Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (10) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (20) banki költségek (50) banki perek (4) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (84) behajtás (27) bhke (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (250) devizahiteles ügyvéd (120) devizahitel állami megoldás (42) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (112) devizahitel per (134) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (66) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (2) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (111) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (3) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (25) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (18) hitel sikerek (119) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (37) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (78) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (3) Matolcsy (2) matolcsy (3) mkb (5) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (93) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (327) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (46) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (52) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (35) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (4) végrehajtás (47) végrehajtási eljárás (5) végtörlesztés (9) vélemény (38) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Bankmustra - AXA

2010.02.23. 09:08 | stark (a fideszre szavaztam 2010ben)

Na, mint ahogy azt említettem is két bejegyzéssel ezelőtt, elkezdek bankokról írni. Melyik másikkal is kezdhetném, mint a fogyasztók által a leginkább problémásnak ítélt pénzintézettel: az AXA-val.

Magáról a bankról: az AXA egy belga pénzintézet. Magyarországon még viszonylag fiatal, az ELLA bank teljes tulajdonba vételével jelent meg a piacon. Nemzetközi szempontból egy elég nagy bank, vannak kirendeltségei az összes kontinensen, még Afrikában is. 2009-ben az AXA lett a világ 39. legbiztonságosabb bankja, illetve a Superbrands elismerést (a legnívósabb piaci márkaneveknek járó elismerést) is megkapta. Magyarországon a jelenléte még korlátozott, de minden bizonnyal terjeszkedésre törekszik.

Megemlítendő, hogy az AXA - mint ahogy sok más bank - rendelkezik biztosítóval is, amely - döbbenetes módon - az AXA biztosító nevet viseli. A bankon keresztül így biztosítások is elérhetők. Termékei közvetítéséhez az AXA egyaránt használ saját ügynököket, és független tanácsadókat is.

Nem is teketóriázok, kezdeném is a gyengeségeikkel. A lassú ügyintézés az, amit legelőre raknék, nyilván a saját szempontom miatt. A folyószámlájuk és a magánnyugdíjpénztáruk miatt elég gyakran kötök AXA-s szerződéseket, és így én is tapasztalom azt, amit nagyon sok ügyfelük, nevezetesen, hogy még egy folyószámla megnyitása is kellemetlenül hosszú, heteket is igénybe vehet, szóval itt mindenképpen jön egy fekete pont.
Igaz, ez köszönhető annak, hogy az AXA egyelőre csak fióktelepként van jelen az országban, és még így is elég kevés fiókot tart fenn. Nyilván, ez nem a leghatékonyabb felállás adminisztráció szempontjából, de valószínűleg ez így fog maradni addig, amíg a bank nem érzi anyagi szempontból elérkezettnek az időt arra, hogy bővítse magyarországi létesítményeit.

Aki az AXA weboldalaink nézelődik, az láthatja, hogy elég sokféle terméket - mind banki mind biztosítási oldalon - forgalmaznak. Létezik sokféle megtakarítási termékük is, melyek közül akad jó és rossz vegyesen, tehát sok területen azért vannak olyan bankok/biztosítók, amelyek leelőzik. Az ilyen termékek gyakran szóba kerülhetnek, mint hitelhez rendelt biztosítások, ezekről majd később beszélek, különben ez a bejegyzés rémisztően hosszú és inkoherens lesz.

Rá is térnék arra a részre, amely blog témájához kapcsolódik, vagyis, mégis, milyenek az AXA hitelek?

Először is, egy fontos információ:
Az AXA elég sok féle hitelbírálási módot tart fenn, tehát azok, akik AXA hitelt akarnak felvenni, több féle módon is kiszámoltathatják és elfogadtathatják az AXA-val a hitelkérelmet, így sok olyan ember is hitelhez juthat ennél a banknál, akiket más bank nem fogad be.
Viszont (itt jön képbe az, hogy egy hitelügyintéző, vagy egy pénzügyi tanácsadó nem árt ha van, ha AXA hitelt szeretnénk) a törlesztőrészletet erősen befolyásolja, hogy milyen minősítéssel megy át az ügyfél, szóval nem hátrány, ha ott a szakértő, aki alapból tudja, hogy a minősítési módszerek közül melyik lenne a legjobb az ügyfélnek.

Na, most térjünk rá az AXA különféle hiteleire:

(Figyelem, az itt közölt kamat és THM az új lakáshoz felvett hitelekre vonatkozik. A szabadfelhasználáshoz felvett hitelek kamatai kicsivel ugyan, de nagyobbak)

CHF hitel:

Igen, az AXA egyike annak a két pénzintézetnek, amely még ad CHF alapú hitelt. Nagy bank, megteheti. Nyilván ez a hitelük az új szabályozás miatt veszít jelentőségéből a közeljövőben.

Mit is tud az AXA CHF hitel? Ugyanazt, mint az összes többi, a CHF hitelek jellemzően az alacsony kamat miatt jók. Az AXA a következő értékeket tudja nyújtani:

Kamat (minősítéstől függően): 3,45 % - 8,2%
THM (minősítéstől függően): 6,35% - 11,37 %

Kezelési költség: 1,9 %

Na erről beszéltem, amikor a hitelügyintéző/pénzügyi tanácsadó bevonását emlegettem, ugyanis látható, hogy a hitel kamata/THM-je elég durván széles sávban mozog. És bizony, az, hogy mekkora kamatot kap az ügyfél, az a minősítés módszerétől és eredményétől függ. De észrevehető, hogy az AXA ad 3,45%-on is hitelt, amit más pénzintézet az országban nem tesz meg.

EUR hitel:

Természetesen az AXA euróban is folyósít. Ezek a hitelek ugye azért jelentenek ésszerű választást, mert ugye jön lassan az eurózóna, és akkor az EUR hitelünk szépen egy árfolyamkockázat nélküli hitellé válik.

Az AXA a következő EUR hiteleket tudja nyújtani:

Kamat (minősítéstől függően): 5,3 % - 11,3 %
THM (minősítéstől függően): 8,3 % - 14,67 %

Kezelési költség: 1,9 %

Észrevehető, hogy ezeknél a hiteleknél a még durvább különbség van a legkisebb és a legnagyobb kamat/THM között, mint a CHF hitelnél. Nyilván, az EUR egy drágább valuta hitelezési szempontból is. Hozzátenném, 15% THM-es EUR hitelt, ill. 12% THM-es CHF hitelt olyan emberek kapnak általában az AXA-nál, akik más banknál át se mennének semmiféle minősítésen. Más kérdés, hogy aki csak ekkora kamatra kapna AXA hitelt, én annak személy szerint inkább azt javasolnám, hogy gondolja át, hogy biztos szüksége van-e arra a hitelre.

Forint hitel:

Természetesen, mint mostantól kötelezően minden bank, az AXA is folyósít forintot. Az új forinttermékük, az ún. Hazai forinthitel. Na, most itt ugrik a majom a vízbe, mert ez a forinthitel az egyik legjobb jelen pillanatban a magyarországi forint alapú jelzáloghitelek között.

Kamat (minősítéstől függően): 8,3 % -12,5 %
Első év utáni kamat: (minősítéstől függően): 12 havi BUBOR + 1,90% - 6,25%)
THM (minősítéstől függően): 8,48 % - 12,9 %

Kezelési költség: nincs

(A január 15-én rögzített 12 havi BUBOR 5,99%, vagyis így az 1 év utáni kamat jelenlegi BUBOR szerint 7,89% - 12,24%)

Igen, jól látjuk, az AXA forinthitele nem sokban marad le a saját EUR hitelétől, és megelőz nem kevés másik EUR hitelt. A jövő szempontjából ez egy több mint versenyképes forinttermék, főleg, mivel az első év után jó esélyünk van még kisebb törlesztőre is. Mindamellett jelezném, hogy ez forinthitel, tehát nincs árfolyamkockázata.

És itt rá kell hogy döbbenjek, hogy ugyan lenne még mit írni, mert bizony az AXA nem egy egyszerű eset, de ebbe a bejegyzésbe csak ennyi fért. Legközelebb a Volksbankról fogok írni, AXA-t majd egy másik alkalommal folytatom. Addig is, kérdéseket ismét, nyugodtan fel lehet tenni.

Szerkesztői megjegyzés: aki a bankkal kapcsolatos személyes tapasztalatait szeretné megosztani, erre a címre írhat: hitelkarosultak@yahoo.com

Címkék: vélemény axa devizahitel pénzügyi tanácsadó forinthitel portfolioblogger szakértői sarok

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr41780804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.23. 09:24:24

stark, leírnád mi az a BUBOR? Ha esetleg valaki nem tudná...
A BUBOR-hoz kötött forinthitelek a jövőben nagy szerephez juthatnak, szóval fontos infóról van szó.

kohnn 2010.02.23. 10:04:34

"forinthitel, tehát nincs árfolyamkockázata"

Viszont a forinthitelnek is van - nem elhanyagolható - kamatkockázata.
Különösen akkor, ha a forinthitel kamata változó, és nem változtatható...
Az alapkamat és a hitelkamatok alakulástát számos tényező befolyásolja. Tévedés a forinthitelre úgy tekinteni, mint egyfajta kockázatmentes termékre.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.23. 11:52:22

@kohnn: Ez nagyon igaz, de a kamatkockázat, ami ugye a jegybanki alapkamattól függ, az messze nem olyan súlyos, mint egy devizahitel árfolyamkockázata.

Hacsak nem beszélünk nagyon extrém kamatemelésekről, ami viszont olyan gazdasági problémákat feltételez, amihez képest a felment hiteltörlesztő csak a jéghegy csúcsa.

Másrészt, azért jobbak ezek az új forinttermékek (pl. a K&H hasonló, bár némileg gyengébb konstrukciója) mert itt a szerződésben konkrétan le van jegyezve, hogy mennyivel magasabb a hitel kamata a BUBOR-nál/Jegybanki alapkamatnál. Így legalább nincs az a veszély, hogy a bank hasráütésszerűen növel kamatot, illetve nem csökkent, amikor kellene, hiszen bizonyítottan benne van a kondíciós listában az irányszám, amihez viszonyul a kamat.

Ez az elv, ha jól tudom, pont a magatartási kódexben jelent meg. Érdekes, hogy az AXA (is) megvalósította, holott nem írta a dolgot alá.

Csavarhúzós 2010.02.23. 12:03:52

Elolvastam a BUBOR leírását, de továbbra se nagyon értem. Nagyjából "bankközi átlagos kamatláb".
Ez azt jelenti, hogy ha egy bank a betétekre a BUBOR-nál nagyobb kamatot fizet, akkor ő nem kap forrásokat a bankközi piacon?
Most a két hetes BUBOR 5,80%, és febr. 23-28 között a VIP-betétre 7,72%-ot fizet az Axa. Miért nem a bankközi piacról szerez forrást, ha az olcsóbb?

>az AXA egy belga pénzintézet.
-Azaz nem vonatkozik rá az OBA, ill. a magyar állam garanciája, ha csődbe menne? (Ez a hiteleseket nem érinti nyilván, csak a betéteseket)

minato 2010.02.23. 13:09:16

Igaz nem hitelem van náluk, csak megjegyezném, hogy amióta a bankszámlámat Ők kezelik, a bank fizet nekem havonta, hogy náluk lehet a pénzem (kamat), nem fordítva ahogy Magyarországon bevett szokás. Lehet azért van így mert Belga és ott így szokás? Nem tudom, eddig mindenesetre bankszámla / kártya oldalról maximálisan elégedett vagyok velük.

kohnn 2010.02.23. 13:32:43

@stark:
A változó kamatozású hitelek megjelenése előrelépés a korábbi gyakorlathoz képest, az ilyen forinthitelek kamatainak alakulása átláthatóbb. De a kép akkor teljes, ha hozzáteszik azt is, hogy ezek kamatkockázatot hordoznak, ami nem (csak) a rendkívüli kamatemelés lehetőségéből származik, hanem az irányadó kamatszint változásából, tekintettel a befolyásoló tényezők sokaságára.

Az alapkamat változását, egy árfolyamsokk mellett más is befolyásolja: az MNB (törvényben meghatározott) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, amelynek megvalósításához 2001 óta, az inflációs célkövetés rendszerét használja.
Az inflációs cél elérését az MNB a jegybanki alapkamat változtatásával tudja segíteni. Az irányadó kamat változása a monetáris transzmissziós mechanizmus csatornáin keresztül a képes hatni a jövőbeli inflációra (kamat-, árfolyam- illetve várakozási csatorna). Stb...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.23. 16:52:24

@Csavarhúzós:
De vonatkozik rá a magyar állam garanciája, és a belgáé is elvileg.

@kohnn:
Igaz. Egyébként a K&H-nak van tájékoztatója a kamatkockázattal kapcsolatban, amit a hitel felvevőjének éppúgy alá kell írnia, mint a devizakockázatról szóló tájékoztatót. Az AXA-nak nincs ilyen tájékoztatója, legalábbis eddig én nem találkoztam vele.

revizor 2010.02.23. 17:10:21

@minato: AZ hogy egy banknál számlád van, azt jelenti, hogy tulajdonképpen megveszel egy szolgáltatást, aminek ára van, jelen esetben a számlavezetési díj. Minden banknál kapsz valamekkora kamatot a folyószámlán tartott pénz után, csak lehet, hogy nem havonta, hanem évente írják jóvá a számládon. Az AXA valószínűleg azért fizet a folyószámlán lévő pénre is viszonylag magas kamatot, mert új piaci szereplőként így akar ügyfeleket, azaz piacot szerezni.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.23. 18:28:02

@minato:
Jó is a bankszámlájuk nagyon, csak mint említettem, még annak az ügyintézését is rettenet lassan tudják intézni, ha a helyzet úgy adódik.

Csavarhúzós 2010.02.23. 21:52:10

@stark: Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) nem fizet Axa-csődre, ennek utánanéztem.

"Védett-e a betétem egy uniós bankban Magyarországon, vagy az Európai Unió más országaiban?

Igen, azonban nem feltétlenül azonos feltételekkel. Az unión belül a betétbiztosítás kötelező szolgáltatási minimumát uniós előírás rögzíti. Ennek megfelelően, a hazai szabályokhoz képest az önrész, vagy a biztosítási értékhatár mértékében mindkét irányba lehetnek eltérések. Az unió területén bejegyzett bankokban elhelyezett betéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja. Ez a védelem kiterjed mindazon uniós tagországra is, ahol a szóban lévő bank betétet gyűjt. Például egy Ausztriában bejegyzett bank magyarországi fiókja által gyűjtött betéteket az osztrák betétbiztosító intézet biztosítja, egy Magyarországon bejegyzett bank ausztriai fiókja által gyűjtött betéteket pedig az OBA.

Előfordulhat-e, hogy pénzem elhelyezésekor a magyar betétbiztosítás feltételeitől eltérő betétvédelemmel találkozom?

Előfordulhat, és minél több uniós bank jelenik meg a magyar bankpiacon, annál gyakrabban.
Mivel az előző pontban említett uniós előírás csak a kötelező szolgáltatási minimumot határozza meg, ettől a tagországok (így Magyarország is) mind a biztosítási értékhatárt, mind a védett betétek körét tekintve eltérhetnek.. "
Az Axa nem tagszervezete az OBA-nak, így az nem is felelős. Helyette van egy belga betétvédelem.

A magyar állam válság idején tett korlátlan jótállási ígérete nem tudom, hogy vonatkozik-e rá.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.24. 10:10:56

@Csavarhúzós:
Valóban, igazad van, az AXA-ra a 100 ezer eurós (27 millió forint) belga betétbiztosítás vonatkozik. Nekem rémlik olyan, hogy egy bizonyos időben (talán a válság elején) vonatkozott volna az AXA-ra is a OBA, de lehet, hogy tévedek, akkoriban sok hír keringett minden irányba, mindenről.

Bár 2010.02.24. 19:47:33

@revizor: Az AXA bank csak ezen a néven új piaci szereplő, viszont Első Lakáshitel néven már sokkal régebb óta jelen van a magyar piacon. Ezt a folyószámla-konstrukciót is az ELLÁ-tól örökölték, már az Ellánál magasak voltak a folyószámla kamatai. Én inkább azt gondolom, hogy az ELLA fő profilja a hitelezés volt, amellé meg jól jött egy kis betétgyűjtés, és a magasabb látraszóló kamattal akarták, akarják ösztönözni az embereket, hogy pénzt tartsanak náluk.
A többi bank látraszóló kamatához nem is lehet hasonlítani, azok 0,1 % körül mozognak, az Axáé ennek kb 50-szerese a kamat.

makszem 2010.02.25. 22:23:55

@Bár megjegyzéséhez adalék:
ELLA 2003 júliusban lett, előtte EuroDirect volt. 2002-ben nyitottam folyószámlát az akkori EuroDirectnél, azóta 0 Ft a számlavezetési díj és a kamata vetekszik, de inkább magasabb, mint más bank (pl. nekem K&H volt mellette) befektetési számlájának kamata.
Tragikusan gyenge viszont a NetBankjuk, ami 2002 óta nem változott semmit, kliens alapú és csak Windowson fut :(

whale 2010.02.26. 15:52:58

@makszem:

Nekem 2001 óta van náluk számlám, amikor még EuroDirekt Országos Takarékszövetkezet volt a nevük:))) Durván a legjobbak folyószámlavezetésre itthon, nem is értem hogy miért nem náluk vezet számlát mindenki. Az első időkben teljesen rendben volt az ügyintézés, aztán amikor elkezdtek kereskedelmi bankosat játszani és már hitelt is lehetett tőlük felvenni (ELLA) onnantól kezdve kezdett a kiszolgálás hanyatlani. A 20-30 másodperces várakozások kezdtek elcsúszni 2-3 percbe, illetve a számlanyitás is akkor lett viccesen hosszú. Gondolom az ügyfélszám ugrásszerűen nőtt, az infrastruktúrát nem fejlesztették. Az iBanq-ot én nagyon szeretem, szerintem sokkal jobb, mint az MKB Netbankja pl.
A stratégiájuk kezdettől fogva az ún. "diszkontbank" volt. Tehát nincs készpénzforgalom a "fiókokban", nincsenek extra szolgáltatások a folyószámlához (nme volt folyószámlahitel pl.), teljesen az alapvető banki szolgáltatásokra álltak rá, cserébe magas látra szóló kamatot fizetnek.
Folyószámlavezetésre máig a legjobbak.

onsager 2010.03.01. 11:03:22

Itt kicsit off, de ha van kérdésed a volksbankról (nekem náluk van hitelem), dobj egy üzenetet.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.03.01. 12:52:41

@onsager:
Köszi, van Volksbankos kontaktom is, de hát a banknál dolgozók azok mindig elfogultak az adott bankkal kapcsolatban, jobb egy ügyféllel beszélni a tapasztalatairól. Úgyhogy üzenetet mindenképp küldök.

a d 2011.07.07. 10:27:51

Kérdéseim lennének a fentiekhez:
1.Az ELLA értékesítésekor megkérdezték-e az adósokat/ügyfeleket arról, hogy szándékoznak-e egy olyan bankhoz tartozni a jövőben, amelyiknek nincs leánybankja Magyarországon, csak fióktelepe?
2.De ha csak fiókok vannak és a belga fiókoknál 2.85-3%-os jelzálogalapú hitelkamatok vannak, akkor a magyarországi fiókoknál ugyanez a hitel miért már kb. 8.25%? Ez nem hátrányos megkülönböztetés?