Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (10) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (20) banki költségek (50) banki perek (4) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (84) behajtás (27) bhke (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (20) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (250) devizahiteles ügyvéd (120) devizahitel állami megoldás (42) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (4) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (112) devizahitel per (134) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhaitel megoldások (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (66) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (19) eszközkezelő (2) etikai kódex (3) Európai Bíróság (5) európai bíróság devizahitel (5) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (111) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (3) hírek (15) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (25) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (18) hitel sikerek (119) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (37) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (2) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (78) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (3) Matolcsy (2) matolcsy (3) mkb (5) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (93) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (15) portfolioblogger (327) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (5) segítség (46) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (52) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (35) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (4) végrehajtás (47) végrehajtási eljárás (5) végtörlesztés (9) vélemény (38) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Egy "szenzációs" hitel

2010.01.18. 09:15 | stark (a fideszre szavaztam 2010ben)

Szép jónapot mindenkinek! Az első postomat ezen a blogon akkor már rögtön úgy is kezdeném, hogy belecsapok a lecsóba, és egy hiteltípust elemeznék ki, amelyet nagyon kevés embernek ajánlanék felvételre.

Amikor az ember hitelt vesz fel, akkor először mindig ott a nagy kérdés, hogy forintban vegye fel, vagy devizában? Namármost, ugye mindannyian hallottunk olyan esetekről, hogy a devizahitelt valaki felvette kedvező havi törlesztéssel, és aztán nagyon durván megnőtt a havi részlet, mert a forint vészesen legyengült. Na, ezt elkerülendő, sok ember gondolkodik azon, hogy forintban szeretne hitelt felvenni, de igenám!; a forint hitelek elég drágák, 2009 elején még 14-15%-os éves kamatokkal "kecsegtettek" a bankok.

Tehát nagyon sokáig egyáltalán nem érte meg a forinthitelt felvenni, mert hiába nincs árfolyamkockázat, egyszerűen elviselhetetlenül drága.

Tavaly ősszel azonban új forinthitelek jelentek meg a piacon, sokkal kedvezőbb feltételekkel, és kisebb költségekkel, mint elődeik. Ezek egyike volt a K&H "Szenzációs forinthitel" nevű terméke. Mit is tud ez a hitel, amit mások nem? Nézzük is meg!

Elsőre nagyon jónak tűnik (hangsúlyozom, elsőre) mivel kb. 5 millió forintra kiszab 41-42 ezer forintos havi törlesztőrészletet, árfolyamkockázat nélkül. Továbbá: nincs kezelési költség, és mivel ez egy forinthitel, ezért nincs meg az a veszély, hogy az ember tartozása megnő a forint árfolyama miatt.

Ha lakáscélra akarjuk felhasználni, akkor a számok a következők:

Kamatláb: jegybanki alapkamat+3,5% (jelenleg 9,75%)
THM: 10,57-11,17%

Szabad felhasználásra a következőt kapjuk:

Kamatláb: jegybanki alapkamat+4,5% (jelenleg 10,75%)
THM: 11,64-12,20%

Tehát láthatjuk, hogy egy forinthitelhez képest abszolút nem magasak a költségei. Továbbá, ha lakásvásárlásra/építésre veszünk fel hitelt, akkor a K&H az ingatlan 100%-át elfogadja fedezetnek. Legalábbis ezt mondják, a gyakorlatban ez a legritkább esetben igaz, ugyanis nem csak az ingatlan értéke határozza meg, hogy mennyi hitelt ad ki a bank, hanem a havi fizetés is. Tehát ahhoz, hogy valaki egy 8-10 milliós házat egy "szenzációs" hitelből meg tudjon venni, nagyon magas havi fix fizetés kell, különben a bank egyszerűen nemet mond. A másik probléma az, hogy ha valaki a hiteleit szeretné kiváltani ezzel a hitellel, az nagyon rosszul jár, ha ezt a hitelt választja, mert az ingatlan értékének csak az 50%-át fogadja el a K&H a hitelkiváltásnál. Ez eléggé alacsony, még a többi bankhoz képest is.

A másik hátulütője a "szenzációs" hitelnek a törlesztés. 20 éves futamidő esetén ugyanis 2 éves törlesztési türelem van, vagyis az első két évben csak a kamatot kell fizetni. Azaz, 2 évig semennyit nem fog csökkenni a tartozásunk az ilyen hitelnél, csak fizetjük a pénzt. A törlesztés csak a 2 év után kezdődik, akkor viszont megnövekszik a havi törlesztőrészlet egy olyan 44-45 ezerre (továbbra is, 5 millió forintról beszélünk, 20 évre).

Azt gondolnánk, hogy ezzel vége is, de neeeeem, tartogat még számunkra a hitel meglepetéseket. Ugyanis a tőketörlesztés (a törlesztőrészletnek az a része, amit a tartozásból levonnak) csak 8-9%-os kamattal működik, vagyis még mindig kevesebb pénzt kérnek el a második évtől, mint amennyit egy ekkora kamattal rendelkező hitelnél kéne. Vagyis ha csak 44-45 ezret fizetnénk a fennmaradó 18 évben, még maradna a végén tartozásunk.

Hogy hozza össze a bank, hogy a 20. évre mégis ki tudjuk fizetni a "szenzációs forinthitelt"? Egyszerűen! Minden 2. év utáni évben 1,75 %-kal megemelik a havi törlesztőrészletet. Ez egyelőre nem hangzik rosszul, mivel  1,75 % nem olyan nagy emelés. Viszont 18 év alatt ezek az emelések összeadódva 35-40%-os emelkedést jelentenek a havi törlesztőrlészletben, tehát a 20. év végére már 44-45 ezer helyett az ember 60-65 ezer forintot fizet vissza. Csodálatos, igaz?

Miért érné meg ezt a hitelt felvenni? Esetleg azért, mert a kamatot a jegybanki alapkamathoz számolják. Tehát, ha a jegybanki alapkamat csökken, akkor a hitel törlesztőrészlete is csökkenni fog. És, ha a jegybanki alapkamat 4%-ra lecsökken, akkor a K&H befejezi a havi részletek emelését, és a törlesztőrészlet változatlan marad a futamidő végéig. Csakhogy, mivel a jegybanki alapkamat most 6,25 %, ezért elég kicsi az esélye, hogy a közeljövőben ilyen drámaian lejjebb fog menni. Igaz, nem lehetetlen, mert 2009-ben 11,5%-ról csökkent az alapkamat ilyen kicsire. Tehát nem lehetetlen, hogy ebből egy jó kis hitel legyen 2-3 éven belül, de a devizahiteleknél még így is drágább lesz.

Kinek tudok egy ilyen hitelt ajánlani?

- azoknak, akiknek biztos annyira az anyagi hátterük, hogy a törlesztőrészletek lassú növekedése ne jelentsen problémát.

- azoknak, akiknek a devizakockázat túl sok, de az nem zavarja őket, ha van némi kockázat a hitelen.

- azoknak, akik hallani sem akarnak devizahitelről.

Ha valakit a hátrányai ellenére érdekel ez a hitel, vagy szeretne más alternatívákat hallani olcsó és fizethető forint/devizahitelekre, az írjon egy levelet az oldalt megjelölt e-mailcímre, vagy a  "yossarian44@freemail.hu" címre, hagyja meg benne az elérhetőségét (telefonszámot, ha lehet) és személyesen is fel fogom tudni keresni.

Címkék: k&h pénzügyi tanácsadó forinthitel portfolioblogger szakértői sarok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr931679791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.