volt: Az EB előtt zajló eljárások javarészt a devizahiteles szerződések tárgyában folytatódnak és akár azok részleges/teljes érvénytelenítését is eredményezhetik. Ugyancsak nem lényegtelen, hogy az a bizonyos oly sokszor emlegetett, egyoldalúan az adósokra terhelt árfolyamkockázat is tisztességtelennek bizonyulhat.

Az árfolyamkockázatokkal kapcsolatos dilemmákról blogunk is rengeteget írt. A lényeg röviden az, hogy a bankok az ügyfelekhez képest erőfölényes helyzetben voltak a szerződések megkötésekor, hiszen hiteleket csak hitelintézetektől, bankoktól lehet felvenni. Emiatt máris kiszolgáltatott a mindenkori ügyfél. Ráadásul a hitelintézetek óriási szakmai és pénzügyi fölényben vannak, kívülről-belülről ismerik a pénzügyi termékeket, azok kockázatait - szemben a kis állampolgárral, aki annak is örül, ha egyáltalán kap hitelt. Nyilvánvaló, hogy ilyen felállás esetén elég nagy a nyomás a hitel felvevőjén, hogy aláírjon egy olyan szerződést is, amelyben az egyébként sok hitelügyintéző által kevésbé hangsúlyozott kockázatokból eredő, nehezen belátható kockázatok rá vannak terhelve – teljesen egyoldalúan.

A civil szervezet szerint márpedig az előzetes döntéshozatali eljárások előfeltételei a végrehajtási eljárások jogszerűségének. Ebből ered az is, hogy azokat az Európai Bíróság előtt zajlódó eljárások lebonyolódásáig fel kellene függeszteni.

Hiszen röviden megfogalmazva: Mi van akkor, ha végrehajtják az adóst a devizahitel-szerződés alapján, ami viszont később akár érvénytelenné is válhat?

Szlovákia a devizahitelesek mellett áll – mi nem?

Mint ahogyan arról egyebek mellett az index.hu is beszámolt (http://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2016/11/22/egy_unios_dontes_remenyt_adhat_sok_magyar_devizahitelesnek/), néhány hónappal ezelőtt az Európai Bíróság a devizahitelek vonatkozásában fontos döntést hozott egy szlovák ügyben. Mint ismert, Szlovákiában is volt devizahitelezés, érdekes módon ott sok tekintetben mégis máshogy alakult az adósok sorsa.

Mindenek előtt abban, hogy a legfelsőbb bírósági szervezetek Szlovákiában másképp álltak az ügyhöz – és az adósokhoz. Amíg nálunk egy semmi szerződés esetén is „életben kell tartani” a szerződést és utólagosan kerül megállapításra a kamat a Kúria vonatkozó határozata szerint, Szlovákiában az úm. semmis hitel kamatmentessé is válik. Óriási különbség és óriási könnyebbség ez a szlovák adósoknak!

Mivel azonban az Európai Bíróság előtt még számos olyan ügy van folyamatban, ami a magyar devizahitel-szerződések egy jelentős részét érinti, vigyázó szemeinket Luxemburg-ra kell vetnünk a következő időszakban!

Címkék: portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr8412318631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.