Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (11) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (23) banki költségek (53) banki perek (5) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (87) behajtás (29) bhke (1) Budapest Bank (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (253) devizahiteles ügyvéd (123) devizahitel állami megoldás (45) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (114) devizahitel per (136) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (68) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (3) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (114) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (4) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (28) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (20) hitel sikerek (122) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (38) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (80) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (4) Matolcsy (2) matolcsy (3) Mészáros Lőrinc (1) mkb (6) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (94) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (330) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (49) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (54) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (38) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (5) végrehajtás (50) végrehajtási eljárás (6) végtörlesztés (9) vélemény (39) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Elúsztatott bennünket az apám

2011.05.11. 13:44 | hitelkarosultak

Olvasónk történetéből kiderül, hogy egy felelőtlen családtag hitelfelvételei könnyen tönkre tehetik az egész család életét.

A mi történetünk elég kusza és nagyon kíváncsi lennék mikor lesz vége és mi lesz a végkifejlete, mert ilyen körülmények között nem lehet már élni!?!?

Szóval kezdjük az elején, az édesapám, akit már nem is tudok annak nevezni, a család tudta nélkül pár éve hiteleket vett fel, a létező ÖSSZES banktól (persze azt sem értem, hogyan kaphatott mindegyiktől?).  Egy időben fizette őket, mai napra odáig jutottunk, hogy egy hitelén kívül semmit nem fizet (azt is azért, mert a kártyájáról vonják). Tavaly mikor jöttek a papírok különböző bankoktól, kezdtek kiderülni a dolgok ugye számunkra is. Hatalmas port kavart akkor ez a családomban.

Persze azt kihagytam, hogy mindig ő ért előbb haza, ha a postaládánkban volt is levél, azt ő mire mi már hazaértük régen eldugta:)))). Mi ezeket megtaláltuk (persze olvasatlanul) mindegyiket átrágtuk, s hihetetlen, de több milliós tartozására bukkantunk. Maradjuk annyiban, hogy ebből én, mint a lánya már kacsalábon forgó palotát építhettem volna. De mi ebből a pénzből semmit nem láttunk soha.

Szép életünk volt, mindenünk megvolt és neki is megvolt, semmire nem kellett neki ennyi pénz. Vagy ki tudja mire, hiszen erre választ a mai napig nem kaptunk, anyukám szerint 4 dologra: nő, drog, casino, pia, mondjuk az utóbbi volt bőven egész életében. Na de hol tartunk most?! Az összes hitel bedőlt, az Erste Bank jóvoltából a házunkon, melynek a fele apám, a másik fele anyám tulajdona, árverezési jog van bejegyezve a fél házra.

Mivel az anyukám nem tudott ezekről a hitelekről, így kifizetni sem hajlandó több pénzt helyette (már 3 milliót kifizetett, amikor apám megígérte, hogy a fizetéséből a többit törleszti, persze nem tette meg, pedig semmi másra nem kellett költeni a fizetéséből és még maradt is volna belőle neki) mivel ő egy fillért nem látott belőle. A végrehajtó mikor itt volt nem engedtem neki semmit lefoglalni, hiszen szinte mindent az anyukám vagy mi vettünk, azt mondta vegye meg egyik hozzátartozó a házat az árverezésnél.

Hát mi osztottunk-szoroztunk és arra jutottunk, hogy megvesszük a ház felét, most várjuk az árverezést. Így apámnak már nem lesz a tulajdonában és a többi bank nem tudja már árverezni! Kifizethetnénk a hitelt helyette, de rólunk több bőrt már nem fog lehúzni, és nem akarjuk, hogy bármi köze legyen a házhoz és hozzánk sem, hiszen egy szemétláda.

Most azt nem tudjuk, mennyi időt kell még várni az árverezésre??? Plusz most felmerült egy újabb probléma, anyukámat a munkahelyén kereste egy hölgy a Cetelem Banktól, ahol apának több hitele is van, most nevezetesen hitelkártya tartozás miatt... Anyukám mondta neki, hogy neki semmi köze nincs hozzá, de a hölgy közölte, hogy családjogi törvény írja elő... sőt apám megadta anyukám adatait...

Nem értjük, miért adta meg anyukám adatait mi jogon és egyáltalán minek egy hitelkártyához anyukám adatai??? S anyukámon számon kérhetik az ő tartozásait??? Mondjuk férj és feleség, de ő nem tudott róla... Ilyenkor mit lehet tenni??? A mi életünk miért menjen tönkre az ő hülyesége miatt??? S mi van akkor, ha a többi hitelt is követelik??? Anyukám mi tehet, hogy őt ne tegyék tönkre?
A szakértő válasza:
Mindezekre csak nagy vonalakban lehet tájékoztatást adni, bizonyos alapelvek mentén, jelenlegi jogszabályok és a gyakorlat alapján, DE ilyen ügyek konkrét megoldásának kidolgozásához feltétlenül személyes konzultációra van szükség!
Fel kell tárni sokféle körülményt. Nagyon fontosak a hitelszerződések tartalmai, tulajdoni lap áttekintése, családi viszonyok, gyermekek száma, viszonya, ki a végrehajtó, mikor lesz az árverezés, milyen stádiumban vannak az ügyek, hivatalosan van-e adóstárs, kezes, stb. Milyen fedezetek állnak a hitelek mögött, cég van-e a családban, kinek a nevén mi van, mi az elérhető vagyon, utolérhető fizetés, cég és még egy sor más körülmény, ami befolyásolja az ügyet, annak kimenetelét és a jog adta lehetőségeket a megoldásban.
Néhány konkrét válasz azért adható:
- ilyen esetben nem kell hinni a tartozást követelő cégeknek, képviselőinek, mert az esetek nagy részében az első számú eszközük a megfélemlítés, rémületkeltés annak érdekében, hogy az adós mielőbb fizessen (ráadásul igen gyakran szakmailag is tájékozatlanok, képzetlenek a telefonos munkatársak)
- a férj hitelügyleteivel kapcsolatban a feleség nem felelős (ha nem adóstárs, kezes), de a közös vagyon mindenképp veszélyben van, utolérhető
- az árverezés egy külön műfaj hazánkban, a törvényi előírások nagyon sok kiskaput engednek, ezért ezen a területen a legkülönfélébb gyakorlatban zajlódnak az események. Ez jól is jöhet, ha van olyan pénzügyi, jogi képviselet az ember mögött, akik a javára tudják befolyásolni az árverés kimenetelét
- ahhoz hogy "ne önök menjenek tönkre" egy ilyen esetben, feltétlenül szükségük van olyan professzionális válságkezelő szervezetre, akik hitel és ingatlanproblémák jogi és pénzügyi rendezésére specializálódtak.
Elengedhetetlen a jogi képviselet. Követelés vásárlása, árverezés esetén pénzügyi megoldás, banki kapcsolatok, végrehajtókkal való szakmai, partneri kapcsolat, megállapodás, együttműködés. A folyamatokat megfelelő időrendben, legjobb pénzügyi és jogi lépésekkel kell lefolytatni, szakmai koordinációval ahhoz, hogy az ingatlant, ingóságokat meg lehessen menteni és mind jogilag, pénzügyileg, emberileg, idegileg, stb. a legjobban jöjjön ki ebből a károsult. Ezt magánember önerőből megoldani sajnos nem tudja!!!  Ez a valóság. De megfelelő képviselettel - a leírtak alapján - megoldhatónak látom az ügyet.
- nagyon fontos, hogy ilyenkor az ember az események elé menjen, mert az idő nem neki dolgozik! Nem szabad sodródni az eseményekkel, várakozni, mert abból van a baj mindig!
- apukával egyelőre feltétlenül meg kellene tartani a normális viszonyt, mert még nagy szerepe lehet az ügy sikeres levezénylésében, az ő együtt (nem) működése igen nagy nehézségeket, veszteségeket okozhat!
- ha apuka nevéről lekerülnek az értékek és csak ő egyedül az adós, akkor már tényleg csak az ő dolga, hogy mi módon egyezik meg a bankokkal, nem fogja érinteni a családot. A többi hitelt csak rajta követelhetik, és ha nincs közös vagyon, nincs közös rizikó.
Most a legfontosabb a fél ingatlan megmentése. Erre többféle megoldás létezhet, ehhez részletesen fel kell tárni az ügyet és ekkor felállítható a legjobb megoldási terv. Az ügy sikeres megoldásához kérem, vegyenek igénybe segítséget!

Címkék: olvasói levél tanácsok jelzáloghitel árverezés bedőlt hitel portfolioblogger

109 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr552895623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van? 2011.05.11. 15:23:46

"Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van..."  (Hermész Triszmegisztosz: Tabula Smaragdina) Hermész Triszmegisztosznak innen üzenjük, hogy valamit nagyon benézett.Még minket is elkes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balance Of Power 2011.05.11. 16:53:16

Ez érdekes és abszolút tipikus történet, hogy kinél meddig lehet feszíteni a húrt. Mert hogy "mégiscsak a férjem, mégiscsak az apám". Aki attól még lehet egy rendes ember, egy tündérpofa, de mindennek van határa. Egyszerűen tényleg vannak életképtelen emberek.
Persze a családtagoknak is megvan a felelőssége, mert ha jól értem, mindig is ivott a fater.

Pierr Kardán 2011.05.11. 16:54:27

A fater 4 dologra költött, nő, drog, casino, pia...

Évekig nem tűnt ez fel senkinek sem? Senki se állt a fater elé, hogy elég volt ebből?

Vagy egyszerűbb volt hallgatni és nem tudomást venni a dolgokról?

Ha a tisztelt posztoló hallgatott évekig, akkor most már ne kiabáljon, maga is bőven benne van a helyzet elromlásában :-(

phaszfej 2011.05.11. 16:56:16

@Elim: @Bozdurgán: @shitgun2: Nektek mi a rák bajotok van velem?

kyanzes (törölt) 2011.05.11. 16:56:46

Fater feltette a pirosra a felvett hitelt? És persze nem jött be, mi?

2001 körül a Dohány utcában egy pofa behozott egy számítógépet a boltba eladni. Elmondtam mennyit adnék érte, mire közölte, hogy neki 15e mindenképpen kell. Így-úgy-amúgy, megvettem.

Mint kiderült, a pofa a lánya számítógépét hozta le a boltba (persze annak tudta nélkül), ugyanis a filkó éppen benne volt a gyümölcsös nyerőautomatában, és - saját bevallása szerint - nyerésre állt. Mondta is, hogy majd beugrik visszavenni, mert hát estére otthon kell legyen a cucc a gyerek miatt.

Soha többé nem láttam.

Szeptim 2011.05.11. 16:57:28

a bankok tudhattak, hogy sosem tudja visszafizetni a penzt. Erre nem vonatkozik az uzsoras torveny?

a Fidesz meg mindenfele nyalas alkotmanyt fabrikal, pedig csak egyetlen dologgal hatalmasat novelhetne a hazai jogbiztonsagon: a magancsod intezmenyevel.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.05.11. 16:57:29

Hasonló helyzetben azt szoktuk tanácsolni az ügyfeleinknek, hogy leggyorsabb és általában legbiztonságosabb megoldás, ha az édesanya úgy játsza át saját részét az ingatlanból a nagykorú gyermeke nevére, hogy közben azt fedezetelvonás címén se lehessen megfogni, vagyis visszterhes legyen az ügylet. Legjobb megoldás szerintem a haszonélvezet alapítása, vagy öröklési, eltartási szerződés kötése. Ilyen jogokkal terhelten az ingatlant gyakorlatilag lehetetlen elárverezni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.11. 16:59:57

"Anyukám mi tehet, hogy őt ne tegyék tönkre?"

mar semmit

elore meg kellett volna nezni, kihez megy ferjhez...

mellesleg phaszfejnek van nemi igazsaga abban, hogy az oreg a sajat hazat terhelte...

es a leveliro amit evett, ivott, hordott stb azt ugy 18 evig a kedves papa allta...

Balance Of Power 2011.05.11. 17:02:57

@Pierr Kardán: Ezek emberi dolgok, könnyű megmondani kívülről a frankót, de minden családban vannak defektek.

Ha feltesszük, hogy apa tényleg egy kedves ember, simán alapozhatott a többiek jóhiszeműségére. A posztoló meg mondjuk huszonéves, pár évvel ezelőtt, 16-08 évesen mit foglalkozott ő a szülei pénzügyeivel?

Nálunk a nagybátyám halmozott fel APEH-tartozást apámmal közös örökségére (lakás), amit aztán mi fizettünk ki apámmal és vettük meg az ő tulajdonrészét, hogy nehogy még nagyobb baj történjen. Link családtaggal észnél kell lenni. Egyébként egy imádnivaló ember...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.11. 17:03:31

mellesleg nekem is fura kicsit, hogy a leveliro ugy beszel az apja vagyonarol, mintha az ove lenne..:-)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.05.11. 17:06:18

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: ne vitatkozásnak vedd, vagy ilyesmi, csak érdekességképpen jegyzem meg: a régi magyar jogban a vagyon igen sokáig családi vagyonnak minősült, és hiába, hogy a családfő volt csak jogosult rendelkezni róla, az valójában nem (csak) az övé volt. Ennélfogva, ha "pusztította a családi vagyont", akkor el lehetett távolítani őt ebből a pozícióból. Rendszerint polgári jellegű perben, valamelyik fiúgyermek, netalántán testvér kezdeményezésére.

Amit az apuka a fent leírtak szerint elnőzött, elivott, stb., az "erkölcsileg" nemcsak az övé, hanem a családjáé, és a majdani örökösöké is.

Murderface 2011.05.11. 17:15:42

@Pierr Kardán: "Évekig nem tűnt ez fel senkinek sem?"
Apám kb. 3 hónap alatt eljátékgépezte a többmillás örökségét. Nem kell hozzá több év. Mire észrevettük, hogy valami nincs rendben a lóvéval, az eredeti összeg 5%-a maradt csak. Nem kívánom, hogy első kézből szerezz tapasztalatokat az ilyen dolgokról, de hidd el, ha játékfüggő valaki és ráteszi a mancsát a pénzre, akkor te mire észreveszed, már régen késő.

TGabi 2011.05.11. 17:16:05

@phaszfej:

HA ilyen stupidan látod, akkor ilyen kedves ás felelősségteljes apukát kívánok neked is...

Balance Of Power 2011.05.11. 17:21:24

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Ha az anya felelősségét firtatod a férjhezmenés kapcsán, az apáét is vegyük elő gyerekvállalás kapcsán. Aki magáról sem tud gondoskodni, az gyereket se csináljon.

phaszfej 2011.05.11. 17:21:34

@TGabi: Te lány vagy a neved alapján. Minek ugatsz bele a férfibeszédbe? Eltöröm a kis nyakad.

lajafix 2011.05.11. 17:24:55

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: ez akkor volna igaz (hogy a papa azt csinál amit akar) ha a a papa előre bejelenti, hogy mit várjatok babáim, becsavarodok, csináljatok amit akartok. De ez itt nem az.

faszfej pedig az apja lehet.

bazd meg 2011.05.11. 17:32:55

Ez mind nem igaz, en azt hallottam hogy a magyar ember okos, ha nem a vilag legokosabbja tolerans, segitokesz, szereti a szomszedjait, elorelato, csaladszereto, stb, stb, en igy tudom;^)

bazd meg 2011.05.11. 17:33:59

Es kulonben is az amerikai hulye es kolcsonbol el igy konnyu lehet nekik

psr6 2011.05.11. 17:35:47

Alapkérdésem: milyen család ez, hogy ide jutottak? Én feltárnám az anyuka, a gyerekek viselkedését, egymáshoz, az apához, a pénzhez való viszonyát és így tovább.
A problémák ott kezdődtek ugyanis, valamikor...

A többire a szakmai válasz jó volt:
a) az idő ellenetek dolgozik
b) közös vagyon veszélyben, mindegy, hogy "ki vette", házasságban közös szerzemény, ha nincs névre írva.

oszt' csókolom

A Svábhegyi Rém O..O 2011.05.11. 18:06:36

Mit sápítoztok? Gyurcsány elvtársék ugyanezt csinálták a Magyar családdal. Mindnyájan így jártunk/tatok.
És phaszfejnek igaza van,mi sem ugathattunk bele a nagyok dolgába. pont

penelope garcia 2011.05.11. 18:08:37

@psr6:

Pont ez jutott eszembe nekem is.
Ezek az emberek egymás mellett élnek, nem együtt. Ennyire nem tudnak a másik dolgairól, nem beszélgetnek, csak "jó reggelt" meg "jó éjszakát"? Furcsa.

A lány kiborulása érthető. Elég szar világban élünk, a családoknak össze kell tartaniuk. Nem csak a fiatalabb generációnak kell gondolnia a jövőre, a szülőknek is tervezniük kell. Most, hogy ilyen remek kormányunk lett, immár nem csak a gyerek leendő lakásával/esküvőjével/diplomájával kell törődnie, hanem a saját időskori életéről is. Amilyen irányban haladnak a dolgok, már nem csak a szülőknek súlyos teher gondoskodni a gyerekről, de a felnövő gyereknek is az idős szülőjéről.
Az apa felelőtlenül viselkedett. Nem gondolt sem a saját jövőjére, sem a feleségére, sem a gyerekére.

Viktus 2011.05.11. 18:20:16

Az új alkotmányban ott lesz, hogy mégis köteles lesz apucit majd eltartani :D

schdl (törölt) 2011.05.11. 18:20:28

Akkor lesz szívás, ha a drága papa feldobja a pacskert és megöröklitek az adósságot. Mivel lesz a neveden egy fél lakás, azzal fogod kiegyenlíteni. Szóval a fél lakás már tuti ugrik.

Jackni Konzol 2011.05.11. 18:25:20

@phaszfej: megmondom én neked, mert látom hogy nem érted...az apa eljátszotta minden jogát és lehetőségét arra hogy a család életében a továbbiakban bármilyen módon részt vegyen. Azzal hogy valaki tud gyereket csinálni, még nincs joga arra hogy a családját élete végéig kihasználja. néha gondolkozni kéne, nem csak arra koncentrálni hogy elsőként írjál, mindegy mit csak első legyél...

marcinátor (törölt) 2011.05.11. 18:25:34

Anyukának elválni most, ház felét cigányoknak eladni, apuka meg ücsörögjön velük az adósságával együtt.

Jackni Konzol 2011.05.11. 18:26:34

@A Svábhegyi Rém O..O: "Mit sápítoztok? Gyurcsány elvtársék ugyanezt csinálták a Magyar családdal."
- ezt ki mondta neked?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.05.11. 18:27:03

@schdl: Az orokseg vissza is utasithato. :)
Sipi: nem ertek msot veled egyet. Csak azert, mert apuka esetleg etette , itatta 18 eves koraig, ne lehessen megmondani ha hulyeseget csinalt? Csak ezert ne lehessen szolni, hogy talan nem volt korrekt pl. amikor a gyereke nyakahoz kest tartott, vagy aramutes eseten nem vitte dokihoz? (csaladban megtortent esetek) Szerintem igenis beszelni kell rola, akar nyilvanosan is. Mert egy dolog az, hogy enni ad a sajat gyerekenek, de ez alap dolog, ezert nem erdemel plusz tiszteletet. viszont ha a csalad vagyonat elusztatja, ha a gyereket fenyegeti vagy hasonlo, hadd ne kelljen mar azert a szulot tisztelni, csak mert enni adott, meg fedelet a fejed fole.

Viktus 2011.05.11. 18:28:10

@schdl:

A fél lakás egyenlőre már alaphangon ugrott nekik, ha nem fogtad volna fel a szitut.
Lesz pénzük megvásárolni az árverésen, és lezsírozni a cuccot a megjelenő lakásmaffia, cigány vajda felhozatallal, akkor már az is az ő nevükre kerül.
Apuci pedig gyakorlatilag nincstelen lesz ergo max. adósságot örökölne arról pedig lemondhat a megmaradó vagyontárgyakkal - lásd. apuci szaros gatyája - egyetemben.

soproni1 2011.05.11. 18:34:51

@Viktus:

Ezek a hitelezők tudnak papírt mutatni a tartozásról. Veszélyes az lesz, amikor a kocsmából jönnek az öreg halála után a kamu "hitelezők".
A szenvedély beteg rokon nagy lutri.

csodalámpa 2011.05.11. 18:47:25

@ReggieHammond: szerintem nézz meg egy cetelemes hitelszerződést, és utána vizsgáld felül a javaslatod....

egerészölyv 2011.05.11. 18:52:13

A szakértői vélemény konzisztens, de nézzünk néhány kérdést.
A legtöbb hitelszerződésben benne foglaltatik, hogy újabb, más banknál kötendő hitel felvétele esetén az első bankot értesteni kell. Tehát valószínűleg sorra váltak érvénytelenné (felmondottá) a hitelek. Egyszerre vette fel a hiteleket? Mert ha nem, nagyon hamar rátették a BAR-listára, és akkor a többi banknál esélye sem lett volna.

Hurri Kán 2011.05.11. 19:04:02

Ha a családnak van pénze, árverésen megvenni, mert az eredeti tulajdonszerzésnek minősül, így lesz egy nullkilométeres tulajdoni lapjuk, tehermentessé válik az ingatlan. Osztatlan közös tulajdon esetén a társtulajdonosnak elővásárlási joga van, bár azt nézzék meg, hogy az árverésre is kiterjed -e.
Mindenképpen érdemes erről a bankkal is egyeztetni.

hamisnero 2011.05.11. 19:04:33

@phaszfej: basszus, most odaengedett apu a géphez, hogy mindenhova kommentelsz. menj már a fenébe. ha meg ettől élvezel, inkább próbáld ki anyáddal, jobb lesz, meglásd.

Valaki2 2011.05.11. 19:06:15

Mi úgy jártunk, hogy Anya testvére akasztotta fel magát, 2 gyereket hátrahagyva. Állítólag játékgépezett, nem kicsit paráztunk, hogy jönnek a szimpatikus kopasz fiatalemberek, hogy akkor most a család fizesse ki. Szerencsére csak annyit költött mindig, amennyije volt, de így is összeszedett papirosan 1 misi adósságot. Tanulság: előbb kellett volna beszélnem vele, segítséget keríteni, mert éreztem, hogy lesz valami, de mi sem tudtuk, hogy játékgépezik, vagy ilyesmi...

hamisnero 2011.05.11. 19:06:45

@Elim: hagyjátok már, provokátor, ha a szülei géphez engedik, pofátlankodik, a többi blogra is szemetel. nem kell rá figyelni, arra gerjed, hogy elhajtják a fenébe.

untermensch (törölt) 2011.05.11. 19:16:52

@Bélus___: -looser: meglazító (ha van ilyen szó egyáltalán)
- loser: vesztes (to lose igéből)

Mindfield 2011.05.11. 19:33:33

@phaszfej: "akkor költözz el és állj a saját lábadra!"

Szerintem a posztoló ezt simán megtehetné, viszont nem teszi.

kpityu2 2011.05.11. 20:03:02

"- ilyen esetben nem kell hinni a tartozást követelő cégeknek, képviselőinek, mert az esetek nagy részében az első számú eszközük a megfélemlítés, rémületkeltés annak érdekében,"

Így van. Mindent háromszor megfontolni, megbeszélni ügyvéddel. Egy fél házra amúgy se könnyen találnak vevőt.
A nyerőgépek működtetését pedig törvénnyel kellene tiltani. Nem véletlenül van maffiaszervezetek kezében az üzletág. Csak a bank és a maffia nyer rajta. Egykutya mindkettő.

Dr.Betépett felhasználó 2011.05.11. 20:10:13

Phaszfej,te faszfej vagy,már látom.

Times New Roman 2011.05.11. 20:21:39

Hát igen, néha az élet bebizonyítja, hogy a középkori ember nálunk okosabb volt. Akkor ugyanis megkülönböztették az örökölt és a vásárolt javakat. Amit az ember az apjától örökölt, azt semmilyen módon nem idegeníthette el, hiszen ezáltal megfosztotta volna az utódokat az örökségtől. Az örökölt tulajdon nem lehetett fedezet semmihez, mert TILOS volt az örökösök életét, jövőjét, megélhetését veszélyeztetni. A szerzett birtokkal viszont azt tehetett amit akart. Viszont amikor az apa szerzett tulajdonát is örökölték az utódok, abban a pillanatban az örökölt ingatlanokra vonatkozó szabályok lettek érvényesek erre az apa által szerzett tulajdonra. Ugyanúgy, mint ahogy az ősöktől örököltekre. Vagyis ami örökölt az ember, azzal nem lehet szórakozni, amit saját kezűleg szereztek meg, azzal lehetett könnyelműsködni. Bár az utóbbit sem nézték jó szemmel. Szóval aki jelen esetben az apa oldalára áll, az sz@rjon sünt. Éppen ez a fajta mentalitás akadályozza meg, hogy fontosabb kérdésekben bölcs döntések szülessenek. Pl. a környezetvédelemben is figyelembe kéne venni az örökösök érdekeit. Régen családban, közösségben, hosszútávon és felelősségteljesen gondolkodtak az emberek, ma meg úgy, ez az "enyém", a többi meg le van szarva.
Nekem is van ismerősöm, aki így járt, az alkoholista apja kb 2 millás tartozást hagyott rá, nyugdíjasként egy csomó helyen adtak neki lóvét. Szégyen.

ReggieHammond 2011.05.11. 20:21:59

@csodalámpa: hogy őszinte legyek nem fogom megnézni, de nem igen lehet olyan kitétel semmilyen hitelszerződésben hogy a hitelfelvevőnk kívül bárkit is megkeressenek a felvett hitellel kapcsolatban, arról pláne nem hogy presszionálják vagy rajta követeljenek. Már ott megbukik a dolog ha az ügyintéző azt mondja pl hogy "a férje elmaradásával kapcsolatban" keresi ez ugyani 3. személy részére történő információ kiadás és ezért úgy odab@sz elnézés odacsao a pszaf hogy öröm nézni.... az hogy sokan ezekről nem tudnak még így van... nekem elhiheted :)

csodalámpa 2011.05.11. 20:36:28

korábban biztosítós panaszkezelőként dolgoztam, ismerem a pszáfos panaszügyintézést :)
másfelől meg voltam (svarcban) cetelem hitelügyintéző, és bizony ha az adós házas volt, akkor a házastárs automatikusan adóstársként belekerült a szerződésbe, másképp nem lehetett megkötni, a házastársnak is alá kellett írnia a szerződést. Szóval a posztolónak a cetelem esetében csak akkor van esélye, ha bizonyítani tudja, hogy nem az anyukája írta alá a szerződést a tékozló papa házastársaként. Szóval a pszáfhoz zavarni őket a cetelemes hitel kapcsán felesleges kör.

kutya vacsorája 2011.05.11. 20:46:29

@kyanzes: mondjuk azt hívják orgazdaságnak, amit csináltál.

kutya vacsorája 2011.05.11. 20:54:23

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: nem a levélíró dörömbölt az ajtón, hogy meg akar születni. etette a gyerekét?! nagy dolog baszki.
@marcinátor: eddig a legjobb ötlet

Blogger Géza 2011.05.11. 21:10:58

@Viktus: Kissé tájékozatlan vagy, ha azt hiszed, az új alkotmány itt valami merőben új dolgot hozna be a magyar jogrendbe. Először is nem eltartani, hanem gondoskodni, ami nem ugyanaz. Az új alkotmány egyébként ezt mondja ki a témában:

XVI. cikk

(1) Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

(2) A szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést.

(3) A szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni. E kötelezettség magában foglalja gyermekük taníttatását.

(4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

Másrészt a hatályos családjogi törvény is előír érdekes dolgokat, még ha te nem is tudsz róla. Még nem vér szerinti rokont is terhelhet eltartási kötelezettség.

61. § (1) A tartásra jogosultat rokonai közül elsősorban leszármazói kötelesek eltartani.

...

(2) A mostohagyermek akkor köteles eltartani tartásra rászoruló mostohaszülőjét, ha a mostohaszülő az ő eltartásáról hosszabb időn át gondoskodott.

tobias2 2011.05.11. 21:47:09

@Viktus: Nyelvtanulás, szakmatanulás, irány Argentína és névváltoztatás. Ilyen apával nincs mit kezdeni.

Kandabula 2011.05.11. 21:55:05

Szomorú történet. Nem lehet belelátni a család belső életébe, az anya szerepére, gondjaiba, csak a végeredmény adott. Javaslatom: először is válás, az ingatlan eladása (semmiképpen sem csak a felét, mert annak nem lesz jó vége), szétköltözés, végelszámolás és újrakezdés.

Másik megoldás: (jogi feltételeit nem ismerem), bebizonyítani, hogy az apa nem beszámítható, ezért gondnokság alá helyezése indokolt. Viszont (gondolom) a gondnokság alá helyezést megelőző adósságokat így is ki kell fizetni, de legalább nem csinál több adósságot.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2011.05.11. 22:08:49

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"es a leveliro amit evett, ivott, hordott stb azt ugy 18 evig a kedves papa allta..."

Uramisten, hogy lehet ekkora baromságot leírni? Anyuka fizetése hol marad? És az államtól kapott családi pótlék?

Nem mellesleg, ha valaki apa lesz, azt minden esetben önkéntesen teszi. Az emberi hím biológiailag alkalmatlan arra, hogy erőszak hatására merevedése, majd orgazmusa legyen. Oxigénhiányos állapotban lehet ugyan magömlést elérni, de gondolom ebben az esetben nincs szó ilyesmiről. Ráadásul az alkoholizmus nem tesz jót a spermáknak, így igen kicsi a valószínűsége, hogy elsőre összejöjjön a dolog.

k-zoltan 2011.05.11. 22:08:57

Faterom hasonló kört fut, csak anyum már elvált tőle és kivásárolta a lakásból.

Thrasher 2011.05.11. 22:14:15

@Bélus___:
látványos a két o betű, loserek nyomnak olyat folyton.

korxi 2011.05.11. 22:32:17

A megoldás tényleg az, hogy az árverésen meg kell venni az apuka felét. Ha nincs rá pénz, bankhitelt kell felvenni. Nem az összes hiteltartozás kifizetéséhez szükséges mennyiséget, hanem csak annyit, amennyi az árverési vételár kifizetéséhez kell. Fognak hitelt adni, mert immár az egész 1/1 arányú ingatlanra jegyezhetnek majd be jelzálogjogot, nem csak az egyikük 1/2-ére.

BKV - Önnek megyünk 2011.05.11. 22:35:54

@phaszfej: te aztan jol telibefostad az oldalt!

TGabi 2011.05.11. 22:56:28

@phaszfej:

Méltó vagy te is a nevedre, koma:(((

Elstron 2011.05.11. 22:59:55

@schdl: Nem sokat tudsz az örökösödési törvényről, igaz? Szóval inkább hallgass! :)

@phaszfej: Méltó vagy a nevedhez!

A sztori pedig egyáltalán nem kirívó, sőt, már-már tipikus napjainkban...

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.05.11. 23:11:03

@Szeptim: "magancsod"

Ez mi? A mancsod akar lenni?
Mi van, nem tudsz írni?

bálnatenyésztő1 2011.05.11. 23:17:44

@sixx a bolsevik:
mancsos agancs :D
Egyébként magáncsőd, ilyen létezik a zUSA-ban.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.05.11. 23:24:55

@Blogger Géza: "(4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni."

Pont telibe fosom annak az arcát, aki ezt kitalálta. Ha a faternak a bankok adnak hitelt, főleg ha már nyugdíjas is, a gyereke tudta nélkül, akkor oldja meg a bank meg az állam az eltartását. Ki az a hülye, aki alkoholista szülőt csak úgy, eltart? Ismerek olyan embereket, akik egyebet sem csinálnak, csak isznak meg cigarettáznak, de követelik a pénzt a gyerekektől. Testvérek esetében is előfordul. Az alkoholista szétrombolja a családot, a bankok úgyszintén.
A kormány se tesz egyebet. Szép dolog itt élni, dolgozni és magyarnak lenni: igazán felemelő, hogy mindenki a hátadból akar kihasítani egy darabot, a jog (ha van ilyen) pedig nem a te érdekedet szolgálja.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.05.11. 23:26:42

@bálnatenyésztő1: Tudom, csak bosszantanak azok az idióta seggfejek, akik ékezetek nélkül írnak.
:)

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.05.11. 23:36:11

@schdl: "ha a drága papa feldobja a pacskert és megöröklitek az adósságot"

Az adósság mióta örökölhető?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.05.11. 23:43:41

@sixx a bolsevik: Hasznald az agyad:P Nem mindenki magyarhonbol ir , raadasul igy is olvashato, ertheto.

Jackni Konzol 2011.05.11. 23:50:25

@sixx a bolsevik: a jelzálog örökölhető, ez pedig az adósság egy formája!

Mikrobi 2011.05.11. 23:53:18

Hányszor is írta a "szakértő", hogy szakemberre lesz szükségük? Remélem, megértettétek. Nem kevés pénzbe fog kerülni, de szakemberre van szükségetek...
@sixx a bolsevik: amióta a vagyon is. Lemondhatsz az örökségedről, akkor nem öröklöd az adósságot sem.

gansol 2011.05.12. 00:12:52

Csjt 31.§-t olvasd el. Lehet kérni a bíróságtól a vagyonközösség megszüntetését az életközösség megszűnése nélkül kivételes esetben. Ez mindenképpen ilyen....

uruk.hai 2011.05.12. 00:56:57

Phelszólítom a phaszfej nevű kommentelőt ne phikázza szegény phamíliát! Éppen elég baj, hogy a phater így kiszúrt velük. Ráphagyna a mosoly az arcára, ha az ő phelmenője phorgatná ki a vagyonából! (Mármint phaszfejt.)

A Svábhegyi Rém O..O 2011.05.12. 01:02:55

Mit sápítoztok? Gyurcsány és elvtársai ugyanezt csinálták a Magyar családdal. Mindnyájan így jártunk/tatok.
És phaszfejnek igaza van,mi sem ugathattunk bele a nagyok dolgába.

A Svábhegyi Rém O..O 2011.05.12. 01:04:51

@A Svábhegyi Rém O..O: Sőt,a családfő még a pofánkba is vágta,hogy akinek nem tetszik a rendszer elmehet innen a picsába!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.12. 01:19:58

@sixx a bolsevik:
van akit te bosszantassz
idegenben jo az x
az adosag orokolheto, sot oroklod ha elfogadod az orokseget
az orokreszed erejeig
ha nem fogaDOdod el, akkor nem orokolsz sem vagyont sem adossagot
ebbnen az a szar ha eppen az adott ingatlanban tervezel elni, mert nem fussa masra
apad meg elbassza a sajat vagyonat, neked meg menni kell a turoba, nem orokolsz lofaszt sem, vagy csak adossaggal egyutt
na ez a baja a posztolonak
de regen tudjuk az elet nem habostorta

hat ez ilyen

31/48 2011.05.12. 03:19:25

@Born to be wild: ezzel így maximálisan egyetértek.

phaszfej előtt le a kalappal, elsőrangú troll.

IP gyűjtögető 2011.05.12. 03:52:19

@Jackni Konzol: ki mondta.... neked ezt mondani kell? Ha igen, menj, szavazz Kádárra, tőled elfogadják ;)

Visegrádi 2011.05.12. 07:51:48

@Brannagh: A bank nagyot hibázott, ha úgy tett jelzálogjogot az ingatlanra, hogy nem iratott alá a másik tulajdonossal semmiféle papírt.
Ha az ember jelzálogot jegyeztet be, akkor már csakis a bank engedélyéel lehet módosítani a tulajdoni lapon. Gondolod, hogy itt az ingatlan másik felénél(Az anya tulajdonában lévőn) is kérhető az árverezés?? Mert szerintem nem! Akkor meg mi értelme haszonélvezeti jog bejegyzés. Az apai rész árverezhető csak, az meg sajnos mindenképpen.

Visegrádi 2011.05.12. 07:54:57

@31/48: HA eteted, akkor pláne, egyre jobb lesz. Mikor tanuljátok már meg: NE ETESD A TROLLOKAT!

Visegrádi 2011.05.12. 08:01:02

JAh a rászoruló szülőről kötelesek vagyunk gondoskodni. Ezt a fasságot. Nyilván az embe nem fogja engedni, hogy az anyja éhen haljon, de ettől még nem lesz joga az államnak megvonni a nyugdíjat. (Merthát erre megy ki....)

whale 2011.05.12. 08:15:49

@Rubicon: Akkor neked is ajánlanám figyelmedbe a Csjt vonatkozó bekezdéseit.

(2) Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. Ha azonban a házastárs az ügyletet a mindennapi élet szükségleteinek fedezése körében kötötte, a másik házastárs csak akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha az ügylet megkötése ellen az ügyletkötő harmadik személynél előzőleg kifejezetten tiltakozott.
(3) Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.
(4) A házastárs olyan tartozásáért, amely az előbbi rendelkezések szerint nem mindkét házastársat terheli, mind különvagyonával, mind a közös vagyonból reá eső résszel felel.

Tehát NEM KELL a házastárs beleegyezése, akkor is kötelezhető, éppen azért mert VAGYONKÖZÖSSÉG VAN! Namostan a vagyonközösség nem csak a vagyonra vonatkozik, de a tartozásra is! Érc?

A Svábhegyi Rém O..O 2011.05.12. 08:23:04

Kurvanagykurva havercsajom hozzáment egy csóró némethez régen.Szegény dajcsbácsi azóta is fizeti a csajszi bevásárlásait,amit a vagyonközösség keretein belül hitelre vásárolt és hazaküldött édesanyucikájának Budapestre.Olyan 10 milla értékben.Aztán gyorsan elvált.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.05.12. 09:10:48

@A Svábhegyi Rém O..O: Országos érdekegyeztető tanács, vállalatok kontra gyf:

"Az ülésen a szakszervezetek az eddig bejelentett intézkedések hatástanulmányait hiányolták, a munkaadói szervezetek pedig a tervezett adóemelések egyensúlyjavító szándékát kérdőjelezték meg. Gyurcsány Ferenc emiatt élesen bírálta a munkaadókat, és közölte velük, akinek nem tetszik a programja, elhagyhatja az országot.

„Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” -

Mézesmázos Mózes 2011.05.12. 09:16:17

Szabó Magda Régimódi történet c. könyvében olvasható, hogy a férfiak 3 dolgot tudnak csinálni: adósságot, háborút meg gyereket. :-)

Martonz 2011.05.12. 09:18:15

@Brannagh: Visszterhes adásvételnél nem lehet megfogni fedezetelvonással?
Hasonló helyzetben vagyok és meg is nyugtatott az ingatlanon lévő haszonélvezet míg több helyről nem hallottam azt hogy ez a bankot/végrehajtót nem gátolja ilyen esetben.

Tower13 2011.05.12. 09:36:03

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
F aszfejnek nincs igaza, mert nem a saját házát terhelte meg. Az a ház valakivel közös. Ebből következik, hogy amit tett erkölcsileg igen erősen vitatható. A péniszfejű modoráról már nem is nyilatkoznék. (nincs is neki). Továbbá: "az Erste Bank jóvoltából a házunkon, melynek a fele apám, a másik fele anyám tulajdona", illetve: "már 3 milliót kifizetett, amikor apám megígérte, hogy a fizetéséből a többit törleszti, persze nem tette meg, pedig semmi másra nem kellett költeni a fizetéséből és még maradt is volna belőle neki" Egyértelmű, hogy nem igen családfenntartó. Továbbá meg is említi az író, amiért külön sajnálom, hogy az apuci kissé italos ember. Tehát régen sem lehetett nagy családfenntartó.

Ami meg azt illeti, hogy el kellett volna válni, vagy nem hozzámenni, azt támogatom. Volt a családban aki ilyen alkoholgyűjtögetővel kötötte össze az életét.. Igaz el is vált tőle egy idő után. De addig...
@phaszfej: Veled meg az a probléma, hogy bunkó módon szóltál, nem gondolkodtál. A levéltitok megsértése tényleg csúnya dolog, de néha az ember megágyaz, és előkerül mondjuk 6 különböző banki levél, akkor biza megkérdi mi az.

Egyéb, az adatok megadása eleve nem volt megfelelő, és a bekérésük telefonszámmal, pláne munkahelyivel nem biztos, hogy törvényes, lévén a cetelemnél nem közös a kölcsön, nem adóstárs, vagy kezes. Ahhoz anyukának jelen kellett volna lennie.

kotyomfitty 2011.05.12. 09:42:10

@untermensch:
looser akkor mar inkabb a loose melleknev kozepfoka.
De ezt anyanyelvi hulyegyerekek is ugyanigy elrontjak :-)

ier6w7i 2011.05.12. 09:47:07

Kicsit sántít a story, mert nem egészen értem, hogy ha 50-50% a ház, akkor hogy lehet rá jelzálogot bejegyeztetni a másik tulajdonos fél bármiféle tudta nélkül.

Balance Of Power 2011.05.12. 09:57:22

@Tower13: Én arra is gondoltam, hogy a faternek jólfizető melója lehet (vezető) és emiatt nem okozhatott gondot a törlesztlés egy jódarabig - gépezéssel sem. Sőt, a levél alapján az sem kizárható, hogy a mai napig dolgozik. Van, aki gyengeségei ellenére is jól el tudja látni a komoly munkáját.

A válás meg jó megoldás, de soha nem könnyű meglépni. Mondjuk ha még van érzelmi kötődés, jogilag akkor is el kellene válni...

Balance Of Power 2011.05.12. 09:59:59

@ier6w7i: Lehet! Ugyanez volt apámékkal is a fentebb írt esetnél - előtte évekig nem beszélt a testvérével és ki volt akadva, hogy hogyhogy nem értesítette senki, mint féltulajdonost, hogy jelzálog került az ingatlanra. Ha akkor nem kapcsolunk, árverezik a lakást és az értékének töredékével kellett volna beérnie.

Coyote82 2011.05.12. 10:06:33

én csak azért írok, mert rommá megyek a röhögéstől phaszfej kommentjein.
Akár viccből trollkodik, akár komolyan gondolja, mindenképp egy beteg aberrált állattal van dolgunk. Érdekes :-)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.05.12. 10:16:02

@Rubicon: nem feltétlen csak jelzálogos követelésekről lehet szó. Lehet pl. egy tök sima személyi kölcsön is, aminél a végrehajtás annyira nem járt eredménnyel, hogy emiatt íratták rá a bank jogát a tul.lapra. Elvileg csak a férj nevén lévő résszel, de a házassági közös vagyonnak a része a házasságban szerzett adósság is, nem? Így elképzelhetőnek tartom, hogy elvileg a feleségen is számon kérik.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.05.12. 10:17:28

@Martonz: A bankot és a végrehajtót tényleg nem gátolja, viszont vevőt nem fognak találni rá. Mert ki venné meg haszonélvezettel terhelten, mikor a haszonélvező használati joga ugye jóval erősebb a tulaj használati jogánál. És a haszonélvező, hacsak nem adós, adóstárs, kezes vagy hasonló, nem kényszeríthető arra jogilag, hogy lemondjon erről a jogáról.

Balance Of Power 2011.05.12. 10:28:33

@Coyote82: A Kommentbajnok blogon szerepelt már?

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.05.12. 10:32:39

nagy tanulság a többieknek: minél előbb elválni

Élet a hitel után · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2011.05.12. 10:38:56

@whale: (3) Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.

Martonz 2011.05.12. 10:49:36

@Brannagh: Sajnos esetemben termőföldről van szó ami sok év múlva belterület lesz egy elég frekventált helyen szóval könnyen el tudom képzelni hogy lesz rá vevő tekintve a legalább százszoros nyereséget.

A másik dolog viszont nagyon érdekelne amit írtál:
visszterhes eladás esetén nem húzzák rám a fedezet elvonást?

Élet a hitel után · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2011.05.12. 10:59:12

Tisztelt Whale!
Kérem tessék figyelmesen elolvasni a csjt vonatkozó bekezdéseit!
A családjogi törvény alapján, a feleség felelőssége férje által kötött hitelügyletért a bankkal szemben a közös vagyon erejéig áll fenn!:
"(3)Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn"
Ez jelen esetben a ház fele (és ha van még más közös vagyon) A közös vagyon erejéig!
A következő bekezdés már nem a "másik" házastársra vonatkozik, hanem arra aki az ügyletet kötötte.

whale 2011.05.12. 11:01:18

@válságkezelő: Igen. És? Ez a legtöbb esetben pont a vagyon 50%-a.:) Tehát teljesen egyformán kötelezettek ebben az esetben is...

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.05.12. 13:24:28

@Martonz: nem kizárólag az adásvétel lehet visszterhes ügylet, vagyis nem kizárólag pénzért adhatod valakinek. Korábban egy ormánsági kis faluban dolgoztam jogsegélyszolgálaton, igen szegény emberek közt, így náluk a legegyszerűbb és leggyorsabb, legolcsóbb megoldás volt, ha eltartási szerződésben adta az ingatlant a szülő a gyereknek. Ha a gyerek kiskorú volt, akkor ugyanezt a gyermektartás fejében adta át neki. Mivel hozzátartozókról van szó, az ügylet lehet esetleg kötözködés alapja, de mivel nem ingyenes, ezért nem lesz fedezetelvonás.

A haszonélvezet azt jelenti, hogy a haszonélvező teljes mértékben használhatja az egész földet, és a tulajdonos csak annyiban használhatja, amennyiben a haszonélvező nem. Tehát még ha belterület is lesz a telekből, ha a haszonélvező azt minden évben beveti, és termel rajta valamit, akkor még ha meg is venné valaki a földet, a haszonélvező megakadályozza az új tulajdonost abban, hogy használja azt.

Mindazonáltal mégiscsak jobb mielőbb kifizetni valahogy a hitelezőt. Attól függően, hogy mekkora a földed, és meg akarsz-e válni tőle vagy sem, különbözik a megoldás persze. Ha tényleg hamar belterület lesz, akkor mindenképpen ki kéne bírni addig valahogy, mert sokat nyerhetsz rajta. Ha elég nagy a telek, és te meg akarsz belőle tartani, amennyit lehet, akkor talán az is megoldás, ha szétméreted, és ha egy része fedezi a tartozásodat, akkor csak azt eladni. Persze, csak miután belterület lett. De tartsd szem előtt, hogy addig is kamatozik a tartozásod.

Martonz 2011.05.12. 14:36:43

@Brannagh: Köszönöm a válaszod!
Családtagot, jogi értelemben vett hozzátartozót nem merem megpróbálni mert még visszterhes ügylet esetén is:

"Szerződés ingyenességét és a szerző fél rosszhiszeműségét mindenképpen vélelmezni kell, ha
-valaki hozzátartozójával..."

Szóval kénytelen vagyok nem családtagot beszervezni.

Még egyet szeretnék kérdezni:
Ha megkötöm az adásvételt abban állítom hogy a termőföld teher-, igény- és permentes. Itt az igénnyel lenne baj, de én állítom hogy igénymentes.
Teszem ezt azért mert van kezesem a hitelben (egyenesági rokon). Viszont később kiderül hogy a kezesen semmit nem lehet behajtani mert adósságokban elúszott mindene. Ekkor én rosszhiszeműen jártam el az adásvételnél és jön a fedezetelvonás megállapítása? Kötelességem ismerni a kezes pontos anyagi helyzetét?

kyanzes (törölt) 2011.05.12. 18:57:29

@kutya vacsorája: Nem, ezt hívják használtcikk kereskedelemnek. Egy használt számtech boltról van szó. Látom pozitív gondolatokkal vagy feltöltve.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.05.13. 02:16:34

@Martonz: hogy a hozzátartozói státusz miatt megállna-e a rosszhiszeműség, az leginkább talán a vagyoni helyzetetektől függ. Nálunk vsz. azért nem pattogtak eddig, mert teszem azt gyerektartás fejében való átadás esetén tényleg látni lehetetett, hogy olyan szegény emberekről van szó, hogy jó eséllyel valóban nem tudja rendszeresen fizetni a tartást... Szóval sokban függ a dolog attól, hogy milyen a helyzetetek. Ha még nincs rajta a jelzálog a földön, csak kilátásban van, hogy oda fog jutni a végrehajtás, akkor jobb helyzetben vagytok, de a leírásodból úgy vettem ki, hogy már eleve jelzálogra vettétek fel.

Az igénymentességet így semmiképp ne írd be a szerződésbe, illetve hát az ügyvéd eleve nem fogja aláírni neked az adásvételt. A kezes anyagi helyzete, hogy ki tudná-e fizetni a te tartozásodat ilyen szempontból nem releváns. Szerintem írj rám privátban, és akkor bele tudunk menni a részletekbe, nem szeretnék blogot foglalni vele :)