Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (10) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (20) banki költségek (50) banki perek (4) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (84) behajtás (27) bhke (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (250) devizahiteles ügyvéd (120) devizahitel állami megoldás (42) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (112) devizahitel per (134) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (66) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (2) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (111) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (3) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (25) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (18) hitel sikerek (119) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (37) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (78) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (3) Matolcsy (2) matolcsy (3) mkb (5) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (93) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (327) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (46) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (52) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (35) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (4) végrehajtás (47) végrehajtási eljárás (5) végtörlesztés (9) vélemény (38) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Ügyintézés Raiffeisen módra

2010.05.03. 14:09 | hitelkarosultak

Olvasónk szerint nonszensz, hogy családi hitelükkel kapcsolatban nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

"A Szocpol helyett Raiffeisen levélhez további ügyfélbarát ügyintézésre hívnám fel a figyelmet.
Sajnos nem vettük észre a hitelfelvételnél, hogy túl könnyen és gyorsan ment minden, hiszen ők tudták, hogy közeleg a válság, ezért gyorsan intéztek mindent.
A törlesztők emelkedését mindenki érzi, ezért 3-szor kértünk féléves fizetési könnyítést. Akkor elfelejtettek szóban tájékoztatni, hogy ez azzal jár, hogy a tőke és arra a kamattartozás csak emelkedik. Igaz aláírtuk a papírokat, de sajnos nem vagyunk bankárok.
A 90 ezres törlesztőrészlet már 137 ezerre emelkedett.
Fizetési könnyítés lehetőségei iránt érdeklődve bementem a bankba, ahol a foteljában terpeszkedő ügyintéző közölte, hogy nekem nem adhat felvilágosítást, mivel a férjem az adós, én csak kezes vagyok.
Kezembe nyomott egy formanyomtatványt, amit kitöltve el kell juttatni a bank fizetési könnyítésekkel foglalkozó osztályához, akik több lehetőséget ajánlanak személyre szabottan.
Körülbelül két hét múlva telefonon hívták a férjemet különböző variációkat sorolva, mire kérte a hölgyet a férjem, hogy kihangosítaná a telefont, mert ő nem ért ehhez igazán és hadd hallgassuk meg mi is, mint kezesek, valamint ez családi döntést igénylő kérdés. Természetesen a hölgy nem járult hozzá, mivel mi nem vagyunk ügyfelek a fiammal csak kezesek.
Halkan megkérdezném, ha nem fizetnénk egyből ügyféllé minősülnénk igaz?
Az kiderült a tájékoztatóból, hogy bármilyen könnyített fizetés esetén a tőke és a kamattartozás csak növekszik, jelenleg a tőketartozás közel 5 millió forinttal nőtt az eredetileg felvett összeghez képest, és a törlesztőrészlet a következő félévben ismét nőni fog. Akkor még nem volt szó a svájci frank hitel várható ismételt drasztikus emeléséről a hírekben.
A telefonos tájékoztató után másnap felhívtam a fizetési könnyítések osztályát, kértem a hölgyet, hogy szíveskedjenek tájékoztató jelleggel írásban elküldeni azt, amit a férjemnek telefonba kiszámoltak és elmondtak, mert így sajnos nem lehet dönteni.
A hölgy közölte, hogy nem írnak le semmit, különben is nem én vagyok az ügyfél, de nagyon szívesen felhívják a férjemet, újra elmondják neki és akkor ő a telefon alapján leírhatja. Vagy olvassuk el a bank honlapján a fizetési könnyítésekre vonatkozó általános tájékoztatót.
Köszi, én a saját ügyemre lettem volna kíváncsi!
Ismét kardoskodtam, hogy ezt nem tartom jó megoldásnak, a következő variáció az volt, hogy mind a hárman menjünk be a bankfiókba, ahonnan majd a kolléga felhívja őket és akkor majd ott leírhatjuk.
Milyen ügyintézés ez, ahol milliókról van szó és még egy személyre szabott tájékoztatót sem hajlandók leírni, amin az a ronda felelőtlen ügyfél elmerenghet?
Ezek után feladtam. A bankfiókokban tisztelet a kivételnek undok és nagyképű ügyintézők ülnek. A minimális segítségnyújtási és tájékoztatási kötelezettségüknek sem tesznek eleget, még annak az ügyfélnek sem, aki szeretne törleszteni, és tényleg keresné a megoldást. Csak olyan "mentő" megoldások léteznek, ahol csak az adós fizethet rá.

Ezt nagyon jól megértettem a honlapon lévő tájékoztatókból. Sovány vigasz, hogy más bankoknál sincs másképp."

Hiteles sztorikat továbbra is a hitelkarosultak@yahoo.com címre küldhettek.

A Bank válasza mindezekre itt olvasható.

Címkék: olvasói levél raiffeisen devizahitel fizetési nehézség portfolioblogger

99 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr811968886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispista 2010.05.03. 15:30:26

Nehéz felfogni, hogy csak az adós kaphat információt?
A férjed papucs, hogy ő nem tud intézkedni?

"Az kiderült a tájékoztatóból, hogy bármilyen könnyített fizetés esetén a tőke és a kamattartozás csak növekszik, "
Ha kevesebbet fizetsz, miért csodálkozol ha a tartozás nő?

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.05.03. 15:35:09

@kispista: Gondolom szerették volna közösen, családilag meghallgatni a lehetőségeket és utána dönteni. Elvégre nem 10 deka parizer megvásárlásáról van szó.

Szerinted mennyire életszerű, hogy intézkedjen csak a férjem, elvégre ő az ügyfél?

Raiffeisen 2010.05.03. 15:42:05

Nehéz fefogni, hogy nem írnak le semmit? Tájékoztató jelleggel sem?

Ez a lényeg. Még a telefont sem engedték kihangosítani, hogy az egész család hallja.

Persze, hogy nem írja le. annak már nyoma lenne.
Egyik ismerősömnek is csak tollal vakarták le, hogy mennyi a fennálló tartozása.

Ez így korrekt?

joszif 2010.05.03. 16:25:27

Mit kell kérdezősködni kihangosít és kész. Push the Button!!! Eszem megáll.

igazságos 2010.05.03. 16:37:19

@joszif: Igazad van, megnyomja a gombot. Erről az ügyintézőnek nem kell tudnia. Sőt, ha rögzítős telefonod van, akkor még fel is veheted a beszélgetést.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.03. 16:55:12

"Igaz aláírtuk a papírokat, de sajnos nem vagyunk bankárok."

EZ NEM ÉRV!

"Még a telefont sem engedték kihangosítani, hogy az egész család hallja."

ez most valami vicc, ugye? hol a Jáksó a pezsgővel?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.03. 16:56:06

@kispista: "Ha kevesebbet fizetsz, miért csodálkozol ha a tartozás nő?"

mert a kisegítő iskolában, ahol megismerkedtek a férjével, nem vették olyan komolyan a matematikát...

Hűűűű Bazzz 2010.05.03. 16:57:30

Azért nem kapsz tájékoztatást, mert a bankfiókban üllő ügyintézőnek halovány lila gőze sincs, hogy Te mit is akarsz...

Annyit tud, hogy mit adjon el a parasztnak, de ha gond van, akkor csak néz ki a fejéből...

Próbálj meg a raffi-nál államkötvényt vásárolni és érdeklődj a hozamokról. Arról videót lehetne forgatni. Ja, és ez nem csak a raffi-nál van így :)

Deneware. 2010.05.03. 17:04:52

Azt magyarázza el már valaki, hogy MILYEN VÁLSÁG-ról pofáznak a bankok, amikor -mint a fenti példa is bizonyítja- nekik SEMMILYEN káruk nem származ(ik/ott) egyszerűen srófoltak a tarifán. Megtehették. Az OTP pl. kiemelkedő nyereséggel zárta a tavalyi évet, (rádióhír...) Jellemtelen, szemét mocskos banda mind.

oceanearth 2010.05.03. 17:15:56

mi itt a bibi? ha nem fizetsz nő a tartozás mit nem értessz ezen? el kéne már fogadni a sok hülye magyarnak, hogy a hitel nem ajándék. üzlet, kőkemény üzlet, ahol a nemfizetésnek nagyon, de nagyon komoly retorziói vannak.
az apró betűt meg el kell olvasni, ha nem ért hozzá az ember el kell menni egy ügyvédhez, h értelmezze és magyarázza el. ennek a költsége eltörpül a hitel összegénél és később sok fejfájástól mentheti meg az embert.

joszif 2010.05.03. 17:17:45

@Deneware.: Jah az nyílván jobb lenne ha nem módosítanának semmin inkábbb bukja az is a pénzét akinek nincs hitele mert egyszerűen becsődölt a bank hitelek miatt.

Deneware. 2010.05.03. 17:22:02

@joszif: Ezzel ugye azt mondod, hogy a betéti kamatokat is hasonló arányban emelték ? Megvédve ezzel a válságsúlytotta szerencsétlen betéteseket. Akiknek a pénzét ők tkp kihelyezik. Na ne....

uzsorakamat 2010.05.03. 18:06:05

bankitrukkok.nolblog.hu/

1, Eset: mi így jártunk, olvassátok el!!!!

Teljesen igaza van Rafinak,nem tudom miből építették azt,a rengeteg bankot,és az ügyintézők miért ajálják ügyfeleiknek a legroszabb konstrukciót?De az biztos,hogy aki ilyeneket ide írógat az vagy betétes,vagy nincs is hitele!:-))

joszif 2010.05.03. 18:14:40

Nem ezt mondom de míg egy betétes saját magának és a banknak is hoz hasznot addig mindkettő jól elvan, nyílván ott is a bank jár jobban. De a betétes is fialja a pénzét, legfeljebb morgolódik kicsit hogy lehetne több is a kamat.

A hitelesekkel az a fő baj hogy nem gondolkodnak reálisan, hosszú távra. Egy család ne vegyen fel hitelt úgy hogy nem gondolkodik hogy mi lesz ha egyikük munkanélküli lesz, meghal, válság jön, deviza alapon az árfolyam kockázatával stb... stb...
Sokszor úgy vesznek fel családok hitelt hogy egyik kereső csak a hitelt fizeti másik meg a számlákat+kaja és csak azzal számol hogy éppen mi van, így forintra ki van számolva neki hogy most keres a két családfő mondjuk 200-at amiből 100 a hitel maradékból meg él. Csak azzal nem számol hogy 10-20 év alatt változhat a keresete az árfolyamok a villany számlája stb... és ha már plusz 5e megy a hitel törlesztésre akkor már minuszban van a család mert forintra ki van számolva neki minden. Aztán jönnek a halasztások amiről kiderül hogy éppen jó neki mert nem fizet vagy kevesebbet de ugye megint nem gondolkodott előre hogy ezt meg kell fizetni majd később aztán ha már akkor sem tud fizetni akkor addig húzza a dolgot míg a bank árulja áron allul a házát nem előre gondolkodva eladva azt kisebbe költözve és kifizetve a hitelt..... és így tovább

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 18:30:05

1: Ha egyszer devizában vetted fel a hitelt és változik az árfolyam akkor nyílvánvalóan változni fog a tőketartozásod.

2: ha fizetési könnyítést kérsz (mert nem ingyenpénzről beszélünk) szintén nő a tőketartozásod.

3: Ha nem te vetted fel a hitelt csak kezes vagy akkor valóban nem fognak veled szóba állni, amúgy nem is tehetik meg mert 3. fél részére a bank nem adhat ki számlainformációt.(talán a meghatalmazás fogalma ismerős lehet én azt melegen ajánlanám mert a fenti problémákat megoldja) ellenkező esetben pont az lenne a károgás oka hogy nem ő vette fel a hitelt mégis kap infót.

4 Nem kell ahhoz banki szakembernek lenni hogyha változik a kamat/árfolyam változik a törlesztő. vehettetek fel volna forinthitelt....ja hogy annak magasabb volt a kamata hát IJ.

Annyira jó dolog a bankokat fikázni ahelyett hogy kicsit magába nézne az ember.....

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 18:35:03

Amúgy ha a blog ennyire bír szakszerű lenni hogy "családi hitelükkel kapcsolatban "-t ír akkor gratulálok. NINCS "családi hitel" hitelfelvevők vannak akik magánszemélyek, esetleg adóstársak és kezesek. És a bankot pont nem érdekli hogy ezek között milyen viszony van.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.05.03. 18:46:51

@ReggieHammond: De olyan van, hogy kezes, nem?
Aki most történetesen egy családtag...

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 19:10:49

Kezes valóban van. De nem ő szerződik a bankkal, nem az ő a hitelfelvevő. A kezes csak akkor lép be a képbe ha az adós nem tud fizetni.(ezért kezes). Ha adóstárs lenne akkor pl kaphatna információt.

Amúgy a telefonkihangosítástól eltekintve szerintem semmiben sem volt inkorrekt a bank hacsak azt nem nevezzük annak hogy emeli a törlesztőrészt.

Azért három dolog nem teljesen világos: az miért nem elfogadható opció hogy mindhárman bemennek ???? Ha a hitelfelvevő férj volt annyira "döntésképes" hogy felvegye a hitelt miért nem képes annak módosításáról dönteni. Végül: ha tegyük fel működik a kihangosítós megoldás akkor is mi történik ?? Szerződésmódosítás lett volna a vége az meg nem telefonos himi-humi. új szerződés (+ annak a díja) bemenés aláírás...

pynkladi 2010.05.03. 19:48:56

Már az hülyeség, hogy a kezes nem ügyfél.

Hogy a fenében ne lenne az: ő is szerződő fél, elemi érdeke, hogy információt kapjon a kezességgel biztosított tartozásról.
Akár azért, hogy meggyőződjön, hogy az adós tényleg rendben fizet, akár azért hogy ha mégsem, akkor időben tudjon lépéseket tenni, mielőtt a bank felszólítja (felszólító levélért is díjat számolnak!) őt, mint kezest a teljesítésre, pl: beszél/ráijeszt az adósra, fizet inkább helyette mielőtt a felszólítás/felmondás/végrehajtás jön.

qqcqqc 2010.05.03. 19:56:07

"Halkan megkérdezném, ha nem fizetnénk egyből ügyféllé minősülnénk igaz?"
Igaz, de csak akkor, addig a papucshordó az ügyfél.

"Az kiderült a tájékoztatóból, hogy bármilyen könnyített fizetés esetén a tőke és a kamattartozás csak növekszik, jelenleg a tőketartozás közel 5 millió forinttal nőtt az eredetileg felvett összeghez képest, és a törlesztőrészlet a következő félévben ismét nőni fog. Akkor még nem volt szó a svájci frank hitel várható ismételt drasztikus emeléséről a hírekben."
Igen, növekszik. Felvetted a hitelt, amikor még olcsó volt a frank, a törlesztőrészlet csökkentés esetén ezt váltják neked forintra a mai árfolyamon, kapsz egy új szerződést, új futamidőt új részletet. hát most azért a frankért több forintot kell fizetned, de legalább marad párizsis zsemlyére.
Meg kéne tanulni, hogy a család bevételinek max. 30%-áig mehetsz el a törlesztőrészlettel és csak abban a pénzben adósodhatsz el, amiben a zsét havonta a zsebedbe dugják.

qqcqqc 2010.05.03. 19:58:53

@scaurus: igen. kezesként arról kaphatsz infót, hogy rendesen törleszt, de másról nem.
a kezes az adós nemfizetése esetén lép a helyére, de addig nem ő felel a hitelért. a kezesség vállalás egy bizalmi gesztus, jogot nem generál, csak kötelezettséget.

Raiffeisen 2010.05.03. 20:02:36

Megint elsikkadt a lényeg. Nem írnak le semmit.
Tájékoztató jelleggel sem.

Különben más banknál sem tájékoztatnak rendesen nagyobb dologban sem.

Például az adóstársat nem értesítik, hogy gond van a törlesztéssel.
Akar-e az adós helyett fizetni esetleg.

Szép csendben BAR listára tették.

Ha az ügyfél tájékoztatást kér, ne telefonon bemondott számok alapján kelljen már dönteni egy családnak.

Még egyszer elmondom, ha személyesen mész be, akkor sem írnak le semmit.

Ez a lényeg.

Rókakígyó 2010.05.03. 20:03:35

Nincs ingyen ebéd, mint egy érdekelt bankvezért mondta. Aki épp a szociélis bank megteremtésével akarja növelni a fzetésképtelenek számát. A bank stílusát mi sem bizonyítja jobban, h nyilvántartásaiban mindenki adósként szerepel. Ez minden banknál így van. A bank szarik rátok és persze a bankok a hibásak. Az hogy sokan a semmire vettek fel a hitelt az senkit nem érdekel.

Raiffeisen 2010.05.03. 20:12:25

Ez hülyeség, Rókakígyó !

A családok felelősen döntöttek, nem azért vettek fel hitelt,hogy az utcára kerüljenek. A deviza mozgást figyelembe véve 15-20%-ot mindenki belekalkulált.
De 60% már egy kicsit durva.

www.echotv.hu/20090924_napi_aktualis__remeny_a_devizahiteleseknek_betegellatas_kerdese.html

ha nekem nem hiszel, talán az ügyvéd úrnak elhiszed, miről beszélek.
Ja és nem tartozom semmilyen párthoz, mielőtt az lenne a következő beszólás.

qqcqqc 2010.05.03. 20:13:03

@Raiffeisen: tájékoztató jelleggel ott a honlapjuk és a bankfiókban is tudnak adni egy brossurát, de konkrét adatot tartalmazó tájékoztatót nem tudnak adni.
a dolog úgy működik, hogy a szerződés módosítás napján érvényes CHF-HUF kurzuson lezárják a régi szerződésedet és kapsz egy új hitelt, amivel kiváltják a régit, kisebb törlesztő+hosszabb futamidő.
a tőkéd biztos, hogy nagyobb lesz forintban, mint amikor felvetted, hisz erősödött a frank.

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 20:18:06

@Raiffeisen: ÉN meg mégegszer leírom:

1: ha nem te vagy a hitelfelvevő akkor nem fogsz semmi konkrét adatot kapni.

2: ha te vagy a hitelfelvevő akkor fogsz pontos számokat kapni ha sikerül egyáltalán megállapodnotok hogy nagyjából hogyan tudsz visszafizetni

3: pontos számokat csak akkor fogsz kapni ha megírják az új szerződést ami megint nem kis összegbe kerül.

De már megint ködösítesz mert már belekeversz vagy két másik sztorit....

DE ERRE VÁLASZOLJ: eddig az volt a probléma hogy nem adtak telefonon információt merthogy hárman akartatok dönteni.. MOST meg az a gond hogy: "Ha az ügyfél tájékoztatást kér, ne telefonon bemondott számok alapján kelljen már dönteni egy családnak.

Most akkor mi a problémád egyszer az hogy nem adnak máskor meg ha adnának.... ne vicelj !!!
"

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.05.03. 20:19:49

@Raiffeisen: Köszönöm, hogy leírtad, helyettem is. Ott a pont.

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 20:22:42

@Raiffeisen: Ebből is látszik, hogy kb mennyire vagy informált:

Nemcsak a devizaárfolyam számít hanem a kamat (amit a bank ugyanúgy napközi banki hiteléből fedez) a kettő együttesen növeli a törlesztőrészletedet. (azon persze és jogosan lehet vitázni és emiatt a PSZÁF vizsgálatot is kezdeményezett hogy a bank mit számíthat fel mint költség/kamatnövekedés stb) de az az érzésem hogy neked ez teljesen mindegy.

Szóval miért nem tetszett forinthitelt felvenni ????

Raiffeisen 2010.05.03. 20:26:11

@qqcqqc: Gondolom ezt kellett volna a telefonba így elmagyarázni.
Nem azt, hogy ők nem írnak le semmit.

Raiffeisen 2010.05.03. 20:37:04

@ReggieHammond: Valószinűleg azért, amiért több százezer hasonló helyzetben lévő adós.

Egyébként a levél csak a tájékoztatás minőségére utalt, én úgy gondolom.

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 20:53:00

@Raiffeisen: persze. "felvettük a devizahitelt" mert a forintkamat ma magasabb. Az igaz, hogy a devizaárfolyam változhat (ugye mindkét irányban) de ez egy távolbavesző talán nem is valóságos lehetőség....

Ami meg a levelet illeti: végig arról szól kb hogy a "szemét bank aki figyelembe se veszi az ügyfelet" : "fotelban terpeszkedő" ügyintézőről olvasok. Látott már valaki fotelt banki ügyintéző alatt ??? Kérlek mondj egy helyet ahol van ! szóval végig pejoratív az egész. Ráadásul maga a levélíró író mondja el hogy egyszer lediktálták egyszer meg megkérték hogy fáradjanak be fiókba ahol mégegyszer lediktálnák a kondíciók körvonalait. Ne haragudj de ha valaki nem tudja azt leírni amit telefonon mondanak neki..... és az még ugye nem szerződés mert qqcqqc is megírta hogy a szerződést napi árfolyamokkal kötik meg...

Szóval szerintem ez egy elég buta poszt/levél.

Sok minden miatt lehet szídni a bankokat, visszaélnek sok mindennel,de ez a fenti levél pont nem az az eset. szvsz.

ToF111 2010.05.03. 21:03:04

@Deneware.:
A kormányok megtalicskával töltik a (köz)pénzt a bankokba, nehogy csökkenjen a profitjuk. Némi suska visszacsorog pártkasszába, oszt el van kapálva.

uzsorakamat 2010.05.03. 21:05:21

N a idefigyelj Okostojás Józsika!

Örülünk,hogy vannak még ebben a nehéz gazdasági helyzetben olyanok,akiknek betéteik, és nem tartozásaik vannak!Mint azt tudjuk még a csapból is a korrupció, és a piszkos pénzek folynak,hogy a kis embert a sárba lehessen tiporni.Aki tisztességes munkából él annak igen is szüksége van lakáshitelre ahhoz ,hogy házat tudjon vásároljoni."még az orvosoknak is"!!!!!!
Tudod ezen az oldalon a helyedben,nem fitogtatnám a nagy arcom,hiszen ha egy kicsit tájékozotabb lennél,és nem annyi eszed lenne mint tyúknak foga,rá jönnél magadtól is,hogy ez most nem róllad szól.Még valami,már azoknak is nehézségeket okoznak a havi törlesztörészletek,akik tisztességes munkával magasabb jövedelemmel rendelkeznek!Ki az a hülye,aki azért vesz fel hitelt,hogy az utcárakerűljön!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ToF111 2010.05.03. 21:09:31

@ReggieHammond:
Nagyon nem tudom sajnálni a nem fotelben terpeszkedő banki alkalmazottakat. Nagyon gyorsan beleélik magukat abba a képbe, hogy ők a hatalom, mivel a pénzkupacon ülnek. Melesleg a bank ugyan úgy szopatja az alkalmazottait mint az ügyfeleit. Az összes bank kis hazánkban gyarmati politikát folytat: kitaposni a belét is, legfeljebb beledöglik. Az állam pedig megint csak a polgáraival tud kemény lenni. A leánybankok meg dömperrel viszik a pénzt az anyjukba.

uzsorakamat 2010.05.03. 21:09:37

Kedves Hiteles Barátaim!

Nem az számit,hogy mit mondanak,hanem,hogy ki mondja!!!

robocoppi 2010.05.03. 21:18:08

Forintban vettem fel lakáshitelt, még a válság előtt 1 évvel, de most nem azért de éreztem hogy nem szabad másban.
Rendesen fizetek (most még), evvel együtt 3 év alatt 40%-kal ment fel a törlesztőrészlet.

Ha a jegybank csökkentette az alapkamatot, akkor ők emeltek a többszörösével.
Kérdeztem miért, azt mondták mert mások nem fizetnek rendesen, és ezért a rendesen fizetőkön kell bevasalniuk a veszteséget.
Tehát én nem látom, hogy esélye lenne a banknak bukni, egyszerűen nem lehetnek veszteségesek, úgy van kitalálva... :(

Az autóm az tényleg chf alapú. Ott lement a futamidő 40%-a és a tőke pont annyi, mint az elején volt.

A Baló műsorban magyarázta a bankár, hogy a banknak háromféle ügyfele van: betétes aki beteszi a pénzét, hiteles akinek adnak pénzt, és tulajdonos akinek részvényei vannak a bankban.

Namost ebben az az érdekes, hogy én mindhárom szerepkörben ügyfelük vagyok és mindben buktam.

A hiteles részt fentebb leírtam, a betétem egy vicc, gyakorlatilag nincs kamat, a unit linked életbiztosításom meg mélyen a várakozások alatt fizetett, bankok és blue chip részvények voltak benne.

Azért ez elképesztő. Ki jár jól?

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 21:19:46

@ToF111: valamit nagyon félreolvastál. ki írta hogy sajnálni kéne őket ?? Na egy banki ügyintéző pont nem a pénzkupacon ül.

Viszont idejön az anyabank szül egy leánybankot, az szépen csinál egy kis profitot (mert azért nem gépágyúval kergetik be az ügyfeleket hogy kössenek lakáshitelt aki meg azért köt mert a hitel mellé még adnak egy 200K-s hitelkártyát na az meg is érdemli) és azzal ha tetszik ha nem azt csinál anyucibank amit akar. Ez kb olyan mintha megmondanák neked hogy mire költheted a fizudat.

Marhára igaz a mondás hogy itt magyarországon mindenki profitot akar kockázat nélkül és kapitalizmust kapitalisták nélkül.

halaloszto 2010.05.03. 21:20:44

@ReggieHammond: jartal mar raiffeisen fiokban? az kepzeld olyan csaladias, hogy egy dohanyzoasztal ket oldalan ul ket fotelben az ugyintezo es az ugyfel. durva, de ez van.

vajk

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 21:22:50

@halaloszto: nem jártam de megnézem :) én csak standard irodaiszékes ügyintézőt láttam.

uzsorakamat 2010.05.03. 21:31:57

Milyen ország az olyan,ahol minden terhet az emberek viselnek a hátukon.Az ország adósság spirálban van,meg kell menteni!Hát minket is!
A válság okozói nem mi,hanem az Állam,én sem szólnék egy szótsem,ha nem másfél év elteltével varnak 5,5M a nyakamba,és még 2,5M mentő övet.Az ingatlant eladnám,ha lenne aki meg venné,és nem hitelezte volna túl a bank. Szerintem ez már nemcsak a lakáshitelesek problémája.És aki nincs benne az nepapoljon itt,tanácsot adni könnyű kalácsot nem!

uzsorakamat 2010.05.03. 21:41:48

Gyengébbek kedvéért,ez nem a mi szégyenünk!!! Nyílt levél, a már bedőlt lakáshitelesek védelmében, a bedőlés előtt álló lakáshitelesektől.

Azért írtuk ezt a levelet, mert már hónapok óta, a sajtó és a többi média is folyamatosan hergeli a közvéleményt a lakáshitelesek ellen. Az internetes fórumokon már a hitelesek is néha egymásnak esnek.
E témának a médiában történő tálalása alapján, az emberek valóban azt hihetik, hogy az ő adózott jövedelmükből történik a "felelőtlen" adósok kihúzása a bajból. Érdekes módon, a dr. Czirmes ügyvéd úrnak a bankok ellen indított perétől nem hangos a sajtó.
A bankok tájékoztatóiból az is kiderül szerintünk, - lejjebb olvashatóak- hogy itt valójában egy remélhetőleg már nem sokáig tartó, államilag támogatott banki uzsoráról van szó.
Átverés 1
2007. év vége felé, de főleg a 2008. év nyarán a bankoknak és a magyar államnak is tudni kellett, hogy a közelegő válság minket is elér. Mi úgy tudjuk, egy bank évekre előre tervez. Nem vagyunk szakemberek, de ha nem így van, akkor ez felelőtlenség szerintünk!
Mivel a válság a nyakunkon volt, valakiknek tudnia kellett, hogy az emberek majd tömegesen fogják elveszteni a munkahelyeiket, és a devizaárfolyam is az égbe szökik. Így, a befizetett havi törlesztő részletek ellenére is, a tartozások nem csökkenni, hanem folyamatosan emelkedni fognak. "mentőövek" nélkül is.
Le kellett volna állítani a tömeges hitelfelvételt, de nem tették. Vajon miért nem? Kinek volt ez az érdeke? Költő kérdések ezek, hiszen tudható kik a haszonélvezői mindennek, egyedül a bankok.
Megkérdezhető tehát az is, ki volt akkor itt a felelőtlen, csak a hiteleket igénylők?
Ha a bank nem ad hitelt „felelőtlenül”, akkor az a "felelőtlen" adós nem vesz nagyobb lakást, nem adja el a meglévő kisebbet a feje fölül. Most már tudjuk, hogy vaskos jutalékok ellenében szórták a hitelközvetítők hitelt, sok esetben milliós jutalékokért.
Érdekes módon, 2008. januártól változott az adó és illeték törvény. Az 5 éven belül történt lakáseladások esetében, az Áfát és illetéket is meg kell már fizetni. Erős a gyanúnk, hogy ez alól az elárverezett lakások és a törlesztő részlet emelkedése miatt kényszerből eladott lakások sem kivételek. Megkérdezzük, mennyi bevétele lesz ebből a magyar államnak? Nem hisszük azt, hogy az APEH mindenkinek elengedné méltányosságból.
Átverés 2
Vegyük csak szemügyre, a bajba jutott adósok rendelkezésére álló "mentőöveket".
A törlesztő részlet csökkentésének kockázatai:
Az átütemezés keretében a Bank az Ön által fizetendő törlesztés összegét csökkenti és-vagy a
hitel eredeti futamidejét megnöveli. A csökkentett törlesztést, maximum 2 éven keresztül fizetheti (továbbiakban: könnyített fizetési időszak). Ön, a csökkentés mértékétől függően, az új törlesztő részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben vagy egészben nem fizeti meg.
Tájékoztató Újrakezdés Hitelről:
Kérjük, hogy mielőtt jelezne igényét a további csökkentett törlesztésre, gondolja át, hogy valóban fennállnak-e még fizetési nehézségei. A csökkentés mértékétől függően – az új törlesztő-részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben, vagy egészben nem fizeti meg. Amennyiben a csökkentett törlesztő-részlet nem elegendő a kezelési költség, díjak és kamat összegének fedezésére, a Bank a meg nem fizetett kamatot tőkésíti, ezáltal az Ön fennálló tartozása a könnyített fizetési időszak alatt – az eredeti folyósítás-kori hitelösszeghez képest – növekszik. Legkésőbb a két éves könnyített fizetési időszak végén a Bank meghatározza az aktuális tőketartozást. Az aktuális tőketartozásból – a még hátralévő futamidőre – az annuitás módszere alapján a Bank újra kiszámolja az Ön által fizetendő havi törlesztő-részlet nagyságát. Mivel az Ön tőketartozása a könnyített fizetési időszak alatt folyamatosan emelkedhet a meg nem fizetett kamat összegével, minél hosszabb ideig veszi igénybe az Ügyfél a törlesztő-részlet csökkentést, annál nagyobb mértékben emelkedik.

Szerződésszegés következményei: A Ezúton szeretnénk mindenkit tájékoztatni arról, hogy ezen "mentőövek" igénybevétele esetén, az eredeti tőketartozás összegéhez képest, a törlesztés ellenére, a tartozás súlyos milliókkal emelkedhet egy-két év alatt. Ez az összeg akár 5-7 millió forint is lehet. Például, 15 millió forint felvett hitelösszeg esetében, a jelenleg fennálló tartozás, már több mint 19 millió forint, ami a devizaárfolyam emelkedése és a "hitelezés költségeinek" változása miatt, akár a csillagos égig is emelkedhet.
Az induló törlesztő részlet tőke+kamat+kezelési költség összegéhez képest a jelenlegi törlesztő részlet már több mint 50%-al emelkedett, ebből csak kamatra annyit fizet az adós, mint az induló részlet összege volt. A féléves kamat a periódus lejártát követően "természetesen" újra emelkedik.

Átverés 3
A Magyar Állam által felajánlott áthidaló kölcsön: Ha Ön 2008.09.30-át követően, a foglalkoztató érdekkörében felmerült okból elvesztette a munkáját és teljesíti az Áthidaló kölcsön igénybevételi feltételeit, melyet az Áthidaló Kölcsön tájékoztatónkban találhat meg, az alábbi példa alapján működhet a csökkentett havi törlesztést igénybevétele.
A jelzálog alapú hitele aktuális havi törlesztő-részlete 100.000 Ft (a példa kedvéért folyamatosan a 2 év során) és 2 évig havonta csak 10.000 Ft megfizetését vállalja, akkor a tényleges havi törlesztés és az Ön által vállalt csökkentett havi törlesztés közötti 90.000 Ft 24 hónapon keresztül kamatmentesen halmozódik. A Bank felé fennálló tartozása annál nagyobb lesz, minél alacsonyabb havi törlesztő-részlet megfizetését vállalja ez alatt az időszak alatt. A 25. hónaptól kezdődően Ön a jelzálog alapú hitelének havi törlesztő részletének megfizetése mellett köteles az Áthidaló kölcsön törlesztését is megkezdeni, így a fizetési könnyítést követően mindkét hitelnek törlesztő részletét biztosítania kell a bankszámláján. A 2 évig meg nem fizetett törlesztő-részlet összegét (90.000 Ft x 24 = 2.160.000 Ft) forint alapú hitelként 1év (háztartási jövedelem csökkenése esetén 5 év) alatt köteles visszafizetni.
Magyar Állam készfizető kezesként felel az Adós részére folyósított Kölcsön és kamatai összegének a munkahely elvesztése esetén 80 %-áért, egyéb megváltozott körülmény esetén 70 %-áért. Amennyiben az Áthidaló kölcsön Adósa megszegi az Áthidaló kölcsönszerződés bármely rendelkezését, így különösen, ha a kölcsönszerződésből eredő fizetési kötelezettségeinek nem- vagy késedelmesen tesz eleget, a Bank jogosult az Áthidaló kölcsönszerződést azonnali hatállyal megszüntetni. A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami
készfizető kezességről szóló törvény értelmében a jelzálog alapú hitel felmondása esetén a Bank köteles az Áthidaló kölcsönszerződést is felmondani. A Bank az Adóssal szemben fennálló követelése érvényesítése érdekében megteszi a szükséges lépéseket, amelynek keretében kezdeményezi az állam által vállalt kezesség beváltását. A kezesség beváltása során a központi költségvetés terhére kifizetett összeg az Adós állammal szembeni kötelezettségévé válik, amelyről az Adóst az állami adóhatóság határozatban értesíti. Az állammal szembeni tartozás behajtása adók módjára történik.
Ha jól értelmeztük, itt a magyar állam a banknak fizeti két évig az adós által meg nem fizetett tartozást.
Átverés 4A PSZÁF és a Kormány által aláírt Magatartás kódex:
1. A hitelezők vállalják, hogy kamatot csak az alábbi okok bekövetkezése esetén módosítanak egyoldalúan.
1.1. A jogi szabályozói környezet megváltozása: a hitelező hitel és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő tevékenységére, működési feltételeire vonatkozó, vagy ahhoz kapcsolódó jogszabályváltozás, jegybanki rendelkezés vagy a hitelezőre kötelező egyéb szabályozók megváltozása, a hitelező hitel, és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő - tevékenységéhez kapcsolható közteher (pl. adó) változása, a kötelező tartalékolási szabályok változása, kötelező betétbiztosítás összegének, vagy díjának változása.
1.2. A pénzpiaci feltételek, a makrogazdasági környezet módosulása:
A hitelező forrásköltségeinek változása / pénzpiaci forrásszerzési lehetőségek változása, így különösen, de nem kizárólagosan, Magyarország hitelbesorolásának változása, az ország kockázati felár változása (credit default swap), a jegybanki alapkamat, a jegybanki repo- és betéti kamatlábak változása, a bankközi pénzpiaci kamatlábak/ hitelkamatok változása, a Magyar Állam vagy a hitelező által kibocsátott kötvény és SWAP hozamgörbék egymáshoz képest történő elmozdulása, a refinanszírozást biztosító, nyilvánosan kibocsátott értékpapír hozamának, illetve kibocsátója elismert külső hitelminősítő szervezet általi kockázati besorolásának változása vagy az ilyen besoroláshoz kapcsolódó költségek megváltozása, a hitelező lekötött ügyfélbetéteinek kamatának változása.
1.3. Az ügyfél kockázati megítélésének megváltozása:
Az ügyfél, illetve a hitelügylet más kockázati kategóriába történő átsorolása a hitelező vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközminősítési szabályzata, vagy belső adósminősítési szabályzata alapján - különös tekintettel az ügyfél pénzügyi helyzetében és fizetőképességi stabilitásában bekövetkező változásokra -, ha azt az új kockázati kategóriába történő átsorolás az értékvesztés, és ez által az alkalmazott kockázati felár mértékének változtatását teszi indokolttá.
A hitelező vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközminősítési szabályzata, vagy hitelező belső adósminősítési szabályzata alapján azonos kockázati kategóriába tartozó hitelügyletek, illetve ügyfelek kockázatának változása, ha a kockázat megváltozása az adott kockázati kategóriában az értékvesztés, és ez által az alkalmazott kockázati felár mértékének változtatását teszi indokolttá.
A hitelezők vállalják, hogy a kockázati megítélés megváltozása alapján nem érvényesítenek kamatemelést azon ügyfeleknél, akik szerződési kötelezettségeiket folyamatosan teljesítették, a hitel futamideje alatt nem estek fizetési késedelembe. A nyújtott kölcsön vagy hitel fedezetéül szolgáló ingatlanfedezet értékében bekövetkezett legalább 10%-os változás.
1.4. Az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárások:
A hitelezők vállalják, hogy kidolgoznak a hitelezéssel kapcsolatban olyan termékeket, áthidaló módszereket, intézkedési csomagokat, amelyek a hitelek átütemezésével, vagy a törlesztési időszak meghosszabbításával kapcsolatosak, vagy egyéb módon próbálnak a szorult anyagi helyzetbe jutott ügyfeleken segíteni. Az érintett ügyfélkörüket megfelelően - tájékoztató levél, információs füzet, stb. - tájékoztatják az elérhető, hitelekhez kapcsolódó áthidaló módszerekről. Felhívják az ügyfeleik figyelmét arra, hogy a futamidő meghosszabbítása esetén a törlesztő-részlet nem csökken azzal arányosan, tekintettel arra, hogy a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is növekszik. Az egyes áthidaló megoldások tekintetében bemutatják a törlesztő-részlet alakulását. Az ésszerűség és a hitelező üzletpolitikájának lehetőségein belül ügyintézőik - az automatikus elutasítás helyett - minél több alternatív megoldást vázolnak fel a nehézségekkel küzdő ügyfelek számára a szerződések módosítása során. Lehetővé teszik a devizaalapú hitelek forintra történő átváltásának lehetősége mellett e hitelek devizában való egyösszegű törlesztését, illetve a hitelkiváltást is, amennyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik.
Átverés 5:
Önkormányzatoknak elővásárlási joga van az árverezés alatt álló ingatlanokra. Mindenki tudja, hogy az önkormányzatoknak nincsen erre pénze, még is megveheti a lakásokat. Miből? Milyen meglepő, hitelből.
Mondja már meg valaki, kit néznek itt hülyének a hiteleseket vagy a nem hiteleseket? Kérnénk mindenkit, aki a hiteleseket a pokolba és a börtönbe kívánja, olvassa el többször a "mentőöveket".
A fentiekből kiderül, ha lassan és figyelmesen olvassák el az a tény, hogy a „segítség” nem azt takarja, hogy kisebb részletfizetés mellett fizetheti vissza az ember a tartozását.

Úgy gondoljuk, hogy a fenti módszerek, amivel a hiteleseket "segítik", csak mesterségesen növelni fogja a fizetésre képtelenné váló adósok táborát, a bedőlő hiteleket, a nincstelenek tömegét, és akkor valóban az adófizetők pénze bánja majd. Ha valaki eljut az árverezésig, akkor már a BAR- listán van, annyi pénze sem marad, hogy másik lakásba beszálljon. Szigorodnak a hitelfelvételek, tehát hitelt nem kap, mert rossz adós is. A bérlakás kevés, albérletet kiadó hiéna viszont van már bőven.
Ha eladjuk, vagy elárverezik a lakásunkat, a mai körülmények között az ára a hitel összegét sem fedezi. A fennmaradó uzsoratartozás pedig a fentiek szerint még mindig ott marad a nyakunkon.

Megjegyeznénk, hogy mi is az adózott jövedelmünkből vettük azt a lakást is, amit eladtunk azért, hogy igaz hitel felvétele mellett, de élhetőbb körülményeket biztosítsunk a családjainknak. Majd ezek után illetéket fizetünk a magyar államnak az után a lakás után, ami a hiteltartozás lejártáig a banké. Most pedig uzsorakamatot fizetünk a banknak a már bedőlt szerencsétlen hitelesek tartozásai miatt, valamint azért, hogy a befektetők betétjei, részvényei nyereségesek legyenek, az ország kockázat, Bubor-Libor és ki tudja mi után is.

A mai napon olvastuk, hogy Európában nincs még egy olyan ország, ahol a bank az adósra hárítja teljes mértékben a veszteségeit. Ebben is sikerült az „élre” törnünk. Bár tudomásunk szerint a bankok egyáltalán nem vesztésegesek, sőt a válság ellenére nagyon is nyereségesek.

Ezúton tudatjuk mindenkivel, hogy mi szeretnénk a hitelt visszafizetni, és az állam költségeit sem akarjuk növelni. Az összeget, amit felvettünk, olyan feltételekkel, amivel elkezdtük, tudnánk is fizetni, ha az eredeti szerződést visszaállítanák, /tőke, kamat és egyéb költségek/.Biztosak vagyunk abban, hogy így is lenne a bankoknak nyeresége bőven. Továbbá vállalhatná a kockázatot a bank fele-fele arányban az adóssal, és az eddig lehúzott uzsorát hitelenként a tőke tartozás csökkentésére fordíthatná. Olyan segítséget szeretnénk, ami nem a tartozásunkat növeli, hanem ténylegesen csökkenti.

Az állam abban tudna segíteni, ha rákényszerítené a bankokat erre, megtiltaná, és nem támogatná az uzsorát. A már bedőlt hitelesek a jelenlegi jövedelmi viszonyaiknak megfelelően törleszthetnék az eredeti tőketartozást, de nem a hitel összegének folyamatos növekedése mellett! Esetleg a bankok évente felülvizsgálhatnák a jövedelem viszonyokat. Figyelembe lehetne azt is venni, hogy akinek még van munkahelye, annak sem adtak fizetésemelést a válság miatt.
Viszont a megélhetés költségei lényegesen nőttek. Rendben van, nem veszünk ruhát, nem szórakozunk, nem nyaralunk, nem kulturálódunk, a villany lekapcsoljuk, nem fűtünk/ két nadrágban is lehet otthon ücsörögni, már akinek van otthona még. A gyerek nem jár sportolni, külön órákra, stb. Valaki magyarázza már el neki, hogy miért krumplis tészta mellett nézheti tágra nyílt szemekkel a tévét. Persze csak addig, amíg nem kapcsolják ki a villanyt is.
Apropó, uzsora:
A sokat szidott gyors kölcsönt folyósító cégek tisztességesebbek, mint a bankok, mert náluk le van írva a szerződésben, hogy X forint kölcsönt folyósítanak, erre Y forint az összes kamat és egyéb költség, a heti törlesztő részlet pedig összesen Z. forint. A kedves ügyfél pedig eldöntheti belevág-e, vagy sem.
Budapest, 2010.04.24.

Átverés 1. Átverés 2.

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 21:43:25

@uzsorakamat: ez tök jól hangzik kár hogy hülyeség és ismét elsütésre kerültek a legnagyobb közhelyek. de ha úgy gondolod hogy ettől bárkinek megoldódik a problémája akkor egészségedre. Kis fejünket a homokbadugás meg a bankokramutogatás biztosan segíteni fog.

Amúgy egyébként igen, minden terhet az állampolgárok viselnek (állam = állampolgárok) pl azok is akik esetleg nem vettek fel hitelt (tudom most a burzsuj anyjukat rigmus jön) vagy tudják fizetni (burzsuj anyjukat ismét).

Raiffeisen 2010.05.03. 21:43:28

Sokkal egyszerűbbet tudok:
Tisztességes törlesztőrészletekkel a saját hitelemet kifizetni.

uzsorakamat 2010.05.03. 21:43:37

Az olvasás jót tesz,legalább kicsit pihennek a fos..ályuak!!

uzsorakamat 2010.05.03. 21:46:33

ÉN MINDIG IS TISZTESSÉGGEL FIZETTEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!IGENIS A HÁZAINKRA UTAZNAK EZEK A TOL..OK

guy 2010.05.03. 21:51:07

@uzsorakamat: A válságot nem az állam okozta, hanem a sok hitelt felvevő emberek, akik nem tudták azokat visszafizetni, ezért a bankok nem tudtak elég hitelt adni a vállalatoknak, akik ezért kirúgták az embereket, akik nem tudtak adót fizetni, ezért van szarban az állam. De lehet, hogy nem teljesen pontos :-).

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 21:54:02

@uzsorakamat: szerintem ha te azt átverésnek minősíted hogy az állam bizonyos feltételek mellett 2 évig átvállalja a törlesztőrészleted 90%-át (nem elengedi/kifizeti csak időszakosan átvállalja) akkor sok miről nincs vitáznunk. Ellenben rettenetesen sajnállak hogy ennyire telik agykapacitásból.

Ps: egyben értünk egyet hogy a provident forintra megmondja hogy Xszer Xft-t kell visszafizetned. Mégis a gyorskölcsönöket szabályozták először.

Raiffeisen 2010.05.03. 21:57:44

Ha az állam nem engedi az esztelen hitelezést a bankoknak, ha a bank nem ad hitelt, akkor a "felelőtlen adós nem veszi fel.
Ha engednék tisztességes törlesztő részlettel fizetni, nem dőlnének be a hitelek sorba, akkor mindenki jobban járna. Az állam is, a bank is, plusz az adós is.
Ezen kéne az illetékeseknek elgondolkodni.
Nem az embereket összeugrasztani.

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 22:00:30

@uzsorakamat: A bankoknak PONT nem az az érdeke hogy elárverezze a lakásodat. A bank bank és nem házmester, meg főbérlő. De ha egy icipicit végiggondolnád ahelyett hogy fröcsögöd a sok közhelyet.

A bank azért adja a kölcsönt, hogy mondjuk 10-20 év alatt kamatokkal együtt visszafizesd az eredeti kölcsönösszeg mondjuk 200%-át. Ő erre pályázik ezt építi be az üzleti tervébe. Nem azt hogy ad 10 millió kölcsönt egy 15 milliót érő lakásra, majd két év után bedőlsz és a 15 milliót érő lakást elárverezteti mondjuk 12 millióért (jó esetben) ráadásul mint fentebb leírták minél több lenne/lesz az árverezés annál kevesebbet tudnak érte kérni (tudod kínálat/kereslet) szóval maradva a 12 millernél ha beleszámolod az inflációt és a bank működési költségeit akkor kb ki tud jönni nullára nemhogy plusszban és nemhogy hozva az elvárt nyereséget.

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 22:03:51

@Raiffeisen: ki a felelőtlen adós / hitelfelvevő??? Könyörgöm felnőtt emberekről beszélünk... ha valaki úgy vesz fel hitelt hogy 100 egység nettó jövedelemből a törlesztője 70 egység és a maradék 30 ra jut a rezsi, kaja, élet stb és akkor a kamat/árfolyamváltozásról nem is beszélünk akkor nehogy már a bank legyen a felelőtlen. Persz utána jönne az hogy úgyis csak azoknak adnak akiknek van pénzük....

Tényleg fel kéne nőni és megtanulni hogy a hitel nem játék és 20 év nagyon hosszú idő...

paaj 2010.05.03. 22:03:52

Ez azért brilliáns, el kell ismerni. Nem érti amit aláír de aláírja és elintézi egy legyintéssel "nem vagyunk bankárok". Aztán meglepődik, hogy a forint gyengülésével nő a törlesztőrészlet mivel frank alapú hitelt vett fel. Még jobban meglepődik, hogy ha nem vagy kevesebbet fizet akkor nő a tartozás. Majd fáradtságot nem ismerve leírja a sztpriját és a nyilvánosság elé tárja milyen ostoba. ÉS szerinte természetesen a bank a hibás. Ki más? Kedves posztíró te vagy az ideális ügyfél. Hülye vagy, számolni, gondolkozni nem tudsz, ész nélkül aláírsz mindent. Megérdemled.

Raiffeisen 2010.05.03. 22:04:11

@ReggieHammond: Ezekben egy probléma van.
Olyan megoldás szerinted nem lehetne, ahol az adós tőketartozása is csökken?

uzsorakamat 2010.05.03. 22:06:58

Tudtommal az állam a bankokat és nem minket támogatott!

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 22:11:58

@Raiffeisen: ez most komoly ??? A tőketartozás az amit 1:1 ben meghitelez neked a bank. (persze ilyenkor jó a bank) Ha az csökkenne az azt jelentené hogy a bank ingyenpénzt ad neked. Te adsz bárkinek pénzt csak úgy hogy "vigyed ingyen van" ??? UGYE. Miért tenné a bank ???

miért gondoljátok azt, hogy ha könnyítést ad a bank akár törlesztőrészlet csökkentéssel akár futamidőkitolással az = azzal hogy kevesebbet kell fizetni ??? Azt pontosan azért adja hogy a betervezett haszont hozz és pontosan ahelyett hogy elárverezné az ingatlanz ami ismételten senkinek se jó.

Amúgy a másik tévhit és közszájon forgó rémhír hogy 10000 kilakoltatás volt és mégtöbb lesz. "Rendes" BANK által kezdeményezett kilakoltatás tavaly is 1000 alatt volt ami természetesen borzasztó lehet azok számára akiktől elveszik a lakást de a lakáshitelek számához képest elenyésző.

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 22:13:42

@uzsorakamat: amit pl az OTP már vissza is fizetett hozamokkal/kamatokkal miegymással együtt. Amúgy ha 2 évig átvállalja tőled a törlesztőrészlet 90%nak fizetését akkor kit támogat ??? JA hogy azzal is a bankot ??? gratulálok.

Raiffeisen 2010.05.03. 22:14:06

@ReggieHammond: Pont azt mondom,hogy az emberek előre gondolkodtak a hitelfelvételnél. nem arra utaztak, hogy elvigyék a lakását.Nyilván ha az a sok család tudja ezt előre, akkor nem vág bele. MOst,hogy az 50-60% emelkedés már macera, mindenki csak a"felelőtlen" hitelfelvevőkről beszél.

Ha Te olyan okos vagy , egyet mondjál meg nekünk a hitelintézetek nem több évre terveznek előre?

Mert ha nem, akkor ők is egy kicsit "felelőtlenek" voltak, nem?

uzsorakamat 2010.05.03. 22:21:59

Mennyi jó indulat van az emberekben!Hová vezet a kapzsiság!

Jó éjt!

Mindenkinek

Raiffeisen 2010.05.03. 22:22:43

@ReggieHammond: Nem értesz te semmit. Tisztességgel törlesztő részlet mellett /Tőke+kamat+egyéb költségek/,fizetnék az emberek saját hitelüket.

Akkor nem kéne mentőöv kamatostól senkinek.
Árverezés se kéne.
És egyszer csak letelne a tartozás bizony kamatostól.

Mert így csak növekszik, na ez a gáz. És mint olvashattad a forinthitelnél is.

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 22:35:50

@Raiffeisen: én sem azt írtam hogy direkt arra játszottak volna hogy elárverezzék a lakásukat / ne tudják fizetni a részleteiket/ állami segítségre szoruljanak.

de azt te is megérthetnéd hogy a bank nem jótékonységi intézmény. A bank hosszú távra tervez ezért nem árverez egyből (holott ugye ezt is megtehetné) sőt ezt próbálja meg elkerülni.

Azért az elég egyszerű matek hogyha felveszel 100 chf hitelt és a forint gyengül akkor több lesz a forintban mért tarozásod.

na jó éjt

ReggieHammond · http://www.fileminyon.blogspot.com 2010.05.03. 22:36:42

@uzsorakamat: sajnos ez nem jóindulat kérdése hanem realitásé.

szintén jó éjt !

agatsu 2010.05.03. 22:40:17

@ReggieHammond: És a bank nem volt felelőtlen amiért olyasvalakinek adott kölcsönt, akinek a 70 egységnyi törlesztő részletéhez 100 egység fizetése van, miközben tudta/sejtette, hogy egy -két éven belül ez a 70 egység megemelkedhet 100 egység fölé? Miközben tudta, hogy a fizetése nem fog ilyen arányban növekedni...
A bankszövetség elnöke meg rinyál a rádióban, hogy értsük meg ők micsoda nagy kockázatot vállaltak...1. nekik se volt kötelező kockázatot vállalni, 2. HAZUDIK!, 3. pl az OTP a tervezett nyereség felett produkált ...miről beszélünk?
Szóval az tisztességes, hogy olyan ügyfeleknek adtak hitelt, akikről biztosan ! tudták, hogy 1. nem fogják tudni fizetni a törlesztéseket, 2. hiába írták alá azt, hogy megértették és tudomásul vették a feltételeket, miközben ez nem volt igaz?

minovara29 2010.05.03. 22:48:36

@Raiffeisen: vettél mondjuk 10000 eurót 2008 nyarán 235-ös árfolyamon. tegyük fel, hogy most szeretnéd eladni 270-ért, és realizálni a 35 Ft-os hasznot eurónként. Mit mond erre a pénzváltó? "Nem adok 270-et érte, mert az túl magas, nem tisztességes. Szerintem a 225 lenne tisztességes."
Mit lépnél rá?

Betettél mondjuk 1 milkát 2008-ban a bármelyik bankba két éves lekötésre. Most ki szeretnéd venni a pénzed. Mit mond bank? "2008-ban a Nevenincs családnak adtunk lakáshitelt az Ön pénzéből, de nem fizették, ezért sajnos nem tudjuk visszaadni az egymillió forintját sem, nemhogy a kamatait. Sorry."

Kedves bloggazda! Kérlek, hogy változtasd meg a blog címét, mert így félrevezető. Ezek az emberek nem a KAPOTT hitel, hanem saját hülyeségük károsultjai. Mellesleg ha anno a Bank nem nézi őket felnőttnek és jobban megvizsgálja a viszonyaikat, és nem ad hitelt, akkor meg az lett volna a baj...

minovara29 2010.05.03. 22:50:36

@agatsu: figyelj! ha valaki előre látta volna a válságot, akkor az nem történt volna meg!

uzsorakamat 2010.05.03. 23:55:28

ReggieHammond!
Mindig tiszteségesen fizettem a hitelt,amikor bementem a bankba az ügyintéző szó szerint ezt mondta, nem is értem miért bontott önökkel szerződést a bank,..mint az utóbb derültl ki...valaki elkefélt valamit, hibázott.Az új hitelszerződésbe nemszámítanak bele az elöző évek,sem a biztósítás,és még ott az árfolyam külömbözet,a puff, a mentőcsomag,kamat,az ügyfélnek nincs sok választása.Nem érzem felelőtlen hitelesnek magamat,már az elején letisztáztuk a párommal,hogy ha bármi történik ezért a házért mindig megkapjuk,az ingatlanba fektetett 54m2-lakásunk árát,ami tehermentes volt,és ha bármi történne eltudjuk adni.
Na ezaz ami nagyon érdekes,hogy nem tudnám eladni mert, ,pont annyi lett a hitelünk,amennyire a bank értékelte,azt tudni kell,hogy a bank mindig valamivel kevesebre értékeli az ingatlant a valós értékénél.Akkor számoljunk,ki járt roszabbul.Hány milliót veszit el az ügyfél?És ha uzsorára kapjuk a megmentő csomagot,akkor ne mondják,hogy a betétesek fizetik a költségeinket,hiszen mi sem ingyen kaptuk a hitelt!
Nem vagyunk 20-évesek,egy életünk munkálya lett oda,ha tudom soha nem veszek fel hitelt,egy dologban igazatok van ha egyszer sikerűl ebből kilábalnom,messziről elkerülöm őket.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.05.04. 09:40:50

Na, szóval. Sajnálom, hogy nem sikerült megérteni a poszt lényegi mondanivalóját, pedig nem volt túl bonyolult:

1. A bank se hitellel kapcsolatos kalkulációt, se előszerződést nem ad ki írásban még az ügyfélnek sem, nehogy már egy hozzáértővel meg lehessen nézetni, netán később esetleg számon lehessen kérni.
Több variáció közül választani, milliók sorsáról dönteni egy ügyintéző telefonos tájékoztatása alapján még egy pénzügyekben jártas embernek sem egyszerű, nemhogy egy laikusnak.

2. A legtöbb, hitellel kapcsolatos, pár ezer forintos törlesztőrészlet-könnyítés az adós számára annyira aránytalanul nagy kamatterhet jelent a későbbiekben, hogy gyakorlatilag nem éri meg azt igénybe venni.
Például 25 éves hitel futamidő hosszabbítása 35-re, nem igazán segítség, ezzel csak a bankok zsebét tömjük még jobban tele.

Ezekről lehetett volna értelmesen vitatkozni, de ez most nem jött össze.

Sosem fogom megérteni, egyes emberek miért éreznek késztetést arra, hogy megvédjék a bankokat (pláne ezen a blogon) az ügyfelekkel szemben. Mintha az oroszlánt félteném a naposcsibétől, amit persze lehet, csak nem érdemes.

robocoppi 2010.05.04. 09:56:55

@robocoppi:
ReggieHammond, látom nagyon penge vagy, mondanál valami alázót erre a posztra is?
Tehát tisztán forintos hitel felverése 40%-kal, mondván CHF-esek rosszul fizetnek.
...és még 2 sztori, lényegében arról, hogy a bankkal semmilyen szerződéses viszonyban nem sikerült még jól járnom, sem mint betétes, sem mint tulajdonos.

uzsorakamat 2010.05.04. 10:20:31

Forditott helyzetben,ők is ide irogatnának!

Nemarudi 2010.05.04. 10:58:04

A bejegyzésben írtak tökéletesen életszerűek, velem is pontosan ugyanez történt... Annyi különbséggel, hogy nekem egy hónapon keresztül kellett hívogatni őket, és csak akkor hívtak vissza a szuper ajánlataikkal, amikor írásban kértem őket, hogy ugyanmár hívjanak fel (gondolom itt már muszáj volt, mert volt nyoma a dolognak). Ja, és én már az első alkalommal tollal-papírral felszerelkezve vártam a hívást, de amit mondtak, ugyanolyan kiábrándító volt...

Raiffeisen 2010.05.04. 20:44:57

A PSZÁF Felügyeleti Tanácsa 9/2006.(XI.7.) számú ajánlása a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről. 5 oldal !
Már 2006-ban!!!!!

Ajánlanám mindenki figyelmébe az Ajánlás kibocsátásának indokait!

Különösen tekintettel hivatkozik a 18/1999.(II.5.)Korm. rendeletre!!!!!

Sajnos ez csak egy ajánlás volt, a PSZÁF felügyeletéről szóló 1999.évi CXXIV.törvény 9/c.§(1)bek.c.pontja alapján.

Aki tudja , nézze át őket, mert érdemes.

És akkor nézzük meg, mi valósult meg belőlük egy-egy szerződésnél.

Aztán kiabáljon mindenki a hitelesekre.

minovara29 2010.05.04. 23:46:45

@hitelkarosultak:
1. Csak ügyfélnek fog kiadni a banktitok miatt. Azt el tudom képzelni, hogy az árfolyam, mint bizonytalansági tényező miatt nem ad konkrét ajánlatot, hiszen az napról napra változhat. (lásd a mai napot: euro +7 Ft, CHF majdnem +5 Ft. Frankra számolva ha reggel felveszel 1 millió forintot, akkor este 1 millió 25 ezerrel tartozol. És nem a bankok, hanem a görögök miatt...)

2. A pénzügyi matek már csak ilyen... Példakalkuláció: 1 millió Ft 4%-os kamat mellett 25 évre havi 5278 Ft, 35 évre havi 4428 Ft. (csak forint alapon számolva, a kamt viszont inkáb a devizás szerződések kamatához hasonlít.) Sajnos ez a helyzet, 40 százalékos futamidő-növekedés csak 16%-os törlesztőrészlet-csökkenést generál ezekkel a feltételekkel. És minél nagyobb a kamtláb a szerződésben, annál kisebb ez a változás (8%-nál, ami mondjuk egy forinthitel kamata lehet, 8% csak a változás!)
Szóval a matek könyörtelensége miatt a bankokat szídni legalábbis szűklátókörűségre utal...

utolsó bekezdés: nem azért rakod ki a postokat, hogy kommenteljük őket? vagy csak az egyetértő, mocskosbankokat szídó kommenteket szereted? és ha más a véleményem, akkor kitiltasz, mint ahogy már meg is tetted? ejnye... ez már a cenzúra előszele

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.05.05. 11:47:42

@minovara29:
1. Sajnos ügyfélnek SEM ad ki semmit sem írásban a bank. De ezt neked tudnod kellene, hiszen banktisztviselő vagy, ha jól sejtem.
Miért ne lehetne tájékoztató jelleggel az ügyfél kezébe nyomni egy előzetes kalkulációt az aznapi árfolyammal?

2. A példádból is látszik, hogy nem éri meg igénybe venni. Én mindössze ennyit állítottam, nem szidtam senkit sem.

Értelmes vitának természetesen van helye itt, de ez nem a védjük meg a RAI-t blog. Nincs is miért védeni, hiszen egyrészt nem szorulnak rá, másrészt nem szoktam sem én sem más különösebben szapulni őket.
Nem a véleményed miatt moderáltalak ki, hanem a pökhendi, személyeskedő stílusod miatt.

Raiffeisen 2010.05.06. 21:50:33

Na kedves hozzászólók ismét pártállás nélkül:

Brutális emelkedés a bedőlt lakáshiteleknél

"Ezzel kapcsolatban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mondta ki először: politikai hiba volt engedni a deviza lakáshitelek tömeges engedélyezését. Lénárd Mariann szerint a svájci frankban és jenben történt eladósodás mértéke „hungarikum”. A külföldiek közül kevesen értik, hogy miként lehetett forintban szerzett jövedelmekből devizában eladósodni, úgy, hogy az adósok jövedelmi viszonyait, terhelésük várható következményeit a bankok szinte alig vették figyelembe - mondta."

Oszkó: hiba volt a tömeges lakáshitelezés engedése
"A pénzügyminiszter egy olvasói kérdésre néhány pontban kifejtette, hogy szerinte mik voltak az elmúlt két parlamenti ciklus legnagyobb hibái. Egyik alapvető hibaként említette a tömeges deviza lakáshitelek engedélyezését.

Oszkó szerint "kiszolgáltatottságunk egyik fontos további oka a 2006-tól a magánszektor deviza alapú eladósodásában bekövetkezett ugrásszerű növekedés megakadályozásának elmulasztása volt" - írta a blogjában."

Ez a cikk szintén ingatlanmenedzser.hu 2010.03.17.

littleyume 2010.05.09. 12:17:32

Azzal kezdeném, hogy banktisztviselő vagyok.
Ez valóban nem a védjük meg a RAI-t, de úgy gondolom az érem másik oldalát is meg kell nézni, hogy tisztán lássunk.

Az nem a Raiffeisen ügyintézését mínősíti, hogy csak ügyféllel egyeztethet telefonon, nagyon remélem, hogy a többi bank is így tesz.

A Raiffesien kezét jogszabályok kötik meg. Utána lehet nézni a jogszabályoknak a www.magyarorszag.hu-n. A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 50. § definiálja a banktitok fogalmát, a következő szakaszokban pedig azt, hogy kinek és milyen feltételek fennállása esetén lehet banktitok körébe tartozó információt kiadni. Ezeket a szabályokat a bankoknál csak a PSZÁF vesz komolyabban, milliós bírságokat szabhatnak ki a bankra/bankokra.

A banktitokra vonatkozó szabályok minden ügyfél tekintetében hatályosak. Sőt ügyvédnek sem adhatunk ki információt eredeti ügyvédi meghatalmazás nélkül.

A bankot félretájékoztatás miatt is súlyosan megbüntethetik. Az árfolyamváltozások miatt, melyet nem lehet eléggé hangsúlyozni, nem a bank döntésétől függ, nem lehet pontos információkat kiadni. Csak egy előzetes kalkulációt végeznek, ez alapján eldönthetik az ügyfelek, hogy élnek-e a lehetőséggel vagy nem. A kalkuláció színtiszta matematika, a bank nem manipulál, így előfordulhat, hogy valakinek kedvezőtlen eredmény jön ki.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.05.10. 11:20:00

@littleyume: Értem és köszönöm a tájékoztatást.

Kérdésem még mindig ugyanaz: Miért nem adnak ki ÍRÁSBAN előzetes kalkulációt még az ÜGYFÉLNEK SEM? (Természetesen más banknál sem.)

Más. Ha már így összejöttünk. :) Véletlenül a Raiffeisennél van HUF folyószámlám. Egy devizautalást várok, gondoltam neten utánanázek.
A pénz ma reggel megérkezett, de csak holnap reggel fogják jóváírni. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy mire várunk.
Kiderült, hogy du. fél háromkor(!) lesz meg az a konverziós árfolyam, amin a bank át fogja nekem váltani a pénzt forintra. De még akkor sem írják jóvá, csak másnap!

Még egyszer: a banknak egy teljes munkanap kell, hogy átváltson meglévő X dollárt forintra és jóváírja a számlán. Addig természetesen használják a pénzemet kamatmentesen, ráadásul pont esik a dollár ugye. Ennyit az "ügyintézésetekről".

Ezt vajon nem veszi komolyan a PSZÁF?

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.05.10. 11:45:03

@robocoppi: Gratulálok, ez a hét kommentje.
(Megtalálod bal oldalon, a szakértői sarok alatt.)

littleyume 2010.05.10. 22:03:55

Arra nem tudok válaszolni miért nem adják írásban ezt a bankok.

Konverziós utaláshoz meg végképp nem értek. Így csak nagyon haloványon írom ide, hogy én valószínűnek tartom, hogy ez egy nemzetközileg elfogadott standard eljárás.

Visszakanyarodva az eredeti problémához. Utánajártam a dolognak, a zálogkötelezettnek illetve kezesnek is ki kell adni banktitoknak minősülő információt, természetesen csak a rá vonatkozó ügylet tekintetében. Javaslom az ügyfélnek, hogy tegyenek panaszt az egyik fiókban. Ha másért nem, akkor a jogviszonyok tisztázása érdekében, mert ha ez nem tiszta további problémák forrása lehet. A panaszok kezelését is komolyan veszi a PSZÁF :)

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.05.11. 11:27:53

@littleyume: Köszönjük az infót, tehát ezek szerint a kezes is "ügyfél". :)

Közben megérkezett a RAI válasza is, hamarosan posztolom.

basa69 2010.05.21. 09:06:12

Lehet, hogy sokan unják már, hogy mindig ezzel jövök, de a bankok semmilyen kockázatot nem vállalnak Magyarországon. Ezért nem is fenyegette őket csőd, sőt extra profitra tettek szert megint.

Valaki írta, hogy a hitelfelvevő milyen felelőtlen volt, hogy nem gondolt az árfolyam emelkedésre. Az árfolyam emelkedésnek lényeges hatása a fennálló tőketartozás nagyságára van. A törlesztő részletre is van természetesen hatása, de egy 160 forintos árfolyamon felvett chf hitelnél, ha 200 forintra megy az árfolyam, akkor is csak 25% törlesztő emelkedést kell generálnia. Ami persze nem kevés, de meg sem közelíti a jelenleg kialakult 50-60%-os törlesztő részlet emelkedést.

A gond az, hogy nem ez jelenti a törlesztő részletek emelkedésében a jelentős tételt, hanem a kamatok emelése. A banki kockázatfeltáró nyilatkozatokban, amit az ügyfelekkel aláírattak, pedig szinte szó szerint az szerepelt a kamatkockázatról, hogy: ha csökken az adott deviza jegybanki alapkamata akkor csökken a hitel kamata is, ha pedig emelkedik az adott deviza jegybanki alapkamata akkor emelkedik a hitelkamat is. Erre mi történt? A svájci jegybank gyakorlatilag nulla közelébe csökkentette a jegybanki alapkamatot és az euro alapkamata is csökkent, a hazai bankok pedig az eredeti kamatokat kb 3-5%-kal megemelték. Természetesen hivatkozva a valós tényre miszerint az országkockázat és a bankkockázat miatt, nagyobbak a költségeik.

Kérdem én, miért kell ezeket a kockázatokat az ügyfélre hárítani? Valamint, ha már a hitelfelvevővel akarják kifizettetni a megugró országkockázat árát, akkor miért is nem várható el a kormánytól, hogy legalább ennek a költségeit átvállalja? Az országkockázatról a mindenkori kormányzat tehet, a bankkockázatról pedig a bank vezetése. Ha demagóg akarnék lenni akkor azért kell a devizahiteleseknek ennyivel magasabb törlesztőt fizetni, mert a nyugdíjasok és a közalkalmazottak 13.havi nyugdíjat illetve fizetést kaptak, továbbá azért mert a családok egy jelentős része gázár támogatásban részesült, valamint a különböző segélyek miatt .... valamint azért mert a bankok vezetői felelőtlen hitelezési gyakorlatot vezettek be az extra profit reményében. Ezért ne jöjjön senki azzal, hogy az ő adójából ne segítsék meg a deviza hiteleseket. Akkor kellett volna verni a tamtamot, hogy az ő adójukból ne adjanak segélyeket, 13.havi pénzeket, különböző támogatásokat, és akkor nem lett volna ilyen rossz az országkockázat, és nem emelkedtek volna a deviza hitelek kamatai, hanem csökkentek volna. Ezzel pedig bőven ellensúlyozták volna az árfolyam emelkedést.

Ráadásul szerintem már most borítékolható, hogy amikor elkezd majd az árfolyam normalizálódni, a törlesztők nem fognak csökkenni, mert arra fognak hivatkozni a bankok, hogy az adott deviza jegybanki alapkamata emelkedik, az pedig szépen el lesz felejtve, hogy az ország és bankkockázat esetleg csökken.

Ha pedig ott tartunk, hogy senki nem terelte az embereket gépágyúval a bankba hitelt felvenni, akkor az is igaz, hogy senki nem tett pisztolyt a bankárok fejéhez, hogy nekik az egy hétre a rendelkezésükre álló pénzeket kell húsz évre hitelbe kihelyezni és a hét letelte után új forrást keresve hetente újra finanszírozni.

Tételezzük fel, hogy egy magánszemélytől kérsz kölcsön 1 millió forintot. Téged nem érdekel honnan van a pénze, megállapodtok évi 10% kamatban. Közben az illetőnek ez nem a saját pénze, hanem ő kölcsön kapta egy hónapra évi 5% kamatra és úgy gondolta milyen jó lesz a más pénzén keres majd 5%-ot évente. Közben vissza kell fizetnie, de azt mondja, hogy adják már kölcsön neki további 1 hónapra ezt a pénzt. Meg is kapja de már 10% kamatra. A következőben 15%-ra majd 20%-ra. Szerinted ő megemelhetné feléd a kamatot arra hivatkozva, hogy neki ez már nem jó bolt és maradhat a pénz, ha 25% kamatot fizetsz az eredeti 10% helyett? Szerintem te azt mondanád, hogy kit érdekel, így jártál, megkapod az eredeti megállapodás szerinti pénzt és ezen a bolton most nem fogsz nyerni vagy bukni fogsz amennyiben nem sikerül jobb forrást találnod. Senki nem mondta neked, hogy a más pénzét add ide nekem. Ide adhattad volna a sajátodat is. Vagy mondhattad volna azt is, hogy nincs nem adok.

A bankkockázatból eredő forrásköltség emelkedést pedig egyszerűen etikátlan az adósokra hárítani, az ugyanis a bank vezetőinek a munkáját minősíti, hogy az adott bankban nem bíznak meg annyira a hitelezői, mert szerintük némileg kockázatos hitelezési gyakorlatot folytat.

Raiffeisen 2010.05.21. 11:03:15

ingatlanmenedzser.hu/hitel_es_befektetes/20100520_hvg_interju_matolcsyval.aspx#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2010_5_20
Milyen eszközök kimerítésére gondolt Matolcsy úr ?
1, féléves törlesztőrészlet csökkentés, mely esetben a kamat és tőke tartozás tovább növekszik,
2, Újra kezdési hitel, mely esetben új szerződéssel, csökkentett törlesztőrészlettel szintén tovább emelkedik a tartozás, abban az esetben ha a csökkentett törlesztőrészlet a kamatot sem fedezi, akkor a meg nem fizetett kamatot is tőkésítik
3, Állami áthidaló kölcsön, szintén a tartozás összegét növeli
Innen hogyan tovább?
Nem lehetne olyan megoldást találni, ami a tőke és kamattartozást nem alakítja egy végtelen történetté, hanem esetleg az évek alatt csökkentené?

Raiffeisen 2010.05.21. 20:46:06

A miniszter szerint a bajba jutott deviza lakáshiteleseket egy állami alapnak kellene megsegítenie. E szerint a hitelesek kizárólag akkor élhetnének a forintosítás lehetőségével, ha minden létező eszközt kimerítettek a tartozásuk törlesztésére. "Ha ez sem segít, akkor az állami alap megvásárolja a lakást, majd bérbe adja az addigi tulajdonosnak" - mondta Matolcsy.

ingatlanmenedzser.hu/hitel_es_befektetes

/20100520_hvg_interju_matolcsyval.aspx

Gondolom itt a nagyszerű mentőövekre gondol ....

Raiffeisen 2010.05.21. 20:52:14

www.vg.hu/velemeny/jegyzet/udvozolheto-hogy-matolcsy-kezd-visszaterni-a-realitasokhoz-316583

Üdvözölhető, hogy a leendő miniszter kezd visszatérni a realitásokhoz. Az elmúlt napok nyilatkozatai is részben ezt támasztották alá. A devizahitelek forintosítása így szelídült több százmilliárd forintos tervből önkéntes lehetősséggé,

részlet a cikkből......

uzsorakamat 2010.05.22. 23:53:27

Magyarázzák meg a hiteleseknek és a közvéleménynek, hogy hogyan képzelik a forintra átváltást? Mert akkor máris puttonyozok !
Puttonyom tartalma, talán Csányi Úr ezért nem kér belőle!
Bankok által alkalmazott â01Ementőâ01D programok: kizárólag csak az adós tőke és kamattartozását növelik, és el is tüntetik ha az érdekük úgy kívánjaâ01D varázslókâ01D átverés,különös tekintettel az életbiztosítással kombinált hitelek .mely az újra kezdési hitel kezdetekor köddé válhat a bank a biztosítóra a biztosító a bankra mutogat + a 2év alatt törlesztett kamat! A mentő intézkedések igénybevétele esetén az adós tartozása súlyos százezrekkel, milliókkal akár 5 millióval növekszik két év alatt, az eredeti tőketartozáson felül. Az árfolyam különbözet két év alatt szintén+5 millió. Gyakorlatilag soha nem fizeti ki a hitelét.
Bank:
Csak egy pl: ha valaki 14.500.000 Ft vett fel+árfolyam különbség 5milla=19.700.000+mentő csomag
Huuuuuuuuu

A bank évente megközelítőleg másfél millió kamatot kaszál,+ az árfolyam én csak egy ügyfél vagyok, a sok közül, állami támogatás nélkül engedhetnék el az árfolyam különbözetet. Épp itt lenne az ideje, hogy ők is vállalják fel a válságot .Az adós sem azért vett fel hitelt,hogy az utcára kerüljön,bárcsak úgy emelkedne a jövedelmünk,mint a hitelünk! De az állam is segíthet,hiszen ők sem voltak hitel képesek amikor az UNIO- hoz fordultak,és mi is adófizetők vagyunk!/Esetleg Simor Úr is beszállhatna/,vagy akik az ország pénzét osztogatták,villáikat eladván segíthetnék a bajbajutott embereket,hiszen az adónkból költekeztek felelőtlenül nem?Ennek nem adnak hangot,bezzeg azok a csúf devizahitelesek,na elkurâ026..k nekünk megint kevesebb jut!!!De ha nem tetszik ellehet menniâ026â026â026â026.
Hitelfelvevő:
mínusz életbiztosítás, mínusz kamat-közjegyzőâ026Stb.,magasabb kezelési költség,és ha volt kisebb tehermentes lakásod amit az ingatlanba beszámítottak már azt sem tudod kivenniâ026.Stb.

Kikéri a puttonyomat,?Még hányszor kell újrakezdési szerződést aláírnom,nekem ki fizeti meg az éveimet?

welente 2010.09.21. 09:03:08

Hét magyar bank direkt zaklatja és túlfinanszírozza ügyfeleit. Itt a feketelista:

1. Raiffeisen Bank a Butár Kft.-vel

A Raiffeisen Bank több irányban is problémás. Nem csak a saját tevékenysége alapján kapta meg ezt a helyezést, hanem partnerei tevékenysége is hozzájárult ehhez, amelyet nem kontrollált, és ezért erkölcsi felelősség is terheli. A Raiffeisen Bank néhány más bankkal együtt refinanszírozta azokat a pénzügyi vállalkozásokat, amelyek ugyan törvényesen működtek, de hitelezési gyakorlatuk megkérdőjelezhető, és sok esetben azzal a hátsó szándékkal működtek, hogy jó és értékes ingatlanokat szerezzenek meg maguknak. Ezekhez az ügyletekhez jó részben a Raiffeisen Bank adta a pénzt. Természetesen megfelelő törvényes szabályozás alapján, de nem vizsgálta kellő szigorúsággal a hitelezési gyakorlatukat. A Raiffeisen Bank saját tevékenységében jelentősen túlfinanszírozta az ingatlanokat. Túlságosan könnyen adta hiteleit, ill. ezeket még meg is toldotta és összekötötte áruvásárlási lehetőségekkel is. A saját maga által felállított szabályokat sem tartja be. Az ügyfelek panaszaira vagy nem reagál, vagy azt csak jelentős késéssel teszi meg, vagy csak külső /PSZÁF/ nyomásra cselekszik.

A behajtó cégével a Butár Kft.-vel közösen fellelhető az a tendencia, hogy befolyásolják a szerződéseket. Hasonlóan, mint az általuk refinanszírozott pénzügyi vállalkozások, a Raiffeisen Bank is alkalmazza azt a taktikát, hogy az értékesebb ingatlanoknál megvárja, hogy a kamatok és a késedelmi kamatok feléljék az ingatlan értékét, amelyet aztán az opciós vételi jogukkal érvényesítenek. Van olyan ügyfél, akinek még 16 hónap nem fizetés után sem mondták fel szerződését, közben a 20 millió Ft-os tartozás 30 millió Ft-ra növekedett, másik esetben viszont 2-3 hónap nemfizetés után felmondja a hiteleket.

A Bank semmibe veszi az ügyfél pénzügyi önrendelkezési jogát, a beérkezett befizetéseket a saját elhatározása szerint írja jóvá, még akkor is, ha az ügyfél másképpen rendelkezik.

Válságkezelési gyakorlata: a Butár Kft.-vel együtt nagyon erős pszichikai nyomás alá helyezi az ügyfeleket. Folyamatos zaklatásnak vannak kitéve, a szerződés módosítási lehetőségeket zömében az ügyfél számára teljesíthetetlen feltételekhez kötik. A Bank belső kommunikációja rossz, nincs együttműködés a végrehajtási osztály és a hitelezési osztály között, amely a megállapodásokat jelentősen hátráltatja. A pénzintézet tevékenysége megérne egy hivatalos átvilágítást és revíziót. A Bank jelképe a dupla lófejes embléma, amely tőlünk nyugatabbra a biztonságot jelentő menedéket jelenti, sajnos megtévesztő. Rengeteg rejtett csapdával tűzdelt szerződést íratnak alá az ügyfelekkel, amelyekre nem kellő mértékben hívják fel az ügyfelek figyelmét. Sajnos eddig még senki nem lépett fel hatékonyan a Bankkal szemben- sem a Bankfelügyelet, sem az érdekvédők. Amíg a Bank nem változtat magatartásán, a Bankot semmilyen tranzakcióra nem ajánljuk.
ingatlan.net/
Megjelent: 2010. augusztus 26. Csü
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
azingatlanmaffia.blogspot.com/
2010. FEBRUÁR 24., SZERDA
Bejegyezte: tkatalin

Maffiás háttérrel, bűnszövetkezetekben dolgozó kilakoltató pénzügyi szolgáltatók felsorolása, akikre nem vonatkozik a Btk.:

Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1026. Hűvösvölgyi u 27.

Argenta Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1026. Bp. Hűvösvölgyi u 27.

Argenta Lizing Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1026. Bp. Hűvösvölgyi u 27.

Buda Faktor Zrt 1023. Bp. Bécsi u. 3-5.II.e.14.

Cessio Követeléskezelő Zrt 1022. Bp.Tövis u 6.

Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt 1134 Budapest, Kassák Lajos u. 59.

CORNER Záloghitel Zártkörű Részvénytársaság 1104. Budapest Halom út 42.

Creditexpress Factoring Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1146. Bp. Hungária krt. 179-187.

EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft 1132. Budapest Váci út. 30.

EOS Faktor Magyarország Zrt. 1132. Budapest Váci út. 30.

Quality Financial Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1021. Bp. Hűvösvölgyi u. 36.

Santander Consumer Finance Pü. Vállalkozás Zrt 1027. Bp. Kapás u 6-12.

Lánchíd Hitel és Faktor Finanszírozási Zártkörűen Működő Rt.1122. Budapest Székács út. 29.

OTP Faktoring Követeléskezelő Zártkörűen Működő Rt. 1052. Budapest Semmelweis út 10.

BUTÁR Gazdasági Szolgáltató Kft. 2030 Érd, Budai út 22.

PESTI HITEL Rt. 1149. Budapest Róna út. 120-122

DEFACTORING Pénzügyi Szolgáltató Rt 1122 Budapest Ráth György utca 56.

ÁRVEREZŐ HÁZ Zrt. 1075 Budapest, Károly körút 13-15. A lph. III/18.

REFINANCE Kft .1065. Budapest Hajós utca 32.

NEW Chance Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. 1065. Budapest Hajós utca 32.

GÖSÁR Kft 1037 Budapest Erdőalja u. 101/c fsz.7

ZALABEST Követelésbehajtó és Problémamegoldó Kft. 8900. Zalaegerszeg, Iskola köz 6-8. I. em. 7.

LOMBARD Lizing Csoport 6720. Szeged, Somogyi Béla u 19. 

welente 2010.09.21. 09:09:56

Hét magyar bank direkt zaklatja és túlfinanszírozza ügyfeleit. Itt a feketelista:

ingatlan.net
Írta SzerkMegjelent: 2010. augusztus 26. Csü
Rovat: Hitel, Pénzügyek

1. Raiffeisen Bank a Butár Kft.-vel

A Raiffeisen Bank több irányban is problémás. Nem csak a saját tevékenysége alapján kapta meg ezt a helyezést, hanem partnerei tevékenysége is hozzájárult ehhez, amelyet nem kontrollált, és ezért erkölcsi felelősség is terheli. A Raiffeisen Bank néhány más bankkal együtt refinanszírozta azokat a pénzügyi vállalkozásokat, amelyek ugyan törvényesen működtek, de hitelezési gyakorlatuk megkérdőjelezhető, és sok esetben azzal a hátsó szándékkal működtek, hogy jó és értékes ingatlanokat szerezzenek meg maguknak. Ezekhez az ügyletekhez jó részben a Raiffeisen Bank adta a pénzt. Természetesen megfelelő törvényes szabályozás alapján, de nem vizsgálta kellő szigorúsággal a hitelezési gyakorlatukat. A Raiffeisen Bank saját tevékenységében jelentősen túlfinanszírozta az ingatlanokat. Túlságosan könnyen adta hiteleit, ill. ezeket még meg is toldotta és összekötötte áruvásárlási lehetőségekkel is. A saját maga által felállított szabályokat sem tartja be. Az ügyfelek panaszaira vagy nem reagál, vagy azt csak jelentős késéssel teszi meg, vagy csak külső /PSZÁF/ nyomásra cselekszik.

A behajtó cégével a Butár Kft.-vel közösen fellelhető az a tendencia, hogy befolyásolják a szerződéseket. Hasonlóan, mint az általuk refinanszírozott pénzügyi vállalkozások, a Raiffeisen Bank is alkalmazza azt a taktikát, hogy az értékesebb ingatlanoknál megvárja, hogy a kamatok és a késedelmi kamatok feléljék az ingatlan értékét, amelyet aztán az opciós vételi jogukkal érvényesítenek. Van olyan ügyfél, akinek még 16 hónap nem fizetés után sem mondták fel szerződését, közben a 20 millió Ft-os tartozás 30 millió Ft-ra növekedett, másik esetben viszont 2-3 hónap nemfizetés után felmondja a hiteleket.

A Bank semmibe veszi az ügyfél pénzügyi önrendelkezési jogát, a beérkezett befizetéseket a saját elhatározása szerint írja jóvá, még akkor is, ha az ügyfél másképpen rendelkezik.

Válságkezelési gyakorlata: a Butár Kft.-vel együtt nagyon erős pszichikai nyomás alá helyezi az ügyfeleket. Folyamatos zaklatásnak vannak kitéve, a szerződés módosítási lehetőségeket zömében az ügyfél számára teljesíthetetlen feltételekhez kötik. A Bank belső kommunikációja rossz, nincs együttműködés a végrehajtási osztály és a hitelezési osztály között, amely a megállapodásokat jelentősen hátráltatja. A pénzintézet tevékenysége megérne egy hivatalos átvilágítást és revíziót. A Bank jelképe a dupla lófejes embléma, amely tőlünk nyugatabbra a biztonságot jelentő menedéket jelenti, sajnos megtévesztő. Rengeteg rejtett csapdával tűzdelt szerződést íratnak alá az ügyfelekkel, amelyekre nem kellő mértékben hívják fel az ügyfelek figyelmét. Sajnos eddig még senki nem lépett fel hatékonyan a Bankkal szemben- sem a Bankfelügyelet, sem az érdekvédők. Amíg a Bank nem változtat magatartásán, a Bankot semmilyen tranzakcióra nem ajánljuk.

welente 2010.09.21. 09:12:20

2010. FEBRUÁR 24., SZERDA
azingatlanmaffia.blogspot.com/

Maffiás háttérrel, bűnszövetkezetekben dolgozó kilakoltató pénzügyi szolgáltatók felsorolása, akikre nem vonatkozik a Btk.:

Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1026. Hűvösvölgyi u 27.

Argenta Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1026. Bp. Hűvösvölgyi u 27.

Argenta Lizing Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1026. Bp. Hűvösvölgyi u 27.

Buda Faktor Zrt 1023. Bp. Bécsi u. 3-5.II.e.14.

Cessio Követeléskezelő Zrt 1022. Bp.Tövis u 6.

Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt 1134 Budapest, Kassák Lajos u. 59.

CORNER Záloghitel Zártkörű Részvénytársaság 1104. Budapest Halom út 42.

Creditexpress Factoring Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1146. Bp. Hungária krt. 179-187.

EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft 1132. Budapest Váci út. 30.

EOS Faktor Magyarország Zrt. 1132. Budapest Váci út. 30.

Quality Financial Pénzügyi Szolgáltató Zrt 1021. Bp. Hűvösvölgyi u. 36.

Santander Consumer Finance Pü. Vállalkozás Zrt 1027. Bp. Kapás u 6-12.

Lánchíd Hitel és Faktor Finanszírozási Zártkörűen Működő Rt.1122. Budapest Székács út. 29.

OTP Faktoring Követeléskezelő Zártkörűen Működő Rt. 1052. Budapest Semmelweis út 10.

BUTÁR Gazdasági Szolgáltató Kft. 2030 Érd, Budai út 22.

PESTI HITEL Rt. 1149. Budapest Róna út. 120-122

DEFACTORING Pénzügyi Szolgáltató Rt 1122 Budapest Ráth György utca 56.

ÁRVEREZŐ HÁZ Zrt. 1075 Budapest, Károly körút 13-15. A lph. III/18.

REFINANCE Kft .1065. Budapest Hajós utca 32.

NEW Chance Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. 1065. Budapest Hajós utca 32.

GÖSÁR Kft 1037 Budapest Erdőalja u. 101/c fsz.7

ZALABEST Követelésbehajtó és Problémamegoldó Kft. 8900. Zalaegerszeg, Iskola köz 6-8. I. em. 7.

LOMBARD Lizing Csoport 6720. Szeged, Somogyi Béla u 19. 

További cégek gyűjtése is folyamatban van
Bejegyezte: tkatalin dátum: 4:04

Raiffeisen 2010.09.22. 20:32:30

tv2.hu/naplo/video/vita-a-bankcsomagrol

Levél a Napló szerkesztőségébe részlet:

Tisztelt Szerkesztőség !

Mint nagyon sokan a érintettek a deviza lakás hitel témában döbbenten néztük a vasárnap esti műsort.
Úgy gondoltuk a Napló egy korrekt tényfeltáró műsor, de úgy látszik tévedtünk.

Először is a magabiztosan, gúnyosan nyilatkozó kis hölgy nem tudjuk mit kezdene akkor , ha hipp-hopp megszűnne a munkahelye, egy idő után megtakarított pénze és a családi segítség is elfogyna és hónapokig nem találna új munkahelyet.
Továbbá az uzsora szintig emelt törlesztő részlet őrá is vonatkozik, nemcsak a "felelőtlen hitelfelvevőre", aki évekkel ezelőtt nem számolt azzal, hogy a törlesztő részlete akár 80%-al is megemelkedhet. Bizonyára, ha számolt volna vele, nem vette volna fel felelőtlenül, meglévő otthonát és megspórolt pénzét beleforgatva.

Lénárd Mariann és a szakértő úr nyilatkozatára hivatkozva mindenki megnyugtatására közöljük:

"Függetlenül attól, hogy egy ingatlanra devizában vagy forintban
jegyeztek be jelzálogjogot, az ingatlan végrehajtás alá vonható. Ezen
...túl bírósági végrehajtás keretében is árverezhető az ingatlan, de a
végrehajtó a lakóingatlan kiürítését 2011. április 15. utáni időpontra
halasztja el. Fentiek alapján árverés 2010-ben is tartható, de, ha a
tulajdonos nem adja önként birtokba az ingatlant, a kiürítés csak 2011
tavaszán foganatosítható. Egyébként bírósági végrehajtás keretében az adós munkabére, egyéb ingósága is végrehajtás alá vonható. tehát a kormányrendelet csak a kilakoltatást tiltotta meg. Tájékoztatunk mindenkit, ha a lakást nem vihetik, viszik a berendezést.
Nem kell aggódni, hogy sokan direkt nem fizetnek, mert a meg nem fizetett tőke+kamat+átlagos 30% büntető kamat a tartozás összegét tovább növeli.

További probléma, hogy a bankok nem járulnak hozzá ahhoz, hogy az adós egy kisebb értékű lakásra és értékkülönbözetre cserélje meglévő hitellel terhelt lakását és a különbözetet előtörleszthesse a hitelbe, esetleg egy új szerződés keretében.Viszont ha alakás eladási ára nem fedezi a hitel összegét, a különbözetet behajtják az adóson.

Amikor kérdésként merült fel egy banki ügyintézőhöz, hogyan gondolják, hogy ilyet aláírjon az ügyfél, hogy a tartozása nem csökken, hanem emelkedik, közölte a hölgy , hogy még mindig jobb, mintha árvereznek valakit .

Nem tudjuk olvasott e valaki a riport előtt "mentő csomagot, jelenleg érvényben lévő adósvédelmi programot", melyek nem tartoznak az eredeti "felelőtlenül" megkötött hitelszerződésekhez, de mégis minden felelősséget, kockázatot, költséget egyoldalúan az adósra hárítanak, amivel a tartozása nem csökken, hanem követhetetlen szintre emelkedik az
árfolyam emelkedésen felül. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:
Javasoljuk, készítsenek riportot olyan hitelessel, aki igénybe vett már ilyet , mondjuk az alapszerződés egy életbiztosítással kombinált lakáshitel volt, ahol a biztosító és a bank között elveszett az ügyfél, majd lett belőle egy újrakezdési hitel, féléves csökkentett törlesztő részlettel , a tényleges tartozás összegét már Joshi Bharat se tudná megmondani.

Pedig mi is várjuk a választ több kérdésünkre:
Milyen törvény, illetve milyen jogszabály alapján hozták meg a bankok az adósvédelmi
programokat, melyek jelen gazdasági helyzetben kizárólag az adós tőke tartozását növelik.
Az adósvédelmi programok, mentő csomagok nem tartoznak a hitel szerződéshez, mégis minden költséget , kockázatot és felelősséget a hitelszerződéshez hasonlóan egyoldalúan az adósra hárítanak.
Milyen segítség az, ahol a tartozás soha nem csökken , csak növekszik????
Hogyan gondolják a bankok, hogy az, aki a jelenlegi törlesztőt sem tudja fizetni, felelősen aláírjon egy olyan egyoldalú szerződést, hogy fél-egy év múlva ennél jóval többet tud majd fizetni , különös tekintettel az árfolyam emelkedésre További kérdés lenne, hogy mi köze van egy „fizetési könnyítésnek” kettő darab átutalási megbízáshoz?

Tisztelettel :
Deviza Lakáshitelesek

Xezs 2011.06.13. 17:50:19

A férjed nem ért a pénzügyekhez, de aláírt mindent, amire te azt mondtad, hogy jóvanazapukám?

Mekkora egy balfaszok vagytok ti?