Hitelkárosultak blogja

ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
banki ügyekben (klikk ide)
ONLINE SEGÍTSÉGKÉRÉS
végrehajtási ügyben (klikk ide)

Bemutatkozás

Kedves Látogatónk!

Oldalunk, a hitelkarosultak.blog.hu egy olyan civil kezdeményezésre létrejövő társadalmi fórum, amely lehetővé teszi az adósságcsapdába kerülők, a hitelkárosultak, a hitelpiaci lehetőségek iránt érdeklődők, valamint a szakmai (pénzügyi – jogi) és társadalmi szervezetek, továbbá a pénzügyi piacokon jártas magánszemélyek kapcsolatfelvételét, párbeszédét.

Kérjük olvasson tovább...

Felhívás!

Hitelkárosultak blogja

Padlóra küldött egy rosszul megválasztott hitel? Oszd meg a sztorid, hogy mások is tanulhassanak belőle!

E-mail

Újdonság!

Bedőlt a hiteled? Kopogtat a végrehajtó? Perelnéd a Bankot? Nincs reménytelen helyzet! Mostantól a blogon keresztül konkrét segítséget is kaphatsz, vagy látogass el az alábbi weboldalra:

www.bankihitelkarosultak.hu

Facebook

Friss topikok

Címkék

adókedvezmény hitel (1) adósmentő csomag (1) adósság (2) aegon (1) ajánló (10) állami megoldás (1) árfolyamgát (4) árfolyamrés (1) árfolyamrögzítés (2) árverezés (10) áthidaló kölcsön (4) átverés (6) autóhitel (1) autó hitel (2) axa (6) axa bank (1) bank (6) bankérdekek (1) bankfelügyelet (19) banki költségek (48) banki perek (2) bankok (3) bankszövetség (6) bank válaszol (6) bedőlt hitel (82) behajtás (25) bhke (1) budapest bank (3) céges sikersztori (1) cetelem (1) cib (4) citibank (1) credithill (18) családi csődeljárás (1) csalás (3) csok (1) devizahitel (248) devizahiteles ügyvéd (118) devizahitel állami megoldás (40) devizahitel egyezség (2) devizahitel európai bíróság (3) devizahitel hibás termék (4) devizahitel közérdekű kereset (1) devizahitel kúria (3) devizahitel megoldás (4) devizahitel megoldások (110) devizahitel per (132) devizahitel perek (5) devizahitel pertársaság (1) devizahitel semmis (2) devizahitel sikerek (3) devizahitel ügyvéd (4) devizahitel végrehajtás (3) devizahitel végrehajtás portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd (1) devizhitel megoldások (1) diákhitel (2) egyoldalú szerződésmódosítás (17) eladósodás (64) elérhetőség (1) életbiztosítás (2) elévülés (1) előadás (1) előtörlesztés (1) erste (18) eszközkezelő (2) etikai kódex (3) Európai Bíróság (4) európai bíróság devizahitel (4) felhívás (3) fhb (1) fizetési meghagyás (4) fizetési nehézség (110) fmh (1) folyószámlahitel (3) forinthitel (8) forintosítás (5) futamidő (2) gvh (1) gvh bírság (1) hazai bankok (2) hírek (14) hitelbírálat (4) hitelezés szigorítása (24) hitelfelvétel (1) hitelintézetek (1) hitelkárosultak (7) hitelkártya (5) hitelkiváltás (4) hitelösszevonás (3) hitelsikerek (17) hitel sikerek (117) hitel törlesztő részletek (1) humor (1) ingatlanpiac (2) Intrum (1) Intrum Justitita (1) jelzáloghitel (35) k&h (2) kapcsolat (1) kásler devizahitel (1) khr lista (3) kilakoltatás (1) kilakoltatás stop (1) közjegyzők (1) kúria (3) lakásárak (1) lakáshitel (76) lánctartozás (1) magyar (1) magyar bankok (3) matolcsy (3) Matolcsy (2) mkb (5) mkb bank (1) mnb (4) modern adósrabszolgaság (3) ócsa lakópark (1) okirat-hamisítás (1) olvasói levél (91) orbán devizahitel (3) Orbán hitel (1) orbán viktor devizahitel (2) otp (10) otp bank (1) pénzügyi tanácsadó (14) portfolioblogger (325) pszáf (7) raiffeisen (6) robbantás (1) sajtóanyag (4) segítség (44) sikersztori (1) szakértői sarok (12) személyes történet (2) személyi hitel (7) takarékszövetkezet (1) tanácsok (50) társadalmi szolidaritás (2) tartozás (33) ucb (3) undefined (1) unicredit (1) üzenet (4) van megoldás (4) végrehajtás (45) végrehajtási eljárás (4) végtörlesztés (9) vélemény (36) versenyhivatal (1) volksbank (1) Címkefelhő

Portfolio Blogger

Portfolio hírbox

Fordulat: Mégis támadhatóak a devizahiteles szerződések?

2017.03.28. 23:11 | Élet a hitel után

A magyar bíróság szerint nem jött létre a szerződés, ha az ügyfél nem tudott a hitel mögötti megállapodásról

Hosszú jogi csatározások és bírósági döntések sorozata után akár újabb fordulat is jöhet a devizahitel-szerződések megítélésében: Egy fővárosi, kerületi bíróság szerint ugyanis érvénytelen - jogi műszóval "nem jött létre" - az a devizahitel-szerződés, amely mögött nem volt tényleges deviza. A bírósági döntés egy kis reményt jelenthet a devizahitelesek számára. 

A devizahiteles-szerződések "pótolhatatlan hiányosságára" mutatott rá a II.-III. Kerületi Bíróság, amikor kimondta egy devizahitel-szerződés érvénytelenségét. A bírósági indoklás szerint 2004 után tényleges deviza nem volt a hitelek mögött, hanem az ügyfél elől titkolt és nagy kockázatot hordozó befektetési szerződéssel „teremtették meg” a virtuális devizát. Róna Péter neves közgazdász, pénzügyi szakértő rámutatott, hogy ezt a fajta "pénzügyi trükköt" a 2008 utáni politikai szereplők is mind ismerték, azonban semmit nem tettek ellene - értelmetlen tehát a devizahitelesek megmentéséről beszélni. 

Ez volt egyébként az egyik legtöbbet vitatott pontja a devizahitel-szerződéseknek, amelyek - amennyiben ilyen "trükkös" pénzügyi művelet állt mögöttük - nem is minősíthetőek igazi devizahitel-szerződéseknek. 

De mi is történt pontosan?

Az adós, vagy az adósok (lényegében egy család) az adós 2008 tavaszán 10 millió forint devizában meghatározott kölcsönt vett föl. Az elszenvedett árfolyamveszteség úgy megnövelte a törlesztőrészleteket, hogy végül elárverezték a lakást, de még utána is csaknem 15,3 millió forintos tartozás maradt a család nyakán. A végrehajtás ezért folytatódott, az ügyfél pert indított ellene.

A helyi bíróság helyt adott az adós keresetben részletezett feltevésének, amely szerint nem jött létre érvényes szerződés közte és a bank között, mert ő hitelszerződést kötött, és nem tudott a mögötte rejtőző befektetési jogviszonyról. És hogy miért nem?

A bíróság döntési eljárása során egy másik, korábbi ügyben született szakértői véleményre alapozta az ítéletét. Eszerint a kétezres évek közepétől a bankoknak nem volt elég devizájuk, így nem valódi devizahitelt nyújtottak az ügyfeleknek! Lényegében úgynevezett szintetikus devizát "helyeztek el" a forintban nyújtott kölcsön mögé. Ez úgy néz ki, hogy a bank létrehoz egy deviza-tőkeszámlát az ügyfél nevére és adataival, amely fedezetlen és forrás nélküli. A bank az ügyfél nevére nyitott számla terhére befektetési szerződést köt partnerbankjával, lényegében pénzt "teremt". Ez a „pénzteremtés” egészen a futamidő végéig folyamatosan eltart.

Szintetikus deviza? Az meg mi a fene???

A kérdés jogos: Mi a fene az a szintetikus deviza? Eszik, vagy isszák? A kérdést Róna Péter válaszolta meg az mno.hu-nak az ítélet kapcsán. Róna szerint a deviza-tőkeszámlán valódi deviza soha sem jelenik meg: a bank egyszerűen azt mondja, ha az éppen érvényes piaci feltételek mellett szereztünk volna be devizát, akkor az ennyi és ennyi forintba került volna. Ezt az összeget számlázzák ki az ügyfélnek, amit az adott hónapban törlesztenie kell. A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy az ügylet összes kockázatát az adós viseli, így a banknak nem állt érdekében a minél olcsóbb megoldás keresése. Pedig a normális banki üzemvitel szerint a források beszerzésének költségei amúgy a bankot terhelik. - magyarázta Róna.

Az ügynek számos tanulsága van és újabb súlyos dilemmákra mutat rá a devizahitel-szerződések vonatkozásában.

Hogy mi lesz a folytatás?

Annyi biztos, hogy a devizahiteleseknek érdemes most is átnézetniük, hogy mit is tartalmaztak szerződéseik...

Címkék: portfolioblogger devizahitel per hitel sikerek devizahitel megoldások devizahiteles ügyvéd

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://hitelkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr3712383841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Burgermeister 2017.03.29. 06:18:20

Hehehe..majd a bank fellebbez...aztán másodfokon nyer a bank...majd megy a kúriára..ott meg a banknak adnak igazat!!!

Csöre9 2017.03.31. 07:17:17

Természetesen támadhatóak. Hiszen az OTP-s közjegyzői okiratok kölcsönszerződések nélkül mind csak ígérvények elsősorban, amelynek minden bekezdése törvényellenes, jogszerűtlen. Másodsorban a deviza nem valuta, papíron a bank maszatolhat akár büdös zokniban is, de egy nyilvántartásból pl. nem követelhet vadi új zoknikat. Vagy ez pont olyan, amikor biciklit kölcsönöz és Ferrarit követel érte. Továbbá a hitel nem kölcsön, illene megkülönböztetni, ugyanis a hitel Ptk. 522. §, a kölcsön pedig Ptk. 523. §. A hitelből lehet kölcsön, de a kölcsönből nem lehet hitel. Míg a kölcsönnek CSAK kamata van, addig a hitelnek ügyviteli kamata is van, plussz amit még rátesznek jogtalan gazdasági előnyökre szert téve. A hitel görgetett dolog, aminek nincs vége. Ezzel szemben a kölcsönnek - amely mindenki szerződéses akarata volt - illene nyitó egyenlegének lennie, amelyből levonható az addig befizetett törlesztő. De nem így van. Kölcsön leple alatt számoltak mindent összevissza a bankok, elsősorban a Számviteli Törvényt megkerülve. A Számviteli törvény összhangban van a Ptk.-val, Hpt. törvénnyel, amelyet megkerültek a bankok, arról nem is beszélve, hogy befektettek és orcátlanul szerencsejátékot űztek! A bankok jogszerűségre hivatkoznak, de azt kikerülik! Meglehet, hogy a Forex trade jogszerűségének tudatosan megfeleltek, de nem a kölcsön jogszerűségének. Akkor miről is beszélünk? Akik folyamatosan figyelemmel kísérik a törvényeket, jogszabályokat, tisztában vannak saját szerződésükkel, tisztában vannak azzal, hogy miről is beszélek! 2013 márciusában tettem közzé kezdő laikusként, illetve saját aktív munkakörömnél fogva a www.facebook.com/celpont/posts/439827569428257, majd ezt követte még pár észrevételem a derivatívákkal kapcsolatban. Elküldtem fűnek-fának, hiába, mert egy nálam jobban értő sem kattant rá. És lőn, 2-3 év múlva megérett a gondolat egyesekben az újdonság , hogy nem írtam hülyeséget, és előjöttek azzal, amit már előrevetítettem, de ezzel 2-3 évet is veszítettek a károsultak! Bravó!

Soltész Sándor 2017.04.01. 04:38:42

@Csöre9: Kedves Csöre! Most látom, hogy jó irányban vagy, vagyunk. telefonon beszéljünk: 30 6783110