Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (10) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (20) banki költségek (50) banki perek (4) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (84) behajtás (27) bhke (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (250) devizahiteles ügyvéd (120) devizahitel állami megoldás (42) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (112) devizahitel per (134) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (66) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (2) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (111) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (3) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (25) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (18) hitel sikerek (119) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (37) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (78) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (3) Matolcsy (2) matolcsy (3) mkb (5) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (93) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (327) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (46) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (52) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (35) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (4) végrehajtás (47) végrehajtási eljárás (5) végtörlesztés (9) vélemény (38) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Miért is van devizahitel?

2010.02.02. 12:36 | stark (a fideszre szavaztam 2010ben)

Bár soha nem végeztem kérdőíves kutatást a témában, de tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy a lakosság nagy része devizahitelekkel rendelkezik. Ebben szinte biztos vagyok, és meg is mondom miért:

Ugyanis a devizahitel Magyarországon az egyetlen módja volt annak, hogy havi 200 ezer forintos fizetés alatt is vehessen fel hitelt az ember. Mint ahogy a múltkori bejegyzésben említettem, a forinthitelek régen akár 15%-os magasságban is ugrálhattak, szóval csak a nagyon fanatikusak, vagy a nagyon gazdagok vettek fel ilyen hiteleket. Mindenki másnak ott volt a CHF és EUR alapú hitelek, és persze még a japán jen is, bár azt most már 20 méteres bottal se érintené meg senki, amióta a jen 1.4 forintról felcsúszott szolid 2 fölé.

Miért tudja a bank olcsóbban adni ezeket a hiteleket? A válasz egyszerű: a devizához köthető jegybanki alapkamat miatt. Annak aki nem tudná, egyszerűsítve: a jegybanki alapkamat az az alap haszon, amivel a jegybank kiadja az adott devizát a kereskedelmi bankoknak. Tehát: minél magasabb egy deviza jegybanki alapkamata, annál magasabb kamattal éri meg a banknak kiadni a hitelt az adott devizán.

A következők most az alapkamatok:

EUR: 1%
CHF: 0,25%
HUF: 6%

A következők voltak 1 évvel ezelőtt:

EUR: 2%
CHF: 0,5%
HUF: 9,5%


Érthető már, hogy miért drágább a forinthitel? Szóval, akinek van bedőlt devizahitele, az nyugodtan szidhatja a bankot, forintban valószínűleg meg sem kapta volna azt a hitelt, mert fizetni se tudta volna. Sőt, nagyon kevés devizahitel járt úgy a válság alatt, hogy drágább lett, mint egy ugyanakkora összegre vonatkozó forinthitel.

Végezetül, azért én még elmondanék három tudnivalót annak, aki ilyen hitelekkel kacérkodik:

Hogyan próbál egy bank eladni egy devizahitelt, avagy mire számítson az ember, ha a bankban kér tanácsot?

Nagyon egyszerűen: az ügyfelük elé rakják, hogy tessék, ennyi forintban, és ennyi lenne euróban, és az ügyfélnek kiveri a szemét, hogy euróval mennyivel olcsóbb. Persze, mintegy mellékesen megemlítik a devizakockázatot, mint jelenséget, de a bank mindig igyekszik a devizakockázatot jelentéktelennek feltűntetni. Pedig nem mindig az.

Egyszerűen kénytelenek sztárolni a devizahiteleket, mert különben az emberek nagy része nem venne fel hitelt, mert nincs pénzük egy forinthitelre. Persze, azért ez a tendencia változik, mostanra már kezdenek egyre fizethetőbbek lenni a forinthitelek is.

Milyen devizában érdemes a hitelt felvenni?

Akinek van rá pénze, az maradjon a forintnál. Egyébként a legjobb devizahitel a svájci frankos. Egyrészt a 0,25%-os alapkamat miatt, másrészt mert a svájciak igyekeznek a frank árfolyamát mesterségesen egyensúlyban tartani, alkalmasint gyengíteni a többi valutához képest.

Csakhogy, kevés bank ad már ki ilyen hitelt Magyarországon. 2008 év végén a legtöbb bank megszüntette a CHF alapú hiteleket, azzal a nagyon rossz szöveggel, hogy az ügyfeleik védelmében teszik ezt. Persze, ez egy orbitális hazugság volt. Azért álltak le a CHF hitelezésével, mert akik a 2008 év végi, 2009 év eleji 200 forint fölötti árfolyamon vettek fel CHF hitelt, azok baromi jól jártak volna, amikor 200 forint alá, vagy még lejjebb esik a frank ára.

Majd akkor fog újra minden bank adni CHF hitelt, ha megint 160 forint körül lesz ez a deviza jegyezve. Addig csak egy-két bank fogja forgalmazni ezeket a hiteleket, és mindenhol máshol meg marad a drágább euró, és a még drágább forint.

Érdemes-e devizahitelt felvenni, amikor nagyon erős a forint?

NEM! NEM! NEM!
Remélem három nem elég kifejező volt! Devizahitelt akkor érdemes felvenni, amikor gyenge a forint, mert ha visszaerősödik, a tartozásunk is összemegy. Tudom, hogy az ingatlanvásárlást nem túl egyszerű a forint aktuális árfolyamához időzíteni, viszont érdemes-e álmaink otthonát megvenni csak azért, hogy aztán egy-két év múlva válhassuk is meg tőle?

Remélem tanulságos volt ez az olvasmány annak a maximum 4 embernek, aki elolvasta, elérhetőségem, ha kell valakinek, akkor itt van valahol baloldalt.

Címkék: lakáshitel tanácsok devizahitel pénzügyi tanácsadó portfolioblogger szakértői sarok

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr301722397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.02. 18:10:21

:))) Azért négynél csak többen olvassák tán. :)

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.02. 18:45:54

"Tehát: minél magasabb egy deviza jegybanki alapkamata, annál alacsonyabb kamattal éri meg a banknak kiadni a hitelt az adott devizán."

Szerintem ezt elírtad, ha alacsonya a deviza kamata, akkor tud relatíve olcsón hitelt nyújtani a bank.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.02. 19:25:04

@Dr. Justice:

ÁÁÁÁ, köszi, valóban, amit írni akartam, az ez:
"Tehát: minél magasabb egy deviza jegybanki alapkamata, annál magasabb kamattal éri meg a banknak kiadni a hitelt az adott devizán."

Sajnos nem tudom javítani, mert nem férek hozzá, de gondolom majd ki lesz javítva.:)

Draco Shatgan 2010.02.02. 21:01:03

A devizahitelek kockázataira senki sem hívta fel számottevően a figyelmet - leszámítva az "árfolyamkockázat az ügyfeleket terheli" - típusú semmitmondó BS-sel. Egy félrevezetett országra eresztették rá a legagresszívebb marketingstratégiát. Tasnádi Péter személyes felbukkanása jelzi, milyen érdekcsoportok állnak a tömeges ingatlanárverések mögött. Mi lenne, ha a finanszírozási rendszer fordított lenne, először az alvállalkozókat fizetné ki az állambácsi, utána a fővállalkozókat?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.02. 21:13:05

@Draco Shatgan:
"Mi lenne, ha a finanszírozási rendszer fordított lenne, először az alvállalkozókat fizetné ki az állambácsi, utána a fővállalkozókat?"

Ez fura lenne, mivel a fővállalkozó dolgozik az államnak, az alvállalkozó meg a fővállalkozónak.

Ez olyan lenne, mintha a TESCO-nak dolgoznék (csak mondtam egy példát) és felvennék egy srácot, aki minden nap kocsival vinne dolgozni némi pénzért, aztán a TESCO utalná a srácnak a fizetést, mert én saját döntésemből alkalmaztam.

"Egy félrevezetett országra eresztették rá a legagresszívebb marketingstratégiát. Tasnádi Péter személyes felbukkanása jelzi, milyen érdekcsoportok állnak a tömeges ingatlanárverések mögött."

A hitelek mögött nincs agresszívabb marketingstratégia mint a tisztítószerek mögött. Néhány kivételtől eltekintve az emberek önként vesznek fel hitelt, csak ugye a bank kiválasztásában a tévében látott reklám befolyásolja őket. Az ember nem azért vesz fel hitelt, mert hipnotizálták, vagy kényszerítették, hanem azért, mert valamit el akarnak érni (venni egy házat/autót, stb.). Az, hogy milyen hitelt választanak, na ott van a dolgok veleje.

Mellesleg az USA-ban még durvább kilakoltatások vannak, pedig ott sokan még azok is tönkrementek, akik a hiteleket adták. Ha érdekcsoportok lennének az ingatlanárverések mögött, akkor az árverésre bocsátott ingatlanokat nem lehetne az interneten nézegetni, hanem az "érdekcsoportnak" lenne fenntartva a vásárlás.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.02.03. 09:40:57

@stark:
"Az ember nem azért vesz fel hitelt, mert hipnotizálták, vagy kényszerítették, hanem azért, mert valamit el akarnak érni (venni egy házat/autót, stb.)"

Régen rossz, ha valaki úgy akar valamit elérni, hogy a túlfogyasztását hitelből finanszírozza.

"A hitelek mögött nincs agresszívabb marketingstratégia mint a tisztítószerek mögött."

Ez igaz, csak tisztítószer vásárlásba még senki nem ment tönkre, hitelfelvételbe igen. Nem az a fő baj, hogy a választásban befolyásol a marketing, hanem hogy néhány évvel ezelőtt a sok reklám, és egymás majmolása miatt teljesen természetessé vált, hogy mindenki néhány kategóriával nagyobb autót, vagy otthont vásárolt magának, mint a jövedelme alapján megengedhette volna. Ez egyébként az ingatlanok piacán az állami kamattámogatással kezdődött, a piaci devizahitelek már csak a folytatás, mert rákapott a nép a hitelből való költekezésre. Ráadásul a nagy keresletbővülés miatt az árak is elszálltak, így aztán a legtöbben a realitástól messze elrugaszkodott árakon vették meg álmaik otthonát hitelből.

Ezzel az ingatlanfejlesztők jártak a legjobban, akik egyébként most szintén szép számmal mennek csődbe. Csak az a különbség, hogy ott a cég megy csődbe, a bank bukja a pénzt, amit majd beszed a többi ügyfelétől magasabb költségek formájában, míg a tulajdonos általában párszáz milliót azért kimentett már a cégből magának. Ismerek ilyet személyesen. Meg sajnos olyat is, ahol az egykeresős család óriási hitelre vette a lakást, a családfő elvesztette az állását, és most nem tudják, mi lesz. Néhány éve mindenki kinevetett, amikor azt mondtam, hogy az ilyenek orosz rulettet játszanak. Az volt az érv, hogy mindenki ezt csinálja. Ennyit a marketingről.

hedgy 2010.02.03. 10:14:18

@Pénzkereskedő: Már néhány helyen leírtam az ezzel kapcsolatos véleményemet, most itt is megteszem:

"Régen rossz, ha valaki úgy akar valamit elérni, hogy a túlfogyasztását hitelből finanszírozza."
Ebben egyrészt igazad van, én is úgy gondolom, addig nyújtózkodjunk, amíg a takaró ér. Másrészt viszont felnőtt, cselekvőképes emberek vették fel a hiteleket. Mondhatnám úgy is, mindenki úgy b*ssza el az életét, ahogy akarja. Csak ne sírjon utána állam bácsinak, hogy segítse ki, hanem vállalja a felelősséget a tetteiért!

"Ez igaz, csak tisztítószer vásárlásba még senki nem ment tönkre, hitelfelvételbe igen."
Ismét csak annyit kérdezek: valaki pisztolyt nyomott a hitelfelvevő fejéhez? Senkire nem kényszerítettek rá semmit, mindenki szabad akaratából döntött úgy, ahogy döntött.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.02.03. 10:36:47

@hedgy:

Ez is egy megközelítés, tőlem sem áll távol. Bár ezzel az erővel a biztonsági övet is fölösleges kötelezővé tenni, aki olyan hülye, hogy nem használja, nyiffanjon ki egy simán túlélhető balesetben. A megszorult hitelesek állami megsegítését határozottan ellenzem én is, mert az mindenképp a felelősségteljesen döntő többség kárára történne. Azokkal viszont együtt tudok érezni, akik úgy mentek a bankba hitelt felvenni, hogy ők nem értenek a pénzügyekhez, de a hiteltanácsadó igen, az a dolga, hogy felvilágosítsa őket. A tanácsadó viszont az eladott hitelek jutaláka alapján kapja a pénzt, nem felvilágosít, hanem elad. Most már eső után köpönyeg, de a hitelláz idején annyi állami szerpvállalást el tudtam volna viselni, hogy nem a bank belátására bízzák, hogy kinek mekkora hitelt ad, hanem az igazolt jövedelem függvényében meghatároznak egy felső határt, megakadályozandó, hogy a hozzá nem értő ügyfelek túlvállalják magukat.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.03. 10:46:20

@hedgy: Amikor árultuk a társasházi garzonunkat, jelentkezett egy értelmes fiatal pár a hirdetésre. Azzal kezdték, hogy írjunk szerződést 2 millával többről, ugyanis az lenne nekik az önerő a hitelhez. Mondtuk, hogy ez nem igazán jó nekünk, az adózás miatt se, meg egyáltalán. Nem baj, akkor van az a hitel, amit a fiatalok önerő nélkül is fel tudnak venni, megoldják azzal. Viszont az ötszázezres foglalót csak 2 hét múlva tudják ideadni, mert a szülők fogják nekik közösen összedobni.
Erre már mondtuk nekik hogy inkább hagyjuk, keresünk komoly vevőt a lakásra. Természetesen kikérték maguknak. Mivel ez 2007-ben volt, gondolom azóta már sikerült lakást „venniük”. Ilyen is van, valóban.
Meg olyan is, hogy jött egy kislány az apukájával, aki kicsengette volna neki kp-ban, csak aztán kicsinek találták a kérót, ha jól emlékszem.
A többség viszont a kettő között van valahol, mert hitel nélkül egyszerűen nem lehet saját ingatlanhoz jutni. Nyilván ha én is dönthettem volna úgy szabad akaratomból hogy apukám vegye meg nekem a lakást, akkor úgy döntöttem volna.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.02.03. 11:10:37

@hitelkarosultak:

Amit még nagyon nem értek, hogy miért kell mindenáron a saját ingatlan, ha nincsen rá pénz. Valójában az is egy felesleges luxus a legtöbb esetben. Én ugyan szintén saját tulajdonúban élek, de már nagyon sokszor végiggondoltam, hogy ez nem igazán racionális döntés, mert kb. a feléből tudnám ugyanezt kibérelni, mint amennyit az ára kamatozna kockázatmentesen. Ha valaki hitelből vesz, lehet, hogy ugyanazt a kamatteher harmadából kibérelhetné. Ha pedig megszorul, nem érné hatalmas veszteség a kényszerértékesítéssel, hanem bérelhet egy olcsóbbat.

hedgy 2010.02.03. 11:16:34

@hitelkarosultak, Pénzkereskedő:
Egyetértek, kicsivel szigorúbb állami szabályozásra korábban is szükség lett volna, a mostani viszont kicsit túllő a célon. Azzal is egyetértek, hogy lakáshoz jutni hitel nélkül manapság nem nagyon lehet. Nekem nincs lakásom, és ha szerenték, csak hitellel tudnám megvenni (bár jelenleg még önerőm sincs hozzá).
Csak azt szeretném, ha az emberek kissé tudatosabban viselkednének, és nem azt várnák el alapból, hogy "aláírom, oszt majd lesz valami, ha meg gond lesz, majd az állam kisegít". Persze tudom, hogy a mostani helyzetben ez elég reménytelen, a társadalmunk olyan szinten pénzügyi analfabéta, hogy néha sírni tudnék. Ráadásul nem csak a melósok, hanem akár még egy intelligensebb középvezető is.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.03. 11:37:57

@hedgy: ez is igaz, de hiába várunk felelős pénzügyi magatartást az állampolgároktól, amíg az államadóság a GDP 80%-a...

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.03. 11:40:22

@Pénzkereskedő: Vannak olyan élethelyzetek (családalapítás, nyugdíjas évek), amikor a feketén kiadott albérlet egyszerűen nem alternatíva. Lehet, hogy nem éri meg, de saját kell. :)

Draco Shatgan 2010.02.03. 12:00:17

@stark: Az egyéni felelősség szép dolog, de csak akkor van értelme erre hivatkozni, ha a lakosság rendelkezne az ehhez szükséges tudással. Ehhez családi, szülői minta pénzügyi téren nincs, szocializmus, médiaagyleépítés, élj a mának szemlélet, iskola nem foglalkozik vele, perspektívátlanság, frusztráció. A pénzügyi tanácsadók gyakori felkészületlensége, nyomulása, (Shanghai "80%éveshozam" Expressz, Baumag, Postabank), szintén nem használt a megtakarítási szemléletnek.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.03. 12:44:24

@Draco Shatgan:
Én ezt értem, de sajnos ebbe a szituációba az elmúlt 50-60 éve eseményei kényszerítették bele a társadalmat, és ugye az ilyen berögződött reflexek nem múlnak el pár év alatt.

És ezt az állapotot csak mélyítené az állami beavatkozás.

@Pénzkereskedő:
Igaz amit leírsz, de az a majmoló mentalitás, hogy a szomszédnak van ezért nekem is kell, hitelre, az nem valószínű, hogy a bankok marketingjének köszönhető. Szerintem ez inkább betudható a társadalmat szarrá rágó irigységnek, ami azóta kóros, hogy a rendszerváltás után megjelentek a nagyon gazdagok, meg a jobb módú középosztály. És néhány embernek nehéz megemészteni, hogy míg régen mesterségesen igyekeztek fenntartani az emberek között egyfajta vagyoni egyenlőség illúzióját, most már valaki lehet gazdagabb legálisan is. Ezért csak úgy érzik magukat egyenrangúnak a másikkal, ha megszerzik azokat a dolgokat, amiket ők is, igaz, hitelből.

Megint, az elmúlt 50-60 év ment rá az emberek agyára, erről pedig aligha tehet egy 10-15 éve tartó marketing.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.03. 12:47:16

@Draco Shatgan:
Jézusom, most nézem, milyen pénzügyi tanácsadó ígér 80% éves hozamot???

Én 10%-ot alig merek mondani egy jobb befektetésre, inkább lepődjön meg azon az ügyfél, hogy több lett neki mint amit mondtam, minthogy fejbe csapjon egy szaros lapáttal.

Azt kéne azokkal, akik ilyen 80%-os fosokkal házalnak.

Draco Shatgan 2010.02.03. 13:44:59

@stark: Ez egy erős példa de a szelektív ügyféltajékoztatas szép példaja egy rizikós agresszív részvényalap kivételesen jó időszaki hozamteljesítményét lobogtatni a KBP (Kedves Pepalizott Ügyfél) előtt, aki addig a parszazalékos bankbetétek és a szalmazsak vilagban élt. De jellemző a hitelből befektetés, és egyéb népi szerencsejatékok "tanacsadó" altal inspiralt jelensége. A pénzügyi tanacsadó létfontossagú és hianypótló szakma, de némi hm... megtisztulasra lenne szüksége.

Lemmiwinks 2010.02.03. 14:32:58

"Azért álltak le a CHF hitelezésével, mert akik a 2008 év végi, 2009 év eleji 200 forint fölötti árfolyamon vettek fel CHF hitelt, azok baromi jól jártak volna, amikor 200 forint alá, vagy még lejjebb esik a frank ára."

Butaság. A bank nem irigy, ha az ügyfél könnyebben törleszt, az neki külön jó, mert kevesebb lesz a bedőlt hitel.

Azért nem adtak akkoriban a bankok CHF hitelt, mert a meglévő CHF hiteleket sem tudták refinanszirozni, nemhogy még újakat adjanak ki.

Pontosan ezért emelkedett a CHR, EUR hitelek kamata az égbe, mert a bank maga is csak nagyon magas kamattal jutott hozzá CHF, ill. EUR forráshoz.

Lemmiwinks 2010.02.03. 14:35:09

Egyébként jellemző, hogy pénzügyi analfabéták irogatnak a blogra, ki más is lenne "hitelkárosult" ha nem ők.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.03. 14:41:53

@Lemmiwinks: Nem irigységről beszéltem itt, hanem egyszerűen arról, hogy a bank is forintban forgatja a pénzét Magyarországon, márpedig 7% kamat a CHF hitelben kevesebb hoz, ha az ügyfélnek összemegy a tartozása. Az EUR-nál azért nagyobb haszonra számíthat a bank, mivel ott még az EUR erősödése a forinttal szemben is befigyelhet, így nagyobb eséllyel a bank a nyerő.

Tisztában vagyok a bankok akkori refinanszírozási problémáival, ami érdekes módon nem minden bankot érintett, egyrészt, másrészt, ez a blog leginkább laikusoknak lett tervezve, nem igazán merem leírni azt a szót, hogy "refinanszírozás".:)

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2010.02.03. 15:14:11

@Lemmiwinks: "Butaság. A bank nem irigy, ha az ügyfél könnyebben törleszt, az neki külön jó, mert kevesebb lesz a bedőlt hitel."

Csakhogy az az ügyfél aki 200 felett felvette az 180-nál nem törleszt, hanem végtörleszt. :)

A személyeskedést meg hagyjuk szerintem.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2010.02.03. 23:07:48

Érdekes, hogy a köznyelvben mennyire rosszul használják a devizahitelt, mint kifejezést, mivel deviza hitel esetén nem csak a hiteltartozás van devizában nyílván tartva, hanem a törlesztés is abban történik.

Viszont gondolom ez a cikk elvileg az deviza alapú hitelekről szól, mivel azt tényleg nagyon sok magyar felvett.

(devizahitel: pl. a banktól kapott 3000 €-ért havonta 100€-t törlesztesz, deviza alapú hitel : 3000 €-nyi forintot folyósít a bank és te is forintban törlesztesz)

A másik ilyen gyakori "tévesztés", amikor valaki azonos értelembe használja a hitel és a kölcsön fogalmakat:) Épp ezért fontosak is az ilyen blogok:) Fejleszteni kell a pénzügyi kultúrát.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.02.05. 11:45:39

"Érdekes, hogy a köznyelvben mennyire rosszul használják a devizahitelt, mint kifejezést, mivel deviza hitel esetén nem csak a hiteltartozás van devizában nyílván tartva, hanem a törlesztés is abban történik."

Ja, egyébként ez tényleg érdekes, a bankok oktatásain is álltalában így hangzik el, holott ugye deviza alapú hitelről van szó. Ez olyan mint a kutyáknál a fajtiszta-fajtatiszta ellentét.

anya111 2010.02.06. 19:54:34

@Lemmiwinks:
Elfogadták a hitelkérelmemet, de a beruházó késett bizonyos dokumentációkkal, ezért a bank kénytelen volt akkor megállapítani a felvett hitelt CHF-ben, amikor az majdnem 200 Ft volt.
Eladtam az újépítésű lakásomat 181 Ft/CHF-nél. visszafizettem a hitelt, így nem vesztettem, de nem is nyertem, mert a bank olyan összegeket számolt el a lezárásért, hogy az felháborító. Vitatkozni nem lehet!!!!!!!!!!!!!!!

Tehát 200 Ft/CHF körül nem ad a bank hitelt, mert ha ez lemegy 160 Ft/CHF-re akkor sokat veszít. És ez kizárt.
Nézze meg mindenki, hogy a Mo-on működő bankoknak mennyi volt a 2009. évi nyeresége.

jozef - Hiteles Mozgalom 2010.07.12. 11:36:55

Devizahitelesek, fogjunk össze !

Hosszú-hosszú évek tétlensége után a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének új elnöke végre fel kíván lépni a bankok gátlástalan pénzszerzése ellen.
Tegyünk a PSZÁF-re pozitív, állampolgári nyomásgyakorlást, hogy ellensúlyozzuk a bankok meglévő befolyását!

http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=108872462496176&v=info&ref=mf

Háttér anyag: www.tudos.virtus.hu

Üdv: jozef

jozef - Hiteles Mozgalom 2010.07.12. 11:38:27

személyes megkeresés:

szabo_jozef@indamail.hu

dézsàvü 2010.07.13. 21:05:55

@Tom Keller: "amikor valaki azonos értelembe használja a hitel és a kölcsön fogalmakat"

- A magyar nyelv (bár nagyon árnyalt) de nem tesz különbséget e két fogalom között. A kommentjeimben én is igyekszem a kölcsön szót használni, de Széchenyi óta a magyarban nincs különösebben megkülönböztetés. Az angolszász nyelvekben természetes, hogy annak van hitele, akinek nincs adóssága, azaz hitelképes.