A Parlament még szeptember végén fogadott el egy újabb törvény, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk adósrabszolgáikkal az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket. Az első devizahiteles-törvény után ez a második jogszabály, amelyet az Országgyűlés a kölcsön (hitel-)szerződések tisztességtelenségei miatt megalkotott.

Rogán Antal rögtön elő is adta magát és hangzatosan kijelentette: levélben fordul majd a köztársasági elnökhöz, hogy véletlenül se engedjen a bankok hatalmas nyomásainak. Áder János válaszlevelében – amelyet természetesen véletlenül a médiához is eljuttatott – ugyancsak pátoszos hangvétellel, szinte már "torgyáni szófordulatokkal" úgy fogalmazott „eleget téve az alaptörvényben rám rótt jogoknak és kötelezettségeknek, a devizahiteleket érintő törvény aláírásáról is a rendelkezésemre álló alkotmányos határidőn belül, alapos vizsgálatot követően hozom meg a döntésemet”. Aztán persze, gyorsan aláírta a jogszabályt, amely így már hatályba léphet és alkalmazhatóvá válhat a bankokkal szemben.

Kösz, Jani!

Ha a Viktor kinyitja a száját..., ha ő egyszer elkezd beszélni!

A kialakult helyzetet (, no meg az ezáltal felszabadult, nem kis politikai tőkét) persze a politikai populizmus hazai nagymestere, Orbán "Magyarország Miniszterelnöke" Viktor is kihasználta. Orbán még korábban nyilatkozott a jogszabály-változásokkal kapcsolatosan úgy, hogy történelmi jelentőségű kormányának azon intézkedéssorozata, amellyel megmentik a devizahiteleseket. A miniszterelnök egyébként azt is mondta, a bankok elszámoltatásának végén átlagosan egyharmaddal biztosan csökken az adósok havi törlesztője. 

A bankok lehúzását elszámoltatását a kormányfő a közjó szolgálatával indokolta. Előadása szerint a szabadság fontos, nélkülözhetetlen, de nem cél, csak előfeltétel, a cél a békés és igazságos élet. A közélet pedig csak akkor lesz igazságos, ha a politika célja a közjó keresése, kijelölése és végül a közös jó szolgálata.

Szobrot neki!

"Háá hogy is asszondja a törvény?"

A bankok által tisztességtelenül beszedettnek minősített törlesztéseket vissza kell fizetniük az adósoknak, az összegeket a hitelek teljes futamidején a díjak felmerülésének adott pillanatában történt tőkeelőtörlesztésként kell elszámolni. Ez lesz a bankok szomorú sorsa, mely jövő év elején, január-február teljesedhet be.

Az elszámoltatáshoz szükséges képletet a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank fogja rendeletben meghatározni. Ez a rendelet eredményezheti végül a súlyos végösszeget, vagyis, hogy nagyságrendileg 1000 milliárd forintos veszteséget eredményez a bankoknál az elszámoltatás.

Itt azonban mégsem ér véget a történet, mivel a rendelet - vélhetően - hatalmas és költséges informatikai, jogi megfelelési és logisztikai terheket is jelent majd a bankok számára. Ezeknek az informatikai, logisztikai kötelezettségeknek a teljesítésére - sokak szerint -  számos bank egyszerűen nem is képes. Csak a különféle ügyfélértesítők, adminisztrációs rendszerek lebonyolításához, beüzemeltetéséhez kapcsolódóan százmilliós költségekkel kell számolnia a hitelintézeteknek. Ez már igazi kibabrálásnak tűnik. 

Az 1000 milliárdos büntető csomagot a bankok már kénytelenek voltak lenyelni. Semmit nem tehetnek ellene, a politikai akarat ugyanis egyértelmű. Kérdés azonban, hogy ezt a tempót és irányt mennyi és melyik bankok fogják bírni. A szándék ugyanis egyre egyértelműbben az, hogy a kormányzati állami érdekeltségű bankoknak terepet készítsenek. 

Az adósoknak mindenesetre pont most nem szabad hátradőlni! Végleges megoldást és az adósságok teljes elengedését ugyanis nem eredményezik az eddigi devizahiteles törvények. (Erről egy későbbi cikkünkben még értekezünk.) Lehetőséget teremthetnek azonban arra, hogy a bankoknál lobbizzanak. Érdemes keresni a lehetőségeket, illetőleg a kapcsolatokat ennek érdekében.