Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (10) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (20) banki költségek (50) banki perek (4) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (84) behajtás (27) bhke (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (250) devizahiteles ügyvéd (120) devizahitel állami megoldás (42) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (112) devizahitel per (134) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (66) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (2) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (111) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (3) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (25) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (18) hitel sikerek (119) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (37) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (78) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (3) Matolcsy (2) matolcsy (3) mkb (5) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (93) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (327) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (46) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (52) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (35) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (4) végrehajtás (47) végrehajtási eljárás (5) végtörlesztés (9) vélemény (38) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Mikor viszik már a házunkat?

2010.06.21. 11:27 | hitelkarosultak

Olvasónk nem érti, miért vár hónapokat a Bank az árverezéssel, miközben a tartozás egyre csak nő.

Már semmi ötletem nem volt mikor rátaláltam erre a honlapra. Nincsen akitől a bajbajutott ember tudna legalább tanácsot vagy kis útmutatást kérni. Viszont a baj csak nő és nő. Ezért az ember teljesen elkeseredik és sokan nem találnak kiutat, de én nem szeretnék megboldogult nevelőapám sorsára jutni aki egy kötéllel megoldotta az adósságait. =(

Úgy történt eladósodásunk, hogy kb. 2 évvel ezelőtt, Raiffeisen svájci frank alapú jelzáloghitelt vettünk fel családi ház vásárlására. Én gyesen vagyok, párom fizetése akkoriban 180 ezer Ft havonta. 6.5 milliót vettünk fel, 37 ezer Ft havi törlesztő részlettel.

Aztán beütött a válság. A törlesztő részlet 45 ezer Ft lett, párom fizetése pedig 60 ezer. Sajnos ez a helyzet most sem javult. Egyszerűen nem tudtuk fizetni a törlesztőt egy idő után. Gyerekek mellett, a megélhetésre se nagyon volt elég.
Aztán a számlákkal is elmaradoztunk mikor párom munkanélküli lett. Utána hiába talált állást, a felhalmozódott adósságokból már nem tudtunk kimászni mai napig sem. A számlákra részletfizetést nem adtak stb. Most a bank már a felvett 6.5 millió helyett 8.5 milliót követel tőlünk.

Először arra gondoltunk a legrosszabb esetben annyi történhet hogy elárverezik, BAR listára kerülünk de ennyi. Viszont ahogy a hitel hónapról hónapra nő és nő, már túllépte az ingatlan értékét és még mindig nem árverezik.
Ilyet mégis hogy tehetnek? Mire rászánják magukat az árverezésre, és az azt követő költséggel még pluszban mennyi lesz a vége? És ha nem fedezi ugye az ingatlan, ami már kizárt, akkor mi történik? Hiszen az ingatlant 7.5 millióra értékelték fel. A pluszt hogyan akarják majd behajtani, ha már semmink nincsen?

Kérem segítsen nekem legalább útmutatással hogy mire számíthatunk, vagy van-e még bármi, amivel ebből a mély gödörből kimászhatnánk. Előre is köszönök mindent.
Óriási hiba volt ölbe tett kézzel az árverezést várni, de gondolom erre már Önök is rájöttek. Ezek a dolgok sohasem intéződnek gyorsan, hiszen idő kell ahhoz, hogy több kézen átmenve mindenki rátehesse az összegre a maga jutalékát...
CHF alapú hitelek esetén már a forintgyengülés is jócskán megnöveli a tőkerészt. Éppen ezért nem számít ritkaságnak, hogy a behajtás költségeivel növelt tartozás már az ingatlan becsértékét is meghaladja.
De ezzel még nincs vége. Árverezéskor szinte garantált a nyomott ár (akár a becsérték 70%-a is elegendő lehet a sikeres ajánlattételhez), miközben a tartozás még a végrehajtás költségeivel is nő.

Mindezek miatt akkor is sokkal jobban járnak, ha ugyan mélyen a piaci ár alatt, de Önök értékesítik az ingatlant. Így valószínűleg kevesebb tartozásuk marad, amit mindenképpen be fognak Önökön hajtani: ha nincs lefoglalható vagyontárgy, akkor a bérjövedelem/nyugdíj harmadát fogják automatikusan levonni.

Címkék: olvasói levél lakáshitel raiffeisen devizahitel árverezés bedőlt hitel portfolioblogger

172 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr682097593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uzsorakamat 2010.06.22. 20:26:43

GYR

A hiteles is adózó, akinek még van munkahelye!!! Nem segítség kell, hanem hagyják abba az uzsorát és a lehúzást!!!!!!!!! Hagyják az embereket tisztességgel fizetni!!!!!!!!!! Egy olyan műsort, cikket mutasson valaki, ahol beszéltek arról, hogy a "mentőövek" igénybevétele esetén az adós tartozása súlyos százezrekkel,milliókkal nő+árfolyam különbözet. Nem a tőketörlesztés miatt emelkedik!!!!!!!!! Azt is bedöntik, aki fizetne, kinek jó ez???
Nem lehetne visszafogni egy kicsit??? Arról nem szólt a történet, hogy bankárt és közgazdászt kell vinni szerződéskötéskor. Plusz csak ebben az országban divat mindent az adósra ráhúzni, a mentőövek is csak egyoldalúan az adóst kötelezik mindenre.

uzsorakamat 2010.06.22. 20:30:19

Szerintem az már uzsora, ha csak a kamat magasabb, mint az induló törlesztő minden költségével együtt. Továbbá nem vizsgálták a jövedelmeket ezt hidd el nekem,/ahol igen, azoktól elnézést kérek/, ha az elmúlt hónapok szakértő nyilatkozatait összerakom,
be kellett volna tiltani a devizahitelezést .Nem kiengedni az utolsó percekben is. Főleg nem a lakáshiteleket.
Különben szerintem azok a bizonyos gyorskölcsönt folyósító cégek legalább leírják, X forintot kérsz, erre Y forint az összes költség, heti-havi Z forintot kell fizeti, aztán el lehet dönteni kell-e ,vagy nem. Itt meg a csillagos eget is ráverik egyoldalúan az ügyfélre és csodálkoznak, hogy bedől. Nyilván ha elmondják korrektül, hogy figyelj nyuszó-muszó két év múlva akár 2x-3x ennyit is fizethetsz, sokan nem mentek volna bele. És ezt az ügyintézőnek, meg a hitelközvetítőknek kellett volna megtenni, de csak a jutalékra utaztak.
Nem az ügyfélnek kellett volna PSZÁF ajánlásokat és jegybank elemzéseket, kamatmarzsot, hitelintézeti törvényt, meg a jó ég tudja mit kiolvasni hitelfelvétel előtt

uzsorakamat 2010.06.22. 20:33:08

Érdekes módon az MNB nem hibás-ajánlgatott, a bankok nem hibásak-hiteleztek, a PSZÁF nem hibás-ők is ajánlást tettek csak a bankok felé a felelős hitelezésrő l 2005-ben,valamint arról,hogy nem lesz jó vége, a kormány nem hibás-támogatta a deviza lakáshiteleket. Csak a hitelfelvevő a hibás, mert jóhiszeműen elhitte, hogy tisztességes szerződést köt. És most csak ő a felelős azért, hogy az uzsorakamatot, ami annyi, mint az induló törlesztő részlet tőke+kamat+ egyéb költségek-nem tudja fizetni. Érdekes módon ez ügyben n egyik illetékes sem tájékoztatja a közvéleményt

uzsorakamat 2010.06.22. 20:35:05

Az uzsora nem p... Bővebbenénzügyi, hanem jogi kategória. A magyar [[Polgári törvénykönyv]] megfogalmazása szerint ''[[uzsorás szerződés]]'' az, ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki. (Az ilyen szerződés semmis.)
Ebből következően uzsorakamat a [[Hitel (közgazdaságtan)|hitelezésre]] irányuló uzsorás szerződésben rögzített kamat, ha annak mértékét a másik fél helyzetének kihasználásával, feltűnően aránytalan nagyságban állapították meg.
Szakértő urak???? Havi 90-100 ezer kamat Önök szerint hova tartozik?????????????????????

uzsorakamat 2010.06.22. 20:37:06

A PSZÁF Felügyeleti Tanácsa 9/2006.(XI.7.) számú ajánlása a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről. 5 oldal !
Már 2006-ban!!!!!
Ajánlanám mindenki figyelmébe az Ajánlás kibocsátásának indokait!
Különösen tekintettel hivatkozik a 18/1999.(II.5.)Korm. rendeletre!!!!!
Sajnos ez csak egy ajánlás volt, a PSZÁF felügyeletéről szóló 1999.évi CXXIV.törvény 9/c.§(1)bek.c.pontja alapján.
Aki tudja , nézze át őket, mert érdemes.
És akkor nézzük meg, mi valósult meg belőlük egy-egy szerződésnél.
Aztán kiabáljon mindenki a hitelesekre.
Mintha a bankok nem alkalmazták volna a lakáshiteleknél ezt az ajánlást az ügyfelek maradéktalan tájékoztatására vonatkozóan.
Viszont hatékonyan alkalmazzák a PSZÁF és a Kormány által aláírt "Magatartás " kódexnek nevezett vicc lapot, mely a hitelintézeti törvényre hivatkozva/1996.évi CXII.törvény/két oldalon sorolja azt az Ok-listát, amiért a bank emelheti a törlesztő részletet.
Továbbá tartalmazza az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat./IV.pont/
Különös tekintettel arra, hogy a futamidő meghosszabbítása esetén a törlesztő részlet nem csökken azzal arányosan ,tekintettel arra,hogy a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is növekszik.
!
Megjegyezném,hogy a fizetési fegyelmet csak csökkenteni fogja a törlesztő részletek egekig történő emelése.Felhívnám a figyelmet
arra,hogy lassan már az sem fog tudni fizetni, akinek még van munkahelye. Mert a havi törlesztő részletre a "magyar bérből" és fizetésből élő embereknek lassan már nem futja, még akkor sem,ha nem fizet rezsit és csak zsíros kenyeret eszik.Képzeljék csak el, vannak még ilyen emberek. Sajnos mi nem kapjuk reklámszatyorba és Nokiás dobozba a fizetésünket.
Jó lenne, ha elgondolkodnának ezen a törvényhozók és a bankárok karöltve. Ne azon gondolkozzanak, hogy minket hogyan lehet minél gyorsabban az utcára tenni, hanem például azon, hogy nem-e meríti ki az uzsora fogalmát az, hogy egy 90 ezres törlesztő induló törlesztő részletből, hogyan lesz 137 ezer, amiből csak a kamat 89.000,-Ft. Továbbá gondolkozzanak el azon, hogy hogyan adhatott egy kereseti igazolásra és az ingatlanra adóstárs és további jövedelem igazolások nélkül a bank hitelt. Sajnos mi későn gondolkoztunk el ezen.Igen, ez a mi hibánk. A nyuszó-muszóké, akik mertek nagyot álmodni.Olyan nagyot, hogy a biztos otthont eladták a fejük alól. De azt ne mesélje be nekünk senki, hogy 2007. év vége felé és 2008. tavaszán az illetékesek közül senki nem tudta, hogy itt nagy baj lesz.
Mielőtt kilakoltatnak bennünket, javaslom nézzék át az összes hitelszerződést egyenként, bankonként.
Biztos, hogy csak az a "felelőtlen" hitelfelvevő a hibás?
A "mentőövek" segítségével csak a mi tartozásunk növekedhet? Tényleg?
A meg nem fizetett kamatot is lehet tőkésíteni a "mentőövek" segítségével, biztos ez?
Így körülbelül háromszor fizetem ki a lakás vételárát, ezt banki ügyintéző is elismerte.
Mégegyszer megkérdezem, biztos ez?
Rendben , lakoltassanak ki, árverezzék el minden már bedőlt és hamarosan bedőlő lakáshiteles lakását.
És a hajléktalanná váló rengeteg családdal mit kezdenek?
Nincs ám mindenkinek rokonsága, ahol meghúzhatja magát.
Ja, és az elárverezett ingatlan értéke után nem fizetünk ám sem áfát , sem illetéket.
És mivel sokunknak nincs már munkahelye, lakása sem lesz, nem lesz miből behajtani.
Dolgozunk majd feketén, ebből nincs adó és járulék.
Vagy elhagyjuk ezt az országot.

uzsorakamat 2010.06.22. 20:40:12

Magatartási kódex
Utolsó módosítás: 2010-02-22
A lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról
PREAMBULUM
Jelen Magatartási Kódex célja, hogy megerősítse a lakossági hitelfelvevők és a hitelezők közötti kapcsolatban nélkülözhetetlen bizalmat. Jelen Kódexben rögzített szabályok maradéktalan betartásával a hitelezők azt vállalják, hogy a lakosság körében átlátható és felelős magatartást tanúsítanak ügyfeleikkel szemben mind a hitelnyújtást megelőző időszakban, mind a felvett hitelek teljes futamideje alatt, továbbá a fizetési nehézségek felmerülése esetén követendő eljárásaikban is.
A Kódexet aláíró hitelezők kötelezettséget vállalnak arra, hogy a Kódex előírásait, az ügyfelekkel szembeni magatartásukban, továbbá belső üzletmenetükben a Kódex és a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint önkéntesen érvényesítik az alábbi alapelvek szem előtt tartásával:
• - transzparencia elve, amely alapján a lakossági hitelnyújtás körében fokozottan érvényesítik a közérthetőséget és átláthatóságot, a szükséges információk hozzáférhetőségét,
• - szabályelvűség elve, amely alapján az aláíró hitelezők gyakorlatukat a jogszabályoknak és a jó gyakorlatot elősegítő elvárásoknak megfelelő tartalommal, szabályzatokban rögzítik,
• - szimmetria elve, amely alapján, ha a feltételek illetve körülmények kedvezőtlen megváltozásra hivatkozással a hitelező az ügyfél által fizetendő kamatot, díjat, vagy költséget egyoldalúan emeli, akkor, ha a körülmények kedvező irányba változnak, e változásokat is érvényesítik ügyfeleik javára.
A Kódexben foglalt magatartási szabályok alkalmazásának erősítése érdekében az aláíró hitelezők tudomásul veszik és támogatják, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (továbbiakban: PSZÁF vagy Felügyelet)
• - a Kódexhez nem csatlakozó intézmények listáját nyilvánosan közzé tegye, valamint
• - a Kódexhez csatlakozó intézmények körében a Kódex valamennyi rendelkezésének betartását folyamatosan ellenőrizze és megállapításait, illetőleg ennek alapján kialakított minősítését - mind az intézmények, mind pedig az ügynökök vonatkozásában - honlapján folyamatosan közzé tegye.
A Kódexet aláíró hitelezők kijelentik, hogy a Kódexben vállalt szabályok megállapítása és azok végrehajtása során a már eddig is kialakult legjobb piaci gyakorlatokat vették figyelembe és azok alkalmazása során az intézmények közötti tisztességes piaci versenyt nem kívánják korlátozni, hanem kizárólag abban érdekeltek, hogy a tisztességes verseny és a korrekt üzletmenet eszközeivel támogassák a lakossági ügyfélkörük és ezen keresztül a magyar gazdaság fejlődését. Meggyőződésük, hogy jelen önszabályozásuk - a hatályos magyar jogszabályok rendelkezéseit nem helyettesítve, hanem azokat erkölcsi normák figyelembe vételével kiegészítve - tovább erősítik az elégedett fogyasztókért folytatott piaci versenyt, a hitelezési szolgáltatások minőségét és eredményességét a lakosság körében.
A Kódex aláírói "A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvénnyel" összhangban kötelezettséget vállalnak arra, hogy a fogyasztó ügyleti döntését befolyásoló kereskedelmi gyakorlatuk keretében utalnak arra, hogy a Kódexnek alávetették magukat. A Kódex aláírói továbbá kötelezettséget vállalnak arra, hogy általános szerződési feltételeiket magában foglaló üzletszabályzataikban megjelenítik, hogy jelen Magatartási Kódexnek kötelező érvénnyel alávetették magukat.
A Kódex hatálya
A Kódex hatálya kiterjed a Kódexet aláíró összes lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézményre, így kereskedelmi bankra, jelzálog-hitelintézetre, lakás-takarékpénztárra, takarék- és hitelszövetkezetre, fióktelepre és pénzügyi vállalkozásra, ideértve a lízing-, és faktorcégeket is, valamint a hiteltermékeket kínáló biztosítókra és nyugdíjpénztárakra is. A továbbiakban "hitelező", illetve "hitelezői gyakorlat" alatt a fenti intézmények teljes köre, illetve azok gyakorlata értendő.
A Kódexet aláírók vállalják, hogy az általuk irányított, lakossági hitelezéssel foglalkozó hazai leányvállalataikra nézve is érvényt szereznek a Kódex előírásainak.
A jelen Kódexet aláíró pénzügyi intézmények a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) szerint fogyasztónak minősülő személyek részére végzett hitelezési tevékenységük teljes körében alkalmazzák a rendelkezéseket, továbbá a szolgáltatásnyújtásban részt vevő ügynökeikkel és megbízottaikkal kötött szerződésben előírják az e Kódexben foglaltak betartását.
A Kódex szabályozza a lakossági hitelezéssel összefüggésben
1. A felelős hitelezés általános normáit
2. A szerződéskötés előtti hitelezői magatartás általános elveit
3. A szerződési feltételek futamidő alatti egyoldalú módosításához kapcsolódó szabályokat
4. Az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat
5. Végrehajtási eljárások előtt és alatt alkalmazandó felelős hitelezői magatartás elveit
I. A felelős hitelezés általános normái
A hitelezők maradéktalanul betartják a felelős hitelezés elveit, különös tekintettel arra, hogy a nyújtott hitelek egyik forrása betéteseik náluk elhelyezett betéte. Szem előtt tartják, hogy a felelős hitelezés a hitelező és az ügyfél részéről is kölcsönösen felelős, körültekintő eljárást feltételez. A hitelezők a tájékoztatás, az ügyféllel történő kapcsolattartás során a rendelkezésükre álló eszközökkel segítik az ügyfeleiket a felelős döntés meghozatalában. A hitelezők eljárásaik során nemcsak a hitelek kihelyezésére törekednek, hanem céljuknak tekintik az ügyfél hosszú távú megtartását, a hitel sikeres visszafizetését is.
A hitelezők
a. hitelbírálataik során alapvetően az ügyfeleik hitelező által megismert teherviselő képességét figyelembe véve hozzák meg hitelengedélyező döntéseiket. Ezen eljárásuk során megvizsgálják, hogy ügyfeleik várhatóan képesek lesznek-e a szerződésszerű visszafizetésére. Csak eszközfedezeti alapon, jövedelem vizsgálat nélküli hitelt - a felmerülő kockázatok gondos mérlegelésével, illetve erre kialakított speciális termékkörökben - korlátozottan nyújtanak.
b. Az ügyféligényekhez szabott átlátható termékeket, szolgáltatásokat, kondíciókat és szerződési feltételeket alakítanak ki. Az ügyféligények meghatározásánál a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban az olyan fogyasztó magatartását veszik alapul, aki ésszerűen tájékozottan, az adott helyzetben elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el.
c. Ügyfeleiknek a nyújtandó szolgáltatásról korrekt és teljes körű tájékoztatást adnak. A személyes ügyfélkapcsolatokban törekednek arra, hogy ügyfeleik megértsék a számukra ajánlott/értékesített termék kondícióit, és képesek legyenek mérlegelni a benne rejlő kockázatokat.
d. Segítik az ügyfeleiket abban, hogy döntésüket hosszabb távú szempontok mérlegelésével hozzák meg. A hitelszerződés megkötése előtt a hitelezők vállalják továbbá, hogy az ügyfél számára megfelelő, konkrét hiteltermék kiválasztását követően kiemelt figyelmet fordítanak azon kockázatok bemutatására, amelyek a hitel törlesztőrészletének növekedését eredményezhetik, és felhívják ügyfelük figyelmét arra, hogy számoljanak a törlesztő részlet esetleges jövőbeni növekedésével, a hiteltermék kiválasztásánál józan körültekintéssel járjanak el.
e. Az ügyféllel szemben együttműködő, rugalmas, segítőkész bánásmódot tanúsítanak.
II. Szerződéskötés előtti hitelezői magatartás általános elvei
A hitelezők vállalják, hogy
a. Lakossági lakáshitelezési szolgáltatás nyújtása esetén jelen Kódex hatályba lépését követő 6 hónapon belül csatlakoznak "az Európai Megállapodás a lakáshitelekre vonatkozó szerződéskötés előtti információkról szóló önkéntes magatartási kódexről" (2001/193/EK) című ajánláshoz és lehetőség szerint a csatlakozást követően azonnal alkalmazzák az abban megfogalmazott tájékoztatási elveket és konkrét gyakorlatot,
b. Lehetővé teszik ügyfeleik számára a saját intézményük eltérő feltételű termékei közötti összehasonlítást.
c. Javasolják ügyfeleiknek, illetve leendő szerződő feleiknek, hogy a felelős hitelfelvételi döntéshez fontolják meg a háztartásuk teljes teherviselő képességét, vegyék figyelembe a háztartásukban élők vagyoni-jövedelmi helyzetét, eladósodottságát és a leendő adóssággal összefüggő teherviselő képességüket is, valamint az ügyfél igénye alapján segítséget nyújtanak az ügyfél, illetve leendő szerződő fél teherviselő képességének felméréséhez.
d. Felhívják az ügyfelek figyelmét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fogyasztóvédelmi honlapjára és az ott szereplő termékleírásokra, összehasonlítást segítő alkalmazásokra (hitelkalkulátor, háztartási költségvetés-számító program), valamint átlinkelési lehetőséget biztosítanak azokra.
e. Kerülik a nem kifejtő, nehezen érthető, kizárólag a jogszabályhelyek megjelölésére szorítkozó tájékoztatást. Személyes ügyfélkapcsolat esetén az írásos tájékoztatást a hitelező munkatársa szóbeli magyarázattal is kiegészíti.
f. Egyértelműen meghatározzák a pénzügyi szolgáltatások és termékek értékesítése során használt fogalmakat.
g. Kereskedelmi kommunikációban az akciós induló és az akciós időszakot követően fizetendő törlesztő-részletet ugyanakkora betűmérettel és megegyező megjelenítésben feltüntetik, vagy gondoskodnak arról, hogy az jól érthetően elhangozzon.
h. Biztosítják, hogy ügynökeik kellő példányszámban rendelkezzenek minden szükséges ügyfél-tájékoztató dokumentummal és rendszeresen, szúrópróba-szerűen ellenőrzik, hogy ügynökeik a törvényi és belső előírásoknak megfelelően tájékoztatják-e az ügyfeleket.
i. Termékek/szolgáltatások köréről, azok kondícióiról ügyintézőiket/ügyfélszolgálati munkatársaikat/call centeres kollégáikat időben, megfelelő keretekben felkészítik, hogy valóban hasznos, pontos és érvényes információkkal láthassák el az érdeklődő ügyfeleiket.
j. Nem tekintik az ügyfeleik életkorát a hitelkérelem automatikus elutasítása indokának és egyben mérlegelik, hogy milyen módon nyújthatnak hitelt idősebb ügyfeleiknek, milyen eszközökkel kezelhetik az időskorból származó hitelezési kockázatokat (pl. további biztosítékok előírása).
k. A hiteligénylés benyújtásakor vagy azt megelőzően meggyőződnek arról - ha a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) való szereplés valószínűleg a hitelkérelem elutasításával jár -, hogy ügyfeleik nem szerepelnek-e a KHR-ben, ezzel megkí5 mélve az ügyfeleket a hitelező részére fizetendő indokolatlan költségektől. Ennek érdekében felhívják ügyfeleik figyelmét arra, hogy a KHR-ben való szereplés várhatóan a hiteligénylés elutasításával járna, ezért javasolják az ügyfélnek, hogy amennyiben szükségesnek látja, éljen az évente egyszeri ingyenes adatlekérés lehetőségével. Ha a hitelkérelem valószínűleg elutasított lesz, azt a leggyorsabban közlik az ügyféllel. Ezzel elkerülve a felesleges bizakodást a jövőbeni döntés iránt.
l. Megtakarítási termékkel (például unit-linked biztosítással) kombinált hitelek értékesítésekor példával illusztrálva felhívják az ügyfél figyelmét ezen termékek kockázataira, így különösen arra, hogy a megtakarítási rész a várttól kisebb hozama esetén az ügyfél befizetései nem, vagy nem teljesen fogják fedezni a szükséges mértékű törlesztést.
m. Amennyiben a hitelnyújtás feltétele hitelfedezeti célú életbiztosítás megkötése (ide nem értve azt az esetet, amikor az ügyfél a hiteligénylést megelőzően köt hitelfelvétel céljából életbiztosítást), akkor erre csak a pozitív hitelbírálatot követően, a hitelfolyósítás feltételeként kerüljön sor. El kell kerülni, hogy az ügyfél elutasított hiteligénylés esetén is, fölöslegesen kössön életbiztosítást.
n. Vállalják, hogy amennyiben lehetséges (pl. nem a termékbe beépített csoportos biztosítások esetén), az ügyfél szabadon választhasson több biztosítótársaság életbiztosítási terméke közül.
o. Ha a hitelezéssel kapcsolatban értékbecslés készül, és annak díját az ügyfél megfizeti, akkor az ügyfélnek lehetőséget biztosítanak, hogy megismerje az elkészült értékbecslés üzleti titkot nem tartalmazó részét. Biztosítják továbbá az ügyfél számára, hogy az elkészült értékbecslés egy példányát, vagy az abból készült kivonatot megtarthassa.
p. Amennyiben a hitelhez állami kamattámogatás, vagy állami kezesség járul, tájékoztatják az ügyfelet a támogatás, illetve kezesség igénybe vételéről, annak mértékéről, feltételeiről, illetve a támogatott hitel visszafizetése során tanúsított, a vállalt feltételeket nem teljesítő, nem szerződésszerű magatartás következményeiről.
q. Vállalják, hogy a szerződő ügyfelek jóváhagyó, illetve tájékoztatás megtörténtét igazoló nyilatkozatainak rögzítése során gondoskodnak arról, hogy az ügyfél szándéka egyértelműen azonosítható legyen, a nyilatkozat egy aláírt példányát átadják az ügyfélnek. A különböző nyilatkozatok (pl. a személyes adatok kezelésére, a KHRtájékoztatásra, a közvetlen üzletszerzés keretében történő megkereséshez való hozzájárulásra vonatkozó nyilatkozat, kockázatfeltáró nyilatkozat) egy lapon történő megtétele akkor elfogadható, ha az ügyfélnek lehetősége van megjelölni, hogy mihez adja hozzájárulását, mely kérdés tekintetében teszi meg nyilatkozatát.
r. Legkésőbb a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatják ügyfeleiket arról, hogy van-e az ügyfélnek - akár jogszabályi előírás, akár üzletpolitikai megfontolás alapján - lehetősége a szerződés díjmentes felmondására.
s. A szerződés megkötésekor vállalják, hogy az ügyfél számára lehetőséget biztosítanak a devizaalapú hitel devizában történő egyösszegű törlesztésére.
t. Felhívják a szerződés megkötésében közreműködők figyelmét arra. hogy a hitelező által a későbbiekben esetlegesen kezdeményezett követelésvásárlásban vagy a végrehajtásban vásárolóként nem vehetnek részt.
III. A szerződési feltételek futamidő alatti egyoldalú módosításához kapcsolódó szabályok
A hitelezők vállalják, hogy
a. a lakossági hitel-, illetve kölcsönszerződésekben alkalmazott kamat, díj és költségtényezők egyoldalú módosításának elveit Árazási Elvekben rögzítik, amely üzleti titkot tartalmazhat, ezért nem nyilvános, de azt a PSZÁF kérésére, annak rendelkezésére kell bocsátani.
b. az Árazási Elvek jelen Kódexben meghatározott okok figyelembe vételével - az adott hitelező sajátosságai alapján - tartalmazzák a legfontosabb előre látható árazási szempontokat, amely a szerződésekben alkalmazott kamat, díj és költség módosítására hatással lehet.
c. A szerződésekben alkalmazott kamat-, díj- vagy költségelemre kihatással bíró - jelen Kódexben meghatározott, a hitelező által alkalmazott - ok-listát nyilvánosságra hozzák.
d. A szerződés szerint egy évet meg nem haladó futamidejű - és automatikusan nem megújítható - hitelek esetében az ügyfél hátrányára a szerződéses feltételeket a hitelező egyoldalúan nem fogja módosítani.
e. Érvényesítik az adott kamat-, díj- vagy költségelemre kihatással bíró feltételek vagy körülmények kedvező irányú változását is a szimmetria elvének megfelelően.
f. Az átláthatóság biztosítása érdekében a deviza alapú hitelek folyósítása és törlesztése esetén alkalmazott aktuális árfolyamot és az MNB deviza középárfolyamtól való eltérést visszakereshetően is nyilvánosságra hozzák.
Ennek megfelelően - amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik - a pénzügyi intézmény egyoldalúan jogosult a fogyasztóval kötött kölcsönszerződésben, vagy pénzügyi lízingszerződésben a kamat-, illetve költség- és díjtételeinek mértékét megváltoztatni, amennyiben az adott szolgáltatást befolyásoló feltételek módosulnak. Az alábbiakban megjelölt valamely ok változása önmagában nem feltétlenül eredményezi a fogyasztói kölcsönszerződés kamat-, díj- vagy költségelemének módosítását. Az alábbiakban meghatározott, a kamat-, díj- és költségelemekre kihatással bíró, huzamosabb ideig fennálló okok változása együttes hatásainak vizsgálata és alapos elemzése alapján dönt a pénzügyi intézmény a fogyasztói kölcsönszerződés kamat-, díj- vagy költségelemének egyoldalú módosításáról.
Ok-lista
1. A hitelezők vállalják, hogy kamatot csak az alábbi okok bekövetkezése esetén módosítanak egyoldalúan.
1.1. A jogi, szabályozói környezet megváltozása
a. a hitelező - hitel-, és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő - tevékenységére, működési feltételeire vonatkozó vagy ahhoz kapcsolódó jogszabályváltozás, jegybanki rendelkezés vagy a hitelezőre kötelező egyéb szabályozók megváltozása;
b. a hitelező - hitel-, és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő - tevékenységéhez kapcsolható közteher- (pl. adó-) változása, a kötelező tartalékolási szabályok változása;
c. kötelező betétbiztosítás összegének, vagy díjának változása.
1.2. A pénzpiaci feltételek, a makrogazdasági környezet módosulása
a. a hitelező forrásköltségeinek változása / pénzpiaci forrásszerzési lehetőségek változása, így különösen, de nem kizárólagosan:
• Magyarország hitelbesorolásának változása,
• az országkockázati felár változása (credit default swap),
• jegybanki alapkamat, a jegybanki repo- és betéti kamatlábak változása,
• a bankközi pénzpiaci kamatlábak/ hitelkamatok változása,
• a Magyar Állam vagy a hitelező által kibocsátott kötvény és SWAP hozamgörbék egymáshoz képest történő elmozdulása,
• refinanszírozást biztosító, nyilvánosan kibocsátott értékpapír hozamának, illetve kibocsátója elismert külső hitelminősítő szervezet általi kockázati besorolásának változása vagy az ilyen besoroláshoz kapcsolódó költségek megváltozása,
• a hitelező lekötött ügyfélbetéteinek kamatának változása.
1.3. Az ügyfél kockázati megítélésének megváltozása
a. Az ügyfél, illetve a hitelügylet más kockázati kategóriába történő átsorolása a hitelező vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközminősítési szabályzata, vagy belső adósminősítési szabályzata alapján - különös tekintettel az ügyfél pénzügyi helyzetében és fizetőképességi stabilitásában bekövetkező változásokra -, ha azt az új kockázati kategóriába történő átsorolás az értékvesztés, és ezáltal az alkalmazott kockázati felár mértékének változtatását teszi indokolttá.
b. A hitelező vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközminősítési szabályzata, vagy hitelező belső adósminősítési szabályzata alapján azonos kockázati kategóriába tartozó hitelügyletek, illetve ügyfelek kockázatának változása, ha a kockázat megváltozása az adott kockázati kategóriában az értékvesztés, és ezáltal az alkalmazott kockázati felár mértékének változtatását teszi indokolttá.
c. A hitelezők vállalják, hogy a kockázati megítélés megváltozása alapján nem érvényesítenek kamatemelést azon ügyfeleknél, akik szerződési kötelezettségeiket folyamatosan teljesítették, a hitel futamideje alatt nem estek fizetési késedelembe.
d. A nyújtott kölcsön vagy hitel fedezetéül szolgáló ingatlanfedezet értékében bekövetkezett legalább 10%-os változás.
2. A hitelezők vállalják, hogy kamaton kívüli, a hitelhez kapcsolódó egyéb jutalékokat, költségeket és díjakat évente maximálisan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos infláció mértékében emelnek.
3. A hitelezők vállalják, hogy az 1. és 2. pont mellett vis maior események - hirtelen bekövetkező nagyfokú pénz- és tőkepiaci zavarok - bekövetkezése esetén átmenetileg, a zavarok fennállásáig módosítanak egyoldalúan kamatot, díjat, költséget. A hitelezők vállalják továbbá, hogy ilyen intézkedés alkalmazását - a PSZÁF egyidejű tájékoztatása mellett - a nyilvánosságra hozzák.
IV. Az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárások
A hitelezők vállalják, hogy
a. Kidolgoznak a hitelezéssel kapcsolatban olyan termékeket, áthidaló módszereket, intézkedési csomagokat, amelyek a hitelek átütemezésével, vagy a törlesztési időszak meghosszabbításával kapcsolatosak, vagy egyéb módon próbálnak a szorult anyagi helyzetbe jutott ügyfeleken segíteni.
b. Az érintett ügyfélkörüket megfelelően - tájékoztató levél, információs füzet, stb. - tájékoztatják az elérhető, hitelekhez kapcsolódó áthidaló módszerekről.
c. Felhívják az ügyfeleik figyelmét arra, hogy a futamidő meghosszabbítása esetén a törlesztőrészlet nem csökken azzal arányosan, tekintettel arra, hogy a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is növekszik. Az egyes áthidaló megoldások tekintetében bemutatják a törlesztőrészlet alakulását.
d. Az ésszerűség és a hitelező üzletpolitikájának lehetőségein belül ügyintézőik - az automatikus elutasítás helyett - minél több alternatív megoldást vázolnak fel a nehézségekkel küzdő ügyfelek számára a szerződések módosítása során.
e. Lehetővé teszik a devizaalapú hitelek forintra történő átváltásának lehetősége mellett e hitelek devizában való egyösszegű törlesztését, illetve a hitelkiváltást is, amenynyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik.
V. A végrehajtási eljárás előtt és alatt alkalmazandó felelős hitelező magatartás elvei
Az ügyfél fizetési késedelembe esésének azonnali, gyors felismerése és az arra való megfelelő reakció mindkét szerződéses fél érdeke. Az ügyfélnek azért, mert a felhalmozott hátralék egyrészt befolyással lehet hitelképességére, másrészt a hátralékos tartozás a szerződése felmondásához, végső soron otthona (mint ingatlanfedezet) elvesztéséhez is vezethet. A hitelezőnek pedig azért érdeke, mert az ügyfél késedelmére nem időben történő reagálás megnehezítheti a tartozás behajtását. A követeléskezelés során a hitelezők az arányosság, fokozatosság, átláthatóság és kiszámíthatóság elvének megfelelően járnak el, a méltányosság szem előtt tartásával.
1. Ennek megfelelően a hitelezők vállalják, hogy a végrehajtási eljárás lehetőség szerinti megelőzése érdekében:
a. amint az ügyfél fizetési késedelembe esik, a belső szabályzatukban foglalt határidőn belül felveszik vele a kapcsolatot (telefonon, írásban) annak érdekében, hogy megoldást találjanak arra, miként tudná az ügyfél késedelmes tartozását kiegyenlíteni.
b. Amennyiben az első kapcsolatfelvétel nem volt sikeres, minden, általában elvárható lépést megtesznek, hogy az ügyféllel kapcsolatba kerüljenek, a megkeresésre az ügyfél érdemben reagáljon.
c. Sikeres kapcsolatfelvétel és az ügyfél részéről történő együttműködési hajlandóság esetén kialakítják a késedelmes tartozás kiegyenlítésének végrehajtási eljáráson kívüli módját úgy, hogy az ügyfélnek lehetősége legyen az önkéntes teljesítésre. Eljárásuk során a hitelezők figyelembe veszik az ügyfél aktuális fizetőképességét és korábbi fizetési fegyelmét.
d. Az írásbeli fizetési felszólításban felhívják az ügyfél figyelmét
o - a teljes fennálló tartozás összegére,
o - a fizetendő kamatra, a késedelmi kamat mértékére és arra, hogy a nemfizetés során a kamatteher folyamatosan nő,
o - a tartozás kiegyenlítésének elmaradása esetén történő jogi eljárásokra (végrehajtási eljárás, követelésértékesítés, stb.), valamint az ingatlan lehetséges elvesztésére. Az ügyfél számára be kell mutatni a magatartása várható jogkövetkezményeit.
2. Abban az esetben, ha a fenti eljárás lefolytatása ellenére a fedezettel szembeni igényérvényesítés nem elkerülhető, a hitelezők végrehajtási eljárásuk során az alábbiak betartásával járnak el:
a. végrehajtás során együttműködnek az adóssal, hogy helyzete valamilyen módon rendezésre kerüljön, ennek keretében lehetőség szerint együttműködnek a helyi önkormányzatokkal is.
b. A tartozás követeléskezelőnek, vagy végrehajtásra történő átadásakor a követelt öszszeg megnevezése mellett a tőke, kamat, késedelmi kamat és egyéb díjtételek öszszegeit tételesen is megjelenítik.
c. Megtiltja, hogy az adott hitelező alkalmazottja és azzal egy háztartásban élő közeli hozzátartozója az adott hitelező által kezdeményezett követelésvásárlásban vagy a végrehajtásban vásárlóként részt vegyenek.
d. Ingatlanra vonatkozó vételi jogot tartalmazó szerződésben biztosítják az ügyfélnek, hogy mielőtt a hitelező élne a vételi joggal, legalább 90 napot biztosítanak az adósnak, hogy saját maga értékesíthesse ingatlanát.
e. A saját maguk vagy a velük szerződésben álló, a követeléskezelés folyamatában részt vevő vállalkozások által történő fedezet-értékesítés során, a fedezetül szolgáló ingatlanokat nyilvánosan értékesítik.
f. A fedezet értékesítését követően ésszerű határidőn belül elszámolnak az adóssal a befolyt vételárral.
VI. Záró rendelkezések
A felelős hitelezés korrekt magatartást követel meg mind a hitelezők, mind ügyfeleik részéről, mely együttműködésben az aláíró hitelezők elől kívánnak járni.
A felelős hitelezésnek elengedhetetlen eleme - a hitelnyújtó felelős és tisztességes magatartása mellett - a felelős hitelfelvétel abban az értelemben, hogy a hitelezők a leendő ügyfelek által adott helyes és teljes körű információktól függenek tevékenységük során. A leendő hitelfelvevők hozzák meg a végső döntést arra vonatkozóan, hogy elfogadják-e a hitel-ajánlatot, és melyik termék felel meg igényeiknek a legjobban. A hitelezők meggyőződése, hogy a felelős hitelezés során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki ésszerűen tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el, ezért a hitelezőknek minden rendelkezésükre álló eszközzel elő kell segíteniük a felelős fogyasztói döntéshozatalt.
Kiemelt jelentősége van a kölcsönfelvevők magatartásának a kölcsön felvételét követően is, ezért nem mellőzhető a hitelező és az ügyfele közötti rendszeres kommunikáció és együttműködés a hitel teljes futamideje alatt.
A Kódex aláírását követő két éven belül, vagy jogszabályváltozás, gazdasági, piaci körülmények lényeges változása esetén, valamint a Felügyelet vagy a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére a Kódex felülvizsgálatra kerül.
A Kódex a Hpt. 210.§-ának módosításával egyidejűleg lép hatályba.
A hitelezők vállalják, hogy a Kódex hatályba lépéséig, de legkésőbb 2009. december 1. napjáig fenntartják a 2009. július 17. napján a Kormányzat, a Magyar Bankszövetség képviselői, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsának elnöke részvételével tartott megbeszélésen vállalt módosítási moratóriumot.
Nos , aki még nem olvasgatta volna,íme BANK-MAGYAR KORMÁNY PSZÁF
Ajánlom mindenki figyelmébe az ok-listát, teljesen korrekt magyar módra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

uzsorakamat 2010.06.22. 20:42:37

A deviza hitelesek nem bedőltek, hanem tudatosan átverték őket
Időrendi sorrend:
-18/1999.(II.5.)Korm. Rendelet
-PSZÁF Felügyeleti Tanácsa 9/2006.(XI.7.) számú ajánlása a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről /Már 2006.-ban!/ a PSZÁF felügyeletéről szóló 1999.évi CXXIV.törvény 9/c.§(1)bek.c.pontja alapján.
Az illetékesek már 2006.-ban felhívták a figyelmet arra, hogy nem kellő a tájékoztatás a hitelekkel kapcsolatban és ebből baj lesz. Ennek ellenére a hitelközvetítők milliós jutalék fejében szórták a hiteleket "csak neked, csak most".
A lakáshiteles nem az árfolyam nyereségre utazott, mert nem befektető, vagy részvényes. Jóhiszeműen a vállalható törlesztőrészletre, amit tisztességgel fizetne, ha hagynák.
- 2008.január : Adó és illeték törvény változás 5 éven belüli ingatlaneladás esetén, ez alól a bedőlő hitelek sem kivételek, ugye?
- PSZÁF és a Kormány által aláírt "Magatartás " kódexnek nevezett vicc lap, mely a hitelintézeti törvényre hivatkozva/1996.évi CXII .törvény/ két oldalon sorolja azt az Ok-listát, amiért a bank emelheti a törlesztő részletet.
Továbbá tartalmazza az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat./IV. pont/
Különös tekintettel arra, hogy a futamidő meghosszabbítása esetén a törlesztő részlet nem csökken azzal arányosan ,tekintettel arra,hogy a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is növekszik.
-Bankok által alkalmazott „mentő” programok: kizárólag csak az adós tőke és kamattartozását növelik, mindegyik átverés,különös tekintettel az életbiztosítással kombinált hitelekre. A mentő intézkedések igénybevétele esetén az adós tartozása súlyos százezrekkel, milliókkal növekszik, az eredeti tőketartozáson felül. Gyakorlatilag soha nem fizeti ki a hitelét.
Ezért nem „képes sok adós megkapaszkodni a bankok hitelmentő programjaiban”- Matolcsy úr szavaival élve.
Nyilatkozat részletek:
Oszkó úr :
Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mondta ki először: politikai hiba volt engedni a deviza lakáshitelek tömeges engedélyezését. Lénárd Mariann szerint a svájci frankban és jenben történt eladósodás mértéke „hungarikum”. A külföldiek közül kevesen értik, hogy miként lehetett forintban szerzett jövedelmekből devizában eladósodni, úgy, hogy az adósok jövedelmi viszonyait, terhelésük várható következményeit a bankok szinte alig vették figyelembe - mondta.
A pénzügyminiszter egy olvasói kérdésre néhány pontban kifejtette, hogy szerinte mik voltak az elmúlt két parlamenti ciklus legnagyobb hibái. Egyik alapvető hibaként említette a tömeges deviza lakáshitelek engedélyezését.
Csányi úr :
Csányi úgy véli, elsősorban nem a bankrendszer a hibás azért, hogy a hitellel rendelkezők nehéz helyzetbe kerültek, hanem a kormányzati gazdaságpolitika. A bankvezér úgy fogalmazott, a bankrendszer nem okolható azért, hogy a szocialista kormány bevezette a lakás devizahitelek állami támogatását, míg korábban csak a forinthiteleket támogatta. "A kormány ösztönözte a devizahitelt, rossz gazdaságpolitikát és költségvetési politikát folytatott és harmadsorban meg kell említeni a monetáris politikát is".
Matolcsy úr :
- A Fidesz mögötti közgazdasági műhelyek már a 2008-as válságot is időben előre jelezték, ezért is siettették az euró minél előbbi átvételét.
Nem a hitelfelvevők voltak felelőtlenek , hanem azok, akik a hitelesek jóhiszeműségét kihasználva tudván,- hogy közeleg a válság, megszűnnek a munkahelyek, az égbe szökik a svájci frank árfolyama-mégsem állították le időben a hitelezést.Persze,hogy nem, mivel erre hivatkozva az emelési határ a csillagos ég.
Továbbá azok a felelőtlenek, akik a hitelfelvevők bankoknak történt kiszolgáltatottságát kihasználva, nem az árfolyam emelkedés miatt emelik a törlesztőrészleteket a csillagos égig, hanem az Ok-lista alapján, /BANK-KORMÁNY-PSZÁF/.
Nos, ha voltak, akik előre látták a válságot, a / bankok sem egy hónapra előre terveznek/ , és mégis szabadjára engedték a hitelezést, akkor legyenek olyan kedvesek és egymás között oldják meg a problémát./Ne egymásra mutogassanak, a bank adott deviza hitelt, a kormány támogatta./ Ne az adófizetők pénzéből , mert az a ronda lehúzott deviza hiteles /legyen az autó ,vagy lakáshitel / is fizet ám adót, ha van még munkahelye.
Nézegessék meg egyenként a hitelszerződéseket, milyen összeget vállalt be az adós optimális devizamozgást figyelembevéve.
Állítsák le az uzsorakamatot, a már bedöntött hitelesek tartozását ne a még fizető adósra terheljék és még sorolhatnánk.
Magyarázzák meg a közvéleménynek, tudták, hogy közeleg a válság, de mégsem tettek semmit.
Magyarázzák meg a hiteleseknek és a közvéleménynek, hogy hogyan képzelik a forintra átváltást?
_ az eredeti tőke tartozás után?
- az árfolyam mozgás és az „ok-lista” alapján fenálló tartozás után?
- „mentő övek”-árfolyam mozgás- és az „ok-lista” együttes összege után?
Utóirat:
Az OTP Bankcsoport az első negyedévben 42,4 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami több mint duplája az előző negyedévinek, 1 százalékkal magasabb a tavalyi első negyedévinél, és meghaladja az elemzői várakozásokat – tette közzé a bank szerdán publikált gyorsjelentésében

uzsorakamat 2010.06.22. 20:47:20

Talán a sok akcióhirdetéseik helyett csak neked, csak most ezt kellett volna nagybetűkkel a bejárati ajtóra írni, NO HITEL!
És akinek nincs hitele csittt!!!!!!!!!

uzsorakamat 2010.06.22. 20:49:55

Az államnak kell kibocsájtani és keringetnie az összes fizető eszközt és a hitelt,ami szükséges az állami kiadások és a fogyasztók vásárlóerejének kielégítéséhez.Ezen alapelv elfogadásával az adófizetőkket megmentjük a kamatok óriási költségeitől.A péz kibocsátás előjoga nem csak a kormány legfőbb kiváltsága,hanem ez egyben a kormány legnagyobb alkotó lehetősége is."-Amíg a fizető eszközök kibocsájtása és a hitel felügyelete nem kerűl a kormány kezébe,és elnem ismerjük azt mint az állam legnyilvánvalóbb és legszentebb felelősségét,addig minden beszéd a Parlament szuverenitásáról és demokráciáról üres felesleges locsogásról szól........Amikor egy nemzet kiengedi kezéből hitelei felügyeletét,nem számít ki hozza a törvényt..........
Ha egyszer az uzsora írányit,tönkre tesz bármilyen nemzetet"

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.06.22. 20:52:59

www.mno.hu/portal/664993

"A pénzintézeti törvény szerint ha a szerződéskötéskor a bank nem becsüli meg a jövendőbeli árfolyam-emelkedés mértékét, úgy a szerződés semmisnek tekinthető – indokolta keresetét a jogász, aki hivatkozott arra is, hogy a bank nyeresége, vagyis a 30-40 százalékos kamat olyan magas, hogy az már uzsorának számít.

Az ítélet a jogász reményei szerint precedensértékű lehet, ezért a bajba jutott hiteleseket is kihúzhatja a csávából."

Ez most?... Ezzel mi van?

uzsorakamat 2010.06.22. 20:53:22

Biztosítás miatt elárverezett lakások
Többszörösére nőtt a faktoringcégek által megfenyegetett adósok száma
Egyre több olyan devizahiteles került bajba, aki a jelentősen megemelkedett hiteltörlesztését még fizeti, ám az ahhoz kötelezően megkötött biztosítást már nem. A bankok ilyen esetben is szerződést bontanak
Januárban többszörösére nőtt azon panaszosok száma, akiket különböző faktoringcégek fenyegettek meg a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanuk elvételével. Ráadásul egyre több adós hitelét mondta fel a bank azért, mert ugyan a törlesztőrészletet még ki tudták fizetni, ám a kötelezően megkötött biztosítást már nem – mondta lapunknak Dabasi Tamás.
A Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége elnöke felháborítónak tartja ezt az eljárást, s azt kérdezi: miért nem mérlegel ilyenkor a pénzintézet, miért rúgja fel a szerződést, miért nem menti meg helyette az ügyletét. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a Magyar Hírlapnak azt mondta: ha a hitelszerződés megkötésének felté¬telei között szerepel a biztosítás vállalása, akkor a bank jogsze¬rűen jár el, ha ennek nem fizetése esetén felbontja a szerződést.
Ebben az esetben ugyanis a hitel fedezetének számít az ingatlan vagy egyéb vagyontárgyak mellett a biztosítási szerződés is, legyen az élet-, lakás- vagy más típusú biztosítás. Ennek nem fizetése pedig szerződésszegés. Egyetlen pénzintézetnek sem lehet megtiltani, hogy ilyen feltételt szabhasson. Éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, ha az ügyfél nem képes a törlesztőrészletet és a biztosítást együtt fizetni, haladéktalanul értesítse a bankot, s közösen keressenek megoldást, hogy ne kelljen felbontani a szerződést – mondta Binder István.
Dabasi Tamás a faktoring- és végrehajtó cégek által elkövetett szabálytalanságok közé sorolta, hogy egyhavi törlesztőrészlet be nem fizetése esetén is azonnal felmondták a szerződést, vagy egyoldalúan módosították. Volt, amikor „egyéb” címszó alatt költségeket számoltak fel jogtalanul, amelyek a hitel összegét a tízszeresére emelték még akkor is, ha az adós visszafizette az eredeti hitelt.
Az elnök szerint sok esetben alapos a gyanú arra, hogy visszaélések, bűncselekmények történtek. Számos esetben a megbízott ügyvédek és a vidéki banki kirendeltség vezetői összejátszanak a bírósági végrehajtókkal az ingatlan megszerzése érdekében

uzsorakamat 2010.06.22. 20:57:37

Vajon hová tüntek azok a drága ügyintézők,akik dupla jutalék fejében tájékoztatták ügyfeleiket félre.
Csak ma! Életbiztósítással egybekötött konstrukciók..Talán ittjárt Óz a nagy varázsló,hogy már a telefont sem veszik fel?
Mindketten köddé váltak:-((

uzsorakamat 2010.06.22. 20:59:48

Össze kéne fogni, mert úgy látszik, senki nem akarja meghallani a problémánkat és csak közös erővel, összefogással tudunk ezen változtatni!
Kiváncsi lennék ,ha csak egy hónapig nemfizetne senki,hogy álna a szájuk!!!

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.06.22. 21:08:54

@uzsorakamat: pont ilyen összefogásra gondoltam én is:)

uzsorakamat 2010.06.22. 21:20:23

Javaslom nézzenek körül az életbiztosítással és lakáskasszával kombinált hitelek körül is, ugyanis remek lehetőség arra, hogy a két bába között elvesszen az adós. Az esetleges késedelmes fizetésről szóló értesítések nem érkeznek meg időben a címzetthez, ezért a biztosító ,vagy a lakáskassza felmondja a szerződést. Erre hivatkozva a bank is felmondja a szerződést, amiről szintén késve értesíti az adóst.Amíg az adós ide-oda próbál ügyintézni a két tűz között, letelik a 30 nap és máris lehet új szerződést kötni, új közjegyzői okirat, újra átszámolt tartozás... az addig befizetett kamat, a biztosításba, vagy lakáskasszába fizetett tőke összege köddé válik. A biztosító a bankra, a bank a biztosítóra mutogat, a hitelközvetítő ügyintéző eltűnik..... az adós tartozása mára követhetetlen

uzsorakamat 2010.06.22. 22:11:08

Ezennel közlöm a szakértő urakkal, hogy augusztustól nem vagyok hajlandó fizetni egy forintot sem. Ezt a balhét már nem fogják rajtam és hiteles társaimon lehúzni. A már úgyis követhetetlen tartozásom összegét nagy szeretettel nekik adom. A lakásomat viszont nem adom sem a banknak, sem az ott lihegő maffiának. Inkább felgyújtom.....

uzsorakamat 2010.06.22. 22:18:45

@Lewyke: Rajtam nem mulik,csináljunk már valamit!!!!!!!!!Két év alatt 8 millió+mentőövek ami ismét milliókkal növeli a tartozásom,ez a vicc lap?????
Biztosítás
Kamat
Közjegyző
Minusz mit kébzelnek én sza...m a pénzt?

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.06.22. 22:24:25

@uzsorakamat: ne tedd!!!!!
írj a bankodnak levelet!!! csináljunk egyet közösen!
MOST MONDOM MINDEN BANKOSNAK FŐLEG AZ ENYÉMNEK! MÁR NEM HÚZZÁK RÁM A VIZES LEPEDŐT!
küldjük terjesszük és megint csak küldjük, persze mindezt az illetékes szerveknek és a politikusoknak is egyenként.
Méghozzá konkrét követeléssel, nem pedig nyafogásokkal telit, mert az lesz belőle, mint a Banki etikai kódexből.

@hitelkarosultak: Ugye jól emléxem, hogy Neked is van hiteled? Mit szólsz hozzá?Kintről is tudok emileket illetve leveleket küldeni:)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.06.22. 22:26:08

@uzsorakamat: igénybe vettél mentőövet? melyik bank?
és mit ajánlottak mentőövként?

uzsorakamat 2010.06.22. 22:29:15

@Lewyke: Rendben, de ezeken már túl vagyunk

uzsorakamat 2010.06.22. 22:39:27

Köszönöm, még át kell gondolnom

paaj 2010.06.22. 23:36:26

@Cyr: Kisfijam, chf hitelem van. Fizetem.Ésszel vettem fel, tartalékkal,nem nullára kifuttatva a költségvetésemet. Ha nem lenne jövedelmem akkor is tudnám fizetni egy évig.
Szóval leülhetsz, egyes.

Tájékoztatásul: 180 nettóra, gyerek mellé, egy fizetésre, nulla tartalékkal, nem vesz fel épeszű ember ekkora hitelt. Ha mégis megtette akkor meg nem ül a babérjain és várja a csodát mikor beüt a krach. Az ilyen hitelfelvevő megérdemli a sorsát.

revizor 2010.06.23. 08:09:26

@uzsorakamat: Elég érdekes dolgokat írsz a pénzkibocsátásról. Jelenleg, és minden országban a jegybank joga a pénzkibocsátás. Ha a kormány kizárólagos joga lenne, akkor pár éven belül megugrana az infláció, mert a kormány így fedezné a kiadásait. Nem értem, hogy mit jelent az, hogy az állam hitelezze a fogyasztók vásárlóerejét? Az állam miből hitelezne, mikor az állam is hitelekből tartja fenn magát? Az adófizetők pénzéből? Én nem hiszem, hogy ez olyan jó ötlet.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.23. 08:50:06

@Lewyke: Ja, szimpla devizahiteles vagyok én is, becsületesen törlesztek. Ez a blog azért is született, hogy felhívja a figyelmet milyen áldatlan állapotok uralkodnak hitelfronton.

Nem csak a bedőlt hitelekkel van gond, rengeteg családot csak egy hajszál választ el a totális csődtől. Ez így nem mehet tovább sokáig.

Nemarudi 2010.06.23. 11:18:18

@hitelkarosultak: tudom, nem ide tartozik, de a "szervezkedős" commentekről jut eszembe: van valami update az Erste-s vezetővel kapcsolatban? Elég eltökéltnek tűnt anno...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.23. 13:03:32

@paaj: Bár nem vagyok a kisfiad, de ha neked így tetszik: figyelj, öregapám, mert utoljára mondom el.
Olvasd el még egyszer a levelet. A hitelt nem tudta fizetni "egy idő után". Tehát: volt valamennyi tartalékja, ha a válság kirobbanásával kezdődött a gebasz és most tart ott, ahol. Lehet hogy nem egy év, lehet, hogy fél év, de volt. Ugyanis majd' két évről beszélünk.
Az önerőt már kipipáltuk az előzőekben, az is volt neki.
Kipipálhatjuk hát a tartalékot is.
A havi költségvetés nullára való kifuttatása sem állja meg a helyét, de ezt már vázoltam.
Még valami okosság csak most, csak tőled, aki soha nem kerülhet nehéz helyzetbe?
Ja, igen, a gyerek. A nevében is én kérek elnézést tőled, hogy merészelt megszületni és nem várta meg, amig a hitel futamideje lejár, illetve nem húzta meg magát addig a szüleivel albérletben (ami mellékesen drágább, mint a hiteltörlesztő).

Ja, a bazi nagy adódat most elfelejtetted felemlegetni...

uzsorakamat 2010.06.23. 17:25:23

Otthonvédelem

Urbán Éva: 06-70-77-67-161

intruderr 2010.06.23. 17:49:53

@hitelkarosultak: Lusta vagy a moderáláshoz is, nemhogy a gondolkodáshoz.

Raiffeisen 2010.06.23. 20:18:21

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_es_a_lakashitelesek_itt_a_masodik_forgatokonyv.154830.html

Miért nem kötelezik törvénnyel a bankokat, arra, hogy vigyék le az uzsorakamatot, miért nem tiltják be a "mentőöveket",amivel már sok családot még jobban bedöntöttek, miért nem lehet a bankoknak is bevállalni az árfolyam különbözetből, csökkenteni a kezelési költséget, mondjak még ötleteket ezek helyett a baromságok helyett?? Ezek nem normálisak.Szerintem hitelesnek és nem hitelesnek össze kéne fogni most már tényleg,mert ebből nagy gáz lesz. Hogy van az, hogy egyik médiát és ok nyomozó műsort sem érdekli ez a dolog? A lehúzás, a mesterséges bedöntés? Hát akkor itt az idő, hogy megtudjátok , már minden létező ilyen helyre küldtünk levelet erről, RTL klub Fókusz, Házon kívül, Tv2 Napló, Pokoli.hu, A tévé ügyvédje, BHKE, ombudsman,jelenlegi miniszterelnök úr.Mellékletként elküldtük néhány bank mentőcsomagját, adósvédelmi programját. Gondoljátok, hogy érdekel valakit??? Szerintetek válaszolt valaki? Ebben az ügyben senki nem akart ok nyomozni.Rohamrendőrös kilakoltatás az hír.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.06.23. 20:30:08

@intruderr: hallod, nincs jobb dolgod? ide kommentelni gyere a bajbajutottnak segíteni ne hirigelni, UNALMAS és GYEREKES vagy:( Sajnálom, hogy felmenőid nem tanítottak meg viselkedni:(

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.06.23. 20:33:49

@Raiffeisen: Sres Mária példáján tanulva, ahol a kezdetektől ott voltam, láttam, hogy a média nem foglalkozik semmivel.Azt mondták, majd ha lesz hírértéke. Sajnos hiába volt minden megmozdulásunk, aláírásgyűjtés, 600000 embert simán lesöpörtek:(
de valamit csak kitalálunk.
utánanézek ennek külföldi oldalokon is.
Sőt talán Seres Máriának és követőinek is írok.

Raiffeisen 2010.06.23. 20:55:41

@Lewyke: szerintem ez több,mint 600 ezer, de nem tudom hol vannak????

uzsorakamat 2010.06.23. 20:55:57

Lewyke

Az nagyon jó lene, és szerintem ettől sokkal többen leszünk, főleg ha 216Ft.felett lesz a frank hamarosan.

uzsorakamat 2010.06.24. 00:37:14

revizor

Persze a bankok, de a kormány nem adna szabad kezet nekik!
Nem a bankoknak kellene uralkodniuk rajtuk, hanem fordítva!

intruderr 2010.06.24. 08:45:32

@Raiffeisen: Hol van a VÉSZ?
Mostanában keveset hallani felőle. Az elméletük nem volt rossz, ki kellene bontani, fejleszteni...
:)))

Néhány civil szervezet áll szemben a MAFFIÁVAL.

Raiffeisen 2010.06.24. 10:52:31

@intruderr: Nem tudom, nem hallottam róluk mostanában. A Fehérkéményseprők és az Otthonvédők nagyon aktívak, velül érdemes felvenni a kapcsolatot.

intruderr 2010.06.24. 11:35:21

@Raiffeisen: Miért "tehetetlen" a kormány?
"Nem csak az a fontos, hogy Erdei visszatért, hanem hogy brutál erős elnökséget rakott össze. Ez bármelyik kormányt bármikor lenyeli(!) keresztbe" - mondta a Hírszerzőnek a történet egyik érintett bankvezetőjének közeli munkatársa."
www.hirszerzo.hu/cikk.vannak_voltak_es_lesznek_a_bankarok_kozott_gengszterek_-_vezercsere_a_bankszovetsegben.132030.html

Továbbá:
"Az NBH figyelte a tőzsde, a forint elleni rosszindulatú spekulációkat, és a válság elmélyülésének hatására arra számít, hogy nő az uzsoraügyletekkel(!) kapcsolatos bűncselekmények száma. Az eladósodás miatt várhatóan nő az ingatlanspekuláció(!), és számítani lehet arra, hogy egyes szervezett bűnözői(!) csoportok a recessziót használják ki a piszkos pénzek legalizálására."
www.origo.hu/itthon/20090415-a-nemzetbiztonsagi-hivatal-nbh-2008as-evkonyve-tevekenysegerol.html

Toronydarus 2010.06.24. 14:35:14

"De ezzel még nincs vége. Árverezéskor a leendő vevő „vakon” vásárol, hiszen nincs lehetősége megtekinteni az ingatlant, ráadásul jellemzően lakottan veszi azt meg, azaz neki kell gondoskodnia a kiürítésről."
Már bocs, de ez az egész mondat egy nagy hülyeség. Ha bírósági árverésről beszélsz, akkor árverés előtt mindig van lehetőség az ingatlan megtekintésére. Hitelt haszonélvezeti-, özvegyi joggal, stb. terhelt ingatlanra ritkán kapsz, maximum, ha a jog jogosultját is bevonják a hitelkötelembe. Tehát az ingatlan beköltözhetően kerül árverésre. Nem attól lesz lakott, hogy az adós az árverés időpontjában még bentlakik. A vevőnek beköltözhető állapotban vásárolt ingatlan esetén pedig nem kell gondoskodnia az ingatlan kiürítéséről, mert azt megkapja. Ha lakottan veszi, akkor meg sehogy sem kerül birtokba. Egyébként is, kilakoltatni Magyarországon csak bírósági végrehajtónak van joga. Minden más megoldás törvénytelen.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.24. 15:28:11

@Toronydarus: Valóban, jogos az észrevétel, köszönöm.
Opciós jog érvényesítésére gondoltam.

flimo13 2010.06.24. 16:00:21

@Cyr: egyszer adj bérbe lakást, akkor valszeg megváltozik a véleményed, mennyire kiszolgáltatott szegény bérlő.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.24. 16:03:50

@Toronydarus: Javítottam a posztot, kiszedtem az ominózus részt. Még egyszer köszönöm.

uzsorakamat 2010.06.24. 17:30:59

A bank által árverezésre kerülő ingatlanok csak kívülről tekinthetőek meg

Hogyan juthatunk hozzá banki bedőlt ingatlanokhoz?
Bizonyára mindenki számára ismert, hogy sokan nem tudják fizetni a lakásuk törlesztő részletét, különösen a mostani gazdasági helyzetben. Valamint az sem titok, hogy a bankok ezeket az ingatlanokat megpróbálják eladni miután a hitelt igénylő nem tudta teljesíteni a havi fizetési követelményeket. Természetesen a bankoknak ehhez minden joga megvan, a hitelszerződésekben foglaltak alapján járnak el.

Az imént említett ingatlanok esetében nem ritka az, sőt, nagy százalékban fordul elő, hogy ezeket az ingatlanokat ár alatt próbálják a bankok eladni annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban tudják értékesíteni, mivel benne áll a pénzük. Előfordul, hogy az ingatlanok fél áron, de legalább 20-30-40%-al olcsóbban kerülnek eladásra a piaci árukhoz képest.
Abban az esetben, ha Ön szeretne ilyen ingatlant vásárolni, akkor az "IGÉNYFELVÉTEL" menüpont alatt töltse ki a fehér mezőket és kattintson az elküld gombra. Abban az esetben, ha az Ön igényének megfelelő paraméterekkel rendelkező ingatlant kapunk egy banktól értékesítésre, rögtön felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Mivel rengeteg érdeklődő van a bedőlt hiteles ingatlanokra, ezért a tájékoztatás az ingatlan megvásárlásával kapcsolatosan, vagyis azt, hogy miként lehet hozzájutni ilyen ingatlanokhoz, csak a már megfelelő ingatlan kiválasztás után áll módunkban kiadni. A mezők kitöltésével kérem ne tegyenek fel kérdéseket, mert nem tudunk a kérdésekre válaszolni. Kizárólag a lakás adataival kapcsolatban töltse ki azokat.
Legfontosabb tudnivalók:
Fontos tudni azt, hogy az ingatlanok megvásárlása nem az egyik napról a másikra történik. A ingatlan birtokbavétele több hetet vesz igénybe különböző dolgok miatt. Az ingatlanok többségét sajnos belülről nem lehet megtekinteni, csak fényképeket és értékbecslést tudunk mutatni az ingatlanokról, valamint az utcáról való megtekintés tudjuk biztosítani egy banki titoktartási nyilatkozat aláírását követően. Ami még nagyon fontos, hogy itt a jó lehetőség abban rejlik, hogy milliókkal vehetünk olcsóbban ingatlant, nincs időnk mélázgatni. Aki egyébként is nehezen talál jó ingatlant, annak ellenére, hogy megtekintette azokat, vagy szeret sokat gondolkozni, az itt nem biztos, hogy meg fogja találni a számára megfelelő ingatlant, vagy mire dönt az ingatlant már elvitte valaki más.

uzsorakamat 2010.06.24. 17:37:02

A bank által árverezésre kerülő ingatlanok csak kivülről tekinthetőek meg

www.zonaingatlan.hu/site/site_main.php?site=fomenu

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.24. 18:09:43

@uzsorakamat: Igen, csakhogy ez nem árverés, hanem a vételi (opciós) jog átruházása. A kommentelőnek igaza van.

vény1.0 2010.06.25. 10:09:16

@Raiffeisen:
Ezt is érdemes követni: EUR/CHF.
A cikkben szereplő indoklás részben igaz, azon túl lehet találgatni, kik erősíthetik a svájci frankot...

vény1.0 2010.06.25. 13:22:30

Bedőlnek a bankok is. Ezen a szinten már reális lehetőség.
Vigyázó szemetek az EUR/CHF keresztre vessétek!

dzsaszper 2010.06.25. 13:46:16

@vény1.0: lassan kezdem revideálni az álláspontomat az új kormány váltsuk ki a devizahiteleket felkiáltása felől. A CHF hiteleket lehet hogy tényleg érdemes kiváltani.

Amúgy senki nem magyarázta el a hitelfelvevőknek, hogy ha CHF-ben vesz fel hitelt, az olyan mintha aranyban tenné -- minden válság többszörösen fogja ütni őt?

vény1.0 2010.06.25. 14:55:06

@dzsaszper: Úgy tűnik, a hitelfelvevőknek és a bankároknak sem.

intruderr 2010.06.25. 15:13:39

@dzsaszper: Úgy tűnik, a hitelfelvevőknek és a bankároknak sem.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 15:25:20

@vény1.0: Ha már újra itt vagy, jut eszembe.

@vény: "Ha 7.5 millióra értékelte fel a bank, az azt jelenti, hogy a FORGALMI értéke 7,5 millió (a HB érték kisebb)."

Ehhez képest:
"A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel. A jelzáloghitel felvételekor a bank mindenképpen készíttet értékbecslést, de ez az értékbecslő nem a forgalmi értéket, hanem a hitelfedezeti értéket állapítja meg. Ami mindig alacsonyabb a forgalmi értéknél."

magazin.ingatlan.com/13127/Eladoknak_kotelezo_Hasznos_tudnivalok_az_ertekbecslesrol

Ennyit rólad, nagytudású.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.25. 16:08:54

@flimo13: Nem adtam ki, nem volt mit. Béreltem. Hat éven át. És tapasztaltam, több helyen. Nem semmi dolgokat. Na ez az, amit gyerek(ek)kel nem csinálnék még egyszer végig.
A másik: ha gyerekkel akarsz bérelni lakást, egész egyszerűen a tulajdonosok nagy része elküld a fenébe. Nem hajlandó kiadni neked a lakását. Ja: kutyát bezzeg vihetnél...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.06.25. 16:15:52

@uzsorakamat: penzcentrum.hu/cikk/134967/1/hibaztak_beismertek_penzeket_oszt_vissza_a_k&h
Azért azt az osztást nem eszik olyan forrón. Mi így jártunk, a K&H-nál vettünk fel hitelt, akkor 0 Ft volt a szerződés szerint az egyösszegű visszafizetés díja. Mire visszafizettük egy összegben, hipp-hopp, máris 225 000-be került, mert pár hónappal ezelőtt változtatak a feltételein. Kinyögtük. Ma - a megjelent cikk miatt - jártunk a K&H-ban. Kiderült, hogy ezt azért nem fizetik vissza annyira sürgősen. Egyelőre "adatokat gyűjtenek".
A vicc az, hogy még így is visszatartanak "törvényesen és szerintük jogosan" 50 000 Ft-ot, holott az eredeti szerződésben 0 Ft szerepelt. Az miért oké? Vagy fogjuk be, és örüljünk ennyinek is? Ráadásul 2,5 éve használják a jogtalanul elvett pénzünket.

vény1.0 2010.06.25. 17:30:52

@hitelkarosultak: "A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel."

A banki értékbecslés során megállapítják a forgalmi értéket, mivel ebből lehet számítani a HB értéket. Szükség van rá, mert forgalmi érték hiányában nem lehet HB/hitelfedezeti értéket számolni.

Könnyű ellenőrizni: meg kell nézni egy banki értékbecslést (nem minden bank adja ki, de akad ilyen is).

uzsorakamat 2010.06.25. 20:22:51

@Cyr:

Szomorú, hogy mára már a pénzintézetekben sem bízhatunk, hogy ebben az országban bármit megtehetnek, az emberek elkeseredettek és torkig vannak, miért kellett a bankoknak ekkora szabad kezet adni? :-(((((((

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.25. 20:29:54

@vény1.0: Látod, tudsz te normálisan is vitatkozni. :)

Elhiszem, hogy a forgalmi értékből indulnak ki, de akkor is az alacsonyabb, a hitelfedezeti értéket állapítják meg benne.
Elő fogom keresni az enyémet, amiben olyan alacsony összeg szerepel, hogy annyiért még most sem lehet hasonló lakást venni.

uzsorakamat 2010.06.26. 21:55:21

FELHÍVÁS-FOGJUNK ÖSSZE
Devizahitelesek és hitellel nem rendelkezők részére (ALÁÍRÁS-GYŰJTÉS)

Az utóbbi hónapokban, hetekben, napokban döbbenettel olvastuk Csányi úr, Oszkó úr, Simor úr és Matolcsy úr által kiadott nyilatkozatokat a lakossági devizahitelezéssel kapcsolatban, valamint azt, hogy az MNB által kiadott stabilizációs jelentéseknek 2001 óta része volt a kockázatokra való figyelmeztetés, mert pénzügyi stabilitási problémákat látott a devizahitelezésben.
Ha ennyien látták és gondoljuk sokkal többen tudták, hogy a devizahitelezés kockázatot jelent a gazdaságnak, az egész országnak /ebbe mindenki beleszámít, a hiteles és a nem hiteles/, miért nem állította le valaki a devizahitelezést legalább a lakáshiteleknél? Fidesz elemzői 2008 tavaszán figyelmeztettek a válságra, a hiteleket még 2008 tavaszán is kiengedték.

A PSZÁF és az MNB javasolt, rendben van. Közgazdászok? Pénzügyi szakemberek? Kormány? Hol voltak?Nem mondták, hogy bankárt és közgazdászt vigyünk a szerződéskötéshez.
Egy olyan hitelfelvevőt mutassanak nekünk, akitől- a szakértő urak nyilatkozatai tükrében, valamint a -PSZÁF Felügyeleti Tanácsa 9/2006.(XI.7.) számú ajánlása a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveit figyelembe véve megkérdezték, hogy akkor is tud-e fizetni, ha 60- 80%-al emelkedik a részlete, valamint a családi kasszából a válság miatt hamarosan kiesik egy-két fizetés.

Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy tudtuk, a bank nem szociális intézmény, a hitelfelvételnél felelősen döntöttünk, a hitelt vissza szeretnénk fizetni, egyetlen magyar adófizetőtől sem kívánjuk, hogy fizesse ki helyettünk!

Nem részletezzük a bankok által felkínált "mentő csomagokat",”adósvédelmi programokat” és az állami által felajánlott áthidaló kölcsönt, ha a ezeket figyelmesen átolvassa valaki, kiderül, hogy ezek nem oldanak meg semmit, csak az adós tőke és kamattartozását növelik. Fentiek alapján tisztelettel felkérjük a magyar Kormányt, állítsa meg a bankok ámokfutását a magyar családokkal és az adófizető állampolgárokkal szemben.
Helyezzék hatályon kívül a jelenlegi Magatartás kódexet, melyet szintén a magyar Kormány írt alá a bankokkal és a PSZÁF-által karöltve, mely legálissá teszi a banki uzsorát, az egyoldalú szerződésmódosításokat a benne foglalt „OK- lista” alapján, továbbá tartalmazza-, hogy fizetési könnyítés esetén az adós tartozása nem csökken, hanem tovább növekszik.

Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy a „mentőcsomagok” nem tartoznak a hitelszerződéshez, mégis egyoldalúan csak az adósra terhel minden költséget, lehetőséget ad a meg nem fizetett kamat tőkésítésére is, ezáltal az árfolyam emelkedést is figyelembe véve, az adós gyakorlatilag soha nem fizeti ki a tartozását.

Ezért kérjük a magyar kormányt tiltsák meg és helyezzék hatályon kívül a már megkötött szerződések esetében is az alkalmazott „mentő öveket és „adósvédelmi programokat”a-melyek esetében a tartozás további súlyos százezrekkel, milliókkal nőtt, ezt a különbözetet vállalják be a nyereséges Bankok.

-Kötelezzék a bankokat a kamat és kezelési költségek csökkentésére, elfogadhatatlan, hogy a havi törlesztő részlet közel 70%-a kamat, tőke körülbelül 10-15%, pluszkezelési költség, konverziós díj.

„A kormány asztalán fekvő egyik változat szerint az állami tulajdonban levő nemzeti eszközkezelő társaság diszkontáron átvenné azoknak az adósoknak a lakását, akik nem tudják fizetni lakáshitelüket, és a törlesztésképtelen adósoknak bérleti díjat kellene fizetniük a társaságnak. Mivel erre a célra nincs költségvetési forrás a rossz hitelek felvásárlásához maguk a bankok nyújtanának hitelt, amit később kamatokkal törlesztene nekik az állam, vagyis az adófizetők. A bankokat hosszú távon a kamatbevételek bizonyos mértékig kárpótolhatnák is a diszkontárért vagy a három évig fizetett 200 milliárdos adóért. Értesülésünk szerint az államot képviselő eszközkezelő létrehozásában a Magyar Fejlesztési Banknak kulcsszerepe lesz”.–részlet a Hírszerző 2010.06.14.-i cikkéből.
Továbbá feltennénk a kérdést, a hitelbe beleforgatott önrészünkkel mi lesz? Azt is elveszítjük, mint az otthonunkat? Életbiztosítással kombinált hitelek esetében a befizetett összeg eltűnik a biztosító és a bank között? És az eddig befizetett uzsorakamatot a semmire fizettük? De illetéket fizetünk a magyar államnak az után a lakás után, ami még nem is a mienk?

Tisztelettel kérjük a magyar Kormányt , a szakértő urakat, valamint a „felelősen hitelező” bankokat ne azon egyezkedjenek, hogyan lehetne ismét banki hitelből „diszkont áron” megvenni a lakásainkat, melyet kamatostól fizetne vissza az állam az adófizetők pénzéből ismét a bankoknak/ a hiteles is adófizető, már akinek van még munkahelye!/- arról egyezkedjenek inkább , hogyan fizethetné vissza a hiteles „diszkont áron” –a saját szerződésben foglalt hitelének összegét. Például a válságra, az égbeszökő árfolyamra és megélhetési költségekre való tekintettel állítsák vissza az induló havi törlesztő részletet, mely csökkenti az eredeti tőketartozás összegét is.

Ezennel felkérünk minden magyar hiteles és nem hiteles adófizető állampolgárt az összefogásra, csatlakozzanak hozzánk annak érdekében, hogy a felvett hitelünket uzsorakamat nélkül, tisztességes feltételekkel visszafizethessük. Mindenki érdeke, hogy a felvett hitelt az adós fizesse vissza, ne a magyar állam vegyen fel ismét kölcsönt a bankoktól!
A magyar állam ne a bankokat kárpótolja, hanem álljon ki a családok mellett,ne hagyjuk, hogy egymás ellen fordítsák a hiteleseket és a nem hiteleseket. Kedves hitellel nem rendelkezők ez mindenkinek az érdeke
Budapest,2010-06-26
Továbbítsd!!
Név:
Jakus Mariann
Jakus Tamás
Tóth Árpád,
Tóth Árpádné
Baranyiné
Kovács Mónika
Szojak Zsolt
Baranyai Péter
Király Ildikó
Baranyi Vivien
Szojak Gábor
Moro Ferenc
Plajner Nikolett
Wölbling Gábor
Moro Ferencné
Tóth Gábor
Kovács Gábor
Esősi Zoltán
Bencsik László
Somogyi János
Somogyi Jánosné
Szabó Timea
Somogyi László
Tóth Róbert

Toronydarus 2010.06.29. 12:07:43

@uzsorakamat: Szép kezdeményezés, de ebben a levélben sok dolog sántít sajnos.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.06.29. 12:53:02

@vény1.0: Közben megnéztem a banki értékbecslésemet, amin valóban a forgalmi érték elnevezés szerepel, plusz egy olyan ár, ami a valós piaci érték kb. 80%-a.
(Még most sem lehet ennyiért hasonló lakást venni, 2007-ben meg pláne nem lehetett.)

Aki tudja, hogy is van ez, legyen szíves írja már le.

Raiffeisen 2010.06.29. 12:55:22

@Toronydarus: mégis szerinted melyik sántít?
van hiteled? Vettél igénybe mentőövet? olvastad a magatartás kódexet, a hitelintézeti törvényt, a Pszáf felügyeleti tanácsának ajánlását? Olvastad, hogy a bankok mentő csomagjai mit tartalmaznak? az állam által felajánlott áthidaló kölcsönt?
Simor, Matolcsy, Oszkó, Csányi nyilatkozatait? Különben 216 forintos árfolymnál már minden mindegy.

Toronydarus 2010.06.29. 13:13:43

@Raiffeisen: Két dolgot emelek ki, a többit meghagyom másnak. Az egyik, hogy állítsák vissza a kezdeti törlesztőrészletet. És a különbözetet ki fizetné? Esetleg, ha a hitelkamatra gondolt a fogalmazó...
A másik dolog: "illetéket fizetünk a magyar államnak az után a lakás után, ami még nem is a mienk?" Attól, hogy jelzáloggal terhelt az ingatlan, attól még az a tulajdonos, aki a tulajdoni lapon akként szerepel. Ez a hitel szempontából lényegtelen, de a fogalomzavart jól tükrözi.
Van hitelem, nagyjából 80.000,- CHF, nem vettem igénybe mentőövet, mert az a bankon segít, nem rajtam.

Raiffeisen 2010.06.29. 14:17:21

@Toronydarus: pont ez az, a mentőövek, milyen segítség/átmeneti könnyítés/, ha az adós tartozása csak tovább növekszik? plusz árfolyam különbözet?Azt is bedöntik, aki eddig fizette. Teljesen jogos, így nem fizeti ki senki soha a tartozását. Kinek jó ez? plusz , ahogy emelkedik a frank, úgy emelkeddik a havi részletben a kamatra levont összeg, és csökken a tőketartozásra levont. Sajnos hiába emelik a csillagos égig a törlesztőt, egyre többen nem fogják tudni fizetni. Ezért lenne jobb megoldás, ha olyan megoldást találnának, amivel még van esélyünk egyszer kifizetni. Tudom ez nem bankár szemlélet, de mindenki jobban járna,hiteles és nem hiteles is.

dzsaszper 2010.06.29. 15:59:19

@Raiffeisen:

valakik nagyot kaszáltak a CHFHUF árfolyamingadozáson, ami veszteségként jelenik meg mindenki más esetében. A probléma az, hogy sok esetben nem a hitelező bankok ezek a valaki mások, bár menetközben sok üzletkötő jó kis jutalékokat tett zsebre...

Sokszor utol se lehet érni azt, aki a hasznot zsebretette, és egyébként a maga részéről teljesen törvényesen és etikusan szerezte...
A kormányzati gazdaságpolitika, a monetáris politika, a bankok és az állami hatóságok közben szépen csendben asszisztáltak ahhoz, hogy árfolyam-szerencsejátékba lehessen bepalizni tömegeket...

A nagy kérdés, hogy ki fogja kifizetni az árfolyamingadozás okozta különbségeket?

uzsorakamat 2010.06.29. 16:39:56

@hitelkarosultak:

Köszönöm, hogy törölted nem volt szándékos:-)

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.06.29. 16:41:02

@Cyr: Nem akarom felkavarni az állóvizet, de a sok balszerencse (jövedelem kiesés, deviza árfolyam) mellett mégiscsak az önerővel volt a legnagyobb probléma, és ez okozza a kilátástalan helyzetet.
Azt mondhatjuk, hogy volt önerő is a vásárláshoz, de sokkal kevesebb, mint amennyivel felelősen bele lehetett volna vágni.
Gondolom, hogy inkább a tudatlanság volt a probléma, mint a szándékos felelőtlenség. Általában is igaz, de deviza hitelnél különösen fontos, hogy kb. az ingatlan értékének a felét önerőből rakd oda, mert különben simán veszíthetsz többet, mint amid van.

Raiffeisen 2010.06.29. 18:17:39

Az azért mégiscsak gusztustalan, hogy az egész válság cirkuszt csak a hiteleseken akarják lehúzni. A mentőövek nem tartoznak a banki hitelszerződéshez, mégis csak az adóssal vállaltatnak be minden kockázatot. Tegyük fel a válságot senki nem tudta be, bár ennek ellent mondanak a "szakértő urak" nyilatkozatai, akkor most hogy is van ez? Csak mi nyeljük be és szemetek vagyunk, mert egy idő után nem tudjuk fizetni????

Raiffeisen 2010.06.29. 18:22:41

@dzsaszper: például a felelősen hitelező bank, aki 2008 tavaszán még nem tudta,hogy válság lesz hónapokon belül és kitolta a hiteleket.
Ne etessenek már......
Aztán magatartás kódexbe foglajuk, hogy ha mentőövet vesz igénybe az adós, akkor a tartozása nem csökken, hanem tovább növekszik.
Hagyjuk már....

Raiffeisen 2010.07.01. 22:48:35

www.facebook.com/group.php?gid=138974276114439

Lehet csatlakozni!

Akinek van hitele és akinek nincs!

indy.media.hu/node/15589

ezt feltétlenül olvassátok el!

kkkk556 2010.07.03. 21:19:34

@Raiffeisen: Csatlakozom Izland népéhez! Követelem, hogy Raiffeisen társunk adjon nekem 1 millió eurót - aztán majd jól kiröhögöm, amikor visszakéri!

kkkk556 2010.07.03. 21:21:41

Sok - hülyébbnél hülyébb - fórumot indítottak már agyhalottak a neten, de ez ("Kölcsönt vettem fel és vissza kellene fizetnem - mocsok bank!") űbereli mindegyiket!

uzsorakamat 2010.07.06. 20:27:28

Demonstráció Csatlakozz Mindenkire Számítunk!!!!!!!!!
Kedves Mindenki!
Ezúton küldjük ezt a felhívást, remélve, hogy minél többen részt veszünk a demonstráción annak érdekében, hogy érdemi döntések szülessenek a kilakoltatások elkerülése érdekében, a már bedőlt és bedőlésre váró hitelek ügyében. Egyúttal részvételünkkel ismételten felhívjuk a Magyar Kormány figyelmét arra, hogy Magyarországnak az érdeke, hogy az adós a saját hitelét fizethesse vissza a bankoknak. Ennek érdekében olyan törvények szülessenek, amelyek megállítják a banki uzsorát, az egyoldalú szerződésmódosításokat.
Ismételten kérjük a Kormányt, olyan intézkedések meghozatalára, mely fizetési könnyítés címén nem az adós tartozását növelik tovább, mint a jelenlegi mentőövek, adósvédelmi programok. Kérjük továbbá a Kormányt, hogy olyan egység szülessen a bankokkal, melyek a kialakult válságra tekintettel nem csak az adósra terhelik az összes költséget, például árfolyam különbözetből, kamat és kezelési költségből adódó terhek. A jelenleg kialakult helyzet azt mutatja, ekkora terhet a lakosság nem tud elviselni. Ezért kérünk, mindenki hozzon magával még egy embert!
________________________________________
A pártoknak, az Országgyűlésnek, Köztársasági Elnöknek, Igazságügyi Miniszternek, Pénzügyi
Szervezetek Állami Felügyeletének, Legfőbb Ügyészségnek, Magyar Rendőrségnek, szervezetten
Bűnszövetkezetben tevékenykedő bűnözők ellen fellépő nyomozó hatóságoknak, minden törvény
Adta lehetősége megvolt ahhoz, hogy a helyzeten javítson, de nem éltek vele. Többszöri felhívások
Ellenére sem történtek meg azon jogi lépések, annak érdekében, hogy a pénzügyi és gazdasági
Válságot kihasználva létre jött ingatlanforgalmazó bűnöző "nepperek" "pénzbehajtásra" szakosodott
Cégeknek, bírósági titkároknak, önálló bírósági végrehajtóknak, ügyvédeknek NE legyen
Lehetőségük a törvényesség látszatát keltve, hivatali visszaélést elkövetve a tulajdonosoktól elvenni
Az ingatlanaikat.
A tarthatatlan korrupció felszámolása végett
ORSZÁGOS DEMONSTRÁCIÓT
Tartunk
Tiltakozásul a Magyarországon történő JOGTALAN,
Kilakoltatások, a bírósági titkárok összejátszása a bírósági
Végrehajtókkal, ügyvédekkel és a bankokkal!
Valamint a közelmúltban Buda Tétényben történt rendőri
Brutalitások ellen.
A demonstráció helyszíne Budapest V. Kossuth Lajos tér,
2010. július. 08.- 17-től 19-ig.
Ahol a törvénytelen, ingatlan maffiózók által elkövetett embertelen kilakoltatásokra kívánja felhívni az
Törvényhozók figyelmét, hisz a mai napig nem történt érdemi ügyintézés, hogy megállítsák a korrupciót és
A sorozatos bűncselekményeket.
Budapest, 2010. július 4.
Agárdi János
Szervezetként a Magyar Nemzeti Bizottság 2006., a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek
Szövetsége, Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége is csatlakozik a rendezvényhez.
További szervezetek, magánszemélyek csatlakozását is várjuk, akik egyetértenek a demonstráció céljával!
Sajtókontakt: Agárdi János 06-20-9285-231 Tauzin Krisztina T 06-20-9151-937

Toronydarus 2010.07.07. 15:17:59

@uzsorakamat: Az elválasztó vonal után írt szövegben nincs olyan mondat, amely ne tartalmazna valótlan állítást. Pont az ilyen vádaskodó, konkrétumokat nélkülöző kirohanások tesznek hiteltelenné egy valóban komoly megmozdulást.

Mária néni 2010.07.17. 21:28:40

Aki kölcsönt vesz vel, annak vissza kell fizetni. Hol itt a probléma?

krokodeel 2010.08.04. 23:23:27

Miért akkora baj, ha elárverezik a házat? Lehet lakni albérletben is. Miért kell Magyarországon mindenkinek ingatlantulajdonosnak lenni? Németországban, Ausztriában az emberek fele bérlakásban éli le az életét.
Egy kicsi albérletben is lehet boldognak lenni.

Egyébként: aki nem vette észre a hitelszerződés aláírásakor, hogy milyen szabad kezet adtak ezek a szerződések a Banknak a feltételek egyoldalú és önkényes módosítgatására, az sajnos magának köszönheti a bajt...

dzsaszper 2010.08.05. 10:40:02

@Mária néni: a CHFHUF (és JPYHUF) ingadozásában, és az erről szóló hiányos és félrevezető tájékoztatásban.

dzsaszper 2010.08.05. 10:41:22

@krokodeel: ha már árverezik, akkor azért elég komoly a baj. Ott már csak készpénzes vevők jöhetnek, akik tisztában vannak a pozíciójukkal.
Jobb ha előtte sikerül eladni a házat.

Mária néni 2010.08.06. 15:26:20

Nem kell mindenkinek ingatlantulajdonosnak lenni. "Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka" - mondták az én időmben.

dézsàvü 2010.08.08. 16:58:19

Úgy van, Mária néni. Majd elmennek a városok szélén alakuló lakókocsi parkokba. - :)

moncsi7802 2011.03.30. 18:58:12

Üdvözlet
Mária néni
Nem mindenkinek adatik meg ,hogy alárakják a szülők a házat .Nagyon sokan dolgoznak érte!!!!Nem is keveset,viszont a fizetés most annyi mint 10 évvel ezelőtt!!!(pl:nagyüzemi varroda,ahol túlórával fizetnek minimálbért )
És aki logikusan gondolkodik,inkább törleszt a bankoknak,mint más zsebét tömik az albérlet pénzzel.
Sokan nem gondoltuk volna,hogy idáig süllyedünk és ekkorát ugrik a hitel törlesztő.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.09.16. 23:42:52

@uzsorakamat: Tökletesen látod, sajnos. Az adóson kívül senki sem bűnös.

nagy imre 2 2015.12.21. 18:19:50

Engem is sujt minden ami csak sujthat. Remélem megbünhõdik minden(:;"',.)-ra hivatkozó,vagy paragrafussal takaródzózó cég. Ezeknek van egy központjuk,és az egész országban