Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (10) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (20) banki költségek (50) banki perek (4) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (84) behajtás (27) bhke (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (250) devizahiteles ügyvéd (120) devizahitel állami megoldás (42) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (112) devizahitel per (134) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (66) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (2) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (111) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (3) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (25) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (18) hitel sikerek (119) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (37) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (78) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (3) Matolcsy (2) matolcsy (3) mkb (5) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (93) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (327) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (46) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (52) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (35) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (4) végrehajtás (47) végrehajtási eljárás (5) végtörlesztés (9) vélemény (38) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Kicsit tisztább a kép az új törvények körül

2010.02.17. 19:52 | stark (a fideszre szavaztam 2010ben)

Tegnap délután végre sikerült tájékozódnom az új törvényekről, ugyanis jött az AXA, és előadást tartottak az új szabályozásokról, illetve arról, hogy ez a belga bank hogyan fog idomulni ezekhez.

Szóval, tessék figyelni, a magyarországi jelzáloghitelezésnek ezek lesznek az új törvényei.

1. A limitek:

Írtam már egy másik postban az új deviza- és forinthitelekre kiadható limitekről, de leírom még egyszer:

Egy bank, maximum a következő arányban finanszírozhat:

a. HUF alapon: az ingatlan piaci értékének a 75%-a.
b. EUR alapon: az ingatlan piaci értékének a 60%-a.
c. CHF alapon: az ingatlan piaci értékének a 45%-a.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy itt az ingatlan tényleges piaci értékéről van szó, és nem a HB értékéről.

2. Június 11-től érvénybe lépő módosítások: 

2/a.: A fenti dátumtól kezdve megszűnik az ingatlan alapú számolásra a lehetőség. Most még néhány bank (pl., az AXA) nyújt olyan lehetőséget, hogy kiváltja a jelzáloghitelt úgy, hogy fizetést nem kell hozzá bizonyítani, csak az ingatlan értékét számolják. Nyilván nem ez a legkedvezőbb hitele a banknak, de jól jöhet annak, aki frissen lett munkanélküli, vagy kézbe kapja a fizetését.

Június 11-től ezt tessék elfelejteni.

Továbbá, nem csak hogy kötelező jövedelmet igazolni a hitelhez, minden banknak kötelező egyénileg felállítani egy százalékos értéket, hogy a havi fizetés hány százalékát engedi hiteltörlesztésre fordítani. De itt még nem ért véget a dolog, ha a bank megállapította ezt a százalékot, utána az állam erre megint rászabályoz:

Devizától függően:
HUF esetén a banki limit 100%-a használható hiteltörlesztésre.
EUR esetén a 80%-a.
CHF esetén a 60%-a.

2/b.: Lakástakarékpénztárak esetében a pénztár által adott kölcsönt nem lehet önrészként beszámítani egy hitelbe, még akkor sem, ha az LTP-t pénzpiaci termékként kombinálják a hitelhez. Így is nehéz helyzetben van az, aki Fundamenta vagy OTP LTP-vel próbál lakásra félretenni, ez most még egy plusz pofon az amúgy is elavult lakástakarékpénztáraknak.

2/c.: Életbiztosítással kombinált hitel esetén csak a tőkegarantált összeg, a hozamgarancia, vagy az eléréses biztosítás összege vehető figyelembe.

Ez nem módosítja az AXA tőkehalasztott hiteleit. Ezek elég érdekes (és jó) konstrukciók, majd egy másik posztban fogok beszélni róluk. Most viszont haladjunk tovább a szabályozás mentén.

2/d.: Akciós kondíciók esetén (pl.: 2 évig kamatkedvezmény, tőketörlesztési türelem, stb.) a normál (nem akciós) törlesztőrészletet kell az ügyfélnek bemutatni, a bank/ügyintéző részéről. Ez tiszta sor, ez a szabályozás kizárólag a fogyasztó érdekeit védi.

2/e.: Az előtörlesztési díj nem lehet több mint 2%. Refinanszírozás esetén 2,5%. Pont, ezen nincs mit magyarázni.

2/f.: Tájékoztatási kötelezettség.

A közvetítő partnernek az ügyfél által kifizetett sikerdíjat (legyen a közvetítő partner bróker, független hitelügyintéző, a bank ügyintézője, vagy pénzügyi tanácsadó) bele kell számolni a THM-be. Nagyon rossz lesz így a mohóbb ügyintézőknek. Én leszarom, az ügyfélnek ingyen dolgozom, és ezen a szokásomon nem kívánok változtatni. 

Továbbá: a közvetítőnek tájékoztatnia kell az ügyfelet, hogy egy bank ügynöke, vagy függetlenként több bankot képvisel. Ha független, akkor pedig 3 különböző bank ajánlatát kell elvinni, méghozzá úgy, hogy 3, a hitellel kapcsolatos tájékoztatót kell vinni, és 3, egyéni tájékoztatót, ami az ügyfél saját igényeihez számított hitel paramétereit tartalmazza.

Meg ne kérdezze senki, hogy milyenek lesznek ezek a tájékoztatók, hol fogják ezeket kiállítani (banknál, vagy a közvetítő cégnél) és egyáltalán, hogy fog ez a gyakorlatban megvalósulni, mert lövésem nincs. De nemcsak nekem, senki másnak sincs.

2/g.: Közvetítőkre vonatkozó szabályok:

A közvetítő cégek már csak Kft. és Rt. formában működhetnek, és így is min. 50 millió forint alaptőkével, magyarul eltűnnek majd a minicégek, és a konszolidáltabb vállalatok veszik át a helyüket. Továbbá szakmai felsőfokú végzettség kell a hitelügyintézéshez, vagy egy érettségi, és egy PSZÁF által jóváhagyott végzettség.

Igen, ki fogják szórni a hitelügyintézői szakmából a férgesét.

Ennyi volt a móka mára, remélem okkult ezekből mindenki, akinek van kérdése, az tegye fel nyugodtan, bátran, azért vagyok.

Címkék: axa devizahitel pénzügyi tanácsadó hitelezés szigorítása portfolioblogger szakértői sarok

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr821765816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.17. 19:59:37

Jól megvariálták, egyszerűbb lett volna betiltani a deviza alapú hitelezést, oszt kész. :)))
Komolyra fordítva, 2/d és 2/g: nagyon helyes.

misc · http://misc.blog.hu 2010.02.17. 21:11:57

a frankhitelezésnek a 45%-os plafon csúnyán betesz.. érthető, hogy makro szinten veszélyes, ha a lakosság frankban van eladósodva, de ez talán túlzás.

egyébként mi alapján számolják a piaci értéket? hivatalos értékbecslő? vételár?

whale 2010.02.17. 21:53:17

"Így is nehéz helyzetben van az, aki Fundamenta vagy OTP LTP-vel próbál lakásra félretenni, ez most még egy plusz pofon az amúgy is elavult lakástakarékpénztáraknak."

Garantált évi 10% hozam mitől olyan szar mesterem? Lehet, hogy azt nem árulod?:))

adrfst 2010.02.17. 22:02:00

Az állam előállított egy problémát; magasan tartotta az alapkamatot, ezért aztán rengetegen devizahitelt vettek fel. Aztán az állam csinált még nagyobb gondot; évekig csődközelben üzemeltette az országot, és a válság hatása a devizahitelek részletei megduplázódtak.
De mostmár szerencsére észhez tért, és azt mondja hogy nincs hitel senkinek. Esetleg az kaphat, akinek nincs is rá szüksége. Csak így pöröghet fel a gazdaság.

kakamatyko 2010.02.17. 22:47:56

Hmm, nem akarjak esetleg a fennallo szerzodesekre is bevezetni a 2% elotorjesztesi plafont veletlenul? :-)

acsa77 2010.02.17. 22:50:29

@adrfst: nézzünk a jövőbe: az alapkamatnak 5% körül kell lennie egy normális gazdaságban. Legyen már ez a cél, több ezer éve így van. Ekkor már nem is olyan rossz a 75%. És ez csak a jelzálog. De végül is ebből is lehet vállalkozást csinálni, családtagnak ingatlanhoz jutást segíteni, saját ingatlant drámaian "zöldesíteni".

Piréz Vitéz 2010.02.17. 23:22:23

Az ország és a tömegek érdekét nézve dícséretes változások.

Viszont akkor aki nem munkabérből él az felejtse el a hitelfelvételt? Egyéni vállalkozók, szabadúszók?

Hiába tud akár 50%-os önerőt adni (igazi és nem kamu piaci értékhez képest), ha nincs róla papírja, hogy fixen keres x ft-ot havonta, akkor nem is állnak vele szóba? Ez szívás...

@whale: "Garantált évi 10% hozam "
ott valami átb*s van. Jelenlegi helyzetben ennyit kockázatmentesen nem lehet elérni.

ééjjéé · http://eletjaradek.freebase.hu 2010.02.17. 23:27:33

Még egy pár módosítás, és egész jó lesz!

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.02.17. 23:30:55

Várjuk ki az áprilist, lesznek még idén új szabályok...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.18. 00:06:07

@whale:
De tanítványom, a Fundamenta és az OTP és kereskedelmi partner számomra, vagyis árulhatok LTP-t. Csak elvből nem kötök, mert szar.

Milyen garantált évi 10%? Ekkora kamatot csak akkor kapsz, ha a 4 éves LTP-t választod. De ekkor is vond ki a képletből a sikerdíjat, amit a Fundis arcnak kell fizetni, meg rakd hozzá a tényt, hogy azt a max. 1-1,2 millát, amit így összekaparsz, az LTP csak számlára adja ki, mert csak lakáscélra fordítható.

Mindemellett a nettó haszon még tűrhető 4 évesnél (1% betéti kamat +30% ÁT) de 6-8 esetleg a régebbi 10 éves LTP-knél a 30% hasznot az ember a hajára kenheti, mert nagyon kevés.

Egy átlagos bank átlagos pénzpiaci befektetési alapja tud produkálni majdnem olyan biztosan 6-7%-ot évente, ami az ötödik évben túlszárnyal egy LTP-t, mivel az alap kamatos kamattal dolgozik, az LTP meg nem, plusz szabad felhasználású, plusz szabadon hozzáférhető, plusz időtálló, plusz még sorolhatnám, de mindegy.

Ezért smafu az "évi 10% garantálva". Mert igazából nem annyi.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.18. 00:09:03

@SCUMM:
Ez egy jó kérdés. Nem tudom, hogy melyik értékbecslő véleményére fog adni az állam, és melyikére nem. A törvények átgondoltnak tűnnek, de szerintem nagyon sokról még fogalmuk sincs, hogy hogyan fog a gyakorlatban megvalósulni.

A puding próbája az evés ugyebár.

SiKom 2010.02.18. 00:40:22

Devizafikázók ébresztő!!!ű

4-5 év és csak devizahitel lesz, mert jön az euró! (Reméljük.)

Az euró bevezetése a csatlakozás miatt kötelező!

Negotiator 2010.02.18. 01:19:56

ad 2 g: a nagyobb közvetítőknek valóban volt ilyen próbálkozása a törvényalkotás folyamán. nem tudok róla hogy ez benne maradt volna a végleges szövegben, az AXA szerint hol szabályozzák a Kft/Rt forma min 50 m Ft alaptőke a közvetítőknek témát? (vö. püi szolgáltató követleményei: Rt, 50 m Ft alaptőke...)

Ecsedy Áron 2010.02.18. 02:47:44

Értelmezésem szerint ezek a szabályok a fogyasztóvédelem álcája alatt a jelenlegi banki status quo-t és a jelenlegi független alkuszok egy részét (és azok - sokszor alvállalkozó, nempénzügyes - ügynökeit) kívánják kizárni. Az intézkedések piacvédő, versenykorlátozó hatása sokkal nagyobb, mint a tényleges védelem, amely feleslegesen túlbiztosított.

Lefordítva:

1) ha hiteled van X banknál, nem viheted máshová, mert a jelenlegi feltételeid gyakorlatilag többször akkora összegről, részletről szólnak, mint amit egy bank neked adhat. Ez azt is jelenti, hogy nem is lesz olcsóbb termék, ha éppen egy drága hiteled van, hiszen az általad teljesített feltételekre csak harmadát adhatják a bankok.

2) A jelenlegi kis és 'képzetlen' alkuszok semmi mást nem tesznek mint a feltételeket összeszedik (többnyire egy nagy alkuszcég megbízásából és vállalkozóként kapják a jutalékot), az ajánlatot úgyis a bank adja. A kis alkuszok sokan vannak és inkább fontos számukra az ügyféllel való kapcsolat (és hogy továbbra is fizesse a részletet, mert azután kapja a jutalékot), mint a bank. Ezt most pár nagyobb cég fogja majd össze, amelyek nyilván magasabb profittal is dolgoznak és sokkal inkább hajlamosak lesznek annak a pár banknak az érdekeit képviselni amelyek több jutalékot fizetnek, mint az ügyfélét, ráadásul mivel alkalmazottakat kell felvenniük (és képzettet) a költségek továbbemelkednek, plusz egy csomó (esetleg sikeres ÉS tisztességes) kicsi alvállalkozó utcára kerül (mondjuk: legalább nem csalnak adót kényszerből sem - ellentétben az ország többi vállalkozójával!), vagy legalábbis megcsappan a bevétele (életbiztosításból tutti kevesebb jön be)...

Szerintem.

nland 2010.02.18. 05:55:32

Én csak azt kérdezem, hogy 1 éve februárban a kedvezőtlen környezetre hivatkozva MINDEN bank megemelte minimum 2-3% al a futó hitelek kamatait (12%-os MNB kamatszintnél)

a gazdasági környezet EGYÉRTELMŰEN JAVULT, a kamatszint most a fele....MIKOR CSÖKKENTIK VISSZA a FUTÓ HITEL KAMATSZINTEKET AZ EREDETI SZERZŐDÉSES SZINTEKRE ?!?!?!?!?!
EZ MIÉRT NINCS BENNE A TÖRVÉNYBEN ?!?!?!

whale 2010.02.18. 06:31:02

@Piréz Vitéz:
Nézz utána, mielőtt hülyeséget írsz. A net korában ez kb. két kattintás és 10 perc olvasás.:))

whale 2010.02.18. 07:34:43

@stark: Na akkor nézzük, "mesterem".:)

"Milyen garantált évi 10%?"

-Garantált hozam és kamat a teljes futamidőre: négy év négy hónapos futamidővel évi 10,56%-os hozam.
-Az állam évi 30%, legfeljebb 72 000 Ft támogatással egészíti ki.
-Kamatadó-mentes befektetési forma, szemben a az általad említett 5-6%-os-tehát FELE AKKORA hozamú-pénzpiaci alapokkal.
-A megtakarítási idő lejártával forint alapú, évi fix 3,9% (THM 5,12-5,22%) kamatozású, rögzített törlesztő részletű lakáskölcsön vehető fel. Forint alapon mutass már nekem akár csak hasonlót légyszíves.:)

"De ekkor is vond ki a képletből a sikerdíjat, amit a Fundis arcnak kell fizetni,"

WTF? Te miről beszélsz, "mesterem"?:) Én szarok az ügynök jutalékára, tőlem akármekkora lehet, ha én megkapom a hozamot, amit elvárok. Vagy az általad említett 5-6%-os hozamú (LOL) pénzpiaci alap adásvételének nincs költsége? Arról miért nem beszélsz?:)

"meg rakd hozzá a tényt, hogy azt a max. 1-1,2 millát"

Nem. Normál futamidőnél majdnem 1,5M. Szerződésenként. Amiből akárhányat köthetsz.Ezt miért nem teszed hozzá? Tudod te egyáltalán, hogy mit nem árulsz?:))

"az LTP csak számlára adja ki, mert csak lakáscélra fordítható."

Botrány! Az államilag támogatott LAKÁSCÉLÚ megtakarítást csak lakáscélra lehet fordítani és nem maláj kurvákra! Te tényleg ennyire hülye vagy? A bankok által folyósított piaci lakáshitelt mire lehet fordítani, "mesterem?:)) Egyébként-most figyelj!- hosszú futamidő esetén az állam még a maláj kurvákat is támogatja, ugyanis BÁRMIRE! költheted a zsét. Erről miért nem beszélsz?:))

"Egy átlagos bank átlagos pénzpiaci befektetési alapja tud produkálni majdnem olyan biztosan 6-7%-ot"

Ja, tehát MAJDNEM BIZTOSAN a KÉTHARMADÁT, mínusz kamatadó? LOL

"Ezért smafu az "évi 10% garantálva". Mert igazából nem annyi."

Látom te is valami jó képességű, érettségizett, biztosítási ügynökből átképzett "pénzügyi tanácsadó" vagy. Esetleg szereztél egy diplomát a Kacor király Főiskolán?:DDD

Shawher 2010.02.18. 07:53:27

Előtörlesztés:

Az MKB Banknál van hitelem, ahol az előtörlesztési díj minimum 75000,- Ft. Ők váltig állítják, hogy ez így is fog maradni, azaz ha pl. kapok 300000,- ft prémiumot, azzal nem törleszthetek előre 6000,- Ft-ért.
Ti hogy tudjátok?

nabazzmeg 2010.02.18. 08:14:23

igen, van néhány új dolog, ami védi azokat a droidokat, akik tovább nyújtóznának, mint ameddig a takarójuk ér.
Mindazonáltal nem vagyok elégedett: mi a f@sznak kell az eu-ban svájci frankban hitelezni? mi akarunk lenni a 8. svájci kanton, hogy azzal erősítjük a valutájukat, hogy abban adósodunk el? ökörség az egész, és az a hülye aki CHF-ben vesz fel hitelt, megérdemli a sorsát.

whale 2010.02.18. 08:26:50

@nabazzmeg:
Aki svájci frankban vett fel hitelt még 220-as árfolyamon is jobban járt, mint a forint hitellel....

pazola 2010.02.18. 08:35:30

1. A magatartasi kodexes hulyeskedes beerett: csak sikerul kibaszni az Ellaval. Az UCB meg pont szarik ra, hogy mi lesz, gyorsan bevezette ugyanazt a termeket euroban.

2. Az, hogy szabalyozni akarjak, hogy a jovedelem mekkora resze mehet torlesztore, megint csak faszsag: eloszor jussunk el odaig, hogy _adozott_ jovedelemrol beszelunk csak, es akkor talan vissza lehet terni erre.

3.a. Az ltp nem elavult, a 12-14%-os eves hozam, vagy a 5-8%-os thm olyan a piacon, ami konkretan nincs. Semmi ilyesmi. Meg hasonlo sem.

3.b. Zomeben eddig is a sajat resz szamitott oneronek, de azzal kisegithetnetek, hogy hol volt olyan, ahol a hitelt is, es gyakorlat is volt ra

4. Ha jol ertem, az eletbiztis kombiknal visszajonnek a vegyes eb-k; nagyon helyes, legalabb dragabb lesz az ugyfelnek. Ongol. Inkabb ugy kellene, hogy donthessen rola, kockaztat-e egy ul-t, vagy legyen eleresi.

5. A hitelkozvetitoi piac tovabbra sem fog tisztulni, annyi fog tortenni, hogy a kicsik betokozodnak a nagyok ala, es minden megy a regiben. Sajnos.

6. A pszaf szarjon sunt, hogy mar megint szabalyozni akar valamit, mint a biztositaskozvetitesnel. Egyreszt ott sem ertek el semmit ( jatekos kedvuek kitalalhatjak, hany orat toltottem el azon a bizonyos tanfolyamon vizsgaval egyutt, segitsegkent elmondom, hogy a ket kezemen meg tudom szamolni, es nem kettes szamrendszerben ), csak kifizettettek egy csomo lovet, masreszt szarok az egeszbe, es leadom valakinek a neven, akinek van vegzettsege.

Meg hogy tisztul.. meg majd szabalyozzuk a piacot. Ugyanmar.. Elkeserito ez a hozza nem ertes. Fejetol buzlik a hal, Dunaba a pszaf-fel!

prukker 2010.02.18. 08:57:00

ez egy axa reklámoldal, sok téves információval.
Pl a jövőbeni közvetítő cégeknek hol van előírva az 50M törzstőke?

Gyurma Pappa 2010.02.18. 08:58:09

Az, hogy az ügyfélnek ingyen dolgozol az inkább vicces, mint hősies.

Az ügyfél nem áldozat, hanem üzletfél. Én inkább a banki jutalékra szarok, főleg úgy, hogy ha bedől egy hitel, még az én későbbi jutalékomat sztornózgassák.

Szerinted a jutalékod, amit a banktól kapsz, az nem az ügyfél fizeti ki. Elmondom: de. Nem a bank ad az ő hasznából neked. Lol.

És egyébként vicc az új szabályozás. Semmi új nincs benne, csak a bank szeretné tudni, hogy mit üzletelsz az ügyféllel az ő tudta nélkül. Ez nem az ügyfél érdeke. Az ügyfél érdeke az, hogy ő kifizesse neked a TISZTESSÉGES jutalékot, a bankok közül a legolcsóbbat hozd el neki, és erre azzal is rásegíts, hogy nem terheled bele a saját jutalékod a hitelébe, úgy hogy a bank számolja ki, hogy a te 3%-odra mennyit kér ő.

Álszent vagy ezzel a kijelentéssel. Nem azért mondom, mert "mohó" vagyok, és megijedtem, hogy az ügyfél meglátja, hogy mennyit is kérek tőle. Képzeld: aki egy kicsit is ügyes, és tényleg tanácsadó, az ki tudja számolni és meg tudja mutatni az ügyfélnek, hogy a jutalék, amit ő kifizet, mennyibe fog neki kerül 15-20 év alatt.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.18. 09:40:45

@Shawher: Az épp aktuális tőketartozás max. 2%-a lesz az előtörlesztési díj.

loading 2010.02.18. 13:10:17

@whale: A 2009.07.01. után kötött LTP szerződések bármilyen futamidő esetén csak lakáscélra használhatóak fel.
A 10-14% hozam személyenként csak 1 szerződés esetén érhető el: adószámonként 1 aktív LTP szerződésre lehet állami támogatást kapni.
Bár lassan a fix 3%-os betéti kamat sem lesz annyira rossz (3,75% bruttó kamatnak felel meg).

Peter Kropotkin 2010.02.18. 13:21:58

@loading:
Mondjuk vicces is volt, hogy az állam a maláj kurváimat szponzorálta.:))

"A 10-14% hozam személyenként csak 1 szerződés esetén érhető el: adószámonként 1 aktív LTP szerződésre lehet állami támogatást kapni."

Persze, de családtagra is köthetsz egyet, aminek ő a kedvezményezettje és amit a kifizetési időszak alatt módosíthatsz. Vagy már ez sem játszik? Mer' akkor szopjanak egy talicska lovat.:)

loading 2010.02.18. 13:22:47

@Peter Kropotkin: De köthetsz. Akkor viszont ő nem köthet saját magának.

pazola 2010.02.18. 14:06:42

@Gyurma Pappa: 2010.02.18. 08:58:09
Az, hogy az ügyfélnek ingyen dolgozol az inkább vicces, mint hősies.

Nem ugy ertette.. hanem ugy, hogy nem ker meg az ugyfeltol _pluszban_ penzt. Legutobb olyat hallottam, hogy nemcsak a banki jutelekot kapja, hanem meg o is ker az ugyfeltol x%-ot, valamint a koltsegeit is ki kell fizetni - fuggetlenul attol, hogy sikerul-e az ugylet, vagy sem.

Na erre varjal gombot!

Az a 3% erdekel. Hol lehet annyit kapni? A legtobb helyen jo, ha a felet odaadjak..

Romit 2010.02.18. 15:49:06

@Gyurma Pappa:
Hozzád sem mennék hitelt felvenni... Akár bedől hitel, akár nem te mindneképp lehúzol! Gratulálok! És ezt mindenképp a hitel költségei mellett kell kifizetni neked. Gratulálok!
Ha a banktól kapod a jutalékot, akkor igaz, hogy visszasztornózhatják tőled, de lagalább az ügyfél szemébe tudnál nézni, hogy a legjobb hitelt közvetíted neki, mivel neked is "pénzed van benne"...

1kutya 2010.02.18. 21:51:37

pont az axa?!

stark: tőled sem vennék fel hitelt!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.18. 23:31:58

@whale:

Tök jó, hogy 1,5 millát össze lehet kaparni/szerződés, de azért megnézem, hogy némi lakásfelújításon kívül mit csinálsz 1,5 millával. Ahhoz meg az egész családnak egy vagon pénzt kell belenyomni, hogy tisztességes összeg kerekedjen belőle, dehát nem is lehet csodát várni négy év alatt.

Hát nyugodtan szard le, hogy mennyit fizetsz a fundis ügynöknek, csak sajnos az is költség, ami az LTP hasznát lehúzza. Az tök jó megtakarítás, amihez tízezreket kell fizetni, hogy megköthestd.

Egy bef. alap átlagosan havi 2-300 forint költséggel mozog, mivel ennyi egy ért. papír számla átlag költsége. Mondom átlag, lehet különbség. A kivételnek még szokott lenni 2-5%-os költsége, tehát ott is több évig érdemes a lóvét tartani.

Hosszú távon még kamatadóval is jobban megéri, mint egy csontig járatott LTP, főleg, hogy a kamatadó szabályozást is elvileg enyhítik.

Arról nem is beszélve, hogy ha ki szeretnél venni pár tízezrest a megtakidból, akkor a bef. alaphoz 3 hónap után bármikor hozzányulhatsz, az LTP-nél meg szerződésbontás, és 1% bet. kam. marad.

"Látom te is valami jó képességű, érettségizett, biztosítási ügynökből átképzett "pénzügyi tanácsadó" vagy. Esetleg szereztél egy diplomát a Kacor király Főiskolán?:DDD"

Nem, vettem a diplomát, akárcsak te. Csak én nem a kínai piacon, és józan voltam közben.

@Gyurma Pappa:
Szerintem félrértetted amit írtam. Nem fárasztom magam a meddő magyarázkodással, olvasd el újra.

@pazola:
Igen, így gondoltam.

@1kutya:
Elnézést Mr. Hitelzseni. Nem vagyok bank, nem adok hitelt. Nincs annyi pénzem. Axás se vagyok. De ha egy kicsivel több szürkeállományod lenne, akkor pont észrevetted volna, hogy ez nem egy Axa reklámoldal, csak éppen pont az AXA-tól kaptam a tájékoztatás.

Aki ebbe beleköt, annak talicska aprómajom.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.18. 23:33:06

@Negotiator:
Bocsi, én csak azt tudom mondani, amit az AXA leadott nekünk. Ha te máshogy tudod, akkor oké, csak légyszi nevezd meg, hogy kitől és honnan. Nagy a homály azért még mindig, sok dolog szorul tisztázásra.

1kutya 2010.02.19. 20:53:30

stark: pont az axa nem írta alá azt a "referendumot" ami erről nyilatkozik!

ezek után az ő "tájékoztatásuk" picit visszás!

ne haragudj, hogy megsértettelek, de kerek lenne, ha az axa-t nem írtad volna bele.

ennyi...

1kutya 2010.02.19. 20:55:51

@stark: amúgy pont annyi szürkeállományom van, hogy egy nem éppen axa méretű pénzintézetnél egy teljes üzletág képviseletét ellátom egyedül (mint ahogy másik 3 kollegám is).

úgyhogy hagyjuk a személyeskedést, jó!!!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.20. 11:00:23

@1kutya:
Igen, hú, akkor ez a párbeszéd neked kezd nagyon kellemetlen lenni.

Te a magatartási kódexről beszélsz, amit az AXA nem írt alá. Ebben a bejegyzésekben viszont a márciusi/júniusi módosításokról van szó, amit a Parlament dec.27-én (vagy 28-án, mindegy, még az év végén, az biztos) szavazott meg, és a magatartási kódexszel ellentétben törvényi erejű.

A kettő nem ugyanaz. Ez utóbbit nem kell aláírni senkinek, mert a kormány nem kérdezi a bankot, hogy egyetért vele, vagy sem, betartatja.

Ha ilyen súlyos méretű szürkeállományod van, és axafölötti magaslatokban szárnyalsz a pénzpiacon, akkor már ne is haragudj, nagyon gáz, hogy nem tudod a különbséget a mag. kódex és az új törvényi szabályozás között. Az AXA a törvényi szabályozás ismeretében éppen annyira kompetens, mint bármelyik más bank.

A személyeskedést meg mintha nem én kezdtem volna.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.20. 12:32:32

Na, most megjött a kedvem ahhoz, hogy külön bankokkal kapcsolatban írjam meg az élményeimet, és szerintem rögtön az AXA-val is fogom kezdeni. Aztán lesz Volksbank és K&H is, ezeket még úgyse gyakran emlegették ezen a blogon.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.21. 10:00:10

@adrfst: A hét kommentje, gratulálok. Megtalálod bal oldalt, a szakértői sarok alatt.

revizor 2010.02.21. 10:42:23

@hitelkarosultak: A hét kommentjéhez azért lenne pár hozzáfűzni valóm. Először is az alapkamatot nem az állam befolyásolja, hanem a jegybank, ami független a kormánytól. Az, hogy az állam csődközelben üzemeltette az országot, kicsit túlzás. Tény, hogy magas az államadósság, de amíg ezt az adósságot a piac finanszírozza, addig nincs gond. Ott kezdődtek a problémák, amikor a befektetők kovkázatvállalási hajlandósága a válság hatására a minimálisra csökkent, és a kockázatosabb magyar állampapírok helyett kevésbé kockázatosabb befektetéseket kerestek.
A komment végén az szerepel, hogy így, azaz a hitelezés szigorításával fog beindulni a gazdaság. Ez, gondolom, csak egy ironikus megjegyzés, mert a gazdaság attól biztos nem fog beindulni, ha a bankok visszafogják a lakosság hitelezését.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.21. 11:07:30

@revizor: A kamatot természetesen a független MNB határozza meg, de ennek során a kormány "tevékenysége" igenis befolyásoló tényező. Ha úgy tetszik, behatárolja a jegybank lehetőségeit.
Az egy évvel ezelőtti államcsődközeli helyzetet nemrég még a kormány is elismerte.
Ekkor ha jól tudom a befektetők pont nem akartak bennünket finanszírozni, azért kellett az IMF hitel...
A komment vége szerintem is irónikus. :)
A lényeg, hogy nekem összességében nagyon tetszett mint vélemény, persze nem kötelező egyetérteni vele.

loading 2010.02.21. 13:59:30

@Peter Kropotkin: A kedvezményezett módosításához: Ha olyan kedvezményezettre módosul a szerződés, akinek a futamidő bármely más pillanatában (időpontjában) volt aktív LTP szerződése, akkor az arra az időszakra szóló állami támogatást és annak kamatait vissza fogják utalni a kincstárnak. Bennem is az volt, hogy majd visszaíratom magamra, ha a másik (sajátom) lejárt. De nem megy így.